Viikkokatsaus 49/2014: Bitcoineilla voi nyt maksaa ruokakaupassa!

Tämän viikon katsauksessa juttua muun muassa Suomen bitcoineja hyväksyvästä ruokakaupasta, suuresta bitcoin-huutokaupasta, ChangeTipin rahoituskierroksesta ja Mastercardin hyökkäyksistä Bitcoinia vastaan. Viime viikon katsauksen voi lukea täältä.

Viime viikon kysymyksenä oli “Miten uskot 50 000 bitcoinin huutokaupan vaikuttavan kurssiin?“.

Vastaajista kolmasosa oli sitä mieltä, että kurssi pysyy suurinpiirtein samana. Hieman alle kolmasosa oli sitä mieltä, että kurssi nousee, ja hieman yli kolmasosa sitä mieltä, että kurssi laskee. Tähän mennessä kurssi on pysynyt melko tasaisena huutokaupasta huolimatta, joskin huutokaupan tuloksista tiedetään vielä melko vähän.

Tämän viikon kysymyksenä on “Mikä paikkakunta ansaitsee Suomen Bitcoin-pääkaupungin tittelin?”. Vastata voit tuttuun tapaan sivuston oikeasta reunasta.

Henri Heinosen viimeisin kurssiraportti on luettavissa täältä.

Suomalaisessa ruokakaupassa voi maksaa bitcoineilla

Kemiön Bitcoin-hyväksyjiin on liittynyt K-Market Rosmarin, joka on Suomen ensimmäinen bitcoineja hyväksyvä ruokakauppa! Rosmarin käyttää BitPay-maksupalvelua. Myös hyvinvointiyritys Rehab Center on ottanut bitcoinit käyttöön.

Aiempaan Bitcoin-hyväksyjien joukkoon kuuluvat BFSB Finland Oy, kahvila Lalla Vinde, ZAS DATA Matkahuoltoineen, propeller.galleryn verkkokauppa, sekä Heidi Finska. Kemiö on siis etenemässä hyvää vauhtia Suomen Bitcoin-pääkaupungiksi!

Suomessa on tapahtunut tällä viikolla paljon, sillä nyt myös IT-alan jälleenmyynti- ja huoltoliike Tietokonekauppa.fi hyväksyy Bitcoin-maksuja. Verkkokaupan tuotevalikoima on laaja: Se kattaa tietokoneet ja läppärit, oheistuotteet, kamerat ja kodintekniikan ja paljon muuta. Liike toimittaa tuotteita myös ulkomaille, joten asiasta kannattaa vinkata myös ulkomaalaisille tuttaville!

Alankomaiden pankit tutkivat Bitcoinin potentiaalia

Alankomaiden suurimmat pankit, ABN Amro, ING ja Rabobank, tutkivat, voisiko lohkoketjuteknologiaa hyödyntää pankkien maksujärjestelmissä. ING:n Mark Buitenhek kertoo nykyisten maksujärjestelmien toimineen aina pankkien kautta, mutta nykyiset järjestelmät ovat 70- ja 80-luvulla kehitettyjä. Lohkoketjuteknologia nopeuttaisi pankkien toimintaa ja mahdollistaisi toiminnan myös iltaisin ja viikonloppuisin. Aiemmin tänä vuonna Alankomaiden keskuspankki De Nederlandsche Bank piti järkevänä, että maan pankit selvittäisivät voisiko Bitcoinin teknologiaa hyödyntää pankien toiminnassa.

Bitcoinin lainsäädäntö puhututtaa Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain kongressin edustaja Steve Stockman esitteli lakialoitteen (Cryptocurrency Protocol Protection and Moratorium Act), jolla halutaan suojata kryptovaluuttoja ja niiden hyödyntämiä algoritmisia protokollia. Näihin kohdistuvia lainsäädäntöjä lykättäisiin viidellä vuodella, mikä suojelisi niiden käyttäjiä ja kehittäjiä. Kryptovaluutat myös määriteltäisiin virallisesti valuutaksi, eikä hyödykkeeksi, ja niitä verotettaisiin vasta siinä vaiheessa, kun niitä vaihdetaan fiat-rahaksi. Stockmanin mielestä nykyisten lakien noudattaminen on riittävää tämän uuden teknologian käyttämisessä. Kryptovaluuttojen vapaa kehitys saattaisi jopa olla ratkaisevaa talouskasvun, yhdysvaltalaisten taloudellisen hyvinvoinnin ja yleisen edun kannalta, lakialoitteessa perustellaan.

Stockmanin lakialoite julkaistiin samoihin aikoihin kuin New Yorkin valmisteleman BitLicense-ehdotuksen keräämät kommentit. Kommentteja tuli n. 3700 kappaletta, ja suurin huomio kiinnittyi muutaman suuren yrityksen kommentteihin. Näistä kävi ilmi, että lain laajuutta on selvennettävä: Walmart ja Amazon haluaisivat selventää virtuaalivaluutan määritelmää sillä mm. lahjakortit saattaisivat kuulua lain alaisuuteen. Western Union kaipaisi selvennystä virtuaalivaluutta-automaattien asemaan ja haluaisi pakottaa kaikki BitLicense-yritykset noudattamaan nykyisiä rahanpesusäädöksiä. Kaikki kommentit ovat luettavissa New York Department of Financial Servicen sivuilta.

Stockman pitää BitLicense-ehdotusta sopimattomana, koska kryptovaluuttateknologia on vielä alkutekijöissään. Stockman pelkää, että tiukasta lainsäädännöstä ei koskaan päästä eroon, vaikka nyt väitettäisiin, että lakia voidaan löysentää muutaman vuoden päästä. Uusien kryptovaluuttoja koskevien lakien lykkääminen olisi tärkeää, jotta nykyiset rahoitusalan yritykset eivät pysty polkemaan uutta kilpailua maanrakoon.

Myös Kaliforniassa pohditaan, pitäisikö digitaalisia valuuttoja säännellä. Osavaltion rahoitusalaa ja maksunvälittäjiä sääntelevä California’s Deparment of Business Oversight kokoontuu pohtimaan asiaa tässä kuussa.

Tietoa Bitcoin-huutokaupan tuloksesta on tullut julki vähäisesti

US Marshals Servicen järjestämä Bitcoin-huutokauppa käytiin viime viikolla, mutta siitä on paljastettu vähäisesti tietoa. 50 000 bitcoinin huutokauppaan osallistui 11 tahoa ja tarjouksia tehtiin 27 kappaletta. Osallistujia oli vähemmän kuin kesäisessä huutokaupassa. Huutokaupan vaikutus ei ole ollut nähtävissä Bitcoinin hinnassa — ainakaan merkittävissä määrin.

Viime kertaisen huutokaupan voittaja Tim Draper paljasti huutaneensa nyt 2000 bitcoinia. Draper kertoi bitcoinien menevän jakoon Boost VC:n startup-ohjelmasta ensi keväänä valmistuville yrityksille, joista jokainen saa 300 bitcoinin potin. Muista voittajista ei ole paljastunut tietoa, joten 48 000 bitcoinin kohtalo on vielä mysteeri.

Ernst & Young näkee kryptovaluutoissa potentiaalia

Ernst & Youngin Jan Bellens pitää kryptovaluuttoja innovaationa, joilla on suurta potentiaalia pitkällä tähtäimellä. Potentiaalia on etenkin kehittyvillä markkinoilla, joissa maksujärjestelmät ja pankki-infrastruktuuri ovat heikkoja, ja maailmanlaajuisessa rahaliikenteessä. Tällä hetkellä hän näkee kryptovaluutoissa riskejä, kuten puutteet turvallisuudessa ja rikollisuus, ja niiden käyttö on rajoittunutta. Bellens näkee turvallisuuden kehittämisen ja lainsäädännön selventämisen tärkeimpinä asioina, jotka mahdollistavat kryptovaluuttojen nousemisen suureen suosioon.

ChangeTip keräsi 3,5 miljoonaa dollaria rahoitusta

Bitcoin-tippaaminen on noussut kovaan suosioon viime aikoina, ja nyt myös muutkin kuin Bitcoin-harrastajat ovat huomanneet asian. Tippauspalvelu ChangeTip onnistui keräämään huimat 3,5 miljoonaa dollaria rahoitusta juuri päättyneellä rahoituskierroksella. Mukana oli useita Bitcoinista kiinnostuneita investointirahastoja ja yksityishenkilöitä. Yksi sijoittajista oli Pantera Capital, jonka toimitusjohtaja Dan Morehead arveli tippaamisen olevan Bitcoinin ensimmäinen “killer app” eli ominaisuus, joka vie sen yleiseen käyttöön.

MasterCard hyökkää Bitcoinia vastaan

MasterCardin Kaakkois-Aasian johtaja Matthew Driver puhuu vastikään julkaistulla videolla siitä, miten heidän yrityksensä ei ole ihan täysin vakuuttunut Bitcoinin hienoudesta. Driver puhuu muun muassa turvallisuuden ja luottamuksen tärkeydestä rahaliikenteessä, mutta ei ymmärrä, että täsmälleen niihin ominaisuuksiin Bitcoin on vastaus. Ei liene yllätys, ettei Bitcoin-yhteisö ole ottanut videolla esitettyjä argumentteja kovinkaan vakavasti.

MasterCard myös toivoo tiukempaa lainsäädäntöä digitaalisille valuutoille Australiassa. MasterCardin mukaan jokaisella maksutavalla pitäisi olla samat pelisäännöt, ja lainsäädännön pääasioita täytyisi olla kuluttajansuoja, rikollisuuden rahoittamisen estäminen ja stabiliteetti.

Louhinnan vaikeusaste tipahti — Bitcoinin käyttö huipussa

Bitcoin-louhinnan vaikeusaste tipahti ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen. Bitcoin-verkko säätelee louhintavaikeuden tasoa itsestään, riippuen siitä, kuinka paljon tehoa louhintaan käytetään. Louhinnasta palkkioksi saatavat bitcoinit ovat houkutelleet koko ajan uusia supertietokoneita mukaan, mutta nyt näyttää siltä, että kustannukset alkavat olla tasoissa palkkion kanssa – ainakin toistaiseksi. Bitcoinin hinta on pysytellyt viime aikoina alhaisena, joten heikkotehoisimpia koneita ei ole kannattanut pitää päällä. Niiden poistuminen verkosta on aiheuttanut kokonaistehon laskun, jonka ansiosta siis myös vaikeustaso laskee.

Hashrate laski kuun vaihteessa (lähde)

Bitcoinin käyttö kuitenkin kasvaa. Kuun vaihteen alennusmyyntien aikaan bitcoineja käytettiin 240 miljoonan euron arvosta. Bitcoin oli siis yhdeksänneksi käytetyin maksutapa, kun listaa johtivat mm. Visa ja PayPal. Yksittäisten Bitcoin-transaktioiden määrä kasvaa jatkuvasti. Viime tiistaina transaktioita tehtiin ennätysmäiset 104 000 kappaletta. Osasyynä on tiistaina pidetty Bitcoin Giving Tuesday -tempaus, jossa haluttiin kannustaa ihmisiä antamaan lahjoituksia bitcoineilla. Bitcoinit ovat oiva lahjoitustapa, koska siirroista ei mene yhtä paljon kuluja kuin perinteisissä lahjoitustavoissa ja rahankeräyksen voi lohkoketjun ansiosta järjestää läpinäkyvästi.

Transaktioiden määrä on huipussa (lähde)

Sergio Lerner liittyy Core-kehitykseen

Bitcoin Foundation lupasi vähän aikaa sitten, yleisöltä tulleen palautteen takia, keskittyä enemmän Bitcoinin kehitykseen. Tämän suhteen on otettu nyt yksi askel eteenpäin, kun Sergio Lerner aloittaa säätiön palkkalistoilla Bitcoin Coren kehityksen. Hänen tehtävänään on Coren koodin turvallisuuteen liittyvät seikat ja koodin perusteellinen testaaminen.

Lerner on aiemmin toiminut Bitcoin-koodin parissa vapaaehtoispohjalta ja löytänyt sekä auttanut korjaamaan siitä useita haavoittuvuuksia.

Bitcoin Foundation ja Blockchain.info huijaussivustojen kohteena

Bitcoin Foundation varoittaa sen nettisivuja matkivista huijaussivustoista. Niillä luvataan ilmaisia bitcoineja “hyvityksenä kurssilaskun aiheuttamista menetyksistä Bitcoin-yhteisölle”. Kuten yleensä, jos jokin vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se luultavasti ei ole. Sivustot lupaavat satunnaisesti valitun määrän bitcoineja, joiden lunastamiseksi on kirjauduttava sisään Blockchain-lompakkopalveluun. Käyttäjä ohjataan huijarin ylläpitämälle sivustolle, jonka kautta hänen tunnuksensa ja salansanansa Blockchain-lompakkoon saadaan selville.

Blockchain.info onkin nyt kertonut panostavansa turvallisuuteen. Kaikkiin lompakoihin on kohta tulossa pakollinen 2FA-sisäänkirjautuminen, jotta pelkällä salasanalla ei voi hakkeroida lompakkoa. Palvelu pyrki myös parantamaan turvallisuutta lisäämällä käytettäväksi tor-osoitteen, jota käyttämällä käyttäjät pysyvät anonyymimpana ja hakkerit eivät voi urkkia tietoja torin ja tavallisen netin välisestä datasta. Vaikka Blockchain.info on yksi käytetyimmistä Bitcoin-lompakoista, se poistettiin Bitcoinin virallisten nettisivujen lompakkolistauksesta turvallisuussyiden takia.

Romaniassa ja Turkissa tapahtuu kehitystä

Romanialainen Netopia mobilPay on lisännyt bitcoin-maksuominaisuuden omaan maksujärjestelmäänsä. Sen avulla 6000 järjestelmää käyttämää romanialaista kauppiasta voivat alkaa vastaanottamaan bitcoineja.

Turkkilaisista kaupoista pääsee kohta ostamaan bitcoineja. Tarkemmin sanottuna myyntiin tulee Bitupcard-kuponkeja, jotka voi lunastaa itselleen bitcoineina netin kautta. Pilottiprojektissa on mukana 30 kauppaa Istanbulissa ja muissa suurissa keskuksissa, ja myöhemmin myynti tullaan laajentamaan 5000 kauppaan. Bitupcard tarjoaa turkkilaisille yksinkertaisen ja helpon tavan hankkia bitcoineja, mikä on tähän mennessä ollut hankalaa kyseisessä maassa.

Airbnb kiinnostunut Bitcoinista

Majoituspalveluita välittävä Airbnb on kutsunut Coinbasen pitämään esitelmän Bitcoinista ja lohkoketjuteknologiasta. Sen enempää tietoa tapaamisesta ei herunut, mutta Airbnb:n bitcoin-hyväksyntää on jo odoteltu Bitcoin-yhteisössä. Mitään varmuutta hyväksymisestä ja sen aikataulusta ei kuitenkaan tiedetä mitään.

Brittiparlamentaarikko ei näe tarvetta erityislainsäädännölle

CoinDesk haastatteli brittiparlamentaarikko Steve Bakeria. Hänen mielestään bitcoinia tulisi säädellä normaalin yrityslainsäädännön puitteissa eikä se kaipaa mitään ylimääräistä sääntelyä. Hän arveli myös, että kymmenen vuoden päästä joko bitcoin tai jokin toinen kryptovaluutta tulee olemaan arkipäiväisessä käytössä. Hänellä itsellään oli bitcoineja, joita hän kertoi kokeilleensa kameratarvikkeiden ostamiseen.

Muuta luettavaa ja katsottavaa

Alla on nähtävissä TED-esitys Bitcoista. Tässä uudessa TED-esityksessä ei varmaan ole mitään uutta ja yllättävää Bitcoineista kaiken tietäville harrastajille. Jos ei kuitenkaan ole vielä ymmärtänyt sitä potentiaalia, mikä Bitcoinilla ja muilla lohkoketjuteknologiaan perustuvilla palveluilla on, tämä kannattaa katsoa. Juuri tällaisia videoita voi linkata niille, jotka suhtautuvat väheksyvästi Bitcoiniin ja pitävät sitä jonkin sortin huijauksena.

Bittirahan blogissa Sebastian Mäki kertoo ensikokemuksiaan bitcoineilla ladattavasta Visa-kortista.

Osallistu Bittirahan jouluarvontaan!

Bittirahan jouluarvonta on käynnissä! Pääpalkintona voittaja saa valita itselleen älypuhelimen. Vaihtoehtoina ovat iPhone 6, Lumia 930 ja Galaxy S5. Palkintoja on myös useita muita, joten kannattaa osallistua arvontasivuillamme.