Viikkokatsaus 38/2016: Lohkoketjuteknologian tulevaisuus näyttää lupaavalta

Vaikka Bitcoin onkin luonnollisesti suurimpana lohkoketjuteknologian sovelluksena merkittävä, lohkoketjumaailmassa tapahtuu jatkuvasti paljon muutakin, mikä ei liity Bitcoinin lohkoketjuun.

Bitcoinin jälkeen toiseksi merkittävin lohkoketjuprojekti, Ethereum, etenkin onnistuu kerta toisensa jälkeen osoittamaan, että lohkoketjua voidaan käyttää moneen muuhunkin asiaan kuin digitaaliseen kultaan tai rahaan. Tällä viikolla Shanghaissa pidetty Ethereumin vuosittainen kehitystapahtuma oli hyvä esimerkki siitä. Maailman suurimmat yritykset eri aloilta marssivat kertomaan uusimmista lohkoketjututkimuksen ja -kehityksen saavutuksista ja sen tulevista mahdollisuuksista. Mukana oli muun muassa suuria firmoja, kuten Microsoft, Reuters ja Santander.

Lohkoketjulla ja digitaalisella valuutalla näyttäisikin olevan paljon potentiaalia. Mikäli Bitcoin tai jokin sen tyyppinen raha- ja maksujärjestelmä yleistyisi esimerkiksi kehitysmaissa, se voisi tuoda kehitysmaiden (ja sitä kautta laajemmin maailman) talouteen biljoonia euroja. Näin väittää ainakin tuore aihetta koskeva tutkimus.

Muissa uutisissa tarkastellaan viimeisimpiä kehityksiä kysymyksessä, voidaanko bitcoin mieltää rahaksi vai ei, sekä millainen on maailman ensimmäinen Bitcoin Unlimited -louhintapooli.

Me itse olemme puolestaan asentaneet Helsinkiin uuden Bittimaatin. Uusi Länsiterminaalissa sijaitseva Bittimaatti on kaksisuuntainen, eli sillä voi sekä ostaa että myydä bitcoineja. Lähiaikoina tulemme kertomaan lisää uutisia verkostomme kehityksestä, joten pysykää kuulolla!

Bittiraha.fi -sivustoa ylläpitävä Prasos Oy on myös julkaissut uudet nettisivut, jossa korostetaan lohkoketjun potentiaalia laajemmalti. Tämä ei kuitenkaan muuta sitä, että Prasos pitää kryptovaluuttoja merkittävimpänä lohkoketjusovellutuksena, ja pitää kryptovaluuttapalveluiden tarjontaa olennaisena osana toimintaansa.

Toni Kososen kurssianalyysissä mietitään, mihin suuntaan bitcoinin kurssi lähtee nyt noin viikon mittaisen hiljaiselon jälkeen liikkumaan.

Viime viikon katsaus on luettavissa täällä.

Isot yritykset esillä Ethereum-kehitystapahtumassa

Kuluneella viikolla järjestettiin Shanghaissa Ethereum-kehittäjille sekä Ethereumista kiinnostuneille tahoille tarkoitettu vuosittainen Ethereumin kehitystapahtuma. Tapahtuman osanottajat vaihtelivat maailman suurimmista yrityksistä nuoriin ja kasvaviin startupeihin sekä akateemiseen maailmaan.

Softajätti Microsoft julkisti kehitystapahtumassa uuden version kehittämästään Project Bletchley -järjestelmästään, jonka tarkoituksena on helpottaa yrityksiä luomaan omia lohkoketjuun pohjautuvia yhdistys- ja yritysjärjestelyjä. Bletchley on rakennettu Ethereumin päälle ja mikäli Microsoftin suunnitelmat menevät nappiin, se tulee avaamaan älykkäät sopimukset valtavan monille yrityksille ympäri maailman.

Microsoftin lohkoketjuhanke aikoo tuoda älysopimukset sekä -yhteisöt yritysten käsiin. (KUVA: Pete Rizzo, CoinDesk)

Kansainvälinen mediakorporaatio Reuters oli myös paikalla tapahtumassa, jossa se esitteli useita uusia käytännön sovelluksia Ethereumin lohkoketjulle. Reutersia edustanut tohtori Tim Nugent kertoi Reutersin suunnitelmista käyttää lohkoketjua asiakkaidensa identiteetin varmistamiseksi. Monet Reutersin käsittelemät tiedot ovat niin luottamuksellisia, että Nugentin mukaan niitä ei voida luovuttaa kenelle tahansa ilman selkeää varmistumista identiteetistä. Lohkoketju ratkaisisi tämän ongelman. Nugent kertoi myös, että tulevaisuudessa lohkoketjua tullaan käyttämään tiedon välittämiseksi turvallisesti ja ilman riskiä väärentämiselle, mikä puolestaan tekee journalismista luotettavampaa.

Espanjan suurimpiin kuuluva pankki Santander puolestaan kertoi suunnitelmistaan olla ensimmäinen pankki, joka voisi myöntää muun muassa käteistä lohkoketjun avulla. Santander kehittää Ethereumin lohkoketjuun pohjautuvaa järjestelmää, jossa käsiteltäisiin pankin itsensä myöntämiä sekä vakuuttamia maksupoletteja, jotka olisi mahdollista vaihtaa suoraan käteiseen.

Ethereumin kehitystapahtuma sai paljon kiitosta osakseen sekä järjestäjiltä että osanottajilta. Tapahtuma osoitti, miten valtavasti ideoita ja kiinnostusta lohkoketjua sekä digivaluuttoja kohtaan maailmalla on, ja miten paljon resursseja sekä aikaa sen kehittämiseksi jatkuvasti käytetään. Lohkoketju on tullut jäädäkseen, ainakin isoimpien yritysten mielestä.

Reuters aikoo käyttää Ethereumin lohkoketjua muun muassa varmistaakseen tiedon turvallisemman välityksen sekä luodakseen sähköisen identiteetin järjestelmiä. (KUVA: Pete Rizzo, CoinDesk)

Ethereum-verkko on ollut hyökkäysten kohteena

Ethereumiin on viime aikoina kohdistunut useita hyökkäyksiä, ja ne ovat herättäneet paljon keskustelua siitä miten turvallinen Ethereum todellisuudessa on. Ethereum on monipuolisempi mutta myös monimutkaisempi kuin Bitcoin, ja se monimutkaisuus voi kostautua siinä miten laaja hyökkäysrajapinta Ethereumiin liittyy.

Tuorein hyökkäys oli tyypiltään ddos eli distributed denial of service. Suomeksi hajautettu palvelunestohyökkäys. Ethereum-verkon noodeja saatiin ylikuormitettua niin pahasti, että se johti pahimmassa tapauksessa noodien kaatumiseen. Hetkellisesti Ethereum-verkon louhintateho laski jopa yli 50 %. Tilanne on kuitenkin saatu haltuun eli mitään pysyvää vahinkoa Ethereumille ei tästä hyökkäyksestä syntynyt.

Ethereumin markkina-arvo on pysynyt pidemmän aikaa tasaisesti 1 miljardin dollarin tienoilla. DAO-hakkeroinnin myötä syntynyt Ethereum Classic on tasoittunut 100 miljoonan dollarin markkina-arvoon. Vaikuttaa siltä, että markkina-arvon pitää stabiilina jatkuvan Ethereum-hypen nousupaine ja erilaisten hyökkäysten / hakkerointien aiheuttama laskupaine.

Pankkipalvelut kännykässä voivat tuoda biljoonia

McKinsley Global Instituten tuoreen tutkimuksen mukaan kehittyvät maat voisivat olla biljoonia dollareja rikkaampia, mikäli useammalla ihmisellä olisi mahdollisuus käyttää rahaan liittyvissä palveluissaan ennemmin puhelinta kuin perinteistä pankkia. Ja nyt ei puhuta siis miljareista, vaan tällä kertaa ihan oikeasti biljoonista.

Noin puolet kehitysmaiden asukkaista ovat vailla tavallisimpia taloudellisia peruspalveluita, kuten mahdollisuutta perustaa pankkitiliä tai ottaa lainaa. Mikäli suurimmalle osalle heistä voitaisiin antaa nämä palvelut kännyköiden avulla, tulisi se tutkimuksen mukaan kasvattamaan kehittyvien maiden taloutta alle 10 vuodessa noin 3,7 biljoonalla dollarilla. Kaksi kolmasosaa kasvusta olisi seurausta tehostuneesta toiminnasta, siinä missä viimeinen kolmannes johtuisi taloudellisten palvelujen tuomista kasvumahdollisuuksista.

Kehittyvien maiden Bitcoin-toimijat ovat jo pitkään viitanneet tähän samaan ilmiöön selittäessään Bitcoinin kasvavaa suosiota kehitysmaissa. Bitcoinin avulla kuka tahansa, jolla on Internet-yhteys tai älypuhelin, voi olla välittömästi yhteydessä laajempaan globaaliin talouteen. Bitcoinin avulla hän voi myös suoraan ottaa käyttöönsä kaikki pankkien palvelut ilman, että joutuu kuitenkaan maksamaan niistä tai luottamaan pankkeihin tai poliittiseen ympäristöön.

Kehitysmaat ovat monin tavoin länsimaita jäljessä, mutta esimerkiksi tietoverkot ja kännykät ovat yleistymässä niissä nopeaan tahtiin tarjotessaan kehitysmaiden asukkaille edullisen tavan hyödyntää monia nykyajan keksinnöistä. (KUVA: Oxfam East Africa)

Liittovaltion tuomioistuin: Bitcoin on rahaa

Tuoreessa J.P. Morgan Chase -pankin ja muutaman muun finanssi-instituution hakkerointia koskevassa tapauksessa New Yorkin osavaltion tuomioistuin on katsonut, että bitcoin täyttää rahan määritelmän. Tapauksessa syytetyn Anthony Murgion puolustus perusteli, että bitcoin ei ole rahaa, minkä vuoksi esimerkiksi laitonta rahanvälitystä koskevat pykälät eivät tule kyseeseen bitcoinin kanssa. Liittovaltion tuomari Alison Nathan oli kuitenkin eri mieltä.

“Bitcoinit ovat varallisuutta sanan varsinaisen määritelmän mukaan. Bitcoinit voidaan hyväksyä maksuvälineiksi tuotteista ja palveluista ja niitä voidaan ostaa suoraan pörsseistä käyttämällä pankkitiliä. Bitcoineja käytetään vaihdannan ja maksamisen välineinä”, tuomari perusteli kantaansa.

Yhdysvalloissa vastaavaa kysymystä bitcoinin laillisesta statuksesta rahana on jouduttu käsittelemään aikaisemminkin oikeudessa. Aikaisemmassa vastaavankaltaisessa tapauksessa New Yorkin tuomioistuimet katsoivat bitcoinit rahaksi. Puolestaan miamilainen tuomioistuin katsoi aikaisemmin, että bitcoinit eivät ole rahaa, minkä vuoksi bitcoiniin liittyvään toimintaan ei voida soveltaa samoja rikosoikeudellisia pykäliä kuin perinteiseen rahaan.

Kysymys tuskin saa tästäkään päätöksestä lopullista varmuutta. Bitcoinin ja kryptovaluuttojen yleistyessä oikeudet joutuvat käsittelemään näitä kysymyksiä yhä kasvavissa määrin, mikä puolestaan luo lainsäätäjillekin painetta bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen tarkemmalle juridiselle määrittelylle. Tilanne on hankala kryptovaluuttojen kanssa toimiville tahoille, sillä nykyinen lainsäädäntö luo epävarman toimintaympäristön, jossa lain tulkinnalla on iso rooli.

Yhdysvaltain tuomioistuimet joutuvat jatkuvasti pohtimaan kysymystä siitä, onko bitcoin rahaa vai ei.

Mikrovaltio ryhtyy käyttämään pelkkää bitcoinia

Tsekkiläisen poliitikon ja liberalismiaktiivi Vít Jedličkan perustama Kroatian ja Serbian rajalla sijaitseva valtion statusta havitteleva Liberland on julistanut ryhtyvänsä käyttämään kaikessa valtion virallisessa ja julkisessa taloudellisessa toiminnassa bitcoinia.

“Ei enää kömpelöä fiatia tai tiliongelmia. Tästä lähtien käytämme vain läpinäkyviä bitcoin-lompakoita sekä bitcoin-luottokortteja kaikissa ministeriöissä”, Liberlandin valtionvarainministeri Jan Purkabek kertoi.

Liberland on niin sanottu mikrovaltio, eli se on pieni itsenäiseksi julistautunut alue, jota ei ole tunnustanut mikään toinen valtio. Liberland-aktivistit itsekin näyttäisivät tiedostavan tämän ja pitävän Liberlandia ensisijaisesti eräänlaisena poliittisena kannanottona vapaamman ja paremman maailman sekä valtionhallinnon puolesta.

Liberland on yksi maailman monista “mikrovaltioista”; pienistä itsenäisyyttä haluavista alueista, joita mikään valtio ei ole tunnustanut. (KUVA: Liberland)

Kaksi kolmesta varainhoitajasta uskoo lohkoketjutulevaisuuteen

Tuoreen tutkimuksen mukaan noin kaksi kolmannesta (yli 64%) varainhoitajista uskoo käyttävänsä lohkoketjuun pohjautuvaa teknologiaa seuraavan viiden vuoden sisällä. Konsulttiyritys Roubini ThoughLabin teettämässä tutkimuksessa mitattiin varainhoitoalan suhtautumista sekä odotuksia uutta teknologiaa kohtaan.

Vastaajista 39% uskoi, että lohkoketju tulee muodostamaan vähintään osan uuden sukupolven varainhallintajärjestelmistä. 45% vastaajista uskoi lohkoketjun muuttuvan isommaksi osaksi heidän omaa yritystoimintaansa vuoteen 2021 mennessä.

Kaiken kaikkiaan suhtautuminen lohkoketjuun oli kyselytutkimuksen mukaan positiivisen odottavaa, vaikka noin 39% vastaajista katsoikin, että lohkoketju ei ole kaikista merkittävin kehittyvä teknologia. Nämä vastaajat nostivat lohkoketjua merkittävämmäksi teknologiaksi keinoälyn ja virtuaalitodellisuuden.

Ensimmäinen Bitcoin Unlimited -louhintapooli avattu

Maailman suurin Bitcoin-aiheinen kansainvälinen portaali Bitcoin.com on julkaissut oman bitcoin-louhintapoolinsa. Bitcoin.comin louhintapooli on monella tavalla merkittävä johtuen jo Bitcoin.comin käyttäjien määrästä. Historiallisinta louhintapoolissa on kuitenkin sen päätös käyttää Bitcoin Unlimitediä.

Bitcoin Unlimited ei rajoita lohkojen maksimikokoa, vaan jättää päätöksen lohkokoosta louhijoille. (KUVA: Bitcoin Unlimited)

Päätös liittyy vahvasti Bitcoin-yhteisöä jo pitkään puhuttaneeseen kysymykseen bitcoinin skaalautuvuudesta eli niin sanottuun lohkokokokiistaan. Bitcoin Unlimited eroaa perus-Bitcoinista merkittävimmin siinä, että se antaa louhijoille mahdollisuuden itse määritellä louhimiensa lohkojen koot, siinä missä Bitcoinin perusprotokollassa lohkojen maksimikoko on kiinteä 1 mega. Lohkokokojen kasvattamisen on sanottu ratkaisevan monia Bitcoinin skaalautuvuuteen liittyviä ongelmia, vaikka toiset ovatkin skeptisiä ja sanovat lohkojen kasvattamisen ainoastaan siirtävän ongelmaa tulevaisuuteen.

“Haluamme tukea Bitcoinin kasvua kansainväliseksi taloudelliseksi voimaksi ja näemme, että tämän louhintapoolin avaaminen on osa tuota työtä”, kertoo Bitcoin.comin omistaja Roger Ver.

Bitcoin.comin louhintapooli ei tule vaikuttamaan siihen, miten Bitcoin laajasti toimii. Jotta lohkokokoja rajoittamaton Bitcoin Unlimited -protokolla tulisi käyttöön, enemmistön louhijoista tulisi siirtyä sen taakse, mikä ei ainakaan toistaiseksi vaikuta kovin todennäköiseltä.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].