Kryptokesä alkoi korjausliikkeellä – Viikkokatsaus 22/2021

Hyvää kesää, arvon lukijat ja kryptokansalaiset. Kuumin vuodenaika on alkanut varsin kylmällä virtauksella Bitcoinin kurssin romahdettua historiallisesti kevään loppupuolella. Samalla monet muut kryptovaluutat ovat menettäneet jopa yli 50% arvostaan ja kadottaneet alkuvuonna saavutetun nousun.

Tämän viikon uutisissa käsittelemme kryptoromahdusta ja sen syitä tarkemmin eri asiantuntijoiden näkökulmasta. Muina aiheina on sijoittajien kasvava kiinnostus Ethereumia kohtaan sekä sen mahdollinen käyttö Kiinan digivaluutan pohjana. Lisäksi Bitcoinin perustajasta Satoshi Nakamotosta suunnitellaan pronssipatsasta Unkariin.

Bitcoin romahti historiallisesti toukokuussa

Bitcoinin kurssi romahti toukokuussa ennätyksellisesti punainen kuukausikynttilä. Analyysivusto PlanB:n mukaan Bitcoinin hintakehitys muistuttaa vuoden 2013 härkärallia ja saattaa edelleen johtaa uusiin huippuihin vielä tämän vuoden aikana. 

Bitcoinin pudottua ensin 30 000 dollariin ja testattuaan kyseistä tasoa useita kertoja on esitetty huolia suuremmasta pudotuksesta 20 000 dollariin tai alemmas. Tämä tarkoittaisi ennätyksellistä edellisen vuoden 2017 kaikkien aikojen huipun alittamista. Toistaiseksi kryptovaluutan kurssi on kuitenkin pysytellyt pyörän luvun tuntumissa ja on tällä hetkellä hieman 29 000 dollarin yläpuolella.

PlanB:n mukaan romahduksen jatkuminen syvempiin lukuihin vaikuttaa kuitenkin epätodennäköiseltä. Sen sijaan analyysiyhtiö ennustaa, että markkinoiden romahdus muistuttaa vuosien 2013 ja 2017 kehitystä ja tulee vielä johtamaan uusiin huippuihin korjausliikkeen päätyttyä.

Veteraanitreidaaja Peter Brandtin mukaan ryntäys uusiin historiallisiin huippuihin saattaa tapahtua vasta dramaattisemman vetäytymisen jälkeen. Brandtin mukaan tämäkin olisi linjassa historiallisen kehityskulun kanssa.

Coinmotionin perustaja kommentoi kryptoromahdusta

Coinmotionin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Henry Brade on kommentoinut tannoista kryptovaluuttojen kurssiromahdusta. YouTube-haastattelussa Bitcoin-veteraani analysoi muun muassa syitä kryptomarkkinoiden korjausliikkeelle.

Puolitoistatuntisen haastattelun aikana Brade käsittelee muun muassa markkinalakeja, meemicoineja rooleja nousukaudessa sekä Bitcoin-dominanssin kehitystä. Brade kommentoi myös Elon Muskin ja Teslan vaikutusta markkinoihin sekä Bitcoinin louhinnan energiankulutusta.

Yhtenä suurena aiheena on myös Bitcoinin tuleva Taproot-päivitys ja sen tuomat hyödyt. Braden mukaan Coinmotion tulee myös päivittämään Taprootin palveluihinsa mahdollisimman pian sen julkaisun jälkeen. 

Videon lopussa Brade kiteyttää vielä pitkän tähtäimen visionsa Bitcoinista. Braden mukaan Bitcoin on 12-vuotisesta taipaleestaan huolimatta vielä alussa ja nousupotentiaalia on valtavasti.


Institutionaaliset sijoittajat haalivat Ethereumia

Institutionaalisten sijoittajien kiinnostus vaikuttaa viime aikoina siirtyneen kasvavissa määrin Bitcoinista Ethereumiin. Coinsharesin tuoreen raportin mukaan sijoitukset Ethereumin natiivipoletti Etheriin muodostuvat nyt enemmän kuin neljänneksen kaikista hallinnoiduista kryptosijoitusvaroista. 

Kesäkuun 1. julkaistun raportin mukaan 74 miljoonaa dollaria institutionaalista rahaa virtasi kryptoihin sen jälkeen kun moni kryptohyödyke oli menettänyt enemmäb kuin 50% arvostaan. Yli 63% tai 46,8 miljoonaa näistä sijoitettiin Etheriin. Samalla etheriin liittyvät tuotteet saavuttivat toistaisen ennätyksen ja muodostavat nyt 27% kaikista kryptosijoitusvaroista.

Vaikka Bitcoinin 47,9 miljoonan sisäänvirtaus vastaa vain noin kolmannesta Etherin 147,7 miljoonasta, Bitcoin dominoi silti yhä vuosittaisia lukuja 4,4 miljardilla suhteessa Etherin 973 miljoonaan. Ethereum on kuitenkin vahvasti haastamassa Bitcoinia ja päihittänyt suurimman kryptovaluutan  transaktiomäärissä, volyymissa ja vaihtomäärissä.

CoinGeckon mukaan Ether on tällä hetkellä toiseksi vaihdetuin kryptohyödyke 38,8 miljardin päivittäisellä volyymilla. Ensimmäistä sijaa pitävän Tethetrin luku on 103 miljardia samalla kun Bitcoinia on viimeisen 24 tunnin aikana vaihdettu noin 32,9 miljardin arvosta.

Kiinan digivaluutta saattaa toimia Ethereumin päällä

Kiinan kansanpankin digivaluuttahankkeen entinen johtaja on todennut, että keskuspankkien digivaluutat saattavat tulevaisuudessa toimia Ethereumin kaltaisten lohkoketjuverkkojen päällä. 

Kiinan arvopapereita valvovan viranomaiskomission johtajana nykyään toimiva Yao Qian sanoi viikonloppuna, että keskuspankkien digivaluuttojen ei tulisi pelkästään olla digitaalisia versioita fyysisestä käteisestä, vaan myös sisältää älysopimusten toiminnallisuus. Älysopimuksissa toiminnot toteutuvat automaattisesti tiettyjen ehtojen täytyttyä, ja ne voivat tukea tai korvata laillisia sopimuksia.

Yao varoitti myös kuluneen kevään aikana Pekingin talusfoorumissa, että älysopimuksissa ilmenneet turvallisuusriskit ja haavoittuvuus osoittavat, että teknologian täytyy edelleen kehittyä ja kypsyä. Näin ollen keskuspankkien tulisi lähestyä asiaa varovasti ja aloittaa yksinkertaisilla älysopimuksilla ennen kuin niiden turvallisuus ja laillinen asema selkeytyy.

Ethereumin lisäksi digitaalinen yuan tai dollari voisi toimia esimerkiksi Facebookin tukeman Diemin pohjalta. Näin ollen keskuspankit voisivat tarjota digivaluuttoja suoraan kansalaisille ilman tarvetta välikäsille. 

“Kerroksittaiset operaatiot voivat auttaa keskuspankkien digivaluuttoja paremmin hyödyttämään ryhmiä ilman pankkitilejä ja siten parantaa taloudellista osallisuutta,” Yao totesi.

Satoshi Nakamotosta tehdään pronssipatsas

Unkarin pääkaupungissa Budapestissa suunnitellaan pronssisen patsaan pystyttämistä Bitcoinin luojan Satoshi Nakamoton kunniaksi. Satoshin tuntemattoman henkilöllisyyttä peilaten patsaan naaman piirteet on korvattu heijastavalla pinnalla.

Paikallisen uutistoimisto Hungary Todayn mukaan kuvanveistäjät Réka Gergely ja Tamás Gilly ovat vastuussa patsaan muotoilusta. Alustavan suunnitelman mukaan patsas tulee olemaan hahmo piirteettömillä kasvoilla päällään Bitcoin-huppari. Piirteettömien kaavojen on tarkoitus kuvastaa ideaa, että ”kaikki ovat Satoshi”.

Patsasprojekti sai alkunsa kryptointolija András Györfin ideasta ja sitä on tuettu neljän organisaation, Mr.Coinin, Crypto Academyn, Blockchain Hungary Associationin ja Blockchain Budapestin toimesta. Patsas on tarkoitus pystyttää Graphisoft Parkiin Budapestissa, jossa sijaitsee myös aiempi Steve Jobsista muotoiltu patsas.

Tuleva Satoshin patsas ei ole ensimmäinen kryptokulttuuria juhlistava monumentti. Vuonna 2018 Slovenian Krajin kaupungissa pystytettiin seitsemän metriä pitkä teräksinen Bitcoin monumentti, jonka rahoitukseen osallistui muun muassa Luxemburgilainen kryptopörssi Bitstamp.  

Unkarin valtio vaikuttaa yleisesti lämmenneen kryptoille viime aikoina. Toukokuun 11. päivä maan hallitus ilmoitetti suunnitelmista madaltaa kryptovaihdannan verotusta 30,5 prosentista 15 prosenttiin osana taloudellista elvytysohjelmaa.

One thought on “Kryptokesä alkoi korjausliikkeellä – Viikkokatsaus 22/2021

  1. Venni says:

    Decentralandiin tarvittaisiin Bittimaatti!
    Bittimaatit sijaitsee tällä hetkellä suurissa Suomen kaupungeissa.
    Decentraland olisi hyvä paikka siksi, että sinne pääsee helposti kaikkialta netin kantavuusalueilta.
    Samalla tavoitettaisiin maailmanlaajuinen asiakaskunta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *