Viikkokatsaus 38/2017: Kiinan kuihtuva bitcoin-vaihto siirtyy Japaniin ja Etelä-Koreaan

Kiinan hurmaava bitcoin-itsemurha ja maan keskuspankin tiukat otteet saada luvaton kryptovaihdanta kuriin ovat odotetusti iskeneet pahasti kiinalaiseen bitcoin- ja kryptorahateollisuuteen. Siinä missä kiinalaiset pörssit pyörittivät aikoinaan miljoonia, ovat ne nyt hitaasti mieli maassa valmistautumassa joko ajamaan toimintansa alas tai sitten siirtymään muualle maailmalle jatkamaan töitään.

Samaan aikaan muut maat porskuttavat. Japani ja Etelä-Korea molemmat ovat ohittaneet Kiinan johtavina Bitcoin-maina ja otaksuttavasti tilanne säilyy tällaisena tulevaisuudessakin, mikäli kiinalaiset lainsäätäjät eivät pääse yksimielisyyteen jonkinlaisesta sääntelystä, joka mahdollistaisi bitcoin-kaupan avaamisen uudestaan Kiinassa. Toki he ovat suunnitelleetkin, että sellainen sääntely olisi tulossa, mutta uskoo ken uskoo. Ja vaikka olisikin, saattaa silloin olla jo liian myöhäistä. Japani ja Etelä-Korea saattavat olla avarakatseisempia uutta teknologiaa kohtaan ja niiltä voitanee olettaa johdonmukaisemmin vapaiden markkinoiden tukemista kuin Kiinalta. CNBC:llä vieraillut analyytikko olettaakin, että bitcoinin kurssi tulee nousemaan viiden seuraavan vuoden aikana jonnekin 25 000 pintaan.

Ethereumin todellista käyttötasoa on kyseenalaistettu uuden merkittävän tutkimuksen voimin. Nyt on nimittäin selvinnyt, että yli 65 % Ethereumin kaikista transaktioista liittyy yhden ainoan “mikserin” toimintaan.

Entä missä Bitcoinia käytetään eniten? Minne rakentuu seuraava bitcoin-kylä? Ja kuka on mysteerinen “bitcoin-pomo”? Kaikkiin näihin kysymyksiin saatte vastauksen tämän viikon katsauksessa.

Jos kurssikehitys kiinnostaa tarkemmin, kannattaa lukea Toni Kososen tuorein tekninen analyysi.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Bitcoin-vaihdanta siirtyy Japaniin ja Etelä-Koreaan

Kiinan keskuspankin asettama ICO-vaihdannan kielto ja määräykset keskeyttää “luvaton bitcoin-kauppa” ovat saaneet niin kiinalaiset bitcoin-toimijat kuin myös yleiset bitcoin-markkinat siirtymään Kiinasta muualle Aasiaan. Samaan aikaan, kun Kiinan viranomaiset kitkevät virtuaalivaluuttateollisuutta omassa maassaan, muualla maanosassa bitcoin- ja kryptovaluuttamarkkinat kukoistavat. Sekä Japani että Etelä-Korea ovat ohittaneet Kiinan bitcoin-kaupankäynnin määrässä.

Bitcoin-markkinoita analysoivan CryptoComparen mukaan yli puolet kaikesta bitcoin-vaihdannasta tehdään Japanissa. Japani on perinteisesti tunnettu maan positiivisesta suhtautumisesta kehittyvään teknologiaan eikä Bitcoin tee asiaan poikkeusta. Japani antoi bitcoinille laillisen maksuvälineen aseman huhtikuussa, minkä jälkeen japanilaiset bitcoin-markkinat lähtivät rajuun kasvuun.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Japani on ohittanut Kiinan bitcoin-markkinoilla, mutta aikaisemmin johtopaikka pysyi vain väliaikaisesti. Japanilla on hyvät mahdollisuudet pysyä maailman johtavana Bitcoin-maana, mikäli Kiinan viranomaiset eivät saa sääntelypakkaansa kasaan ja onnistu luomaan maalle sekä keskuspankkia että Bitcoin-teollisuutta miellyttävää toimintaympäristöä.

Myös Etelä-Korea on ohittanut vaihdantavolyymissä Kiinan. Japanin tavoin myös Etelä-Korea on säätänyt bitcoinin lailliseksi maksuvälineeksi. Bitcoinista tuli maassa laillinen maksuväline heinäkuussa. Laillinen hyväksyntä sai myös Etelä-Korean bitcoin- ja lohkoketjuteollisuuden vahvaan kasvuun.

Sen lisäksi, että bitcoin-kaupankäynti siirtyy kasvavissa määrin Kiinan ulkopuolisiin pörsseihin, myös itse pörssit ovat jättämässä Kiinan. Kiinan suurimpiin kuuluva bitcoin-pörssi ViaBTC on ilmoittanut, että se aikoo siirtää toimintansa manner-Kiinan ulkopuolelle. ViaBTC on kehottanut asiakkaitaan vetämään varansa pois pörssistä, kunnes uusi toiminta on vakiintunut. Myös muut kiinalaiset pörssit ovat joko lakkauttamassa tai siirtämässä toimintansa.

Kiinan keskuspankki on antanut käskyn kaikille Kiinan bitcoin-pörsseille keskeyttää bitcoin-myynti syyskuun loppuun mennessä. Jotkin suurimmat pörssit ovat saaneet lisäaikaa lokakuun loppuun saakka, mutta myös niiden oletetaan lopettavan toimintansa. Keskuspankin mukaan pörssit ovat lain näkökulmasta rahanvälittäjiä ja ne harjoittavat toimintaa ilman viranomaisten lupaa. Kiinan viranomaiset ovat sanoneet, että ne aikovat tarkentaa virtuaalivaluuttoja koskevia lakeja tulevaisuudessa, mutta toistaiseksi Kiinan tilanne vaikuttaa hyvin epävarmalta.

Kiinalaisissa pörsseissä kryptotreidausta harrastaneet käyttäjät ovat mitä luultavimmin siirtymässä käyttämään japanilaisia ja etelä-korealaisia pörssejä.

Japani on ottanut helposti Kiinan aikaisemmin pitämän markkina-aseman. (KUVA: CryptoCurry)

Henry Brade Rahapäivällä: Ota selvää ennen sijoittamista

Bittiraha.fi-palvelua tarjoavan Prasos Oy:n toimitusjohtaja Henry Brade vieraili Suomen suurimpiin kuuluvan talousjulkaisu Arvopaperin järjestämällä Rahapäivällä. Brade oli Rahapäivällä luonnollisesti puhumassa Bitcoinista, virtuaalivaluutoista ja näihin liittyvistä ilmiöistä, keskittyen tilaisuuden luonteeseen kuuluen etenkin bitcoin-sijoittamiseen.

Brade antoi tilaisuuteen tulleille sijoittajille yksinkertaisen perusvinkin: älä sijoita, jos et ymmärrä. Braden mukaan aloittelijan kannattaa ensin tutustua rauhassa virtuaalivaluuttojen toimintaperiaatteisiin ja seurata markkinoita. Tietoa kannattaa myös etsiä useista lähteistä.

Bitcoin-sijoittamista ei kuitenkaan kannata pelätä. Bitcoin-sijoittamiseen voi lähteä, vaikka ei ihan täysin ymmärtäisi lohkoketjuteknologian jokaista kiemuraa tai kaikkia termejä. Olennaista on, että on perusymmärrys siitä, mikä bitcoin on ja ennen kaikkea minkä vuoksi sillä on arvoa ja käyttöä.

Arvopaperi selkeästi arvosti Braden asiantuntijuutta, sillä se päätti antaa toimitusjohtajallemme komean tittelin “bitcoin-pomo”. Voitte olla varmoja, että hän kuulee asiasta firman pikkujouluissa.

Henry Braden mukaan perustieto bitcoinista on välttämätöntä ennen järkevää sijoittamista. (KUVA: Sijoitustieto)

Euroopan Unioni sijoittaa miljoonia lohkoketjuun

Euroopan parlamentin työryhmä on esittänyt miljoonan euron lisärahoitusta Euroopan Unionin vuoden 2018 budjettiin koskien projektia, joka pyrkii lisäämään ilmaisia wifi-verkkoja EU-alueelle. Työryhmä haluaa käyttää miljoonan euron lisärahoituksen kehittääkseen lohkoketjutyökaluja, joilla EU-kansalaiset voivat seurata ja valvoa, miten wifi-projekti käyttää julkisia varoja.

WiFi4EU on Euroopan Unionin laajuinen projekti, jonka tarkoituksena on luoda Euroopan Unioniin kattavia ilmaisia wifi-palveluita Euroopan kansalaisten käyttöön. Projekti on määrä saada toteutetuksi kolmen vuoden sisällä ja sille on myönnetty jo 120 miljoonaa euroa rahoitusta.

Budjettiehdotuksen mukaan “lohkoketjuprojektin lähtökohtana on luoda WiFi4EU-projektille palvelusetelijärjestelmä, jonka avulla voidaan seurata läpinäkyvästi ja avoimesti, millaisia maksuja Euroopan Unioni antaa niille yksityisyrityksille, jotka asentavat WiFi4EU-sovelluksia. Projekti myös antaa yksityisille kansalaisille mahdollisuuden seurata lohkoketjuun kirjattuja siirtoja. Lohkoketjuprojekti toteutetaan avoimella koodilla ja projektiin haetaan yhteistyötahoja EU:n jäsenvaltioista.”

Ensi vuoden budjettiin on myös kirjattu miljoona euroa käytettäväksi lohkoketjusovellukseen, jonka tarkoituksena on luoda lohkoketjuun perustuvia sähköisen henkilöllisyyden todistamisen järjestelmiä. Näillä uusilla järjestelmillä Unioni uskoo pystyvänsä helpottamaan viranomaisten työtaakkaa esimerkiksi turvapaikanhakijoita koskevissa asioissa.

Myös hajautettuja kirjanpitojärjestelmiä käsittelevälle työryhmälle on määrätty budjetissa miljoona euroa. Tämän työryhmän tarkoituksena on analysoida ja tutkia, miten Euroopan Unioni voi käyttää lohkoketjua hyväkseen tulevissa julkisissa projekteissa ja sovelluksissa.

Euroopan Unionin päättäjät haluavat lisäksi kitkeä virtuaalivaluuttoihin liittyvää kyberrikollisuutta. Euroopan komissio on antanut samoihin aikoihin budjettiesityksen kanssa ehdotuksen uudeksi direktiiviksi, joka tiukentaisi esimerkiksi kiristysohjelmien levittämisestä seuraavia rangaistuksia. Komissio perustelee rangaistusten kiristämistä muun muassa taannoisella WannaCry-kiristysohjelmistolla, joka onnistui aiheuttamaan laajasti kaaosta ympäri maailman.

Direktiiviehdotus myös kriminalisoisi virtuaalivaluuttoihin ja muihin vastaaviin hyödykkeisiin liittyvät petokset. Lainsäädäntö asiassa on ollut Unionissa aikaisemmin hyvin vaihtelevaa ja pirstaleista, minkä vuoksi esimerkiksi virtuaalivaluutan varastaminen tai huijaaminen ovat olleet lainopillisesti epäselviä kysymyksiä. Direktiivin tarkoituksena on muun muassa harmonisoida näitä asioita koskevat rikoslain pykälät.

Euroopan parlamentti antaa omat kommenttinsa koskien komission antamia direktiiviehdotuksia vielä tämän vuoden puolella. (KUVA: Diliff)

Ethereumin transaktioista yli 65 % liittyy yhden mikserin toimintaan

Analyytikkojen mukaan yli 65 % Ethereumin kaikista transaktioista liittyy yhden valtavan mikserin toimintaan. Tällä hetkellä on epäselvää mikä tämän mikserin tarkoitus on, mutta selvää on se, että Ethereumin käyttö ei ole läheskään niin laajaa tai monipuolista, kun pelkän transaktiomäärän pohjalta voisi ajatella.

Todennäköisesti tämä liittyy jollain tavalla ether-sijoittamiseen tai -treidaamiseen, eikä niinkään ethereiden käyttöön. Kun asiasta selviää enemmän, kirjoitamme siitä lisää tulevissa viikkokatsauksissa.

Leningrad haluaa rakentaa louhimispuiston

Leningradin alueen kuvernööri Aleksandr Drozdenko on julkisesti toivonut, että bitcoin- ja kryptorahalouhijat siirtyisivät Leningradiin. Drozdenko kertoi paikallisille yrittäjille tarkoitetulla foorumilla, että Leningrad on erinomaista aluetta louhimiseen, koska alueelle voi rakentaa hyvin louhintainfraa ja sähkön hinnat ovat matalat.

Leningrad on saamassa ensi vuonna uuden ydinvoimalan aikaisemman ydinvoimalan viereen. Uusi ydinvoimala tarkoittaa sekä entistä edullisempaa energiaa että lisää fyysistä aluetta teollisuuskäyttöön. Kuvernööri Drozdenkon mukaan tämä on ihanteellinen tilanne bitcoin-louhintateollisuuden kehittämiseksi alueella. Kuvernööri kaavaileekin, että Leningradiin voitaisiin kehittää louhintatiloja ja halpaa energiaa tarjoava teknopuisto.

“Uusi ydinvoimala on valmistumassa pian, minkä vuoksi vanhalta ydinvoimala-alueelta vapautuu paljon tilaa uuteen käyttöön. Bitcoinien tuottaminen vaatii suuria alueita laitehalleille sekä halpaa energiaa. Vanhalta ydinvoimala-alueelta vapautuneita tiloja voidaan käyttää halpaa energiaa tarjoavana teknopuistona. Teknopuiston toimijoille voitaisiin myös tarjota muita ylimääräisiä etuja”, Drozenko kertoi suunnitelmistaan.

Kuvernööri Drozdenko kertoi näkemyksistään Leningradin tulevaisuudesta paikallisille yrittäjille ja päättäjille. (KUVA: Leningrad Chamber of Commerce and Industry)

Analyytikko CNBC:llä: Bitcoin tulee nousemaan 25 000 dollariin

Vaikka bitcoinin kurssi on kärsinyt viime aikoina Kiinan tilanteen aiheuttaman markkinakaaoksen vuoksi, tulee se nousemaan lähivuosina todennäköisesti 25 000 dollarin pintaan, uskoo Fundstrat Global Advisorsin tutkimusjohtaja ja JP Morgan Chasen entinen vastaava johtaja Tom Lee. Lee kertoi CNBC:lle, että kurssilasku on luonnollista Kiinan kaltaisen markkinajohtajan toimien seurauksena, mutta pidemmän päälle sillä ei tule olemaan merkitystä kasvulle.

Lee muistuttaa, että bitcoin on kohdannut vastaavanlaisia takaiskuja ainakin seitsemän kertaa aikaisemmin, eikä tämä nykyinen kurssilasku ole ennennäkemätöntä. Leen mielestä Bitcoinin näkeminen kuplana on harhaanjohtavaa, sillä Bitcoin on vielä hyvin varhaisissa vaiheissa sen adaptaatiota.

Leen mukaan Bitcoin-verkko on poikkeuksellinen teknologia, koska itse verkko luo arvoa. Bitcoin-transaktioita on käytännössä mahdotonta väärentää eikä kenenkään tarvitse luottaa Bitcoin-toiminnassa toisiin osapuoliin. Leen mielestä tämä on uhka perinteisille rahoitusalan instituutioille, mutta alle kolmikymppiset näkevät, että juuri näin asioiden tuleekin olla.

Tom Lee ennustaa, että bitcoinin nykyinen kurssiheilahtelu jää historiaan. Leen analyysin mukaan bitcoinin kurssi nousee seuraavan 5 vuoden sisällä noin 25 000 dollariin.

Tom Lee uskoo, että pitkällä tähtäimellä bitcoinin kurssi kasvaa vielä rajusti. (KUVA: CNBC)

Cambridgen kryptorahatutkimus: Eniten käyttäjiä Euroopassa

Cambridgen yliopisto on julkaissut laajan, yli satasivuisen tutkimusraportin koskien Bitcoinin ja muiden kryptorahojen käyttöä maailmalla. Yliopiston tutkimuksessa selvitettiin muun muassa bitcoin-käyttäjien ja -pörssien jakautumista maailmanlaajuisesti ja louhijoiden kokemaa asemaa Bitcoin-yhteisössä.

Tutkimuksen mukaan on liki mahdotonta sanoa, minkä verran ihmiset käyttävät bitcoinia ja missä päin. Jonkinlaista välillistä dataa on kuitenkin mahdollista saada. Tutkimuksen mukaan digivaluuttojen käyttö näyttäisi keskittyneen Eurooppaan, Pohjois-Amerikkaan ja Aasiaan. Tutkimus arvioi, että maailmalla on noin 5,8-11,5 miljoonaa aktiivista bitcoin-lompakkoa. 31 % lompakoista ovat eurooppalaisten käytössä ja 30 % pohjoisamerikkalaisten. Aasiassa aktiivisia lompakoita on noin 20 %.

Myös suurin osa bitcoin-pörsseistä sijaitsee Euroopassa, Aasian tullessa hyvänä kakkosena. Tutkimuksen mukaan suurin pörssi on hongkongilainen Bitfinex, jolla on 16 % markkinoista. Tutkimuksen data kerättiin maaliskuussa, joten kaikki Bitfinexin läpikäymät ongelmat eivät välttämättä näy siinä. Positiivisena huomiona tutkimuksessa oli pörssien hajautuminen. Siinä missä aikaisemmin käytännössä kaikki vaihdanta tehtiin suurissa pörsseissä, nykyään jopa neljännes vaihdannasta tehdään pienten pörssien kautta.

Tutkimus huomioi, että kryptovaluuttateollisuus on vielä kehittymisvaiheessa. Kryptovaluuttojen parissa työskentelee tutkimuksen mukaan täyspäiväisesti vain 1 876 henkilöä, joista 720 Aasiassa. Jopa miljoonien dollarien edestä päivittäistä kauppaa tekevät pörssit saattavat pyöriä vain kymmenen ihmisen voimin.

Cambridgen yliopiston julkaiseman tutkimuksen mukaan suurin osa Bitcoin-käyttäjistä ovat eurooppalaisia ja ala on kasvussa. (KUVA: Cambridgen yliopisto)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].