Viikkokatsaus 33/2017: Digivaluutat arvokkaampia kuin koskaan

“Milloinkahan tämä loppuu?” sanoi karhu, kun kurssikäyriä vilkaisi. Nimittäin bitcoin, tuo meidän kaikkien rakastama finanssimaailman Robin Hood, on jälleen kerran iskenyt napakymppiin ja halkaissut edellisen nuolen kahtia. Bitcoinin kurssinousu on ollut hurjaa ja mörissyt uusiin ennätyksiin kuin vastaviritetty V8. Parhaimmillaan kuluneella viikolla käytiin 4 500 dollarin tienoilla. Myöhemmin viikolla nähtiin korjausliike, ja kirjoitushetkellä bitcoin pyörii 4 100 dollarin tienoilla.

Nyt, kun Bitcoinin skaalauskiista on pääasiallisesti ratkennut, virtuaalivaluutan arvo on päässyt nousemaan vapaammin ja turvallisemmin. Kysyntää valuutalle nimittäin on, eikä pelkästään länsimaalaisten valkoisten nörttien piirissä. Esimerkiksi Afrikassa Bitcoinia käytetään jatkuvasti yhä enemmän ja jos ennusmerkit pitävät paikkansa, historia tulee toistamaan itseään ja Bitcoin lyö itsensä läpi pian myös ihmiskunnan alkukodissa.

Mutta kuinka pitkälle kasvu voi mennä? Kanadan pankin tutkija on pohtinut tätä tuoreessa tutkimuspaperissaan, jossa hän kuvailee bitcoin-kantaan perustuvaa globaalia talousjärjestelmää. Sellainen vaikuttaisi huomattavasti kivemmalta paikalta, ainakin mikäli tutkimuspaperia on uskominen.

Bitcoinin kurssin liikkeitä analysoidaan Toni Kososen tuoreessa teknisessä analyysissä, jossa hän pohtii muun muassa oikean sijoitustrategian valitsemista.

Bittiraha.fi:n emoyhtiön toimitusjohtaja Henry Brade puolestaan kävi viikolla Helsingin Sanomien haastattelussa, jossa hän kertoo vuosien kokemuksen pohjalta oman näkökulmansa sekä Bitcoinin nykyiseen markkinatilanteeseen että ylipäätään digivaluuttoihin.

Viime viikon katsauksessa puhuimme muun muassa SegWit-päivityksestä tarkemmin. Siihen  voit tutustua täältä.

Prasos Oy järjesti 17.8. SegWit-tapahtuman, jossa muun muassa keskusteltiin laajasti Bitcoinin nykyisestä kehityksestä sekä siitä, mitä tulevaisuus tietää niin digivaluutalle, finanssiteknologialle kuin myös Prasos Oy:lle.

Bitcoin ja digivaluutat arvokkaampia kuin koskaan

Bitcoinin kurssi on jälleen kerran pullistunut kuin possu buffetissa ja rikkonut aikaisemmat ennätykset. Uusi huippu saavutettiin samaan aikaan, kun kaikkien digivaluuttojen osto- ja myynti nousi kaikkien aikojen ennätykseen. Bitcoinin ratkennut skaalauskiista sekä bitcoinin kestokyky taloudellisten ja teknisten ongelmien edessä on antanut digivaluutalle selkeästi lisää luottamusta.

Uusin ennätys saavutettiin 16. päivä keskiviikkona, jolloin bitcoinin kurssi nousi 4 501 dollariin. Tätä aikaisempi huippu, 4 483 dollaria, saavutettiin vain päivää aikaisemmin. Sittemmin bitcoinin kurssi on korjannut alaspäin. Kirjoitushetkellä kurssi on 4 100 dollarin tuntumassa.

Kuten yleensä, myös tässä kurssinousussa muiden digivaluuttojen kurssi on seurannut vahvasti bitcoinia. Kaikki merkittävimmät digivaluutat ovat olleet kasvussa ja maailmalla vaihdetaan digivaluuttoja nyt enemmän kuin koskaan. Maailman digivaluuttojen yhteenlaskettu arvo on jo lähes 150 miljardia dollaria. 69 miljardia eli vajaa puolet tästä koostuu bitcoinista.

Bitcoin kasvaa päivä päivältä mahtavammaksi haastajaksi maailman nykyiselle talousjärjestelmälle. (KUVA: Mangian)

Marraskuulle suunniteltu SegWit2X hard fork aiheuttaa kiistaa

SegWit2X-päivityksen kehittäjät ovat ilmoittaneet, milloin he aikovat aktivoida päivityksensä. SegWit2X:n julkaiseman blogikirjoituksen mukaan louhijat voivat äänestää 2X:n puolesta marraskuussa.

“Noin 90 päivää SegWitin aktivoitumisen jälkeen Bitcoinin lohkoketjussa tullaan louhimaan lohko, joka on kooltaan 1 ja 2 megan välissä. Uskomme, että yli 90% Bitcoin-verkon louhintatehosta alkaa louhia tämän suuremman lohkon päälle”, kertoo blogikirjoitus.

SegWit2X on muutamien Bitcoin-yritysten ja -louhijoiden suljettujen ovien takana tehty sopimus, jossa alkuperäisen SegWit-päivityksen aktivoinnin lisäksi sovittiin Bitcoinin lohkojen maksimikoon tuplaamisesta (joka on taaksepäin yhteensopimaton päivitys). Jos 2X otetaan käyttöön, tarkoittaa se käytännössä Bitcoinin lohkoketjun jakautumista samaan tapaan kuin aikaisemmin tänä vuonna Bitcoin Cashin kanssa. Jakautuminen voi olla vakavampi splitti kuin Bcashin tapauksessa, sillä 2X:llä on voimakkaita tukijoita, mutta vastaavasti voimakkaita vastustajia. Se uhkaa jakaa Bitcoinin oikeasti kahtia.

2X on suuren kritiikin kohteena, sillä monet pitävät 2 megatavun hard fork -päivitystä ensinnäkin tässä kohtaa täysin turhana, ja toiseksi aikataulu sen toteuttamiselle on erittäin hätiköity. Lisäksi tapa, jolla asiasta päätettiin, oli vahvasti kyseenalainen. 2X on joidenkin mielestä vihamielinen vallankaappausyritys koko Bitcoin-protokollasta, ja se ei välttämättä ole liioiteltu näkemys asiasta. Vielä onkin epävarmaa tullaanko tämä kyseenalainen hard fork tapahtumaan marraskuussa, sillä kolme kuukautta on pitkä aika kryptomaailmassa.

Prasos Oy ja kaikki Prasoksen palvelut ovat vahvasti 2X-päivitystä vastaan, ja suosittelemme kaikkia Bitcoin-yhteisön aktiiveja suhtautumaan siihen kriittisesti.

SegWit2X hard fork uhkaa jakaa Bitcoinin kahtia marraskuussa. (KUVA: Crypto-News)

Bitcoin viedään satelliiteilla avaruuteen

Bitcoin-infrastruktuurin kehittämiseen keskittynyt yritys Blockstream on laukaissut ensimmäisen Bitcoin-satelliittiprojektinsa nimeltään Blockstream Satellite. Blockstream Satellite -projektissa Blockstream vuokraa satelliitteja ja käyttää niitä antaakseen teoriassa kenelle tahansa mahdollisuuden ladata koko Bitcoinin lohkoketju suoraan avaruudesta. Projekti on toistaiseksi beta-vaiheessa, mutta jo nyt käyttäjät Afrikassa, Euroopassa, Etelä-Amerikassa ja Pohjois-Amerikassa voivat ladata Bitcoinin lohkoketjun satelliittien avulla.

Bitcoinilla on paljon tarjottavaa etenkin vähemmän kehittyneille maille. Näissä maissa on usein toimimaton pankki- ja taloussektori sekä epävarma poliittinen tilanne, minkä vuoksi normaalit taloudelliset palvelut, kuten rahan lähettäminen ja tallettaminen, ovat monille mahdottomuuksia. Bitcoin ratkaisisi tämän ongelman, mutta Bitcoinin käyttäminen tarvitsee Internetiä.

“Maissa, joissa on heikko valuutta, on usein myös heikko Internet-infrastruktuuri. Niillä, jotka eniten tarvitsevat bitcoinia, on usein kaikista heikoimmat mahdollisuudet käyttää sitä. Tämä projekti pyrkii ratkaisemaan kyseisen ongelman ja antamaan monille uusille ihmisille mahdollisuuden käyttää bitcoinia”, kertoo Blockstreamin toimitusjohtaja Adam Back.

Blockstream Satelliten tarkoituksena on ratkaista saatavuusongelma yhdistämällä käyttäjät suoraan Bitcoin-verkkoon satelliiteilla. Käyttäjät tarvitsevat ainoastaan satelliittiantennin ja jonkinlaisen tietokoneen päästäkseen suoraan yhteyteen Bitcoin-verkon kanssa. Bitcoinien lähettämiseksi tarvitaan kuitenkin edelleen jonkinlaista Internet-yhteyttä.

“Kokonaisuus tulee maksamaan alle 100 dollaria. Tarkoitus on, että vaikka keskellä Saharan aavikkoa tien varressa voi käyttää Bitcoinia. Tarvitaan vain generaattori ja satelliittiantenni, pieni tietokone ja jokin wifi-hotspot ja kuka tahansa voi päästä kiinni globaaliin talouteen käyttämällä Bitcoinia”, Back visioi.

Satelliittien avulla Bitcoin voi saavuttaa kaikki maailman kolkat. (KUVA: NASA)

Kanadan pankin tutkija ehdottaa bitcoin-kantaa

Bank of Canada on julkaissut tuoreen tutkimuspaperin, jossa spekuloidaan, millainen maailman talousjärjestelmä olisi, jos se pohjautuisi bitcoin-standardiin. Tutkimuksen laatineen Bank of Canadan tutkijan Warren E. Weberin mukaan bitcoiniin pohjautuva talousjärjestelmä voisi hyödyttää maailmaa monella tavalla.

Weberin pohtimassa järjestelmässä bitcoinia käytettäisiin samaan tapaan rahajärjestelmien pohjana kuin kultaa on ennen käytetty. Valtiot ja keskuspankit voisivat edelleen painaa omia valuuttojaan, vaikka bitcoin olisikin maailman valuuttajärjestelmän pohjana. Weberin mukaan bitcoin-pohjaista taloutta voisi verrata tällä tavalla entiseen kultakantaan.

Tutkimuksen mukaan bitcoinin omaksuminen valuuttajärjestelmien pohjaksi tarkoittaisi, etteivät keskuspankit voisi enää kontrolloida taloutta esimerkiksi manipuloimalla korkotasoja. Weberin mukaan uusi järjestelmä olisi nykyistä deflatorisempi, mutta tämä deflaatio olisi minimaalista, jos bitcoinia käytettäisiin riittävän laajasti.

Weberin mukaan bitcoin tehostaisi taloutta ennen kaikkea kahdella tavalla. Ensinnäkin bitcoineja syntyy maailmaan ennalta tiedetty määrä, minkä ansiosta ihmisten olisi helpompi ennakoida tulevia hintatasoja. Bitcoin-kanta myös vapauttaisi resursseja, joita ihmiset säilövät nykyään sukanvarteen varautuakseen taloudellisiin ongelmiin.

Weber ei kuitenkaan usko, että tätä bitcoin-kantaa otetaan koskaan käyttöön, koska siihen kohdistuisi niin valtavasti vastustusta keskuspankeilta ja valtioilta. Bitcoin-kanta heikentäisi merkittävästi valtioiden ja keskuspankkien mahdollisuuksia manipuloida taloutta, eivätkä ne voisi enää luoda rahaa tyhjästä.

Kultakannassa valtion valuutta oli periaatteessa aina vaihdettavissa kultaan, ja valtion oli taattava valuuttansa arvo omilla kultavarannoillaan. (KUVA: Fort Knox)

Egyptissä avataan ensimmäinen bitcoin-pörssi

Egyptissä avataan maan ensimmäinen bitcoin-pörssi tämän kuun lopussa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun egyptiläiset voivat suoraan ostaa bitcoineja. Aikaisemmin kansainväliset bitcoin-pörssit ovat kieltäytyneet käsittelemästä Egyptin puntaa, mikä on ollut merkittävä este bitcoinin käytölle Egyptissä.

“Päätimme perustaa Egyptiin oman bitcoin-pörssin, kun huomasimme Egyptissä olevan valtavasti ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita digivaluutoista, mutta jotka eivät ole voineet hankkia niitä kansainvälisten bitcoin-pörssien toimintatapojen vuoksi”, kertoi Bitcoin Egypt -pörssin perustaja Omar Abdelrasoul.

Egypti on viimeisimpiä merkittäviä maita, jonka kansalaiset ovat menettäneet omaisuuttaan maassa harjoitetun rahapolitiikan vuoksi. Egyptin keskuspankki devalvoi Egyptin punnan osana maailmanpankilta saadun lainan maksuohjelmaansa. Devalvoinnin jälkeen punta on menettänyt yli 50% arvostaan. Samaan aikaan inflaatio on noussut yli 30 prosenttiin.

Egyptin tilanne ja kansalaisten kasvava bitcoin-kysyntä muistuttaa esimerkiksi Venezuelan tilannetta. Venezuelassa koettiin maan fiat-valuutan arvon romahtaminen, mikä sai bitcoinin käytön maassa kasvamaan räjähdysmäisesti. Mikäli ennusmerkit pitävät paikkansa, myös Egyptissä tullaan näkemään vastaavanlainen ilmiö.

Egyptillä on valtava potentiaali kasvaa merkittäväksi Bitcoin-maaksi. (KUVA: Bitcoinist)

Bitcoin kasvaa Etelä-Afrikassa

Google Trendsin viime kuun hakudata näyttää, että bitcoinia koskevaa tietoa haetaan eniten Etelä-Afrikasta. Journalisti Kyle Torpeyn julkaisemien tietojen mukaan bitcoinia haetaan Etelä-Afrikassa jopa 9% enemmän kuin seuraavaksi kiinnostuneimmassa maassa, Sloveniassa. Etelä-Afrikan ja Slovenian jälkeen bitcoin kiinnostaa eniten Itävallassa, Singaporessa ja Ghanassa.

Bitcoinin käyttö Etelä-Afrikassa on ollut huomattavassa kasvussa. Etelä-Afrikan suurimpiin kuuluva bitcoin-pörssi Luno kertoo, että viime viikon viikonloppuna sen kautta vaihdettiin yli 2 240 bitcoinia. Vaikka Luno ei julkaisekaan tietoja sen käyttäjien määrästä, ovat pörssin vaihtovolyymit samaa luokkaa kuin kansainvälisesti tunnetummilla yhdysvaltalaisilla pörsseillä.

Bitcoinin kasvavalle suosiolle Etelä-Afrikassa on useita syitä, kuten maan virallisen valuutan randin heikkenevä arvo ja asema. Lisäksi eteläafrikkalaisten uskotaan siirtävän varojaan bitcoiniin turvaan globaalin politiikan ollessa epävarmaa. Etelä-Afrikka on kaavaillut selkeyttävänsä bitcoinin asemaa lainsäädännössä, mikä antanee bitcoinin käytölle maassa entistä enemmän puhtia.

Etelä-Afrikka voi olla yksi tulevista Bitcoin-maailman nousijoista. (KUVA: Techcentral)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].