Kryptojen valtavirtaistuminen näkyy kaikkialla – Viikkokatsaus 14/2021

Tällä kertaa meillä on tavallista enemmän viihdeuutisia. Nimittäin viihde on melko hyvä indikaattori siitä, mikä on valtavirtaa ja mikä ei. Jos asiasta ei puhuta kuin epämääräisillä nettipalstoilla, eikä sitä tunne yksikään jonne tai mummo, ei asiaa voida pitää erityisen valtavirtaisena.

Sen sijaan jos ilmiöstä tehdään Simpsonit-jaksoja ja se näkyy Disneyn sarjojen juonikuvioissa, voidaan jo puhua hiukan tunnetummasta asiasta. Kryptovaluutat alkavat olla nykyään lähempänä tätä kuin tuota ensimmäistä vaihtoehtoa.

Viihdeuutisten lisäksi juttelemme tänään myös muista tavoista, joilla kryptot ovat alkaneet valtavirtaistua. Pelkästään Thaimaassa kryptojen käyttö kasvoi satoja prosentteja muutamassa kuukaudessa. Kasvua näkyy myös muualla maailmassa, mutta nämä luvut ovat Thaimaan viranomaisten omista arvioista, joten ne on syytä mainita.

Muissa uutisissa kerromme muun muassa Teslan vapaaehtoisduunista Bitcoinin hyväksi sekä altcoinien valtavasta kasvusta.

Edellinen uutiskatsaus löytyy täältä.

Bitcoinin lohkoketju alkaa ulottaa juurensa jo koko maailmaan, oli kyseessä sitten talous, kulttuuri tai Disneyn piirretyt.

Maailmassa noin 100 yli miljardin altcoinia

Viimeisen kahden kuukauden aikana yhteenlasketulta markkina-arvoltaan miljardin dollarin rajapyykin ylittävien kryptovaluuttojen arvo on kaksinkertaistunut. Kryptovaluuttojen hintatietoja tilastoivan CoinMarketCapin mukaan maailmassa on nykyään yli 100 kryptoprojektia, joiden markkina-arvo on yli miljardin.

Bitcoinin kurssinousu on tyypillisesti heijastunut myös pienempiin kryptovaluuttoihin. Viime kuukausina bitcoinin kurssi on ollut kovassa nosteessa ja markkinoille on tullut suuria määriä institutionaalisia investoijia ja rahaa. Tämä on aikaisempaan tapaan näkynyt myös muiden kryptovaluuttojen kursseissa.

Ilmiöllä on kuitenkin myös kääntöpuolensa. Altcoinit ovat jopa bitcoinia huomattavasti volatiilimpia. Jos bitcoinin kurssi tulee tekemään korjausliikkeen, myös altcoinien hinnat tyypillisesti laskevat.

Bitcoinin räjähdysmäinen nousu on tehnyt myös monista altcoineista arvokkaampia kuin monikaan osasi olettaa.

Tesla korjasi Bitcoin-palvelun bugin pro bono

Bitcoineihin vahvasti panostanut sähköautovalmistaja Tesla on löytänyt ja korjannut bugin avoimen koodin Bitcoin-maksujärjestelmä BTCPay Serveristä. Tesla teki korjaustyönsä pro bono.

“Teslan turvallisuustiimi otti meihin yhteyttä. Tämän jälkeen keskityimme korjaamaan löydetyt ongelmat yksi kerrallaan. Nyt Tesla auttaa meitä parantamaan turvallisuuteen liittyvistä ongelmista tiedottamista koskevia prosessejamme,” kertoi BTCPayn perustaja Nicolas Dorier.

Tapaus on osoitus sekä Teslan omistautumisesta Bitcoinille että avoimen koodin hyödyistä. Avoimen koodin ehdottomana etuna on, että kuka tahansa voi tarkistaa koodin ja parantaa sitä löytäessään sieltä heikkouksia. BTCPayn tavoin myös itse Bitcoin perustuu avoimeen koodiin.

Tapaus myös antaa vihjeitä, että Tesla saattaisi ryhtyä käyttämään BTCPaytä asiakkaidensa bitcoin-maksuihin. Tesla on kertonut, että sen käyttämät järjestelmät ovat ja tulevat olemaan avointa koodia. BTCPayn harkitseminen myös selittäisi, minkä vuoksi Teslan tutkijat ovat käyneet läpi BTCPayn koodia.

Elon Muskin Tesla näyttäisi suhtautuvan Bitcoiniin ja sen infrastruktuurin kehitykseen vakavasti. (KUVA: JD Lasica – CC-A-2.0.)

Bitcoinin käyttö kasvanut lähes 600% Thaimaassa

Thaimaan arvopaperivalvontaviranomaisten arvioiden mukaan kryptovaluutan käyttö on kasvanut maassa lähes 600% sitten viime marraskuun. Bloombergin julkaisemien viranomaistietojen mukaan thaimaalaisten kryptopörssien volyymi oli kooltaan viime vuoden marraskuussa noin 574,5 miljoonaa dollaria. Helmikuussa volyymit olivat kasvaneet jopa 3,96 miljardiin.

Käyttö on selvästikin kasvanut pörsseissä. Sen sijaan käyttäjältä toiselle tapahtuvien vaihtojen määrä on kasvanut hyvin vähäisesti. Maailman suurimpien käyttäjien välisten markkinapaikkojen, LocalBitcoinsin ja Paxfulin, volyymit kasvoivat arviolta ainoastaan 10%-50%. Käyttäjien välisten myyntimäärien arvioissa on huomattavasti enemmän heittoa kuin pörssien volyymeissä ja todellista vaihdannan määrää on paljon vaikeampi arvioida.

Kryptovaluuttojen käytön räjähdysmäinen kasvu on saanut thaimaalaiset viranomaiset miettimään uusia kryptovaluuttojen käyttöä rajoittavaa lainsäädäntöä sekä toimia kansalaisten kouluttamiseksi. Viranomaiset ovat ehdottaneet muun muassa omaa opastuskurssia kryptokäyttäjille sekä kokemattomien käyttäjien kryptovaihdannan rajoittamista. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan mitään varmuutta, että millaisen suunnan viranomaiset valitsevat.

Bitcoin ja muut kryptot ovat räjähtämässä valtavirtaan Thaimaassa. (KUVA: Marco Verch – CC-BY 2.0)

Bitcoin.com oli myynnissä – kunnes ei enää ollutkaan

Viime päivinä nähtiin jälleen kerran kummallinen näytelmä kryptomaailmassa, kun Internet domain-osoitteiden rekisteri GoDaddy ilmoitti bitcoin.com-osoitteen olevan myynnissä. Osoitteen hinnaksi oli listattu vaatimattomasti 100 miljoonaa.

Osoitteen omistaja Roger Ver otti pian yhteyttä GoDaddyyn ja vaati ilmoitusta poistettavaksi. Hänen mukaansa kyseessä on valeuutinen, eikä osoite ole myynnissä.

“Miksi olette listanneet osoitteeni olevan myynnissä? Se ei ole sitä. Ottakaa nämä valeuutiset pois, sillä ne vahingoittavat brändiäni,” Ver tivasi GoDaddyltä.

GoDaddy ei ole toistaiseksi vastannut kryptouutispalveluiden kyselyihin tapahtuneesta.

Bitcoin.com oli pitkään yksi käytetyimmistä kryptosivustoista. Sivusto kuitenkin koki merkittävän kolauksen maineelleen sen jälkeen, kun sen omistaja ryhtyi avoimesti mainostamaan Bitcoinista tehtyä kopiokolikko Bitcoin Cashia ja väittämään sen olevan aito bitcoin. Nykyään yhä harvempi media tai käyttäjä pitää Bitcoin.comia enää luotettavana sivustona.

Roger Ver oli aikoinaan arvostettu nimi Bitcoin-piireissä, mutta hänen myönteisyytensä Bitcoin Cash -kopiovaluutalle on syönyt hänen uskottavuuttaan monien silmissä. (KUVA: Roger Ver)

Disneyn suoratoisto-ohjelmissa kryptojuonia

Disney+-suoratoistopalvelu julkaisi viime viikolla kolmannen osan suositusta Falcon and the Winter Soldier -sarjasta. Sarjassa nähtiin kohtaus, jossa erään sarjan henkilön päästä on luvattu 1 000 bitcoinin palkkio.

Disney+ julkaisi viime viikolla Suomessa myös suositun Simpsonit-sarjan 31. kauden, joka on sarjan toisiksi uusin. Kauden 13. jakso pyörii vahvasti kryptovaluuttojen ympärillä.

Jaksossa professori Frink kehittää oman kryptovaluuttansa, Frinkcoinin, josta tulee nopeasti maailman vakain valuutta. Frinkcoin tekee Frinkistä Springfieldin rikkaimman miehen, mikä suututtaa Montgomery Burnsin. Burns yrittää vastata Frinkin rikastumiseen luomalla oman Burnscoininsa, minkä jälkeen seuraa erilaista hassuttelua.

Tällaiset viittaukset ovat viime vuosina lisääntyneet huomattavasti. Viittausten lisääntyminen on merkki siitä, että kryptovaluutat alkavat olla jo niin valtavirtaisia, että niiden ottaminen osaksi sarjojen juonta ei ole enää mitenkään epätavallista.

Frinkcoin-jaksossa herra Burns ja professori Frink taistelevat kryptovaluuttaherruudesta. (KUVA: Disney)

Eräkoiran heitosta tehtiin NFT huutokaupattavaksi

Suomalaisilla on nyt mahdollisuus hankkia omakseen meemiksi noussut heitto suomalaisen rap-taiteen historiasta. Nimittäin pääkaupunkiseutulainen rap-ryhmä SMC Hoodrats järjestää keskiviikkona 7.4. huutokaupan, jossa on myynnissä SMC Hoodratsin laajempaan tietoisuuteen nostaneesta kappaleesta napatusta MC Eräkoiran heitost, “ihan vitun jepa”, tehty NFT.

NFT tulee sanoista non-fungible token ja se tarkoittaa lohkoketjuun tehtyä polettia, jonka tarkoituksena on osoittaa esimerkiksi jonkin teoksen tekijänoikeuksien omistajuus tai alkuperäisyys. NFT-tekniikka perustuu niin sanottujen “väritettyjen bitcoinien”-tekniikkaan ja sen suosio on ollut viime kuukausina huimassa nousussa.

NFT:n arvo perustuu pohjimmiltaan samoihin asioihin kuin kryptovaluutoissakin, eli kysyntään ja tarjontaan. Kysyntää NFT:ille nousee muun muassa niiden keräilyarvosta ja ainutlaatuisuudesta. Jos NFT:hen on liitetty muita oikeuksia, kuten oikeus käyttää teosta vapaasti, on sillä vastaavaa arvoa kuin asiaa käsittelevillä sopimuksilla.

Eräkoiran heitto ei ole ensimmäinen suomalainen NFT, mutta kuriositeetti- ja meemiarvon vuoksi yksi mielenkiintoisimmista.

Eräkoira nousi heittonsa myötä osaksi niin suomalaista meemihistoriaa kuin myös räppihistoriaa. (KUVA: SMC Hoodrats)

2 thoughts on “Kryptojen valtavirtaistuminen näkyy kaikkialla – Viikkokatsaus 14/2021

  1. pelle says:

    Noh, Bitcoin Cash on joidenkin mielestä se oikea ja BTC se kopio. Miten sen kukin määrittelee. BCH:lla on vakaampi arvo, enemmän transaktioita ja huomattavasti pienemmät transaktiokulut joten se on tässä mielessä lähempänä alkuperäistä Bitcoinia. Mutta mitä Bitcoiniin tulee niin Prasoksen porukalla tuntuu olevan rikastuminen sijalla 1 ja maailman muuttava toimiva p2p kryptovaluutta sijalla n + 999.

  2. leevi tanninen says:

    Jos sitä alettaisiin bitcoinia ottamaan käyttöön näin yleisesti kaupoissa yms, olisin kyllä ennemmin Spendaamassa kun myymässä johonkin arvottomaan Fiat valuuttaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *