Viikkokatsaus 5/2015: Facebookista, Spotifystä tai Ryanairista seuraava merkittävä bitcoin-hyväksyjä?

Kuluneen viikon uutisissa mm. Helsingin Coinfestistä, suuren maksualustan Bitcoin-integraatiosta, ja Kreikan uuden valtiovarainminiserin Bitcoin-mielipiteistä. Viime viikon katsauksen voi lukea täältä.

Viime viikolla kysyimme Onko kurssilaskun käännekohta saavutettu? Suurin osa vastaajista (47%) uskoo kurssin vielä laskevan alle 200 dollariin.

Tällä viikolla kysymys koskee katsauksen ykkösaihetta eli kysymys kuuluu “Mikä seuraavista yrityksistä hyväksyy bitcoinit ensimmäisenä?”. Siihen voi vastata sivuston oikeasta reunasta.

Adyenin maksualustaan bitcoinit: Asiakkaina Facebook, Spotify ja Ryanair

Maksualusta Adyen on aloittanut yhteistyön BitPayn kanssa tarjotakseen asiakkailleen mahdollisuuden Bitcoin-maksujen vastaanottamiseen. Yhteistyö mahdollistaa bitcoinien käyttöönoton 3500 kauppiaalle, mukaanlukien Facebookille, Spotifylle ja Ryanairille. Bitcoinit ottaa aluksi käyttöön alustaa käyttävä pelifirma Jagex.

Julkaisun yhteydessä on mainittu, että jokin iso yritys olisi ottamassa bitcoinit käyttöön lähikuukausina Adyenin maksualustan avulla. Nähtäväksi jää mikä firma on kyseessä.

Bitcoin-tapahtuma Helsingissä

CoinFest Helsinki 2015 järjestetään 20.-22.2. Aalto Design Factoryssa. Puhujina ovat muun muassa Vesa Linja-aho, Suomen pankin edustaja, Keskusrikospoliisin edustaja, bitcoin-sijoittamisesta kirjan kirjoittanut Janne Lohvansuu ja tapahtuman järjestäjä Andre Juselius. Tapahtuma on ilmainen, mutta vaatii rekisteröitymisenBittirahan foorumilla voi vielä antaa ehdotuksia tapahtuman sisältöön.

Myös naapurimaissa on luvassa Bitcoin-tapahtumia. Tallinnassa järjestetään CoinFest, tosin samaan aikaan kuin Helsingissä. Tukholmassa on sen sijaan Bitcoin Fun Fair 14.-15.2., jonka tarkoituksena ei ole olla mikään erityisen vakava seminaari, vaan tarjolla on ruokaa, taidetta, musiikkia, viihdettä ja mielenkiintoisia tuotteita.

Taas miljoonien edestä sijoittajien rahaa kryptovaluuttafirmoille

Maksuprotokolla Rippleä kehittävä Ripple Labs keräsi 30 miljoonaa ensimmäisellä isolla rahoituskierroksellaan. Sijoittajina muun muassa Andreessen Horowitz ja Google Ventures.

Louhintalaitteita valmistava ja pilvilouhintaa harjoittava KnCMiner keräsi 15 miljoonan dollarin rahoituksen.

Rahoitusta ovat saaneet myös mm. “väritettyjä kolikoita” kehittävä Colu (2,5 miljoonaa dollaria), mikromaksuihin erikoistunut altcoin NeuCoin (2,25 miljoonaa dollaria) ja japanilainen Bitcoin-yritys bitFlyer (1,1 miljoonaa dollaria) rahoitusta.

Silk Road -oikeudenkäynnin viimeisimmät käänteet

Kolmannella viikolla Ross Ulbrichtin oikeudenkäynnissä päästiin vihdoin etukäteen paljon kohua herättäneisiin palkkamurhayrityksiin, jotka ovatkin ehkä pahimmat syytteistä. Ulbrichtin on väitetty tilanneen palkkamurhia tiettyjä sivustoa käyttäviä henkilöitä kohtaan. Tällä viikolla asiaan saataneen enemmän valaistusta, sillä epäselväksi jäi paljon — mm. miksi itse Dread Pirate Roberts oli yksi palkkamurhan kohteista.

Tällä viikolla nähtiin taas yksi esimerkki Ulbrichtin huolimattomuudesta tietoturvan suhteen. Hän oli lähettänyt 700 000 bitcoinia Silk Roadin palvelimilta suoraan omalle tietokoneelleen, ilman minkäänlaista yritystä peittää jälkiä. Hän oli myös käyttänyt nimimerkkejään huolimattomasti: Silk Roadin ensimmäisenä netissä maininnut “altoid” sattui olemaan sama henkilö, joka kyseli kehitysapua “uuteen Bitcoin-yritykseen” ja pyysi yhteydenottoja Ross Ulbrichtin sähköpostiin.

Tsekissä bitcoineja 8000 automaatista

Tsekkiläiset voivat nyt ostaa bitcoineja 8000 automaatista ympäri maata. Vaikka saatavuus onkin tämän myötä huippuhyvä, automaattien helppokäyttöisyys ei ole vielä parhaimmalla mahdollisella tasolla. Niillä pystyy vain maksamaan tilauksen, joka täytyy tehdä etukäteen nettisivuilla.

Kreikan uusi ministeri on puhunut Bitcoinista

Kreikan uuden hallituksen valtiovarainministeriksi valittu Yanis Varoufakis on taloustieteen professori Ateenan yliopistossa ja hän on toiminut pelifirma Valvessa ekonomistina. Virtuaalitaloutta tuntevana Bitcoin ei ole hänelle tuntematon asia, mutta hänen käsityksensä siitä ei ole mikään erityisen positiivinen. Varoufakis kirjoitti blogissaan vuonna 2013 siitä, miten hän ymmärtää kysynnän Bitcoinille, jota poliitikot, pankkiirit ja keskuspankit eivät voi manipuloida. Hän ei kuitenkaan näe, että Bitcoin lunastaisi utopistisia lupauksia, vaan väittää, ettei epäpoliittinen valuutta voi toimia edistyneessä ja teollistuneessa yhteiskunnassa. Kirjoituksesta on jo aikaa, joten Varoufakisin näkemys on saattanut muuttua.

Kreikan uusi valtiovarainministeri on puhunut Bitcoinista (lähde)

Brittipoliitikko ottaa lahjoituksia bitcoineissa

Ensimmäinen korkean tason brittipoliitikko on alkanut ottamaan bitcoin-lahjoituksia vastaan ensi kevään parlamenttivaaleja varten. Vihreän puolueen jäsen Gulnar Hasnain on ehdolla Lontoossa. Hän haluaa kerätä huomiota lohkoketjuteknologian positiivisille mahdollisuuksille ja toteaakin vihreiden jakavan monia samoja tavoitteita bitcoin-yhteisön kanssa, kuten vallan hajauttamisen ja etenkin pankkijärjestelmän keskittyneisyyden purkamisen.

Gulnar Hasnain hyväksyy bitcoin-lahjoituksia (lähde)

Viranomaiset varoittelevat Coinbasen lisensoimattomuutta

Coinbase mainosti vastikään avattua pörssiään sillä, että se olisi lisensoitu ja noudattaisi olemassaolevaa sääntelyä eri osavaltioissa. Nyt ainakin Kalifornia ja New York ovat huomauttaneet, etteivät ne ole antaneet mitään hyväksyntää Coinbasen pörssille. Viranomaiset ovat kuitenkin käymässä jatkuvasti keskusteluja Bitcoin-yritysten kanssa sääntelystä, joten Coinbase tullee saamaan lisenssinsä näissäkin osavaltioissa, kunhan oleelliset päätökset saadaan vain tehtyä joskus.

Tutkimus Bitcoin-huijauksista

Uuden tutkimuksen mukaan Bitcoin-huijauksiin on hävinnyt rahaa ainakin 11 miljoonan dollarin edestä vuoden 2011 jälkeen. Tutkijat pääsivät arvioonsa Bitcoinin julkista kirjanpitoa analysoimalla. Cointelegraph vertasi tutkimusta dollareissa tapahtuviin huijauksiin, mistä käy ilmi Bitcoin-huijauksia tapahtuvan vielä melko vähän.

Verot bitcoineilla Yhdysvaltain osavaltiossa?

New Hampshiressä on tehty lakialoitte, jolla osavaltion haluttaisiin kehittävän suunnitelman verojen ja maksujen vastaanottamiseen bitcoineissa.

Louhintalaitevalmistaja konkurssiin

Louhintalaitevalmistaja CoinTerra on hakeutunut konkurssiin. Yrityksellä on velkoja 10-50 miljoonaa dollaria ja velkojia on 200-999 kappaletta. Pari viikkoa aiemmin CoinTerran käyttämä datakeskus haastoi yrityksen oikeuteen maksamattomien laskujen takia, ja velkojien kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta ei päästy yhteisymmärrykseen toiminnan jatkamisesta.

Käyttääkö ISIS bitcoineja?

Israelilaisessa sanomalehdessä uutisoitiin terroristiryhmä ISISin keräävän itselleen rahoitusta bitcoineilla. Tarkempi tutkinta kuitenkin paljasti, että kyseiseen osoitteeseen oli saatu vain viisi bitcoinia, joka on minimaalinen summa ISISin kaltaisen yhteisön taloudessa. Kyseistä keräystä on myös veikattu huijaukseksi tai vitsiksi. Bitcoinia yritettiin viimekin vuonna yhdistää terroristiryhmään, mutta syytökset olivat luultavasti vain mustamaalausyritys.

Yliopistokurssi Bitcoinista

University of Cumbria järjestää Bitcoin-aiheisen yliopistokurssin ilmaiseksi netissä. Kurssi on tarkoitettu heille, joita kiinnostaa raha yhteiskunnallisesta näkökulmasta, eikä osallistuminen vaadi erityistä taloustieteellistä taustaa. Kurssilla pohditaan, miten rahaa voisi muokata vastaamaan paremmin yhteiskunnan tarpeisiin. Kurssille voi ilmottautua tämän viikon ajan.

Uusi kirja Bitcoinista julkaistu

Kaksi Wall Street Journalin toimittajaa ovat julkaisseet uuden kirjan Bitcoinista, The Age of Cryptocurrency: How Bitcoin and Digital Money Are Challenging the Global Economic Order. Se on saanut alustavasti paljon kehuja tasapainoisesta suhtautumisesta sekä keskittymisestä lohkoketjuteknologian mullistavuuteen. Kirjailijat kävivät vastailemassa lukijoiden kysymyksiin Redditin AMA:ssa.