Viikkokatsaus 45/2018: Bitcoin on tasainen raha

Markkinoilla on edelleen hyvin rauhallista, eikä bitcoinin kurssissa ole tapahtunut merkittäviä muutoksia suuntaan tai toiseen. Hinta sahaa edelleen lähinnä sivusuunnassa, turhauttaen analyytikkoja ja asiantuntijoita, jotka yksi toisensa jälkeen ovat kertoneet uskovansa tuleviin vahvoihin kurssiliikkeisiin. Kyllä se on vielä tulossa, mutta milloin?

Dramaattisemman liikkeen odottaminen ei ole pelkkää toivotonta spekulointia, sillä tulevalle kurssinousulle tai muulle liikkeelle on hyviä perusteita. Markkinoiden hiljentyminen ja heikkojen käsien, eli lyhyellä tähtäimellä pikavoittojen perässä olevien sijoittajien, tippuminen pois markkinoilta antaa uskoa, että kurssi on jo lähes niin matalalla kuin mihin se edes laskee. Historiallisesti tällaisten kausien jälkeen on nähty vahvaa kasvua.

Toisaalta historia ei aina toista itseään. Nimittäin olemme monella tavalla historiallisessa tilanteessa. Bitcoin ei ole koskaan ollut järjestelmänä näin suuri eikä yksittäisen bitcoinin kurssi ole koskaan ollut näin tasainen. Kuluneen vuoden aikana bitcoin on ollut markkinakäyttäytymiseltään lähempänä valuuttaa kuin sijoitusvälinettä.

Loppupeleissä tällainen tasaisuus on myös se, mihin kryptot lopulta tähtäävät. Kurssin tasaisuus on hyödyllistä, jotta valuutta voi kehittyä käyttökelpoiseksi rahaksi. Kuluneena vuonna Bitcoin onkin ollut eräänlainen “stablecoin”.

Kurssikäyttäytymisestä kertoo paremmin Toni Kosonen.

Viime viikon uutiset voit lukea täältä.

Bitcoinin kurssikäyttäytyminen on ollut tänä vuonna tasaisempaa kuin monilla fiat-valuutoilla.

Elon Muskin nimellä kiertää netissä huijauksia

“Ajattelin lopettaa Teslassa ja jakaa hyvää ihmisille. Olen päättänyt järjestää maailman suurimman bitcoinien lahjoitukampanjan,” kertoo Twitter-viesti, jollaisia monet käyttäjät ovat nähneet sosiaalisessa mediassa Elon Muskin nimellä. Viestit tulevat varmistetuilta Twitter-tileiltä ja pinnallisesti katsottuna niiden lähettäjä näyttäisi olevan itse Musk.

Todellisuudessa kyse on kuitenkin kryptohuijauksesta, joka on lähtenyt viime kuukausina leviämään epidemian tavoin. Huijauksessa hakkerit varastavat varmistettuja Twitter-tilejä, minkä jälkeen ne muuttavat tilin kuvat ja nimet näyttämään samalta kuin Muskin oikealla tilillä. Kaapatut tilit yrittävät saada käyttäjät sivulle, jossa heidän odotetaan laittavan pieni määrä bitcoineja oman lompakon varmistamiseksi. Huijauksessa luvataan, että varmistetut rahat siirretään.

Jotkin näistä huijauksista ovat ainakin pinnalta katsoen onnistuneet. Eräs huijaustili on onnistunut saamaan arviolta jopa 170 000 dollarin edestä bitcoineja. Huijaustileistä saatetaan myös tehdä luotettavamman näköisiä lähettelemällä bitcoineja huijaustilille ja sieltä muihin lompakoihin. Tällä tavalla edes lohkoketjusta ei voi suoraan sanoa, että kyseessä olisi huijaus.

Kryptomaailmassa on tärkeää huomata, että lähes mikään kiiltävä ei ole kultaa. Mitä arvokkaampia kryptoista tulee, sitä enemmän niitä yritetään varastaa. Kryptohuijauksiin liittyvä rikollisuus tulee todennäköisesti kasvamaan tulevaisuudessakin ja erilaiset huijaukset tulevat muuttumaan entistä luotettavamman näköisiksi.

Lisää bitcoin-huijareiden toimintatavoista, Suomessa käytetyistä yritysten valenimistä, huijausten tunnistamisesta ja niiltä suojautumisesta voit lukea tuoreesta Pessi Peuran blogista Tyypillisen bitcoin-huijauksen tunnusmerkit.

Esimerkki Twitterissä kiertävistä huijausviesteistä.

Nuoret saksalaiset innostuneita kryptoista

Hessenin ja Saksin osavaltioiden kuluttajansuojajärjestöjen uuden tutkimuksenmukaan jo yli neljännes nuorista saksalaisista ovat halukkaita sijoittamaan kryptovaluuttoihin. Tutkimusta varten haastateltiin tuhatta 18-39-vuotiasta saksalaista.

Kyselytutkimus paljastaa, että kryptovaluutat ovat jo suhteellisen tunnettuja Saksassa. 55% vastaajista kertoivat kuulleensa kryptovaluutoista. Lisäksi tutkimus osoittaa, että kiinnostus kryptoja kohtaan on suurempi nuoremmilla kuin vanhemmilla. 54% 30-39-vuotiaista vastaajista pitivät kryptojen ostamista liian riskialttiina. Sen sijaan 18-29-vuotiaista jopa 28% vastasivat, että kryptojen ostaminen on heille mahdollista.

Tutkimustulos ei sinällään ole yllättävä, sillä diginatiivit nuoret ovat huomattavasti kiinnostuneempia modernista teknologiasta kuin vanhemmat ikäpolvet, minkä lisäksi heillä on yleensä keskimäärin suurempi ymmärrys tietotekniikasta. Mikäli kiinnostus nuorten kohdalla kasvaa tai pysyy samana, tarkoittaa se huomattavaa määrää uusia bitcoin-käyttäjiä, kun nämä nuoret varttuvat ja heidän ostovoimansa ja taloudellinen merkittävyytensä kasvaa.

Monet vallankumoukset tapahtuvat sukupolvien vaihtumisen myötä. Krypto voi olla tällainen vallankumous.

Kiinan keskuspankki haluaa kieltää kryptojen ilmapudotukset

Kiinan keskuspankki aikoo ryhtyä rajoittamaan ilmapudotusten käyttöä kryptomarkkinoinnissa. Ilmapudotuksilla, eli airdropeilla, tarkoitetaan kryptovaluuttojen kohdalla kryptopolettien jakotekniikkaa, jossa yritys kerää valmiiksi käyttäjälistoja ja sitten lähettää näille käyttäjille lohkoketjupoletteja sen jälkeen, kun kryptovaluutta julkaistaan.

Kiinan keskuspankin mielestä näitä ilmapudotuksia on käytetty kiertämään keskuspankin asettamia ICO-kampanjoita rajoittavia sääntöjä. Keskuspankin tuoreimman taloudellista vakautta koskevan raportin mukaan ilmapudotukset ovatkin lähinnä ICO-kampanjoita “valepuvussa”.

Keskuspankki katsoo, että ilmapudotuskampanjat toimivat teknisesti hyvin samalla tavalla kuin ICO-kampanjat. Yritykset saavat kryptojaan kiertoon, mutta samaan aikaan ne pitävät suuren osan kryptoista itsellään. Jos krypton arvo lähtee spekulaation myötä nousuun, voi yritys tienata kryptoillaan sievoisesti.

Keskuspankin raportilla ei ole suoraa juridista merkitystä, mutta se voi ohjata viranomaisten ja lainsäätäjien tulkintaa ja siten tosiasiallisesti kieltää myös ilmapudotuskampanjat samaan tapaan kuin keskuspankki aikaisemmin kielsi ICO-sijoittamisen.

Ilmapudotuksilla yritykset saavat helposti jaettua kryptojaan suurelle yleisölle, mutta Kiinan keskuspankin mielestä toiminta on kyseenalaista.

Ethereum-sopimukset voivat olla lohkoketjuprojektin tuho

Kahden yhdysvaltalaisen yliopiston, Northeastern Universityn ja University of Marylandin, tuoreen analyysitutkimuksen mukaan Ethereum-verkossa käytettyjen älysopimusten homogeenisyys voi olla tulevaisuudessa ongelma koko Ethereum-järjestelmälle. Ethereumin suurimmaksi vahvuudeksi Bitcoinia vastaan on nostettu alusta asti mahdollisuus älysopimuksille, eli automaattisesti toteutuville sopimuksille, mutta tutkimuksen mukaan nämä saattavat myös romahduttaa koko kryptovaluutan.

Yliopistojen tutkijoiden analyysin mukaan suurin osa kaikista Ethereum-lohkoketjuun tehdyistä älysopimuksista ovat suoria tai lähes suoria kopioita muista älysopimuksista. Vain alle 10 prosenttia Ethereumin älysopimuksista ovat uniikkeja, siinä missä yli 90% käyttävät samaa tai hyvin samankaltaista koodia. Mikäli tästä koodista löytyy vikoja tai se osoittautuu myöhemmin yhteensopimattomaksi, tulisi tällainen seikka vaikuttamaan lähes jokaiseen Ethereumin päälle rakennettuun älysopimukseen.

Lisäksi tutkijat huomasivat, että suurinta osaa älysopimuksista ei koskaan edes käytetä. 60% kaikista älysopimuksista on analyysin mukaan sellaisia, että niitä ei ole koskaan käytetty millään tavalla. Älysopimuksia siis luodaan kopioimalla vanhaa koodia, eikä suurinta osaa näistä sopimuksista koskaan edes käytetä.

Sinällään ongelma ei liity niinkään Ethereumin teknologiaan kuin käyttäjien tottumuksiin ja tapoihin. Hajautettuna järjestelmänä Ethereum mahdollistaa sen, että kuka hyvänsä voi tehdä sellaisia älysopimuksia kuin hän tahtoo. Mikäli käyttäjät eivät itse ryhdy käyttämään monipuolisempia älysopimuksia, tulee ongelma säilymään, eivätkä esimerkiksi Ethereumin kehittäjät voi sitä helposti korjata.

Ethereumin älysopimukset ovat sekä sen suurin etu että yksi sen suurimmista ongelmista. (KUVA: Dan Fleyshman)

Jos linkit eivät ole omiasi, ne eivät ole sinun linkkejäsi

Tunnettu Bitcoin- ja kryptovaluuttakirjailija, Andreas Antonopoulos, on julkaisemassa neljättä kirjaansa, Mastering Ethereum. Nyt Antonopoulos on äimistynyt, että nettilinkkien lyhentämiseen käytetty Bit.ly-palvelu on poistanut linkkejä, joita Antonopoulos oli käyttämässä kirjassaan. Bit.ly ei ole toistaiseksi kertonut syytä päätökselle.

Bit.ly ja muut nettiosoitteiden lyhentämiseen käytettävät palvelut voivat olla hyödyllisiä työkaluja, mutta niissä on samankaltainen perustavanlaatuinen ongelma kuin keskuspankkijohtoisessa rahajärjestelmässä: linkit eivät ole käyttäjän itsensä hallussa. Bit.ly voi periaatteessa milloin tahansa poistaa linkit tai laittaa ne johtamaan jollekin toiselle sivulle. Jos pahantahtoinen hakkeri pääsee käsiksi järjestelmään, nämä mahdollisuudet ovat auki myös hänelle.

Vaikka syytä linkkien blokkaamiselle ei olekaan vielä paljastettu ja on hyvin mahdollista, että kyseessä on jonkinlainen virhe tai väärinkäsitys, osoittaa tapaus silti, että kirjoittajien ja nettisivujen ylläpitäjien kannattaa ennemmin käyttää suoria linkkejä kuin linkinlyhennystä aina, kun mahdollista.

Bitly on suosittu palvelu, mutta kuten kaikki muutkin keskitetyt palvelut, myös se on käyttäjän yläpuolella.

Bitcoin-käyttäjät innostuivat Halloweenista

Halloween on hyvä tekosyy pukeutua kummallisesti ja pelotella naapureita. Kulunut Halloween sai monet kryptovaluuttakäyttäjät ja lohkoketjuharrastajat pois piilopaikoistaan pelottelemaan pankkeja ja establisoitunutta rahavaltaa. Koska hyvä kannattaa laittaa kiertämään, käyttäjät luonnollisesti pistivät parhaat luomuksensa nettiin kaikkien nähtäville.

Bitcoin pelottaa pankkeja enemmän kuin Dracula tai Frankensteinin hirviö.

Tämä mies on ylpeä ammatistaan kryptolouhoksilla.

Jotkin puvuista menivät jo niin mystisellä tasolla, että niiden tajuaminen vaatii syvempää ymmärrystä kryptoista, kuten haarukkamies osoittaa.

Tämä bitcoin-käyttäjä oli pukeutunut itse lohkoketjuksi.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *