Viikkokatsaus 50/2015: Ylen Bitcoin-ohjelma, Satoshin metsästys ja kurssikehitys

Kuluneen viikon Bitcoin-uutisissa on muun muassa Ylen Bitcoin-keskustelu, jatkunut spekulaatio Satoshin henkilöllisyydestä ja pankkien lohkoketjuprojektit. Lisäksi bitcoinin positiivinen kurssikehitys on aiheena.

Viikon kysymyksenä oli “Mitä uskot bitcoinin vaihtokurssille tapahtuvan lähitulevaisuudessa?“, ja peräti 2/3 vastaajista (67 %) olivat sitä mieltä, että kurssi tulee lähitulevaisuudessa nousemaan joko maltillisesti tai paljon. Loput vastaajista olivat tasaisesti sitä mieltä, että kurssi joko pysyy samana tai laskee maltillisesti taikka merkittävästi.

Uusi viikon kysymys on “Oletko antamassa Bitcoin-henkisen joululahjan?“.

Tähän liittyen on hyvä todeta, että 18.12. klo 15 on takaraja joulun Denarium-tilauksille. Denarium on Bitcoin-kolikko, joka sisältää digitaalista bitcoin-arvoa.

Viime viikon katsauksen voi tutustua täältä.

Yle esittää: “Kiliseekö Bitcoin?”

Ylen radiossa Ajantasan Kaukoputki -ohjelmassa esitettiin 16.12. jakso otsikolla “Kiliseekö Bitcoin?”. Aiheesta keskustelemassa olivat Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen ja Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak. Myös Bittiraha.fi:n toimitusjohtaja Henry Brade pääsee ääneen.

Keskustelu Bitcoinista on positiivista ja rakentavaa. Keskustelijat ovat selvästikin kiinnostuneita aiheesta ja ovat tutustuneet siihen aiemmin. Ehdottomasti kuuntelemisen arvoinen settii. Ohjelman voi kuunnella Yle Areenalta. Bitcoin-aihe alkaa kohdasta 6:20.

Ajantasan Kaukoputki keskustelee ajankohtaisista aiheista.

Wrightia ei pidetä Satoshi Nakamotona

Viime viikon suurimman kohun aiheutti uutiset Satoshi Nakamoton henkilöllisyydestä. Bitcoin-yhteisössä uskotaan, että kohun keskellä ollut Craig Wright ei ole Satoshi.

Bitcoin Coren kehittäjä Greg Maxwellin sekä teknologiajulkaisu Motherboardin tutkimuksien mukaan monissa todisteissa oli epäselvyyksiä ja kyseenalaisuuksia, jotka puhuvat väitteitä vastaan. Lisäksi Satoshin sähköpostista, [email protected]lähetettiin Bitcoin-kehittäjien käyttämälle postituslistalle viesti, jossa kirjoittaja kieltää olevansa australialainen Craig Wright. Sähköposti ei kuitenkaan välttämättä ole Satoshin lähettämä, ja Satoshiksi tullaankin luultavasti uskomaan vain sellainen henkilö, joka pystyy käyttämään Satoshin omistamia PGP-avaimia tai Bitcoin-osoitteita.

Vero-ongelmien takia on mahdollista, että vihamielinen kiristäjä on pyrkinyt usuttamaan Satoshin henkilöllisyyden Wrightin harteille, tai että Wright itse on halunnut hyötyä jotain esittämällä Satoshia. Wright on kadonnut tietämättömiin uutisoinnin jälkeen sekä oikeasta maailmasta että internetin profiileista. Australian poliisi teki kotietsinnän hänen asunnolleen vain muutamia tunteja sen jälkeen, kun väitteet hänen osallisuudestaan Bitcoinin kehittämiseen tulivat julki. Edelleen on mahdollista, että huhuissa esille noussut Wrightin edesmennyt ystävä voisi olla Satoshi. 

Näyttää siltä, että Satoshin henkilöllisyys jää vielä hämärän peittoon.

Craig Wright tuskin on Satoshi

Vuosi 2015 on päättymässä bitcoinin arvon kannalta menestyksekkäästi

Bitcoinin arvo on ollut jälleen valtavassa kasvussa. Kuukauden aikana arvo on noussut yli 35%. Viikon sisällä kasvua on ollut 8,8%. Bitcoinin nykyinen arvo pyörii selkeästi yli 400 dollarin. Kirjoitushetkellä arvo on 455  dollaria (420 euroa).

Vuosi 2014 loppui Bitcoinin kurssilaskuun (kuva alla). Vuosi 2015 oli suhteellisen tasainen lokakuuhun saakka ja on ollut noususuunnassa viimeisten kuukausien aikana.

Bitcoin-infrastruktuuriin on sijoitettu ennätysmääriä ja erilaiset toimijat pankeista valtioihin ovat ryhtymässä käyttämään Bitcoinia tai lohkoketjun sovelluksia. Myös tietoisuus Bitcoinista on alkanut murtautua valtavirtaan ja yhä useammat kauppiaat sekä asiakkaat valitsevat sen maksuvälineekseen. Mikäli Bitcoin-infrastruktuurin kasvu jatkuu tätä tahtia, tulee bitcoinin arvo olemaan ensi vuonna vielä huomattavasti korkeampi.

Bitcoin on ollut arvonsa puolesta parhaiten menestynyt valuutta maailmassa vuosina 2009-2013 ja nyt myös vuonna 2015. Ainoa häpeäpilkku tässä vertailussa on vuosi 2014. Vuodelta 2016 odotetaan paljon eli ainakin me Bittirahan päässä odotamme siitä vuoden 2013 kaltaista huippuvuotta.

Bitcoinin kurssikehitys vuonna 2015, klikkaa suuremmaksi (lähde)

Grammy-voittaja kertoo kuinka lohkoketju voi auttaa artisteja

Britannialainen muusikko ja lauluntekijä Imogen Heapin mukaan lohkoketju voi tehdä mullistuksia myös musiikkiteollisuudessa. Urallaan muun muassa arvostetun Grammy-palkinnon voittaneen Heapin mukaan tulevaisuudessa esimerkiksi alan sopimukset voitaisiin tallentaa lohkoketjuun.

“Elämme ihmeellistä aikaa artisteille. Vallankumous on tulossa. Tämä vallankumous on artistien kyky päättää, mitä he musiikillaan tekevät”, sanoo Heap.

Taiteilija myös nostaa maksut ja rahaliikenteen erityisenä haasteena musiikkiteollisuudelle.

“Maksun saaminen on tällä hetkellä suurin ongelma artistille. Tarvitsemme reilun kaupan musiikkiteollisuuden. Lohkoketjun sovellukset voivat olla luomassa tätä reilun kaupan teollisuutta”, Heap kertoo.

Imogen Heap esiintymässä (KUVA: Marcelo Teson)

Piraattipeleissä Bitcoin-haittaohjelmia

Bitcoin-käyttäjiä varoitetaan tietokoneviruksista, jotka voivat varastaa käyttäjältä bitcoineja. Reddit-käyttäjä Op arkanoah kertoi menettäneensä 5 bitcoinia haittaohjelmalle, jonka hän sai koneelleen lataamalla Fallout 4 -pelin vertaisverkostosta.

Tietoturvallisuustutkija ja kryptoharrastaja Ryan Casteluccin mukaan hakkerit valmistavat ja myyvät ohjelmia, joka mahdollistaa bitcoin-lompakoiden sekä salasanojen varastamisen. Lisäksi nämä ohjelmat ovat monesti sellaisia, että antivirus-ohjelmistot eivät edes havaitse niitä ennen kuin vahinko on jo tapahtunut.

Toinen turvallisuusasiantuntija Ivan Tikhonov yhtyy Casteluccin näkemyksiin. Hänen mukaansa haittaohjelmat ovat joskus niin syvällä ohjelman ytimessä, että antivirus-ohjelmat ovat kyvyttömiä havaitsemaan niitä. Vaihtoehtoisesti itse ladattu ohjelma ei pidä sisällään mitään haittaohjelmia, vaan vasta siihen tehty päivitys alkaa varastaa käyttäjän bitcoineja.

Bitcoinin ja Fallout 4:n menestys houkuttelevat hakkereita

Bitcoinin arvon kasvaminen ja käytön yleistyminen tulee väistämättä tarkoittamaan yhä suurempaa määrää haittaohjelmia, jotka pyrkivät pääsemään käsiksi käyttäjän bitcoineihin. Tämän vuoksi bitcoin-käyttäjiä kehotetaankin olemaan varuillaan siitä, mitä he lataavat Internetistä sekä varmistamaan, että käyttämissään ohjelmissa ei ole viruksia. Vaikka ei käyttäisi bitcoineja, kannattaa muistaa, että piraattiohjelmissa voi olla muitakin haittaohjelmia.

Pankeilta tulossa avoimen koodin lohkoketju

Pankeille lohkoketjusovelluksia tarjoava teknologiaprojekti R3 CEV on ilmoittanut, että pankkien yhteisen globaalin lohkoketjun tulisi olla käyttövalmis vuoden sisällä. Merkittävää lohkoketjuprojektissa on, että se toteutetaan kokonaan avoimella koodilla. Perinteisesti pankit ovat karttaneet avoimia ratkaisuja ja perustaneet toimintansa vahvasti keskitettyihin suljetun koodin sovelluksiin.

R3 CEV on yli 40 maailman suurimpiin kuuluvien pankkien kanssa yhteistyössä toteutettava projekti, jonka tarkoituksena on kehittää lohkoketjuun pohjautuva yleinen kirjanpitojärjestelmä pankeille. Projektissa ovat mukana muun muassa Nordea, Danske Bank, Osuuspankki, JP Morgan sekä Goldman Sachs, ja ensi vuonna mukaan otetaan myös muita rahoitusalan yrityksiä kuin pankkeja.

Nordea on yksi projektissa mukana olevista pankeista

Myös muita lohkoketjuketjuprojekteja kehitetään jatkuvasti. IBM on kehittänyt Linux Foundationin valvomaa Open Ledger -projektia, jolla muun muassa rahoitusalan yritykset voivat luoda omiin tarpeisiin soveltuvia lohkoketjuja. Microsoft Azure on lisännyt useita lohkoketjuja Blockchain as a service -alustaansa (BaaS), jolla yritykset voivat aloittaa palveluun kuuluvien lohkoketjujen testaamisen pilvipalveluna. Myös SWIFT aikoo julkaista ensi vuonna lohkoketjuun perustuvan alustan, jolla pankit voivat lähettää toisilleen nopeasti ja helposti rahasiirtoja sekä muuta taloudellista informaatiota. Alkuun hanke keskittyy tarjoamaan pankkien tuella yrityksien välisiä maksujärjestelmiä. 

Japaniin kattava digivaluuttalaki ensi vuonna

The Japan Times uutisoi, että Japanin viranomaiset ja lainsäätäjät ovat edistymässä hankkeessaan säätää Japaniin laajamittaisesti virtuaalivaluuttaa ja niiden vaihtamista koskeva lainsäädäntö. The Japan Timesin mukaan lakiehdotus on lähes valmis ja se annetaan Japanin parlamentin päätettäväksi ensi vuonna.

The Japan Timesin mukaan laissa ehdotetaan tiettyjä minimivaatimuksia, jotka kaikkien virtuaalivaluuttoja koskevien vaihtopalvelujen tulee täyttää. Näitä ovat muun muassa tietty määrä pääomaa sekä vaatimus pitää yrityksen varat erillään asiakkaiden varoista. Lisäksi laissa ehdotetaan ulkopuolista tahoa valvomaan vaihdantafirmojen toimintaa.

Japanin viranomaiset ja lainsäätäjät ovat halunneet virtuaalivaluuttaa koskevaa säädäntöä siitä saakka, kun Tokiossa sijainnut aikoinaan maailman suurin bitcoin-pörssi Mt.Gox ajatui taloudellisiin ongelmiin hyvin epämääräisissä olosuhteissa. Mt. Goxin toimitusjohtaja Mark Karpelesta epäillään kavalluksesta sekä petoksesta.

Japanin parlamentti päättää digirahan sääntelystä ensi vuonna.

USA haluaa yksityistä lohkoketjututkimusta

Yhdysvaltain Department of Homeland Security haluaa enemmän yksityisen sektorin lohkoketjua koskevaa tutkimusta, joka hyödyttäisi myös julkista sektoria. Tavoitteensa toteuttamiseksi virasto on julkistanut kolmen kohdan ohjelman, jolla se pyrkii kannustamaan pieniä yrityksiä lohkoketjututkimukseen.

Projektia varten Homeland Security ottaa vastaan tutkimusehdotuksia yksityisyrityksiltä. Ensimmäiseen vaiheeseen hyväksytyt ehdotukset saavat 100 000 dollarin apurahan kuuden kuukauden tutkimukseen. Toiseen vaiheeseen hyväksytyt ehdotukset voivat kestää maksimissaan kaksi vuotta ja niille annetaan 750 000 dollarin rahoitus. Kolmanteen vaiheeseen puolestaan hyväksytään vain tutkimuksia, joka jatkaa vanhemmasta tutkimuksesta ja jotka ovat saaneet aikaisempaa rahoitusta projektilta.

Homeland Security ottaa vastaan tutkimusehdotuksia ensi tammikuun loppuun saakka.

Suomi ei saanut Bitcoin-louhimoa

Ruotsalainen Bitcoin-louhintafirma KnCMiner on puhunut tämän vuoden aikana Bitcoin-louhintakeskuksen rakentamisesta Suomeen. KnCMiner on neuvotellut Kemin kaupungin kanssa kymmenien miljoonien eurojen investoinnista, mutta yritys päätyi rakentamaan louhimon Ruotsiin. Konesali olisi ollut Suomen mittakaavassa yksi maamme suurimmista. Ruotsin sähköverotus on Suomea otollisempaa, joten konesali-investointeja on ollut kustannustehokkaampaa rakentaa Ruotsiin. Kylmän ilmaston puolesta Suomi on otollinen paikka konesaleille.

Intialainen suuryritys tuo Eurooppaan lohkoketjutöitä

Intian toiseksi suurin informaatioalan yritys Infosys on ilmoittanut panostavansa huomattavasti lohkoketjun tutkimukseen. Infosys aikoo aloittaa useita lohkoketjun tutkimusta koskevia hankkeita sekä rakentaa aiheeseen keskittyneen tutkimuskeskuksen. Yritys aikoo startata projektinsa Irlannissa, jonne se on luvannut tarjota 150 lohkoketjuteknologiaan liittyvää työpaikkaa.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].