Viikkokatsaus 32/2014: Bitcoin-kiertue, Wikipedia ja Visa

Kulunut viikko Bitcoinin maailmassa sisältää mm. Iso-Britannian lainsäädännöstä, lisää New Yorkin Bitlisenssin kritiikkiä, tilastoja Wikipedian bitcoin-lahjoituksista, Visan toimitusjohtajan kommentteja liittyen Bitcoiniin ja BTC.comin huiman myyntihinnan. Edellisen viikkokatsauksen voi lukea tästä.

Bittirahan järjestämä Bitcoin-kiertue alkaa nyt maanantaina Kuopiosta, joten viimeistään tässä vaiheessa kannattaa tutustua kiertueaikatauluun.

Bitcoin-kiertue alkaa nyt!

Bitcoin-kiertue aloittaa maanantaina 11.8. Kuopion kauppatorilla. Muina paikkakuntina ovat:

12.8. Jyväskylä
13.8. Mikkeli
14.8. Joensuu
15.8. Tampere
16.8. Turku
18.8. Kemiö
19. – 20.8. Helsinki

Tapahtumissa on mukana kaksi Bitcoin-automaattia, joiden kautta voi ostaa ja myydä bitcoineja. Kiertue on oiva tilaisuus tutustua Bitcoiniin ensimmäistä kertaa ja tulla tapaamaan muita Bitcoinista kiinnostuneita. Kiertue sopii sekä aloittelijoille että kokeneemmille, sillä paikalla tulee olemaan laaja-alaista Bitcoin-asiantuntijuutta.

Helsingissä järjestetään kiertueen loppubileet yökerho Namun Showroomissa 20.8. Ilmoittaudu bileisiin Facebookista.

Paikkakuntakohtaiset tapahtuma-aikataulut voit tsekata Bitcoin-kiertueen nettisivuilta. Katso myös kiertueen Facebook-tapahtuma.

Tapahtumissa järjestetään kilpailuja, joista voi voittaa Bitcoin-aiheisia palkintoja. Kannattaa siis käydä pyörähtämässä paikalla!

Kiertueen pääsponsoreina ovat Bittiraha.fi, LocalBitcoins ja FIMKrypto.

Wikipedia keräsi 104 000 euroa bitcoin-lahjoituksina viikossa

Wikipediaa rahoittava Wikimedia Foundation on kerännyt 140 000 dollarin arvosta, eli n. 104 000 euroa, bitcoin-lahjoituksia. Tämä on hieno tulos kun muistetaan, että Bitcoin-lahjoitukset tulivat käyttöön vasta viime viikolla!

BTC.com myytiin miljoonalla dollarilla

Verkkotunnus BTC.com myytiin miljoonalla dollarilla (n. 750 000 eurolla). Tunnuksen osti GAWMiners-louhintayritys, joka aikoo julkaista sivuilla jotain “hämmästyttävää”. BTC on yleisesti käytetty lyhenne bitcoinille, vaikka joidenkin mukaan virallinen lyhenne on XBT.

Menovinkki Tukholmassa

Bitcoin Meets Art -tapahtuma järjestetään Tukholmassa 23.8. Sen tarkoituksena on edistää bitcoinien käyttöä taiteesta ja kulttuurista maksamiseen.

Bitcoin-lainsäädäntö etenee maailmalla

Tällä viikolla on kuulunut useasta maasta pyrkimyksiä säännellä Bitcoinia.

Kirgisian keskuspankki on todennut Kirgisian somin olevan ainoa hyväksyttävä valuutta maassa, joten Bitcoinin tai minkä tahansa muun virtuaalivaluutan käyttäminen rikkoo lakia. Tämä ei lupaa hyvää vaihtoehtoisten valuuttojen kehitykselle siellä, mutta maassa ei ollut kovin suurta Bitcoin-skeneä alunperinkään. Kirgisia on nyt Ecuadorin jälkeen toinen maa, jossa Bitcoinin käyttö on lailla kielletty.

Sen sijaan Iso-Britanniassa valtiovarainministeri George Osborne piti lupaavan puheen Innovative Finance -konferenssissa. Hän kertoi ministeriön tutkivan kryptovaluuttoja, tarkoituksena luoda lainsäädäntö, joka mahdollistaa niiden hyödyllisen käytön. Pitkällä tähtäimellä hallituksen tarkoituksena on sementoida Britannian asema maailman johtavana finanssikeskuksena, joten myönteinen suhtautuminen Bitcoiniin ei ole pahitteeksi.

Myös Ranskassa suhtaudutaan positiivisesti Bitcoiniin. Senaatin finanssikomitea julkaisi raportin, jossa todetaan, että valtio ei voi enää jättää Bitcoinia huomiotta, ja huolimatta riskeistä, se avaa paljon uusia mahdollisuuksia tulevaisuudessa.

New Yorkin Bitcoin-lisenssin keräämä kritiikki ei näe loppua

New Yorkin hahmottelema lisenssi bitcoin-yrityksille kerää edelleen ankaraa kritiikkiä. Tällä kertaa Ruotsin piraattipuolueen perustanut Rick Falkvinge lyttää sen täydellisesti. Hän on tutustunut tarkasti ehdotukseen ja huomannut sen ulottuvan absurdeihin mittasuhteisiin.

Falkvingen mukaan lisenssi vaadittaisiin kaikilta yrityksiltä, jotka käyvät bitcoin-kauppaa yhdenkin newyorkilaisen kanssa. Varsinainen ongelma nousee siitä, että kaikkien lisenssin haltijoiden tulisi toimia New Yorkin lainsäädännön mukaisesti kaikkien bitcoin-asiakkaidensa kanssa, riippumatta siitä, missä päin maailmaa nämä sijaitsevat. Lisenssi ei siis sääntelisi ainoastaan newyorkilaisen asiakkaan ja bitcoin-yrityksen välistä kauppaa, kuten normaali lainsäädäntö, vaan ulottaisi sääntelyn kattamaan yrityksen koko toiminnan, mikäli yrityksellä olisi yksikin newyorkilainen asiakas.

Bitcoin Foundation ei ole myöskään tyytyväinen tapaan, jolla BitLicensen kehittäminen on tehty. Säätiö vaatii lisäaikaa lisenssin kommentoinnille sekä avoimuutta ja parempaa yhteistyötä Bitcoin-yhteisön kanssa.

Suuri maksupalvelutarjoaja yhteistyössä BitPayn kanssa

Suuri maksupalveluidentarjoaja Global Payments on aloittanut Bitcoin-maksuja koskevan yhteistyön BitPayn kanssa. Maailmanlaajuisesti yli miljoonalle kauppiaalle maksupalveluita tarjoava Global Payments ohjaa bitcoinista tiedustelevat asiakkaansa BitPaylle, mikä on mahtava tieto tältä 2,4 miljardin euron voiton viime vuonna kerryttäneeltä yritykseltä. Global Payments ei siis ole integroinut bitcoineja omiin palveluihinsa, mutta merkittävää on, että tämän kokoluokan yritys on lähtenyt tarjoamaan Bitcoin-ratkaisua asiakkailleen.

Visan toimitusjohtaja: Voisimme käsitellä bitcoineja

Visan asenne Bitcoinia kohtaan voi olla muuttumassa. Toimitusjohtaja Charles Scharf kertoi Visan olevan avoinna Bitcoinia ja muita virtuaalivaluuttoja kohtaan.

Scharf (kuvassa) kertoo Visan olevan verkosto, eikä valuutta, joten minkä tahansa valuutan käyttö olisi mahdollista mikäli se olisi järkevää. Visa ei kuitenkaan kerro kehittävänsä Bitcoin-palveluita tai omaa virtuaalivaluuttaa.

Bitcoinit hakkereiden kohteena

Internet-palveluntarjoajiin kohdistuneessa hakkeroinnissa saatiin varastettua bitcoineja ja muita kryptovaluuttoja arviolta 83 000 dollarin arvosta (n. 62 000 euroa). Liikenteen uudelleenohjauksella toteutetussa hakkeroinnissa louhijoiden tienaamia bitcoineja saatiin ohjattua hakkerin käsiin. Hakkeroinnit johtavat kanadalaiseen internet-palveluntarjoajaan, mutta tiedossa ei ole, tekikö hakkeroinnin yrityksen työntekijä vai joku ulkopuolinen henkilö.

Vastikään julkaistu Kasperspy Labin raportti kertoo Bitcoinin olevan kohteena 22 %:in taloudellisten haittaohjelmien hyökkäyksistä. Vuoden toisella neljänneksellä kerätyn datan mukaan 14% hyökkäyksistä tulivat louhintahaittaohjelmista ja 8% varastivat Bitcoin-lompakoita. Bitcoiniin kohidstuvien hyökkäysten prosentuaalinen osuus on kuitenkin vähentynyt vajaalla 2 prosenttiyksiköllä Kaspersky Labin viime vuoden kattaneeseen raporttiin verrattuna.