Nordea kielsi työntekijöiltään bitcoin-sijoittamisen

Nordea on kieltänyt kryptovaluuttasijoittamisen kaikilta työntekijöiltään maanantaina 22.1. lähetetyllä sisäisellä tiedotteella. Kielto koskee pankin 31000 työntekijää kaikissa Pohjoismaissa.

Tiedotteessa työntekijöitä kielletään investoimasta kryptovaluuttoihin 18.2. jälkeen. Heitä myös suositellaan myymään nykyiset kryptovaluuttaomistukset pois, mutta tähän ei velvoiteta. Tiedote ei ole julkinen, mutta Nordean lehdistöpäällikkö on kommentoinut sen sisältöä ruotsalaiselle uutistoimisto TT:lle. Myös Nordean Suomen viestinnästä on vahvistettu STT:lle, että kielto koskee kaikkia yrityksen työntekijöitä.

Nordean työntekijöillä on siis tiedotteen julkaisun jälkeen neljä viikkoa aikaa hankkia positioita kryptovaluutoissa täysin oikeuksin. Tämän jälkeen kieltoa uhmaavien työntekijöiden mahdollisuudeksi bitcoinien hankintaan jää käteiskauppa, jossa rahaliikenteen seuraaminen on pankille hankalaa. Kiellon rikkomisen kelpaamista irtisanomisperusteeksi on toistaiseksi vaikea arvioida ennakkotapausten puuttuessa.

Nordea-konsernin pääjohtaja Casper von Koskull esitti joulukuussa tiukkaa kritiikkiä bitcoinia kohtaan. Von Koskullia häiritsee se, että bitcoin on sääntelyn ulkopuolella. Von Koskull kritisoi myös bitcoiniin liittyviä talousrikollisia mahdollisuuksia. Bittirahan toimituksesta muistutamme, että käteinen raha on edelleen rikollisten suosikki ja huomattavasti vaikeammin jäljitettävissä kuin bitcoin. Von Koskullin lausuntojen jälkeen pankin tiukentunut kanta ei tullut kaikille varmasti yllätyksenä.

Nordean päätös bitcoin-sijoittamisen kieltämisestä työntekijöiltään herättää varmasti keskustelua työntekijöiden oikeuksista pankkialalla.

Nordealla ollaan edelleen kiinnostuneita lohkoketjun hyödyntämisestä

Joulukuussa Nordea julkaisi tiedotteen yhteistyöstään IBM:n ja useiden suurpankkien kanssa lohkoketjuun perustuvan we.trade alustan perustamisessa. Nordea ilmoittaa tiedotteessa olevansa alustan perustajajäsenien joukossa.

Alusta mahdollistaa tiedotteen mukaan saumattoman luotettavan tietoliikenteen kansainvälisissä sopimuksissa. Se tarjoaa pienille ja keskusuurille yrityksille mahdollisuuden nopeaan dokumenttien ja pääomien siirtoon eri osapuolten välillä.

Nordea kehittää lohkoketjuun perustuvia palveluita bitcoin-vastaisista ratkaisuistaan huolimatta.