Viikkokatsaus 44/2016: Bitcoinin arvo heilahtelee

Bitcoinin kurssi jatkoi tällä viikolla nousuaan, kunnes torstaina hinta tipahti kertarysäyksellä alle 700 dollarin. Kiinan kiinnostusta Bitcoiniin on pidetty merkittävimpänä kurssinousun syynä, ja laskua sen sijaan edisti Kiinan Bitcoin-politiikkaa koskeneet huhut.

Kiinan lisäksi myös latinalainen Amerikka on kiinnostunut Bitcoinista. Maailman suurimpiin kuuluva louhintataho Bitmain puolestaan vahvistaa Bitcoinin verkkoa avaamalla uuden valtavan louhintatehtaan. Virtuaalivaluuttojen ja finanssiteknologian supervallaksi aikovan Sveitsin hallitus taas on esittänyt lainsäädäntöä, joka huomattavasti helpottaisi muun muassa Bitcoin-yritysten toimimista maassa. Samaan aikaan Sveitsin valtionrautatiet on lisännyt lippuautomaatteihinsa mahdollisuuden bitcoinien ostamiseen.

Samaan aikaan, kun Bitcoinilla pyyhkii hyvin, sen nuoremmalla sisarella Ethereumilla on yhä ongelmia. Ethereumista on löytynyt uusi bugi, joka vaarantaa tiettyjä hajautettuja älysopimuksia. Huono puoli bugissa on se, että sille ei myöskään voi oikein tehdä mitään. Hyvä puoli taas sen löytymisessä on, että se tuo esille selkeän kehitystarpeen tulevaisuuden älysopimuksia varten.

Näistä kaikista aiheista voit lukea lisää viikkokatsauksesta.

Bitcoinin kurssin tulevaisuudesta voi lukea syvällisempää erittelyä Toni Kososen tuoreimmasta teknisestä analyysistä.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Bitcoinin kurssi nousi ja sitten laski

Bitcoinin kurssi on noussut viime viikkojen aikana virtuaalivaluutan kysynnän kasvaessa räjähdysmäisesti. Kuluneella viikolla bitcoinia vaihdettiin enemmän kuin koskaan. Parhaimpina päivinä bitcoinia vaihdettiin noin 5 miljardin dollarin arvosta.

Bitcoinin kovalle kasvulle on epäilty useita erilaisia syitä, joista merkittävimpänä pidetään kiinalaisten sijoittajien aktivoitumista. Markkinoiden usko Kiinan juaniin on heikentynyt, mikä on saanut kiinalaiset siirtymään kasvavissa määrin bitcoinin ja muiden turvallisempien sijoituskohteiden pariin.

Kiina on yksi Bitcoinin kasvua johtavista maista (KUVA: Bitcoin.com)

Noususuuntainen kurssi on myös saanut yhä useammat säilyttämään bitcoinejaan sen sijaan, että he käyttäisivät niitä tai vaihtaisivat niitä valtiollisiin valuuttoihin tai toisiin digivaluuttoihin. Tämä on rajoittanut bitcoinien saatavuutta markkinoilla, mikä on puolestaan puskenut bitcoinin kurssia.

Bitcoin on myös saanut kauan odotetun SegWit-päivityksensä. Päivityksen odotetaan nostavan Bitcoin-verkon nopeutta ja tehokkuutta huomattavasti sekä ratkaisevan useita Bitcoin-verkon skaalautumista koskevia ongelmia. Tämä on lisännyt luottamusta Bitcoinin kasvavaan käyttöön sekä kysyntään.

Myös USA:n presidentinvaalien on väitetty nostaneen bitcoinin kurssia. Bitcoinin, kullan ja muiden vastaavien sijoitusinstrumenttien suosio on kasvanut markkinoiden varautuessa vaalien lopputulokseen ja ihmisten siirtäessä varojaan perinteisiä valuuttoja turvallisempina pidettyihin vaihtoehtoihin.

Myös Trumpin nousseen kannatuksen on sanottu ruokkineen bitcoinin kurssia. (KUVA: n3tel)

Bitcoinin vyöryten kasvava kurssi on saanut valtavasti mediahuomiota sekä herättänyt spekuloijia ympäri maailman. Intian suurimpiin kuuluvan uutiskanavan Zee Newsin talousjohtajan Sudhir Chaudharyn arvioiden mukaan bitcoin arvo voi tulevaisuudessa nousta jopa 10 000 dollariin. Chaudhary kuvaili bitcoinia “maailman arvokkaimmaksi valuutaksi”.

Hypestä huolimatta nousu ei ole jatkunut pystysuoraan, vaan torstaina hinta tipahti 740 dollarista alle 700 dollarin, ja kurssi on kirjoitushetkellä hieman alle 700 dollaria. Suurimpana syynä nopealle laskulle nähtiin Zerohedgen artikkeli, jossa väitettiin että Kiinassa oltaisiin laittamassa kiinalaisille Bitcoin-pörsseille pääomakontrolleja. Erityisen väitteistä tekee sen, että pääomakontrolleja oltaisiin asettamassa nimenomaan pörssien tekemille Bitcoin-siirroille.

Zerohedge on ainoa media, joka kirjoitti kyseisestä aiheesta. Artikkeli on saanut kritiikkiä kiinalaisilta, jotka sanovat että tämä ei välttämättä pidä paikkansa. On siis vielä epäselvää miten varmasta tiedosta on kysymys. Selvää on kuitenkin se, että markkinoilla on tapana reagoida nimenomaan huhuihin. Aika näyttää pitävätkö väitteet paikkansa vai ei.

Juna-asemilta bitcoineja Sveitsissä
Sveitsin valtionrautatiet SBB aloittaa bitcoinien myymisen lippuautomaateissaan 11. marraskuuta. Palvelun kautta on mahdollista ostaa 20-500 frangin edestä bitcoineja, mutta niillä ei voi kuitenkaan ostaa junalippuja. Palvelun yhteistyökumppanina on SweePayn, joka tarjoaa bitcoin-vaihdannan.
 
SBB kertoo tutkineensa bitcoin-markkinoita jo kahden vuoden ajan, ja yhtiön mielestä bitcoinien ostamiselle ei ole ollut maassa tarpeeksi mahdollisuuksia. Nyt bitcoineja voi ostaa yhtiön yli 1000 lippuautomaatista vuorokauden joka hetkenä.
Sveitsin valtionrautatiet lisää bitcoinien ostomahdollisuuden lippuautomaatteihin. (KUVA: SBB)
Sveitsin hallitus haluaa Bitcoin-myönteisen lain

Sveitsin hallitus on esittänyt uutta sääntelyä, jonka tarkoituksena on helpottaa finanssiteknologiayritysten toimintaa maassa. Hallituksen mukaan esitetty sääntely helpottaisi finanssiteknologia-alan sisäistä kilpailua ja hyödyttäisi täten sveitsiläisiä kuluttajia, minkä hallitus näkee tärkeäksi päämääräksi.

Hallitus myös uskoo, että uusi sääntely voisi “ravistella” sveitsiläistä pankkisektoria. Sveitsiläiset pankit ovat voineet pitkään toimia ilman oikeaa kilpailua. Virtuaalivaluuttojen ja muiden finanssiteknologioiden yleistyminen olisi omiaan ajamaan myös pankkisektorin kehitystä.

Lakiesityksen merkittävimpiä ehdotettuja muutoksia on uusi pankkilisenssi, joka on tarkoitettu virtuaalivaluuttayrityksille, jotka säilyttävät asiakkaidensa varoja. Uusi lisenssi olisi paljon helpompi saada kuin perinteinen sveitsiläinen pankkilisenssi.

Sveitsi on ilmoittanut halustaan olla finanssiteknologia-alan johtava suurvalta ja hallituksen uusi lakiesitys näyttäisi tukevan tätä tavoitetta.

Sveitsi haluaa virkistää maan finanssialaa. (KUVA: NewsBTC)

Myös Venezuelassa siirrytään bitcoiniin

Vaikka huomio kiinnittyi bitcoinin kurssinousun aikaan lähinnä suuriin toimijoihin eli Kiinaan ja Yhdysvaltoihin, myös muualla maailmassa tapahtuu siirtymistä valtiollisista fiat-valuutoista turvasatamana pidettyyn bitcoiniin. Yksi esimerkki tästä on Venezuela.

Kuten Kiinassa, myös Venezuelassa virallinen valuutta on menettämässä arvoaan ja kansalaiset hakevat kasvavissa määrin turvaa virallisen rahan ulkopuolelta. Venezuelan bolivarin arvo on tippunut vuoden aikana noin puolella ja valuutan inflaatio on noussut jopa 15 prosenttiin. Merkkejä bolivarin vahvistumisesta ei ole näkyvillä.

Talousvaikeudet ovat saaneet venezuelalaiset siirtymään kasvavissa määrin bitcoiniin. LocalBitcoins on raportoinut venezuelalaisten Bitcoin-käytön kasvaneen viime aikoina rajusti. Bitcoineja myydään ja ostetaan jopa 224 000 dollarin edestä viikottain.

Venezuela ei ole ainoa latinalaisen Amerikan maa, jonka asukkaita bitcoin houkuttelee. Esimerkiksi argentiinalaiset ovat vaihtaneet heikkenevää valtiollista valuuttaa bitcoineihin jo vuosien ajan.

Bitmain avaamassa suuren louhintatehtaan

Maailman suurimpiin kuuluva Bitcoin-louhintapooli Bitmain on avaamassa valtavan suuren louhintatehtaan. Tehtaan toiminnan on tarkoitus käynnistyä joulukuussa.

Eräiden arvioiden mukaan tehdas antaisi Bitmainille jopa 45% kaikesta Bitcoin-verkon laskentatehosta, mikäli kaikki se tila käytettäisiin uuden sukupolven Bitcoin-louhijoihin. Bitmain on kuitenkin lieventänyt tähän liittyviä huolenaiheita sillä, että he itse omistavat vain pienen osan tehtaasta, ja sen omistus jakautuu tosiasiassa monen louhintafirman kesken. Ja ne firmat voivat käyttää tiloja minkä tahansa kryptovaluutan louhintaan, kaikkea tilaa siis tuskin käytetään Bitcoin-louhintaan.

Bitmain on monella tavalla poikkeuksellinen louhintayritys. Siinä missä suurin osa louhijatahoista lähinnä keskittyy itse konkreettiseen louhimiseen, Bitmain on kunnostautunut muun muassa Bitcoinia koskevassa tutkimuksessa sekä uusien louhintalaitteiden kehittämisessä ja valmistamisessa. Bitmain myy suuren osan louhintalaitteistaan louhintayrityksille ja harrastajille.

Zcash aloitti treidauksen villisti

Viime viikolla uutisoimme uudesta kryptovaluutasta, Zcashista, joka aiheutti hypeä jo ennen julkaisuaan. Zcashin vaihdanta pörsseissä aloitettiin samoihin aikoihin kuin louhinta, mikä aiheutti hinnannousun välittömästi, sillä ZEC-yksikköjä ei yksinkertaisesti ollut vielä kovin montaa saatavilla. Hinta nousi jopa 3 200 bitcoiniin per ZEC.

Alkuhypen jälkeen valuutan hinta ja markkina-arvo laskivat hurjasti ja pysyivät alhaalla viikonlopun ajan. Tällä hetkellä hinta on noin 0,75 bitcoinia per ZEC. Tilanne on väliaikaisesti stabiloitunut, mutta myllerrystä voi vielä olla luvassa. Zcashin louhinta toimii niin, että louhittujen ZEC:ien päivittäinen lukumäärä kasvaa ensimmäisen 34 päivän ajan, eli inflaatio on erittäin kova. Zcashin arvonkehityksestä voikin tehdä järkeviä päätelmiä vasta kuukausien kuluttua, kun louhittujen ZEC:ien määrä on tasoittunut vakaalle tasolle.

Zcash on ensimmäinen kryptovaluutta historiassa, joka aloittaa valuutan luomisen nollasta, ja on samanaikaisesti saanut suuren määrän etukäteishypeä. Tämä on aiheuttanut ennen näkemättömiä hintavaihteluja.

Zcashin hinta ja markkina-arvo bitcoineissa, klikkaa kuvaa suuremmaksi. (KUVA: Coinmarketcap)
Bitcoiniin rekisteröidään kannabisgeenejä

Kannabisteollisuus on kasvanut viime vuosina merkittäväksi alaksi yhä useampien valtioiden laillistaessa ja dekriminalisoidessa kannabiksen käytön. Tämä alan arvostuksen kasvu on saanut sekä kasvattajat että kuluttajat kiinnittämään enemmän huomiota kannabistuotteiden laatuun sekä alkuperään.

Vastatakseen tähän kasvavaan kiinnostukseen kannabiksen laatututkimukseen keskittynyt tutkimuslaboratorio Medicinal Genomics on kehittänyt Bitcoinin lohkoketjua käyttävän tietokannan, johon kasvattajat voivat rekisteröidä lajikkeidensa geneettiset tiedot. Lohkoketjun avulla kuluttajat voivat halutessaan tarkistaa kannabislajikkeiden alkuperän.

Medicinal Genomicsin tutkimusjohtaja Kevin McKernanin mukaan Bitcoinin lohkoketjun käyttäminen on erittäin tärkeää johtuen sen poikkeuksellisesta ja ainutlaatuisesta turvallisuudesta.

“Bitcoin-lohkoketju on toiminut vuodesta 2009 saakka. Jos asiakastietojen ylläpidossa olisi käytössä jokin oma rinnakkaislohkoketju, jonka verkkoa ei saadakaan pidettyä yllä, kaikkien asiakkaiden luottamus petetään”, McKerman sanoi kertoessaan valinnasta käyttää nimenomaan Bitcoinin lohkoketjua.

Ethereum-bugi paljastaa älysopimusten ongelman

Älysopimuksiin keskittynyt lohkoketjualusta Ethereum on joutunut viime aikoina monien eri vaikeuksien kohteeksi. Ensin The DAO -hakkerointi sai projektin hajautumaan kahtia, minkä jälkeen Ethereum-verkkoon ryhdyttiin kohdistamaan hyökkäyksiä, jotka hidastivat koko verkon toimintaa. Hyökkäyksiä varten tehtiin koodimuutos, mutta hyökkäykset jatkuivat pian tämän jälkeen.

Nyt Ethereumista on löytynyt jälleen bugi. Uusi löydetty bugi vaikuttaa erityisesti hajautettuihin älysopimuksiin ja saa ne käyttäytymään ei-toivotuilla tavoilla. Vaikka bugi ei olekaan niin vaarallinen kuin The DAO -hakkeroinnin mahdollistanut bugi, tuo se esiin uuden ongelman älysopimuksista.

Monet Ethereum-alustan päällä toimivat älysopimukset on hajautettu, mikä tarkoittaa sitä, että kukaan yksittäinen taho ei pysty muuttamaan tai päivittämään niitä. Vaikka tämä hajauttaminen on nähty usein älysopimuksien eduksi, hajoittaminen johtaa myös siihen, että bugin korjaaminen on monissa näissä älysopimuksissa joko todella vaikeaa tai jopa mahdotonta.

Pian bugin löytymisen jälkeen Ethereumin kehittäjät julkaisivat päivityksen Ethereumin ohjelmointikieleen Solidityyn, minkä ansiosta bugia ei pitäisi esiintyä enää tulevissa älysopimuksissa.

Vaikka bugi ei olekaan toistaiseksi aiheuttanut merkittäviä ongelmia, se on herättänyt keskustelua älysopimuksien tulevaisuuden kehityksestä ja erilaisista keinoista päivittää hajautettuja älysopimuksia.

Ethereum on kohdannut suuria haasteita lähiaikoina, mutta niin kohtasi Bitcoinkin alkuaikoinaan. (KUVA: Ethereum)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].