Viikkokatsaus 33/2014: Blockchain-palvelussa jo 2 miljoonaa Bitcoin-lompakkoa

Kuluneella viikolla Bitcoinin maailmassa uutisiin ovat nousseet mm. Braintree, Rakuten ja Blockchain.info. Overstock julkaisi lisää tietoa bitcoineissa tehdyistä ostoista, ja New Yorkin Bitlisenssi on yhä puheenaiheena.

Meneillään on parhaillaan Suomen ensimmäinen Bitcoin-kiertue. Kiertue on ollut näkyvillä jo useassa mediassa, esimerkiksi Ylen jutun kiertueelta voi lukea täältä. Kiertueen aikana kävimme asentamassa Bittimaatin Jyväskylän Vegemestaan. Se on kolmas toiminnassa oleva Bittimaatti.

Kaksi miljoonaa Blockchain-lompakkoa

Bitcoin-lompakoita tarjoava Blockchain.info ilmoitti asiakkaidensa lompakoiden määrän ylittäneen kaksi miljoonaa. Nousu on ollut huimaa etenkin tänä vuonna. Miljoonan lompakon rajapyykki ylitettiin tammikuussa, kun vielä viime vuoden tammikuussa lompakoita oli vain 100 000.

Viimeaikaista nousua selittää osaltaan Applen antama hyväksyntä Bitcoin-lompakoille sovelluskaupassaan. Aiemmin kesällä Blockchain päivitti myös Android-lompakkoaan lisäten siihen uusia ominaisuuksia. Blockchain on myös tunnetuin Bitcoinin lohkoketjun ja verkon tutkimiseen ja analysointiin käytetty työkalu.

Vaikka osa lompakoista luodaankin vain testimielessä, antavat näin suuret luvut hyvän indikaattorin bitcoin-kiinnostuksesta maailmalla.

Braintree harkitsee bitcoinien käyttöönottoa

PayPalin (ja sitä kautta myös eBayn) tytäryhtiö, maksupalveluita tarjoava Braintree, on huhujen mukaan neuvottelemassa bitcoin-maksunvälittäjien kanssa yhteistyöstä.

Braintreetä käyttävät muun muassa Uber, Airbnb ja GitHub, joten bitcoin-aikeiden toteutuessa melko sopiva asiakaskuntakin olisi samantien tarjolla. Braintree käsittelee vuosittain 12 miljardin dollarin edestä maksuja, joista kolmasosa tulee mobiilimaksamisen kautta.

Rakuten Super Logistics hyväksyy bitcoinit

Japanin suurimman nettikaupan Rakutenin yhdysvaltalainen tytäryhtiö Rakuten Super Logistics on alkanut hyväksymään Bitcoin-maksuja. Rakutenin toimitusjohtaja vihjasikin jo viime kuussa, että yhtiö tulee ottamaan bitcoinit käyttöön ennemmin tai myöhemmin, ja nyt homma on lähtenyt edistymään.

Vaikka konsernin liiketoiminta onkin keskittynyt nettikaupan ympärille, sillä on myös paljon tytäryhtiöitä ympäri maailmaa. Bitcoinin suhteen mielenkiintoisinta on se, että yksi tytäryhtiöistä on pankki. Mikäli Bitcoin leviää koko konsernin käyttöön, tarkoittaa se, että japanilaisille saattaa tulla mahdolliseksi käyttää bitcoineja myös perinteisten pankkipalveluiden kautta.

8000 kaupasta Argentiinassa voi nyt ostaa bitcoineja

Etelä-Amerikkaan Bitcoin-palveluita tarjoava BitPagos on julkaissut Ripio-palvelun, jonka kautta argentiinalaiset voivat ostaa bitcoineja yli 8000 kaupasta. Yhteistyössä kännykkäoperaattori TeleRecargasin kanssa toteutettu palvelu on tarkoitettu helpoksi tavaksi ostaa bitcoineja. Palvelun kohderyhmänä ovat sekä bitcoin-käyttäjät että ihmiset, joilla ei ole pankkitiliä. Palvelu vaatii kuitenkin rekisteröitymisen netin kautta.

Argentiinaa on veikkailtu potentiaaliseksi maaksi bitcoinille, sillä se on viime aikoina painiskellut pahojen talousongelmien kanssa. Mikäli poliitikot eivät pysty pistämään rahapolitiikkaa kuntoon, kansalaisten joukossa voi syntyä haluja siirtyä käyttämään suuremmassa määrin jotain vaihtoehtovaluuttaa kuten bitcoinia.

Overstock paljastaa bitcoin-kaupankäynnin arvon: 15 000 dollaria päivässä

Nettikauppajätti Overstock vaikuttaa päätyvän uutisiin vähän väliä. Tällä kertaa toimitusjohtaja Patrick Byrne paljasti Reutersin haastattelussa, kuinka paljon bitcoin-myyntiä firma nykyään tekee. Tähän mennessä myyntiä on ollut noin 15 000 dollaria päivässä, ja Byrne odottaa luvun moninkertaistuvan vuoden loppuun mennessä.

Andresen epäilee pilvilouhintafirmojen olevan ponzi-huijauksia

Bitcoin-kehittäjä Gavin Andresen kommentoi suorasukaiseen sävyyn Redditissä bitcoinin pilvilouhintasopimuksia. Alkuperäinen kirjoittaja esitti kysymyksen, jossa ihmetteli sopimusten kannattavuutta – laskelmien mukaan pilvisijoitukset vaikuttavat huonolta idealta. Pilvilouhintasopimukset ovat kalliita, ja saadut tuotot eivät välttämättä kata kuluja – etenkin jos Bitcoinin kurssi ei nouse. Andresen oli samaa mieltä sopimuksista ja kertoi, että ne eivät ole järkeviä. Hän myös epäili niistä monien paljastuvan tulevaisuudessa ponzi-huijauksiksi.

Bitcoin-kehittäjä Gavin Andresen (lähde)

Pilvilouhinnassa louhintatehoa ostetaan louhintafirmalta, jolla on yleensä suuret louhintalaitteistot hallussaan. Louhintatehosta maksetaan sopimuksen mukaisesti, ja asiakas saa itselleen louhintatehon tuottamat bitcoinit. Pilvilouhinta on ollut suosittu tapa lähteä mukaan louhintaan, sillä louhijat voivat olla kalliita ja vaikeita saada tarpeeksi nopeasti, ja vauhdilla kehittyvä teknologia tekee louhijoista tuottamattomia nopeasti. 

Altcoin-pörssistä hakkeroitiin 50 miljoonaa NXT:iä

Altcoin-pörssi BTER:stä varastettiin 50 miljoonaa NXT:iä, joiden kokonaisarvo oli 1,65 miljoonaa dollaria (n. 1,23 miljoonaa euroa). BTER on saanut varastetut NXT:t takaisin hakkeroijan kanssa tehdyn sopimuksen kautta.

NXT:in kehittäjätiimi oli jo tekemässä “rollbackia” lohkoketjuun, eli mitätöimässä hakkeroijan tekemän siirron, mutta rollback ei mennyt läpi NXT-yhteisössä. Lohkoketjun uudelleenkirjoittaminen on erittäin kyseenalaistettu käytäntö, joka on toteutettu aiemmin Vericoin-hakkeroinnissa. Kryptovaluuttojen lohkoketjuja on mahdollista uudelleenkirjoittaa, jos suurinosa yhteisöstä demokraattisesti hyväksyy sen.

Näkemykset New Yorkin Bitlisenssistä tältä viikolta

New Yorkin Bitlisenssi kerää yhä viikko viikolta kritiikkiä. Nyt kymmenien miljoonien rahoituksen saaneen Circlen toimitusjohtaja Jeremy Allaire kertoi blogi-kirjoituksessaan omat näkemyksensä lisenssiin liittyen. Allairen mukaan Circlen olisi estettävä newyorkilaiset palvelustaan, jos lisenssi tulisi voimaan nykyisen ehdotuksen mukaisena. Myös monet muut Bitcoin-asiantuntijat kertoivat näkemyksiään lisenssistä CoinDeskin haastattelussa.

Circle-palvelun toimistusjohtaja Jeremy Allaire (lähde)