Viikkokatsaus 39/2018: Kesä osoitti Bitcoinin kypsyneen valuuttana

Vaikka miten inhottaakin kirjoittaa tämä seuraava virke, niin pakkohan se on, kun katsoo ikkunasta ja siellä sataa lähinnä kissoja, koiria ja naapurin mummoja poikittain: Kesä on ohi. Seuraavaksi saammekin sitten 200 päivää pakkasta ja juhannukseksi jonkun pätevän takatalven.

Mutta ei anneta sen haitata. Eikä anneta senkään haitata, että bitcoinin sivuttaisliike jankkaa edelleen runsaassa 6 000 dollarissa ottamatta isoja askelia mihinkään suuntaan. Se on ollut tällaista nyt muutaman kuukauden, mikä on ainakin historiallisesti antanut olettaa, että pian on tulossa uusi astetta isompi liike.

Koska viimeksi Bitcoinien kysynnän räjähtäessä kasvuun jopa me jäimme vähän housut kintuissa kiinni, sillä olimme arvioineet kysynnän kasvun liian pieneksi. Tällä kertaa emme tee samaa virhettä, vaan palkkaamme jo nyt asiakaspalveluun lisää väkeä. Jos kiinnostaa tulla tiimiin, tsekkaa, että olisiko sinusta hommailemaan kryptojen parissa ja pistä hakemusta!

Tällä viikolla käsittelemme tutkimuksia. Useita, useita tutkimuksia. Tutkimukset, tilastot ja tiedemiehet ovat tuoneet kuluneella viikolla paljon käyttökelpoista dataa niin Bitcoinin käytöstä, kursseista kuin myös siihen kohdistuvista uhista. Tilastoista näyttäisi olevan luettavissa, että Bitcoin on muuttumassa entistä enemmän tavallisen kansalaisen valuutaksi sen sijaan, että se olisi vain abstrakti sijoitusinstrumentti.

Lisäksi perehdymme Bitcoinin bugiin, joka oli oikeasti paljon pahempi kuin kukaan uskoikaan. Jos joku koiranleuka olisi löytänyt sen bugin ennen Bitcoin-yhteisöä, olisi siitä saattanut seurata jopa hard forkkia itse Bitcoinin lohkoketjulle. Mutta onneksi siitäkin selvittiin.

Olemme myös julkaisseet viikolla artikkelin, jossa koitetaan kertoa palikkakielellä, miten kryptografia Bitcoinissa toimii. Jos ette tajua artikkelista mitään, kannattaa syyttää toimittajaa ammattitaidottomuudesta. Jos taas tajuatte, niin sittenhän sekään ei ollut ihan turha artikkeli!

Viime viikon katsauksen voit lukea tästä.

Bitcoin on nykyään arkinen ja normaali asia Internetissä, ja sen adaptaation tiellä on nykyään lähinnä puutteellinen määrä tarjottuja tuotteita ja palveluja.

Bitcoinin bugi oli pahempi kuin uskottiin

Viime viikolla paljastunut Bitcoinin koodissa ollut bugi, joka olisi antanut pahantahtoisille louhijoille mahdollisuuden kaataa suuria osia koko Bitcoin-verkosta. Bugi piileskeli koodissa jopa kaksi vuotta ennen kuin se huomattiin.

Pian myös paljastui, että Bitcoin Coren kehittäjät olivat vähätelleet bugin aiheuttamaa vaaraa. Sen lisäksi, että bugi olisi mahdollistanut Bitcoin-verkon sabotoimisen, olisi sitä voinut teoriassa käyttää hyväksi myös luomaan uusia bitcoineja enemmän kuin mitä koodiin kirjattu 21 miljoonan maksimi sallii.

Vaikka bugi korjattiin nopeasti, sen potentiaalinen vaarallisuus sai Bitcoin-yhteisön varpailleen. Mikäli jokin pahantahtoinen toimija olisi löytänyt bugin ennen Bitcoin-yhteisöä, olisi bugista saattanut seurata erittäin vakavia vaikeuksia Bitcoinille ja ehkä laajemminkin kryptovaluutoille. Bitcoin Coren kehittäjätiimiä on kritisoitu muun muassa siitä, että tiimi ei ole julkaissut mitään virallisia ehdotuksia käytäntöjen kehittämiseksi ja parantamiseksi.

“Jos Bitcoin Coren käytännöt pysyvät samanlaisina, on väistämätöntä, että tulevaisuudessa tulemme kohtaamaan jonkin samanlaisen epäonnistumisen, emmekä välttämättä ole enää silloin yhtä onnekkaita,” Bitcoinia käsittelevän Reddit-palstan ylläpitäjä Theymos kommentoi.

Sekä Theymos että Bitcoin Coren kehittäjiin kuuluva Greg Maxwell näkevät, että suurena ongelmana on Bitcoin-kehittäjien laiskuus. Vaikka Bitcoinin koodi onkin avointa ja kuka tahansa voi etsiä siitä bugeja, on itse koodin testaus jäänyt lähinnä Bitcoin Core -tiimin harteille.

“Tilannetta voisi helpottaa, jos kaikki suuret Bitcoin-yritykset ryhtyisivät suorittamaan samanlaisia testejä ja tutkimuksia kuin Bitcoin Coren kehittäjät. Tällä hetkellä suuri osa yrityksistä ei anna käytännössä mitään Bitcoin Coren kehittämiselle,” Theymos jatkoi.

Jos bugia olisi onnistuttu käyttämään Bitcoinia vastaan, olisi se saattanut muodostaa suurimman ongelman koko Bitcoinin tähänastisessa historiassa. Mutta onneksi se korjattiin.

Bitcoineja käytetään entistä aktiivisemmin

Bitcoinia ja lohkoketjua analysoivan Chainalysis-firman uusien tietojen mukaan yhä enemmän bitcoineista on yksityisten ihmisten lompakoissa ja yhä vähemmän puolestaan suursijoittajilla. Lisäksi tiedot näyttäisivät osoittavan, että bitcoineja myös käytetään aktiivisemmin kuin menneisyydessä sen sijaan, että niitä ainoastaan hamstrattaisiin ja “hodlattaisiin”.

Chainalysiksen mukaan elokuun lopulla noin 4,8 miljoonaa bitcoinia, eli noin 32% kaikista kierrossa olevista bitcoineista, olivat sellaisissa yksityishenkilöiden lompakoissa, joista tehtiin transaktioita. Tämä on lähes yhtä paljon kuin kesäkuussa, jolloin 33% bitcoineista oli aktiivisissa lompakoissa.

“Käyttäjät ovat valmiita käyttämään bitcoineja, kun heille tulee siihen mahdollisuuksia. Olemme tietyllä tavalla ylittäneet ensimmäisen haasteen adaptaatiossa, joka on bitcoinien saaminen kansalaisten käsiin,” kertoo Chainalysiksen ekonomisti Philip Gradwell.

Chainalysiksen analyytikot uskovat, että Salamaverkkojen yleistyminen ja käyttöönotto voi olla merkittävä tekijä siinä, tulevatko käyttäjät myymään bitcoineja fiat-valuuttaa vastaan vai tullaanko niitä käyttämään ennemmin tuotteiden ja palveluiden vaihtamiseksi. Mikäli Salamaverkot saadaan toimiviksi lähitulevaisuudessa, näyttäisi todennäköiseltä, että bitcoineista tulee entistä enemmän käyttökelpoista valuuttaa pelkän sijoituskohteen sijasta.

Bitcoineja ei enää pelkästään säilötä, vaan niitä halutaan kasvavissa määrin ottaa käyttöön oikeana valuuttana. (KUVA: Hektorej)

Uutisointi vaikuttaa kryptovaluuttojen kursseihin ja käyttöön

Kansainvälinen rahansiirtoihin erikoistunut pankki Bank of International Settlements on julkaissut uuden raportin, joka näyttäisi antavan vahvistusta sille truismille, että sääntelyä koskeva uutisointi vaikuttaa bitcoinin ja kryptovaluuttojen kurssiin ainakin lyhyellä tähtäimellä.

“Vaikka kryptovaluuttojen nähdään toimivan riippumattomina kansainvälisestä sääntelystä, todellisuudessa kryptovaluuttojen arvoon ja käyttöön näyttäisivät vaikuttavan merkittävästi, millaisia sääntelyä koskevia uutisia mediassa julkaistaan,” raportti kertoo.

Raportissa käsitellään useita merkittäviä uutisia kuluneelta vuodelta ja viime vuodelta sekä analysoidaan niiden yhteyttä kryptojen kursseihin. Raportin mukaan näyttäisi selvältä, että negatiivisten uutisten jälkeen kurssi tippuu nopeasti, siinä missä positiiviset uutiset saavat kurssin myös vastaavaan nopeaan kasvuun.

“Kun Japanin finanssivalvontaviranomaiset määräsivät kuusi paikallista kryptovaluuttapörssiä parantamaan rahanpesun vastaisia käytäntöjään, kryptovaluuttojen kurssit tippuivat muutamien tuntien kuluessa,” raportti kertoo eräästä esimerkkitapauksesta.

Vaikka uutisointi vaikuttaakin ainakin lyhyellä tähtäimellä, raportti ei osaa suoraan nimetä sen vaikutuksia pidemmällä ajanjaksolla. Monet uutiset ovat alussa harhaanjohtavia tai niissä kerrottua sääntelyä ei koskaan saada aikaiseksi. Vastaavasti taas sääntelyn lopullista toimintaa koskevat uutisoinnit ovat harvinaisempia kuin uutta tulevaa sääntelyä koskevat uutisoinnit.

Joka tapauksessa tutkimus näyttäisi selkeästi osoittavan, että positiiviset uutiset vaikuttavat kryptojen kurssiin positiivisesti ja negatiiviset negatiivisesti. Tämä tuskin yllättää ketään, mutta ainakin siitä on nyt myös kovaa dataa.

Uutisointi vaikuttaa vahvasti Bitcoinin ja muiden kryptojen kursseihin, kertoo uusi tutkimus. Asia on tietysti ollut tiedossa käyttäjille jo aikaisemminkin, mutta nyt siitä on myös dataa.

Toisaalta uutisointi vaikuttaa entistä vähemmän

Vaikka uutisoinnin vaikutus Bitcoiniin ja kryptovaluuttoihin näyttäisi selvältä, Chainalysiksen tuoreen tutkimuksen mukaan ainakaan investoijat ja spekuloijat eivät näyttäisi olevan enää yhtä uutisten vietävissä kuin menneisyydessä.

Chainalysiksen tutkimuksen mukaan toukokuusta elokuuhun noin 22% bitcoineista olivat pikavoittoja toivovilla spekuloijilla. Samana ajanjaksona puolestaan noin 30% bitcoineista oli niillä sijoittajilla, jotka tähtäävät pidempiin sijoituksiin. Lisäksi tutkimus osoitti, että vaikka kesä olikin kryptomarkkinoille vuoristorataa, nämä sijoittajat pitivät bitcoineistaan tiukasti kiinni.

Chainalysis olettaa tutkimuksessaan, että tämä on merkki kryptovaluuttamarkkinoiden kypsymisestä ja kasvamisesta. Kryptovaluuttamarkkinat näyttäisivät kasvattavan sietokykyä erilaisia negatiivisia uutisia ja ylipäätään markkinahypeä kohtaan. Vaikka on selvää, että uutiset vaikuttavat kryptovaluuttojen kursseihin, on tuon hypen merkitys laskemassa.

Mitä useampi sijoittaja sijoittaa Bitcoiniin tai muihin kryptovaluuttoihin rationaalisten ja pohdittujen perusteiden vuoksi, eikä pelkästään uutishypen vuoksi, sitä vakaampia kryptomarkkinoista tulee. Myös tiedon ja ymmärryksen kasvu kryptovaluutoista ja lohkoketjuteknologiasta antavat sijoituksille vakaamman pohjan.

Mitä enemmän sijoittajat perehtyvät bitcoineihin ja talouteen, sitä varmemmalla pohjalla kryptovaluuttoja koskeva sijoittaminen on ja sitä epätodennäköisemmäksi tulevat kuplat muuttuvat.

Hakkereiden kryptokaappailutyökalut ovat kehittyneet

Joukko tutkijoita kolmesta eri yliopistosta ovat tehneet ensimmäisen laajamittaisen tutkimuksen koskien niin sanottua “cryptojackingia”, eli “kryptokaappausta” tai “kryptokähmintää”. Fudanin, Tsinghuan ja California Riversiden yliopistojen tutkimuksen mukaan kryptokaappaukseen käytettävät ohjelmistot ovat kehittyneet huomattavasti monipuolisemmiksi ja tehokkaammiksi viime aikoina ja kehitys näyttäisi edelleen jatkuvan sellaisena.

Kryptokaappaus on hakkeroinnin muoto, jossa hakkeri huijaa käyttäjän esimerkiksi lataamaan koneelleen jonkin ohjelman tai menemään jollekin saastutetulla nettisivulle. Ohjelma tai nettisivulla oleva koodi käyttää tämän jälkeen käyttäjän tietokonetta louhiakseen salaa hakkerille erilaisia kryptovaluuttoja.

Yliopiston tutkijoiden mukaan kryptokaappaus on noin kolme kertaa yleisempää kuin mitä on yleensä luultu. Aikaisemmat kryptokaappausta koskevat tilastot ovat olleet puutteellisia esimerkiksi siten, että ne ovat huomanneet ainoastaan sellaiset kryptokaappaushankkeet, joissa vihamielinen toimija kaappaa suurimman osan käyttäjän laskentatehosta. Sen sijaan nykyiset kryptokaappaussysteemit ovat usein sellaisia, että käyttäjä ei pysty edes huomaamaan niitä.

Yliopiston tutkijat myös huomasivat, että noin 53,9% kaikista kryptokaappausta harjoittavista nettisivuista olisivat jääneet kokonaan useimmilta mainoksenesto- tai virustentorjuntaohjelmilta piiloon. Tutkijat väittävätkin, että nykyiset kieltolistoihin perustuvat torjuntakeinot ovat hyvin puutteellisia.

Tutkijat ehdottavat, että tilannetta voitaisiin parantaa muuttamalla selainlisäosien ja virustutkien toimintatapaa. Jos nämä ohjelmat seuraisivat sivustojen toimintaa ja käyttäytymistä, ne saattaisivat saada huomattavasti enemmän kryptokaappauksia haaviinsa kuin nykyiset kieltolistat.

Kryptokähminnässä käyttäjä yritetään ohjata kyseenalaisille nettisivuille, jotta käyttäjän koneen resurssit saadaan hakkerin käyttöön.

Maailman suosituin sanapeli sai Bitcoinin

Yhteen maailman suosituimmista peleistä, Scrabbleen, on tullut virallinen sääntöpäivitys, jonka perusteella “Bitcoin” on nyt virallisesti hyväksytty sana. Scrabblen virallisesta hyväksyttyjen sanojen sanakirjasta julkaistiin 24. päivä kuluvaa kuuta uusi versio, joka lisäsi hyväksyttyjen sanojen listalle virallisesti muun muassa termit “bitcoin”, “emoji” ja “facepalm”.

Scrabblea pelataan koko maailmanlaajuisesti ja siitä järjestetään erilaisia turnauksia kouluissa, seuroissa ja niin edelleen. Scrabblen hyväksyttyjen sanojen sanakirja ei sido turnauksenjärjestäjiä, mutta sitä suositellaan käytettäväksi eräänlaisena standardina ja esimerkiksi kouluissa, joissa Scrabblea voidaan käyttää myös opetustarkoitukseen.

Bitcoinin ilmestyminen Scrabbleen ei tietenkään ole itsessään mikään mullistava tapaus. Se on kuitenkin erinomainen esimerkki siitä, miten Bitcoin on ilmiönä ja käsitteenä kasvanut jo tasolle, jossa sen tuntemista aletaan pitää yleistietona. Etenkin Internetissä alamme olla tilanteessa, jossa suurempi osa tietää Bitcoinin kuin ei tiedä.

Bitcoinista saa englanninkielisessä Scrabblessa virallisesti 11 pojoa.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].