Kiinan kryptoraha on varmistettu – Viikkokatsaus 17/2020

Kiinan kryptovaluuttalompakosta on vuotanut Internetiin ensimmäisiä yksityiskohtia. Kaikki varmasti tiesivätkin, että sellainen on tulossa, vaikka Kiina kovasti koitti esittää, että emmehän me mitään lohkoketjurahoja harrasta. Samaan aikaan Bitcoinia koskevat haut ja nettikeskustelu ovat huimassa kasvussa Kiinassa.

Tässä viikkarissa tutustumme muun muassa Kiinan valtiolliseen kryptoon, jota ovat ottamassa käyttöön ainakin Mäkkäri, Subway ja Starbucks. Lisäksi tutkimme, miten bitcoin toimii inflaatiota vastaan. Nimittäin puoliintumisen myötä bitcoinista tulee harvinaisempaa kuin edes kullasta.

Edellinen katsaus löytyy täältä.

Lohkopalkkioiden puoliintuminen on vain viikkojen päässä – kuten myös bitcoinin muuttuminen kultaakin harvinaisemmaksi.

Kiinan kryptovaluutasta vuosi tietoja nettiin

Kiinan on huhuttu jo pitkään kehittävän jonkinlaista valtion virallista kryptovaluuttaa, mutta toistaiseksi keskuspankki ja viranomaiset ovat kieltäneet hankkeen olemassaolon.

Toissa viikolla tämä huhu sai kuitenkin vahvistusta Internet-vuodon myötä. Vuodossa paljastui muun muassa yksityiskohtia virtuaalivaluutan sovelluksen toiminnasta, virtuaalivaluuttalompakosta sekä miten itse virtuaalivaluutta toimisi suuren yleisön käytössä.

Kiinan kryptovaluutta näyttäisi vuodon perusteella toimivan samaan tapaan kuin esimerkiksi Alibaban suosittu Alipay-maksusovellus. Sovelluksessa on muun muassa “touch and touch”-toiminto, jonka avulla kaksi käyttäjää voivat suorittaa rahansiirron pelkästään koskettamalla älypuhelimiaan samaan aikaan.

Vuodon tehneiden lähteiden mukaan useammat Kiinan valtion omistamat pankit ovat jo tekemässä kryptovaluuttaa koskevia testejä. Ensimmäisinä yksityisyrityksinä sen olisivat ilmeisesti ottamassa käyttöönsä muun muassa McDonald’s, Starbucks ja Subway.

Kiinan kryptovaluuttalompakko vaikuttaisi olevan hyvin samankaltainen kuin monet maksusovellukset.

Lohkopalkkioiden puoliintumisen haut edelleen kasvussa

Bitcoinin lohkopalkkioiden puoliintumista koskevat Google-haut ovat olleet jo viikkojen ajan kasvussa. Nyt puoliintumisen ollessa enää muutaman viikon päässä puoliintumista koskevat haut ovat kasvaneet jopa eksponentaalisesti.

Viime viikkojen aikana puoliintumista koskevien hakujen määrä on noin kaksinkertaistunut keskimääräiseen nähden. Viime vuoden marraskuuhun nähden hakujen määrä on jopa nelinkertaistunut.

Puoliintumisen kiinnostus näkyy myös muualla Internetissä. Kiinalaisessa Twitter-vastineessa, Weibossa, lohkopalkkioiden puoliintuminen on noussut kuuden käytetyimmän termin joukkoon. Pelkästään Weibolla on satoja miljoonia käyttäjiä.

Googlen hakumäärät ja Internet-käyttäjien kiinnostus ovat aikaisemmin olleet hyviä vihjeitä siitä, mihin suuntaan kryptovaluutan kurssi tulee menemään. Mikäli myös tämä kiinnostus realisoituu bitcoinien ostamiseksi, tulemme todennäköisesti näkemään bitcoinin huomattavaa kurssinousua lohkopalkkioiden puoliintumisen jälkeen.

Puoliintumista koskevat haut ovat edelleen jyrkässä kasvussa.

Bitcoinin inflaatio laskee puoleen maailman keskiarvosta

Bitcoinin vuosittainen inflaatio tulee laskemaan alle globaalin inflaatiokeskiarvon, arvioi kryptoanalyytikko Mati Greenspan. Greenspanin laskelmien mukaan Bitcoinin nykyinen inflaatioaste on vuodessa 3,65%, mutta se tulee laskemaan lohkopalkkioiden puoliintumisen jälkeen 1,8 prosenttiin.

Vuonna 2019 eri valuuttojen keskimääräinen vuosittainen inflaatio oli noin 3,41%. Tänä vuonna inflaatio on ollut noin 3,56%. Lohkopalkkioiden puoliintumisen jälkeen Bitcoinin inflaatio on siis lähes puolet pienempi kuin globaali keskiarvo. Vertailun vuoksi kullan inflaatio on noin 2,5%. Puoliintumisen jälkeen bitcoineista tulee niukempi hyödyke kuin kulta.

Matalaa inflaatiota ja lopulta rajallista määrää bitcoineja pidetään yhtenä Bitcoin-järjestelmän eduista. Mikään valtio tai muu instituutio ei voi painaa uusia bitcoineja, vaan bitcoinien määrä tulee aina olemaan maksimissaan 21 miljoonaa kappaletta.

Yleisimmin inflaatiolla tarkoitetaan rahamäärän kasvua.

Kryptoyhteisö auttaa koronan aikana

Koronapandemia on tuonut vahvasti esille kryptoyhteisön solidaarisuuden ja auttamishalun. Yksittäisten bitcoin-käyttäjien lahjoitusten lisäksi monet kryptoalan suuryritykset ovat tehneet merkittäviä lahjoituksia taisteluun koronavirusta vastaan.

Esimerkiksi maailman suurimpiin kuuluva kryptopörssi, Binance, on lupautunut lahjoittamaan 1,5 miljoonaa dollaria Kiinalle. Varat on tarkoitus käyttää ostamaan erilaisia lääketieteellisiä varusteita, joista on huutava pula koronan runtelemassa maassa. Binance on lahjoittanut jo 20 000 testiä, 366 000 paria suojakäsineitä, 5 280 käsidesiä ja monia muita hyödykkeitä.

Stellar Lumens -kryptovaluuttaa kehittävä Stellar Development Foundation on puolestaan kertonut lahjoittavansa monille tahoille saman verran stellaria, mitä muut lahjoittajat antavat. SDF aikoo muun muassa antaa jokaista Ranskan Unicefille lahjoitettua dollaria kohti saman määrän rahaa.

BitMEX taas on kertonut lahjoittavansa 2,5 miljoonaa dollaria koronavastaiseen työhön. Nämä varat ohjataan neljälle koronapandemian etulinjassa toimivalle yhdistykselle.

Yksittäisiä esimerkkejä voidaan luetella monia muitakin. Kaiken kaikkiaan kryptoyhteisön hyväntekeväisyys koronapandemian aikana voidaan mitata kymmenissä miljoonissa.

Kryptoyritysten ansiosta muun muassa koronatestejä saadaan resurssipulan kanssa taisteleville alueille.

Venezuelassa julkaistiin bitcoiniin sidottu krypto

Kolumbialainen maksunvälitysyritys Valiu on julkaissut Venezuelassa uuden kryptovaluutan, jonka tarkoituksena on taistella maassa rehottavaa hyperinflaatiota vastaan. Valiun kryptovaluutta, tai kryptodollari, on sidottu bitcoiniin, joka on osoittautunut koronan aiheuttaman talouskriisin aikana yhdeksi vakaimmista valuutoista.

Valiun kryptodollareita voi tallettaa tavallisten kryptovaluuttojen tapaan esimerkiksi älypuhelimen lompakkoon ja lähettää toisille käyttäjille rajoista välittämättä. Valuutan siirtäminen on maksutonta venezuelalaisille käyttäjille, eikä käyttäjän tarvitse tuntea Bitcoinin teknologiaa tai olla sen kanssa missään tekemisissä.

Valiun kryptovaluutta on vielä toistaiseksi alfavaiheessa, mutta se alkaa olla käytännössä jo käyttövalmis. Valiu on ryhtynyt yhteistyöhön latinalaisamerikkalaisen ruoanvälityssovellus Rappin kanssa, jolla on jo valmiiksi huomattava käyttäjäkunta. Kryptodollari tulee saamaan lopullisen julkaisunsa myöhemmin tänä vuonna.

Valiun avulla venezuelalaiset voivat suojautua ainakin jonkin verran maan hyperinflaatiota vastaan.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

1 thoughts on “Kiinan kryptoraha on varmistettu – Viikkokatsaus 17/2020

  1. Futuristi says:

    Jos spekuloidaan kryptovaluuttojen exponenttiaalisella kasvulla ja tulevalla myynnillä, niin kuinka käy yksityissijoittajalle mahdollisen kurssipiikin aikana? Oletan, että tuona ajankohtana valtaosa käyttäjistä haluaisi myydä kryptonsa. Eikö ole aika ilmeistä, että halukkaita ostajia ei tuona ajankohtana hirveästi ole? Onko siis olemassa se vaara, että kryptovarat jäävät lojumaan omalle tilille siitä yksinekertaisesta syystä, että niitä ei vain saa myydyksi. En ole selvillä esimerkiksi Bitcoinin osto-myyntihistoriasti, mutta hieman ihmetyttää, jos tällaista vaaraa ei olisi olemassa. Tietysti käyttäjämäärien kasvu kompensoi jonkin verran tätä mahdollista riskitilannetta..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *