Viikkokatsaus 42/2018: Bitcoin liikkuu pitkästä aikaa, taivas varjele!

Kuinka kaunis onkaan uneen vaipuva Suomi, kun taivas pimenee levolle ja ruska kultaa metsät kuin tähtisateessa kimalteleva bitcoin! Googlen käyttäjät ovat saattaneet huomata, että lokakuu on Googlen mielestä tietoturvallisuuskuukausi. Tietoturvallisuus onkin erittäin hyvä juttu, etenkin kryptovaluuttojen käyttäjille. Kryptovaluutat ovat lähtökohtaisesti äärimmäisen turvallisia, mutta myös niissä piilee edelleen heikkous: nimittäin ihminen.

Kaikki tietoturvallisuus lähtee ihmisestä. Vaikka matematiikka olisi miten tarkkaa ja varmaa, sitä käyttävät ihmiset. Kaikesta teknologisesta kehityksestämme huolimatta olemme vasta vähän aikaa sitten laskeutuneet puusta, laittaneet krakat kaulaan ja alkaneet leikkiä yhteiskuntaa. Vaikka kryptoja ei voisikaan huijata, ihmisiä kyllä voi.

Viime viikolla julkaisimme pienen oppaan hyvästä salasanakäytännöstä. Salasana alkaa olla digitaalisen identiteetin kulmakivi, minkä vuoksi siihen on hyvä suhtautua vakavasti. Etenkin täällä kryptattujan ja salattujen lompakkojen ja viestimien maailmassa on hyvä tietää kuinka kestävä salasana luodaan ja miten niitä yritetään murtaa.

Myös viikkokatsauksessa perehdymme Bitcoinin turvallisuuteen. Tuoreen tutkimuksen mukaan kryptoja yritetään pölliä useammin kuin koskaan aikaisemmin. Lisäksi toinen tutkimus kertoo, että vielä perusrikollisiakin suurempi uhka saattaa piileksiä Kiinassa, mikäli maan hallitus päättää ryhtyä hyökkäämään kryptovaluuttaa vastaan. Sekä tietysti paljon muuta.

Jos kurssikehitys kiinnostaa, tuorein Kososen pulla on juuri tullut uunista. Teknisessä analyysissään Toni Kosonen tutkii syitä pitkän hiljaisen jakson katkaisseeseen hintapiikkiin ja tarkastelee millaiseen kehityssuuntaan se saattaa johtaa.

Viime viikon katsaus löytyy täältä.

Monet yhdysvaltalaiset ovat saaneet kotiinsa tällaista lappua tuntemattomalta kryptotiedottajalta.

Tohtori Tuho: Suurin osa kryptoista arvottomia

Stern School of Businessin professori, Nouriel Roubini, tapasi Cointelegraphintoimittajat Las Vegasin kryptovaluuttatapahtumassa BlockShow Americassa. Roubini, joka sai lisänimen “tohtori Tuho” ennustettuaan onnistuneesti vuoden 2008 finanssikriisin, oli tunnetun kriittinen kryptovaluuttoja kohtaan, kutsuen suurinta osaa kryptovaluutoista arvottomiksi.

“Sanoisin, että 99% kaikista kryptovaluutoista on arvottomia. Suurin osa kryptovaluutoista on lähinnä keräilykohteita. Bitcoin ei tule katoamaan mihinkään, mutta esimerkiksi Ethereum on kupla ja vähän huijauksenomainen, eikä se ole minkään arvoinen. Ripple ja kaikki muut vastaavat tulevat puhkeamaan,” Roubini kertoi.

Roubinin mukaan Ethereum on hyvä esimerkki niin sanotusta “huijauksesta”. Hänen mukaansa sitä mainostetaan älysopimuksilla, mutta todellisuudessa Ethereumin älysopimukset eivät ole mitään oikeita sopimuksia, koska niiden toteutumista ei voi ajaa tehokkaasti, vaan ne ovat vain koodeja.

“Ethereumissa on yritetty juttuja, jotka ovat epäonnistuneet. DAO (decentralized autonomous organization) epäonnistui,” Roubini perustelee.

Nouriel Roubini uskoo, että vaikka Bitcoin tuleekin pysymään ja säilymään, suurin osa kryptovaluutoista on arvottomia.

Kryptovaluuttojen varastaminen kolminkertaistunut

Kyberturvallisuusyritys CipherTrace on julkaissut uuden tutkimuksen, jonka mukaan vuoden 2018 alusta saakka kryptovaluuttoja on varastettu noin miljardin dollarin edestä. Tutkimusraportin mukaan kryptovaluuttoihin liittyvä rikollisuus on jopa kolminkertaistunut vuodesta 2017.

Bitcoinin ylivoima suhteessa muihin kryptovaluuttoihin näkyy myös rikollisuudessa. Bitcoinin jälkeen rikolliset suosivat eniten anonyymeja vaihtoehtovaluuttoja kuten Zcashia ja Moneroa. Lähes 97 prosenttia bitcoinia käyttävistä rikollisista käyttää sitä kierrättääkseen varojaan sellaisten pörssien kautta, joiden turvallisuus- ja identifiointikäytännöt ovat puutteellisia.

Raportin mukaan lähes viisi prosenttia näiden käyttänöiltään puutteellisten pörssien bitcoin-siirroista liittyivät laittomaan toimintaan. Vaikka luku tuntuu suurelta, on se suurin piirtein samaa luokkaa kuin perinteisiin finanssi-instituutioihin liitettävä rikollinen toiminta.

Raportin mukaan yleisimpiä kryptovarkauden muotoja ovat erilaiset kiristykset, joissa uhrilta kerätään esimerkiksi tietoja tai hänen koneelleen istutetaan haittaohjelma, minkä jälkeen hakkeri alkaa kiristää uhriltaan maksuja. Lisäksi hakkerit ovat ryhtyneet käyttämään kasvavissa määrin haittaohjelmia, jotka kohdistetaan suoraan krytopörssien työntekijöihin.

Mitä merkittävämpiä ilmiöitä Bitcoinista ja kryptovaluutoista tulee, sitä enemmän ne tulevat välttämättä kiinnostamaan myös rikollista alamaailmaa.

Tutkijat: Kiina voi olla uhka Bitcoinille

Princeton Universityn ja Florida International Universityn tutkijat ovat julkaisseet tuoreen tutkimusartikkelin, joka käsittelee Bitcoin-louhinnan keskittymistä Kiinaan ja siitä mahdollisesti seuraavia ongelmia. Tutkijoiden mukaan Kiina on “kaikista vahvin Bitcoinin vastustajista”.

Tutkijoiden mukaan noin 74% koko Bitcoin-verkon laskentatehosta sijaitsee Kiinassa. Kiinalaiset louhintayritykset kuten Bitmain, ovat pahimmillaan onnistuneet louhimaan jopa puolet Bitcoineista ja hallitsemaan yksinäänkin useiden kymmenien prosenttien verran louhintatehoa.

Tutkijoiden mukaan louhijoiden keskittyminen Kiinaan on ongelmallista Kiinan hallituksen politiikan vuoksi. Tutkijat väittävät, että Kiinan hallitus on jo pitkään tarkkaillut Bitcoin-toimijoita ja tehnyt erilaisia suunnitelmia, joiden avulla se voisi halutessaan vaikuttaa Bitcoiniin esimerkiksi kiinalaisen nettivalvonnan ja -sensuurin kautta.

“Kiina saattaa pyrkiä käyttämään valtaa ulkopuolisiin maihin, joissa Bitcoin on käytössä, joko heikentämällä tai tuhoamalla Bitcoinin kokonaan. Kiina voisi tehdä tämän esimerkiksi hyökkäämällä tiettyjä merkittäviä louhijoita kohtaan tai yleisesti heikentämällä luottamusta Bitcoiniin, jotta sen volatiliteetti kasvaa särkymispisteeseen asti,” tutkijat pohtivat.

Toistaiseksi Bitcoin-verkko ja -yhteisö ovat kestäneet kaikki siihen kohdistuneet teknologiset ja taloudelliset hyökkäykset. Kryptovaluuttojen louhinta on myös alkanut yleistyä Kiinan ulkopuolella, mikä hajauttaa kiinalaisten louhijoiden ylivaltaa. Tutkijat näkevätkin tämän kehityksen välttämättömänä, jotta Kiinan hallituksen mahdollisuudet manipuloida Bitcoinia voidaan minimoida.

Bitcoin voi olla uhka maailmantalouden status quolle, mutta jos louhinta ei hajaudu, saattaa Kiina puolestaan muodostaa uhan Bitcoinille.

Lohkoketju pystyy skaalautumaan kysyntään

Finanssipalveluyriutys Depository Trust & Clearing Corporation on julkaissuttutkimuksen, jonka mukaan hajautettujen tasekirjojen teknologiat ovat riittävän skaalautuvia, että niillä voidaan käsitellä kokoluokaltaan yhdysvaltalaisten osakemarkkinoiden verran rahansiirtoja. DTCC teki tutkimuksen Accenturen ja lohkoketjuteknologiayritys R3:n kanssa.

Tutkimuksen mukaan lohkoketjun kaltaiset teknologiat voivat käsitellä vastaavia määriä siirtoja kuin mitä osakemarkkinoilla aktiivisimmillaan tapahtuu. Tutkimusraportin mukaan osakemarkkinoilla siirtoja tapahtuu enimmillään 115 miljoonaa kappaletta päivittäin, tai 6 300 siirtoa sekunnissa viiden peräkkäisen tunnin ajan.

Testeissään tutkijat käyttivät kuluttajamarkkinoille suunnattuja DA Platform ja Corda Platform -lohkoketjuja. Accenture loi lohkoketjuille yli 170 erillistä silmua, joiden avulla lohkoketjuissa simuloitiin osakemarkkinoita. Tutkijoiden mukaan testi osoitti, että lohkoketjut pystyvät suoriutumaan näin suurista volyymeistä. Kokeissa testattiin kuitenkin vasta perusfunktioita ja tutkijat uskovatkin, että monimutkaisempia siirtoja varten tarvitaan vielä lisäkehitystä.

“Kokeilu vastasi moniin avainkysymyksiin ja lisäsi luottoa siihen, että lohkoketjut voivat todellakin olla merkittävän muutoksen ajureita,” DTCC:n toiminnanjohtaja David Treat, kertoi tutkimusta koskevassa lehdistötiedotteessa.

Tutkimus osoittaa, että ainakin teoriassa lohkoketjuteknologiat voivat pyörittää jopa maailman raskaimpia taloudellisia instituutioita ja siten olla merkittävä osa arjen ekonomista elämää.

Lohkoketju taistelussa valeuutisia vastaan

Brasilian työväenpuolueen presidenttiehdokas, Fernando Haddad, on julkaissut omat suunnitelmansa uudelle hallitukselle lohkoketjussa, presidenttiehdokkaan nettisivulla kerrotaan.

Haddadin tiedotteen mukaan hän päätti käyttää lohkoketjua taistellakseen häntä ja hänen kampanjaansa koskevaa valeuutisointia. Haddad päätti valita lohkoketjun, koska lohkoketjua on mahdotonta peukaloida, jolloin kuka tahansa voi tarkistaa, mitä hän on oikeasti sanonut.

Haddad lähestulkoon voitti vuoden 2018 ensimmäisen vaalikierroksen, saaden lähes 30 prosentin äänisaaliin. Hän kuitenkin hävisi vastaehdokkaalleen Jair Bolsonarolle, joka sai lähes 47 prosenttia äänistä. Koska kumpikaan ehdokas ei saanut yli puolta äänistä, he kohtaavat uudelleen vaaleissa 28. päivä kuluvaa kuuta.

Poliitikot ja nykyinen hallitus ovat Brasiliassa varovaisen myönteisiä lohkoketjua kohtaan. Brasiliassa on muun muassa mietitty, voitaisiinko julkiset mielipidemittaukset hoitaa lohkoketjulla. Vaikka lohkoketjun soveltamisessa äänestyksiin on vielä monia ongelmia esimerkiksi vaalisalaisuuden kanssa, mielipidemittauksien kohdalla se voi lisätä luotettavuutta ja läpinäkyvyyttä.

Fernando Haddad on tunnettu ennakkoluulottomana poliitikkona. Kuvassa Haddad on soittamassa Public Enemyn kanssa.

Bitfinex väittää toimivansa, mutta asiakkaat ovat eri mieltä

Maailman suurimpiin kuuluvalla kryptopörssillä, Bitfinexillä on ollut kuluneella viikolla ongelmia käsitellä asiakkaidensa varoja. Bitfinex julkaisi 15. päivä tiedotteen, jonka mukaan tietyt asiakkaat eivät voi tallettaa tileilleen varoja dollareissa, punnissa, euroissa tai jeneissä.

Bitfinexin mukaan ongelma on ratkaistu 16. päivään mennessä, mutta ainakin vielä keskiviikkona monet Bitfinexin asiakkaat kertoivat, että heidän tilinsä ovat vieläkin rajoitettuja. Bitfinex on myös väittänyt, että palvelujen sulku koskisi vain talletuksia, mutta pörssin asiakkaat ovat raportoineet myös nostojen olevan rajoitettuja.

Bitfinexillä on ollut vastaavia ongelmia kuluneiden kuukausien aikana. Monet ovat epäilleet tämän johtuvan Bitfinexin talletusongelmista ja on jopa epäilty, ettei Bitfinexillä olisi todellisuudessa kaikkia asiakkaidensa fiat-määräisiä varoja. Bitfinex on kuitenkin itse

“Käsittelemme parhaillamme fiat-nostoja, sekä uusia että vanhoja. Meillä on jonkin verran käsittelemättömiä siirtoja, minkä vuoksi jotkin käyttäjät saattavat edelleen joutua kärsimään viivästyksistä. Valitettavasti emme osaa sanoa, milloin voimme käsitellä palautuksenne, mutta vakuutamme, että kaikki fiat-siirrot ovat tiedossa ja tilannetta tarkkaillaan,” Bitfinexin yhteisöjohtaja Kasper Rasmussen kommentoi.

Seuraavat viikot näyttänevät, onnistuuko Bitfinex ratkaisemaan sen ongelmat vai mikä on pörssin kohtalo.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *