Viikkokatsaus 8/2018: Bitcoinin siirtohinnat ovat halventuneet selvästi

Viikko on kulunut kryptovaluuttamarkkinoilla suhteellisen hiljaisissa merkeissä. Pienistä heittelyistä huolimatta merkittävimpien kryptojen kurssit ovat pysyneet suhteellisen samankaltaisella tasolla. Esimerkiksi bitcoinin kurssi on heitellyt 10 000 dollarin molemmin puolin, ottamatta kuitenkaan suurempaa askelta mihinkään tiettyyn suuntaan. Sama ilmiö näyttäisi tapahtuvan myös muiden kryptojen kohdalla.

Hiljaiset markkinat eivät tietenkään ole itsestään mitenkään huono juttu Bitcoinin kannalta. Monet ovat ottaneet tämän hiljaisemman ajanjakson jopa iloiten vastaan. Viime vuoden loppupuolella alkoivat jopa kovimmat Bitcoinin kannattajat uskoa, että kryptovaluutta on kuplautumassa. Liian kova kurssinousu ilman, että samaan aikaan tapahtuu todellista infrastruktuurin kehittymistä, tulee todennäköisesti johtamaan kuplaantumiseen. Markkinoiden hiljentyminen sen sijaan on antanut Bitcoin-yhteisölle mahdollisuuden keskittyä tekniseen kehitykseen.

Viikolla on kuitenkin kuulunut kaikenlaista mielenkiintoista. Venezuelan oma valtiollinen kryptovaluutta Petro on vihdoin julkaistu. Suomessa puolestaan ollaan järjestämässä maan ensimmäistä takavarikoitujen bitcoinien kauppaa. Muissa uutisissa muun muassa Nokian uudet lohkoketjuhankkeet sekä Puolan keskuspankin ketkuilut ynnä metkuilut.

Olemme myös tehneet pieniä muutoksia pankkitileihimme. Tästä aiheesta voit lukea täältä.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Bitcoin ei ole vain valuutta, vaan myös kehittyvä teknologia.

Bitcoinin siirtokustannukset ovat laskeneet

Bitcoinin siirtokustannukset ovat ennätysmäisen alhaalla. Siirtokustannukset ovat alhaisimmillaan yli vuoteen, vaikka bitcoinin kurssi on noussut satoja prosentteja. Parhaillaan bitcoin-siirtoja voi tehdä muutamien dollarien hintaan, mikä on vain murto-osa siitä ennätyksestä, jossa bitcoin-siirtojen hinnat kävivät viime vuoden lopussa. Joulukuussa siirrot saattoivat maksaa pahimmillaan jopa useita kymmeniä dollareja.

Siirtokustannusten tippumiselle on useita erilaisia syitä. Kenties yksiselitteisin on siirtojen määrän huomattava putoaminen. Joulukuussa bitcoinien suosio suorastaan räjähti käsiin ja bitcoin-siirtoja saattoi tulla niinkin paljon kuin yli 400 000 päivässä. Sittemmin tilanne on rauhoittunut ja bitcoin-siirtojen määrä on tippunut noin puoleen joulukuun ruuhkasta.

Siirtokustannusten laskemiseen on vaikuttanut myös Bitcoin-käyttäjien toiminta. Bitcoin-käyttäjät ovat ryhtyneet kasvavissa määrin maksamaan pienempiä summia louhijoille, minkä seurauksena louhijoiden on ollut yksinkertaisesti pakko ryhtyä hyväksymään näitä pienempiä siirtokustannuksia. Maksamalla pienempiä siirtokustannuksia Bitcoin-käyttäjät ovat voineet pakottaa kustannukset entistä pienemmiksi.

Bitcoin-siirtokustannusten odotetaan putoavan kuluvan vuoden aikana vielä entisestään. Bitcoinin viiteohjelma Bitcoin Coresta on juuri julkaistu uusi versio, joka tukee oletusarvoisesti SegWit-siirtoja. SegWit-siirrot ovat halvempia ja nopeampia kuin vanhanaikaiset bitcoin-siirrot. Yleistyessään SegWit tulee laskemaan siirtokustannusten hintaa huomattavasti.

Kuluvana vuonna uskotaan myös ensimmäisten Salamaverkkojen tulevan laajempaan käyttöön. Salamaverkkoja on jo testattu menestyksekkäästi ja on vain ajan kysymys, milloin laajamittaisesti kuluttajille tarkoitettuja Salamaverkko-sovelluksia syntyy markkinoille. Salamaverkoilla on potentiaalia nostaa Bitcoinin siirtonopeutta tuhansia kertoja nykyisestä, minkä uskotaan polkevan siirtokustannukset lähestulkoon nollaan.

Bitcoin-siirrot ovat jälleen kerran edullisempia kuin monet perinteiset rahansiirtokeinot, kuten luotto- ja pankkikortit. Tämä korostuu etenkin kansainvälisissä rahansiirroissa.

Venezuelan öljypohjainen virtuaalivaluutta julki

Venezuela on julkaissut ensimmäisen valtiollisen kryptovaluutan, petron. Venezuelan hallituksen mukaan petron arvo on sidottu Venezuelan öljyvarantoihin. Venezuelan presidentti Nicolas Maduro on määrännyt, että useat valtiolliset yritykset joutuvat ottamaan petroa vastaan, jotta kryptovaluutalle saadaan aitoa käyttöä.

Venezuelan opposition johtama parlamentti on kritisoinut petroa ja presidentti Maduron hallituksen toimia. Parlamentin mukaan petron sitominen valtion öljyvarantoihin on käytännössä laitonta lainaamista suoraan valtion varannoista. Parlamentti myös katsoo, että petro on kuin luotu korruptiota varten.

Vaikka parlamentti on ollut huolissaan presidentin toiminnasta, ei Maduro näyttäisi kiinnittävän kritiikkiin erityisesti huomiota. Maduro on ilmoittanut, että Venezuela tulee kehittämään myös toisen valtiollisen kryptovaluutan, petro goldin, jonka arvon takaajaksi otetaan valtion kultavarannot.

Venezuelan perinteinen bolivar on menettänyt käytännössä arvonsa ja venezuelalaiset ovat kasvavissa määrin siirtymässä muihin valuuttoihin, kuten bitcoiniin. Maduron petro on yritys luoda valtiolle toimiva valuutta. Venezuelan kansalaisilla on ymmärrettävistä syistä epäluuloa hallitusta kohtaan ja jääkin nähtäväksi, siirtyvätkö venezuelalaiset käyttämään petroa laajemmin vai jääkö se Maduron omaksi hankkeeksi.

Venezuelan presidentti ja hallitus ovat vahvasti petron puolella, mutta oppositio pitää sitä jälleen yhtenä keinona lisätä korruptiota.

Suomalaisen huumekaupan bitcoinit huutokaupataan

Suomen viranomaiset ovat ilmoittaneet pitävänsä huutokaupan, jossa myydään netissä toimineen Douppikauppa-huumekaupalta takavarikoidut bitcoinit. Bitcoineja on yhteensä 1 666 kappaletta ja niiden arvo on runsaat 13 miljoonaa euroa.

Douppikauppa-jutusta tuomittu Lasse Juhani Kärkkäinen oli aikaisemmin kritisoinut valtion tapaa toimia jutussa. Hänen mukaansa valtio on katsonut bitcoinin arvonheittelystä johtuvat vahingot hänen tappiokseen, mutta puolestaan arvonnoususta johtuvat miljoonat yhteiskunnan hyväksi. Kärkkäinen ei aio kuitenkaan valittaa bitcoinien menettämisestä.

“Eiköhän se mene ihan hyvään käyttöön sielläkin. Suurin osa summasta on laittomasta liiketoiminnasta saatua tuloa ja sen arvonnousua, joiden pois ottaminen on yhteiskunnallisesti perusteltua” Kärkkäinen kommentoi bitcoinien menettämistä.

Tulli tulee kertomaan tulevaisuudessa tarkemmin, milloin ja miten bitcoinien huutokauppa järjestetään. Vastaavia huutokauppoja on järjestetty ulkomailla aikaisemmin, mutta tämä on Suomessa laatuaan ensimmäinen.

Lasse Kärkkäinen on työskennellyt koko ikänsä IT:n parissa ja hän on poliittisesti vahvan libertarismin kannattaja. (KUVA: Hannu Makarainen)

Nokiasta lohkoketjujen uusi Nokia?

Nokia on julkaisemassa uutta palvelupakettia, joka perustuu laitteiden Internetiin, datan analysointiin ja lohkoketjuteknologiaan. Nokian mukaan hankkeen tarkoituksena on kehittää ympäristön kannalta kestäviä “älykaupunkeja”.

Älykaupunki voisi esimerkiksi tutkia, miten ihmiset liikkuvat kaupungilla ja optimoida valaistuksen, liikenteen ohjaamisen ja vastaavat automaattisesti. Tehokkaat keinoälyt, joilla on mahdollisuus päästä käsiksi kaupunkia koskevaan tietoon, pystyisivät teoriassa suunnittelemaan kaupungin toiminnan siten, että se olisi mahdollisimman tehokasta ja ympäristöystävällistä.

“Kaupunkien on muututtava digitaalisiksi, jotta ne voivat tarjota asukkailleen tehokkaasti palveluja” kertoo Nokian maailmanlaajuisen bisneskehityksen johtaja Asad Rizvi.

Nokialla on tarkoituksena paljastaa lisää yksityiskohtia lohkoketjuhankkeestaan tämän kuukauden lopussa tai viimeistään ensi kuun alussa.

“Esineiden Internet” antaisi erilaisille laitteille mahdollisuuden kommunikoida keskenään ja siten parantaa sitä, miten ne voivat palvella ihmisiä.

Miljoonan edestä bitcoineja vietiin veitsellä

Venäläisen kryptorahasijoittajan kimppuun on hyökätty Pietarissa ja häneltä on viety yli miljoonan dollarin edestä bitcoineja, kertovat paikalliset uutismediat. Medioiden mukaan joukko hyökkääjiä kävi miehen kimppuun ja ryhtyivät viiltelemään hänen kasvojaan ja pahoinpitelemään häntä, mikäli mies ei siirtäisi bitcoinejaan hyökkääjille. Lopulta mies alistui ja siirsi valuutat.

Ei ole tiedossa, kuka uhri on, mutta viranomaisten mukaan näyttää selkeältä, että hyökkääjät tiesivät uhrin omistavan suuren määrän bitcoineja. Uhri on edelleen sairaalassa ja poliisin tutkimukset ovat vielä keskeneräisiä.

Moskovan tapaus osoittaa, miten edes salasanat ja kryptaaminen eivät välttämättä auta pahantahtoista hyökkääjää vastaan. Väkivalta ja tappamisella uhkaaminen ovat edelleen tehokkaita keinoja pakottaa toista. Onkin suositeltavaa, että etenkään suurempia määriä bitcoineja omistavat ihmiset eivät mainostaisi omaisuuksiaan. Vaikka Moskovan tapaus on poikkeuksellinen, on mahdollista, että se ei jää ainoaksi.

“Brute force” ei aina tarkoita teknistä murtamista. (KUVA: xkcd)

Puolan keskuspankki ostaa Bitcoin-vastaisia videoita

Puolan keskuspankki on maksanut puolalaisten nuorten suosimalle YouTube-tähdelle miltei 27 000 dollaria, jotta YouTube-tähti tekisi kryptovaluuttoihin kriittisesti suhtautuvan videon. Maksetulla YouTube-stara Marcin Dubielilla on melkein miljoona seuraajaa. Pankin tilauksesta Dubiel teki YouTube-sivuilleen videon “I lost all my money”, jossa kerrotaan miehestä, joka ostaa kryptovaluuttaa, jonka arvo sitten romahtaa ja mies menettää kaikki rahansa. Videota on katsottu yli puoli miljoonaa kertaa.

Marcin Dubielin video on osa Puolan keskuspankin “Varo kryptovaluuttoja”-kampanjaa. Keskuspankin mukaan kampanjan tarkoituksena on varoittaa kansalaisia kryptovaluuttoihin liittyvistä riskeistä, kuten petoksista ja varkauksista.

Puolan keskuspankki on maksanut myös muille YouTube-kuuluisuuksille ja -kanavoille Bitcoin- ja kryptovastaisten videoiden tekemisestä. Keskuspankin negatiivisesta kampanjasta huolimatta keskuspankki väittää, että se ei vastusta lohkoketjujen tai kryptovaluuttojen kehittymistä.

“Teknologian käyttämisen pitää olla turvallista ja yhtä testattua kuin muiden teknologioiden kanssa” kertoi Puolan keskuspankin tiedottaja.

Marcin Dubiel on yksi Puolan suosituimmista YouTube-tähdistä. (KUVA: Marcin Dubiel)

Kuuluisa 10000 bitcoinin pizzan ostaja hankki pizzan salamaverkon avulla

Ensimmäisen bitcoineilla tehdyn ostoksen aikanaan suorittanut Laszlo Hanyec on jälleen tehnyt historiaa pizzahankinnan avulla. Tällä kertaa Laszlo hankki pizzaa ensimmäisenä salamaverkkoa hyödyntäen. Koska bitcoin on avoimeen lähdekoodiin perustuva järjestelmä, niin järjestelmän toimintaan liittyvillä uudistuksilla ei ole käyttöönottopäivää vaan adaptaatiokäyrä. Laszlo halusi ostollaan demonstroida salamaverkon hyödyntämistä käytännössä ja näin edistää osaltaan sen adaptaatiota.

Laszlo kirjoitti julkaisun pizza-hankintansa käytännön toteutuksesta. Voit lukea alkuperäisen julkaisun täältä. Bitcoin-yhteisössä Laszlon ensimmäistä bitcoin-pizza-ostosta on juhlistettu sen vuosipäivänä 22. toukokuuta. Tätä salamaverkolla tehtyä pizzahankintaa voidaan sitten tulevina vuosina juhlistaa 25. helmikuuta.

Laszlo Hanyec lapsineen ensimmäisten salamaverkon avulla hankkimiensa pizzojen kanssa.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].