Viikkokatsaus 38/2014: Mansaarella tapahtuu, United Way ja Bitcoin Bounty Hunter

Tällä viikolla on taas tapahtunut kaikenlaista jännää bitcoin-maailmassa. Mansaarella mennään kovasti eteenpäin jopa hallinnollisella tasolla, yksi maailman suurimmista hyväntekeväisyysjärjestöistä otti bitcoinit käyttöön, palkkionmetsästystä luvassa, EU:ta lobataan ja Bangladeshin keskuspankki ilmaisi hyvin negatiivisen kantansa kryptovaluuttoihin. Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.
 
Bitcoin Mansaarella
Mansaari on ollut yksi Bitcoin-maailman kiinnostavimmista paikoista ja vaihteeksi se nousi taas tällä viikolla otsikoihin. Saarella pidetty Crypto Valley Summit -seminaari keräsi Bitcoin-väkeä ympäri maailmaa, mutta myös paikallishallinnon edustajat olivat vahvasti mukana.
 
Talouden kehityksestä vastaavan ministeriön johtaja Chris Corlett kertoi seminaarin loppupuheenvuorossa hallituksen suhtautuvan myönteisesti siihen, että tulevaisuudessa mansaarelaiset voisivat maksaa veronsa bitcoineilla. Mitään päätöksiä asiasta ei ole vielä tehty, mutta Corlettin mukaan he ovat harkitsemassa uusia vaihtoehtoja maksujen suorittamiseen valtiolle, joista bitcoin voisi olla yksi. Tämä on hyvin vahva signaali siitä, että saaren hallinto on aidosti kiinnostunut luomaan hyvät puitteet kryptovaluuttojen käyttöönotolle. Suurin osa valtioista on tähän asti suhtautunut joko välinpitämättömästi tai negatiivisesti bitcoinin juridiseen puoleen ja maksukäyttöön, joten Mansaari näyttää muodostavan oikein tervetulleen poikkeuksen.
 
Pelkää positiivista ei kuitenkaan saarelta kuulunut, sillä alkuviikosta bitcoin-yritysten pankkiasioita hoitanut Capital Treasury Services ilmoitti lopettavansa yhteistyön niiden kanssa. CTS ei ole itse pankki vaan rahastopalveluita tarjoava yritys, joka säilyttää asiakkaidensa varoja. Sen kanssa yhteistyötä tekevät pankit kuitenkin ilmoittivat, etteivät hyväksy CTS:n bitcoin-asiakkaita ja pakottivat sen sulkemaan niiden tilit.
 
Mansaarelaisten firmojen ei tarvitse kuitenkaan vaipua epätoivoon, sillä yhdysvaltalainen Instabill ilmoitti alkavansa tarjoamaan pankkipalveluita bitcoinin kanssa tekemisissä oleville yrityksille. Se toimii globaalisti useilla eri lainsäädännöllisillä alueilla ja sillä on hyvät välit monien pankkien kanssa, jotka ovat valmiita hoitamaan myös bitcoin-bisneksiin liittyvää rahaliikennettä.

 
United Way hyväksyy bitcoin-lahjoitukset
Hyväntekeväisyysjärjestö United Way Worldwide on alkanut hyväksymään bitcoin-lahjoituksia. Saatujen lahjoitusten määrällä mitattuna se on maailman suurin hyväntekeväisyysjärjestö, keräten yli viisi miljardia dollaria vuodessa. Täten se on myös reippaasti suurin hyväntekeväisyysjärjestö, joka vastaanottaa bitcoineja.
 
Palkkio bitcoineilla kriminaalien kiinnisaamisesta
Bitcoin-Jeesukseksi tituleerattu Roger Ver on avannut uuden palvelun nimeltä Bitcoin Bounty Hunter. Sen tarkoituksena on mahdollistaa palkkioiden tarjoaminen rikollisten kiinnijäämiseen johtavista tiedoista – ja palkkiot ovat luonnollisesti bitcoineja.
 
Ver kertoo olevansa väsynyt siihen, että perinteiset lakia valvovat viranomaiset ovat liian kiireisiä juostessaan uhrittomien rikosten perässä eivätkä ehdi keskittymään oikeiden rikollisten kiinnisaamiseen.
 
 
Kritiikittä palvelu ei kuitenkaan jäänyt. CoinTelegraphin kolumnissa Armand Tanzarian suhtautuu siihen skeptisesti ja epäilee sen johtavan helposti joukkoistettuun vigilantismiin eli oikeuden ottamiseen omiin käsiin.
 
Bitcoin Foundation alkaa lobbaamaan EU:ta
Bitcoin Foundation on aloittanut lobbaamisen aiemmin jo Yhdysvalloissa, mutta nyt se laajentaa samaa toimintaa myös Euroopan puolelle. TRUST EU Affairsin perustaja ja johtaja Monica Monaco on aloittanut säätiön palveluksessa ja tulee keskittymään bitcoin-myönteisen sääntelyn edistämiseen Euroopan unionissa. Monaco on aiemmin työskennellyt EU-asioista vastaavana VISAn lakiosastolla, joten hänellä on hyvää kokemusta ja tietoa rahaliikenteen sääntelystä.
 
Ponzihuijausta bitcoinilla pyörittänyt sai tuomionsa
Nimimerkillä pirateat40 esiintynyt Trendon Shavers tuomittiin maksamaan hieman yli 40 miljoonaa dollaria ponzihuijaukseksi todetun bisneksensä ansiosta. Bitcoin Savings and Trust lupasi jopa seitsemän prosentin viikkokorkoa talletuksille ja sai kerättyä olemassaolonsa aikana yhteensä 732 000 bitcoinia. Viranomaiset totesivat firman olevan huijaus, sillä Shavers käytti uusia talletuksia maksaakseen korkoa vanhoille asiakkaille ja otti myös osan varoista henkilökohtaiseen käyttöönsä. Yrityksellä ei ollut mitään sellaista toimintaa, jolla korkoina maksettavat bitcoinit olisi ansaittu.
 
 
Bangladeshissa tiukka kanta bitcoinia vastaan
Bangladeshin keskuspankki on ilmoittanut bitcoinien ja muiden kryptovaluuttojen käyttämisen olevan laitonta maassa. Lausunto on kuitenkin hieman epäselvä ja Bitcoin Foundationin paikallinen osasto on pyrkinyt selvittämään sen merkittävyyttä tarkemmin. Lievempi tulkinta on se, että keskuspankki on vain antanut vakavan varoituksen kryptovaluuttojen käyttäjille ja muistuttanut, että he eivät saa rikkoa lakeja, jotka koskevat ulkomaisia valuuttoja ja rahanpesua.
 
Tilanne on kuitenkin harmillinen, sillä Bangladeshin kaltaiset köyhät ja pankkipalveluiltaan heikot valtiot ovat juuri sellaisia paikkoja, joissa bitcoin voisi tuoda merkittävää hyötyä paikalliselle väestölle.
 
Historiallinen paljastus: WikiLeaks oli aikeissa ottaa bitcoinit käyttöön jo vuonna 2010
WikiLeaks oli aikoinaan ongelmissa, koska luottokorttiyhtiöt eivät suostuneet prosessoimaan sille meneviä lahjoituksia. Se harkitsi bitcoin-lahjoitusten vastaanottamisen aloittamista jo vuonna 2010, mutta itse Satoshi Nakamoto pyysi ettei niin tehtäisi. Syy oli se, että bitcoin oli vielä liian nuori. Nakamoto pelkäsi, että koko projekti voisi tuhoutua, mikäli WikiLeaks vetäisi liikaa huomiota siihen.
 
Suomi top-10 Bitcoin-kauppiaiden määrällä mitattuna
CoinTelegraph kävi läpi CoinMapista löytyvät bitcoinin hyväksyvät yritykset ja suhteutti niiden määrän kunkin valtion asukaslukuun. Tällä tapaa saadun listan ykkösenä on Viro, mikä selittyy aika pitkälti pienellä asukasluvulla. Suomikin pääsi sijalle seitsemän.
 
Lista ei kuitenkaan ole välttämättä kovinkaan paikkansa pitävä. Läheskään kaikki bitcoineja hyväksyvät yritykset eivät löydy CoinMapista, mikä voidaan päätellä maksuvälittäjien kuten BitPayn ja Coinbasen asiakasmääristä, jotka ovat reilusti suurempia. Lista antaa kuitenkin hyvin suuntaa siitä, missä bitcoineja oikeasti käytetään.
 
ATMIA ehdottaa tarkempaa itsesääntelyä bitcoin-automaateille
Automaattialan teollisuusjärjestö ATMIA ehdottaa tuoreessa raportissaan, että bitcoin-automaattien ylläpitäjien kannattaisi alkaa sääntelemään toimintaansa paremmin. Tällä hetkellä automaattien luotettavuutta on hankala arvioida eikä alalla ole mitään yleisesti hyväksyttyjä turvallisuuskäytäntöjä. ATMIAn mukaan toimintatapoja olisi suotavaa alkaa kehittämään nyt, kun automaatteja on vielä suhteellisen vähän maailmalla.
 
Bittirahan blogissa
Henry Brade kirjoittaa näkemyksiään bitcoinin arvon viimeaikaisesta laskusta sekä kertoo mitä kannattaa tehdä, jos mielii saada kurssin takaisin nousuun.