Viikkokatsaus 36/2014: Kryptoradio aloitti lähetykset ja Madventures-kirjaa myytiin bitcoineilla

 

Tällä viikolla huomion arvoista oli muun muassa Kryptoradion testilähetyksen alkaminen, Madventuresin positiivinen suhtautuminen bitcoiniin ja indonesialaisten reippaasti parantuneet mahdollisuudet ostaa bitcoineja. Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Kryptoradion bitcoin-lähetykset alkoivat
Koodilehdon ylläpitämä Kryptoradio-projekti aloitti Bitcoin-lohkoketjun lähetykset digi-tv-verkossa tällä viikolla. Koelähetys kestää lokakuun loppuun asti, jonka aikana on tarkoitus testata verkon soveltuvuutta maksuliikennetiedon välittämiseen ja kehittää sitä hyödyntäviä sovelluksia.
 
Lähetettävä aineisto koostuu Bitcoin-järjestelmän transaktioista, blokeista ja vaihtokurssista suhteessa yleisimpiin valuuttoihin. Näiden tietojen avulla on mahdollista vastaanottaa ja seurata Bitcoin-maksuja ilman Internet-yhteyttä.
 
Madventures-kirja bitcoineilla
Seikkailijakaksikko Riku Rantala ja Tuomas Milonoff julkaisivat vastikään uuden kirjan Madventuresin maailmanselitys. Se oli myynnissä Leffapiknik-tapahtumassa bitcoineilla ja miehet myös kertoivat lyhyesti kiinnostuksestaan bitcoiniin.
 
 
OpenBazaarin betaversio julkaistu
Nettimyyntibisneksen vallankumousta tavoitteleva OpenBazaar on päässyt betaversioon asti. Se on hajautettu, avoimeen lähdekoodiin ja bitcoinin käyttöön pohjautuva markkinapaikkaohjelmisto. Vielä tällä hetkellä siinä ei ole sisäänrakennettua Tor-verkon tukea anonymiteetin mahdollistamiseksi, mutta se on tarkoitus toteuttaa lähiaikoina.
 
OpenBazaar mahdollistaa samantyyppisen markkinapaikan toteuttamisen kuin Silk Road. Kehittäjät eivät kuitenkaan ole ensisijaisesti huumekaupan edistämiseksi hommissa, vaan haluavat luoda super-eBayn mullistamaan globaalia kaupankäyntiä.
 
Bitcoineja 10 000 kaupasta Indonesiassa
Indonesialainen Indomaret-kauppaketju alkaa myymään bitcoineja 10 000 kaupassaan ympäri maata, yhteistyökumppaninaan paikallinen pörssi Bitcoin.co.id ja maksuvälittäjä iPaymu. Aivan yksinkertaisesti toimitus ei kuitenkaan suju, sillä ostajien täytyy ensin rekisteröityä netin kautta. Kuitenkin saatavuus helpottuu merkittävästi, mikä on hieno asia indonesialaisten kannalta. Bitcoinilla on paljon potentiaalia siellä, sillä maassa on noin 200 miljoonaa ihmistä, joilla ei ole pankkitiliä.
 
 
DigitalTangible 
DigitalTangible on avannut uudenlaisen kullan ja bitcoinien myynti- ja vaihtopalvelun. Sen avulla käyttäjät voivat nopeasti vaihtaa omistamaansa kultaa bitcoineihin ja päinvastoin. Palvelu pohjautuu toisen sukupolven kryptoprotokollaan, jossa fyysinen kulta on sidottu kryptokirjanpitoon. Siten käyttäjät voivat vaihtaa keskenään omaisuuttaan hyvin nopeasti, mahdollistaen välittömän reagoimisen hinnanmuutoksiin.
 
Palvelussa myytävä ja vaihdettava kulta tulee kahdelta yritykseltä, Amagi Metalsilta ja Agora Commoditiesilta. DigitalTangible säilyttää asiakkaidensa kultaa heidän puolestaan useissa eri paikoissa, joista sen saa luonnollisesti tilattua itselleen halutessaan.
 
Uusia bitcoin-lompakoita
Sound Wallet tarjoaa omaperäisen tavan säilöä bitcoin-privaattiavaimen. Se muuntaa kryptatun avaimen äänitiedostoksi, jonka voi myös ostaa itselleen vinyylilevynä. Näin saadaan pientä etua esimerkiksi paperilompakkoon verrattuna – kukaan ei pysty nappaamaan bitcoineja itselleen, vaikka sattuisikin näkemään sen. Siten levyä voi vaikka säilyttää avoimesti olohuoneessa eikä kukaan osaa epäillä sen sisältävän bitcoineja.
 
Ruotsalainen Bitcoin-firma Safello on sen sijaan lähtenyt kehittämään nettilompakkoa, joka “on niin helppokäyttöinen, että äitisikin osaisi käyttää sitä”. Isoimpana erona muihin vastaaviin lompakoihin siinä tulee olemaan julkinen osoitekirja, josta vastaanottajan osoitteen voi etsiä. Varmennetut käyttäjät saavat bitcoin-osoitteen tilalle oman nimensä ja valokuvansa, joka tosiaankin helpottaa käyttöä sellaisille ihmisille, jotka eivät ole aiemmin tutustuneet bitcoineihin lainkaan. Lompakko on kuitenkin vielä kehitysasteella ja tulee yleisempään käyttöön vähitellen lähikuukausien aikana.
 
Hal Finney Ice Bucket Challenge ALS-keräys
Bitcoinin ensimmäisiin kehittäjiin kuulunut Hal Finney menehtyi viime viikolla ALS-tautiin, jonka ansiosta Bitcoin-skene on lähtenyt mukaan keräykseen taudin parantamiseksi. Netissä on viime aikoina kiertänyt aktiivisesti ALS-haaste, jossa lahjoituksen antamisen lisäksi kaadetaan ämpärillinen jääkylmää vettä päälle.
 
 
Bitcoin-lompakkoa kehittävä Armory Technologies on luvannut tuplata Hal Finney Bitcoin Fund for ALS Researchille annetut lahjoitukset 10 bitcoiniin asti. Aikaa lahjoituksille on 27.11. asti ja ne luovutetaan Bitcoin-yhteisön äänestyksellä valitsemalle ALS-järjestölle 2.12.
 
Startup Manifesto vaatii brittihallitukselta bitcoin-myönteisyyttä
Coalition for a Digital Economy julkaisi tällä viikolla manifestin, jossa esitettiin erilaisia keinoja miten lakeja ja säädöksiä voitaisiin muuttaa Iso-Britanniassa yrittäjyydelle suotuisampaan suuntaan. Mukana oli myös suositus luoda kryptovaluuttamyönteinen lainsäädäntö, jotta esteet finanssiteknologisilta innovaatioilta poistuisivat. 
 
KnCMiner keräsi lisärahoitusta
Ruotsalainen louhintayritys KnCMiner on kertonut keränneensä 14 miljoonaa dollaria viimeisimmällä rahoituskierroksellaan. Sen avulla on tarkoitus panostaa enemmän sekä ohjelmisto- ja pilvikehitykseen että yleisesti yrityksen kasvattamiseen.
 
Bitcoin-uhkapelit nousuun?
Bitcoin-uhkapelaaminen ei ole mikään uusi juttu, mutta CoinDeskin julkaisemassa artikkelissa arvellaan sen lähtevän nousuun kohtapuoliin. Tällä hetkellä bitcoin edustaa minimaalista osaa nettiuhkapeleistä, mutta mahdollisuuksia kasvuun löytyy. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on pyritty estämään nettipokerin peluuta hyvinkin aktiivisesti, puuttumalla muun muassa pankkiliikenteeseen. Bitcoinien avulla rahaliikenne voidaan kuitenkin hoitaa ilman, että viranomaiset pääsevät puuttumaan siihen mitenkään.
 
Ongelmia kuitenkin löytyy, joista yksi oleellinen on turvallisuus. Mikäli sivustolle päästään murtautumaan ja varastamaan bitcoinit, niitä on käytännössä mahdoton saada enää takaisin.