Pankit voivat nyt säilyttää bitcoinia – Viikkokatsaus 30/2020

Tervehdys, arvon lukijat, ja tervetuloa takaisin kryptokatsauksen pariin. Tämän villin viikon pääuutinen lienee tuore päätös, jonka myötä pankeilla on virallisesti oikeus tarjota säilytyspalveluja bitcoinille ja muille kryptovaluutoille. Markkinat vaikuttavatkin huomioineen asian, sillä bitcoinin kurssi on jälleen kerran kovassa nosteessa ja rikkonut kymmenen kilodollarin rajan.

Tekninen analyytikkomme Toni Kosonen povaa myös tuoreessa analyysissaan, että jos Bitcoinin kurssi onnistuu pysyttelemään 10 500 dollarin yläpuolella, voi tämä johtaa vahvaan ralliin ja uusin huippuihin. Kirjoitushetkellä kolkuttelemme juuri näitä lukemia ja olemme jännän äärellä. Samalla uuden romahduksen mahdollisuus on aina olemassa, joten pysykäähän housuissanne älkääkä tehkö hätiköityjä päätöksiä, neuvoo tämä virkaatekevä toimittaja.

Muissa uutisissa meillä on tällä kertaa muun muassa Ethereumin menestys sekä Yhdysvaltojen tuomioistuimen päätös, jonka mukaan Bitcoin on virallisesti tunnustettua rahaa. Lisäksi kerromme maailman tunnetuimmasta shakkimestarista, joka tukee Bitcoinia keinona taistella ihmisoikeuksien puolesta.

Edellisen viikkokatsauksen voit lukea täältä.

Bitcoinin kurssi on jälleen kerran rikkonut 9 000 euroa – ja dollareissa kymppikilon.

Pankit voivat nyt tarjota kryptovaluuttojen säilytyspalveluja

Pankit ovat hiljattain saaneet viralliset valtuudet säilyttää bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja, raportoi talousjulkaisu Fortune. Asia käy ilmi Yhdysvaltojen OCC:n lähettämästä kirjeestä, jossa liittovaltion pankkiregulaattori toteaa pankkien voivan tarjota säilytyspalveluja kryptovaluutoille aivan kuten arvopapereille ja muille sijoitusinstrumenteille.

Uutinen on merkittävä, sillä tähän mennessä kryptovaluuttojen epäselkeä sääntely ja laillinen asema on saanut pankit karttamaan niitä. Päätöksen myötä isoilla pankeilla on nyt mahdollisuus tarjota kryptovaluuttojen säilytyspalveluja ja antaa niistä selkeämpi kuva asiakkailleen. Samalla perinteisten sijoittajien pelko kryptovaluuttojen digitaalisen luonteen ja niihin liittyvien huijauksien suhteen voi helpottua virallisen säilytyspalvelun myötä.

Toistaiseksi on vielä epävarmaa, miten pankit tulevat suhtautumaan uutiseen. Avautunut mahdollisuus ei automaattisesti tarkoita, että pankit suoraan syleilisivät Bitcoinia ja mainostaisivat sitä asiakkailleen. Ottaen huomioon, että kryptovaluuttojen suosio voi uhata pankkien valtaa, on mahdollista, pankit jatkavat nuivaa suhtautumistaan ja välttävät jatkossakin koskemasta kryptoihin.

Toisaalta kryptovaluuttojen satojen miljardien markkina-arvo sekä turvallisesta säilytyspalvelusta veloitettavat prosenttimaksut voivat tarjota taloudellisen houkuttimen, jota on vaikea sivuuttaa. Pankkiregulaattorin kirjeestä on myös tulkittavissa, että pankeilla olisi tulevaisuudessa mahdollisuus säilytyksen ohella tarjota muitakin kryptovaluuttoihin liittyviä palveluja, kuten laina- ja korkotalletuspalveluja.

Ristiriitaisesta historiastaan huolimatta on mahdollista, että Bitcoin ja pankit löytävät keinon hyötyä toisistaan.

Kulta ja kryptovaluutat kasvussa

Suomalainen talousjulkaisu Kauppalehti on uutisoinut kullan ja niin sanotun digitaalisen kullan – eli bitcoinin – huimasta kurssinoususta. Kullan dollarihinnan kivutessa kaikkien aikojen ennätykseen on bitcoin samalla noussut viisinumeroisiin lukemiin matkaten mahdollisesti kohti omaa ennätystään.

Samalla yksi perinteisen maailmantalouden suurimmista vetureista, eli Yhdysvaltain dollari, on sukeltanut alimmilleen noin kahteen vuoteen. Taustalla on koronaviruksen aiheuttama talouskriisi ja elvytyspaketit, joilla on ollut vahva vaikutus markkinoihin.

Kultaa pidetään perinteisenä turvasatamana, jolla suojaudutaan inflaatiota vastaan. Inflaatio tarkoittaa rahan arvon heikkenemistä ja johtuu usein keskuspankkien liiallisesta uuden rahan painamisesta. Vaikka bitcoinin kurssi onkin suhteessa kultaan heitellyt vahvasti historiansa aikana, on myös bitcoinista monen sijoittajan silmissä muodostunut kullan kaltainen turvasatama.

Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen yhteenlaskettu markkina-arvo on tällä hetkellä ylittänyt 300 miljardia dollaria. Vielä ennen viikonloppua tämä markkina-arvo oli vain noin 280 miljardia dollaria, mikä merkitsee kymmenien miljardien nousua muutamassa päivässä.

Perinteisen maailmantalouden horjuessa kulta ja kryptovaluutat voivat muodostua turvasatamiksi.

Ethereum saavutti vuoden huippunsa

Markkina-arvoltaan maailman toiseksi suurimman kryptovaluutta Ethereumin kurssi on saavuttanut vuoden 2020 huippunsa. Kirjoitushetkellä lohkoketjualustan kryptopoletti etherin arvo on noussut yli 300 dollarin, kun se vuoden alussa vielä oli vain reilussa 100 dollarissa.

Yleisen kryptovaluuttarallin ohella yksi syy etherin menestykseen voi löytyä tulevasta Ethereum 2.0 päivityksestä. Seuraavan kahden vuoden sisään kaavaillun päivityksen suurimpana tavoitteena on siirtää Ethereumin lohkoketju proof-of-workista (PoW) proof-of-stake (PoS) vahvistukseen.

Toinen mahdollinen syy on niin sanotun DeFi-markkinan (Decentralized Finance), eli hajautettujen talousalustojen, huima kasvu. Tällä hetkellä DeFi-alustoissa on kiinni noin 3,75 miljardia dollaria, kun luku vielä toukokuussa jäi yhteen miljardiin. Sekä DeFi-alustojen että Ethereum 2.0:n mahdolliseen menestykseen kytkeytyvä optimismi on ilmeisesti ollut yksi johtava tekijä kurssinousun takana.

Ethereum on viime aikoina menestynyt eniten kaikista kryptovaluutoista.

Oikeus: Bitcoin on rahaa

USA:n liittovaltion tuomioistuin Washington DC:ssä on määrännyt, että Bitcoin on virallisesti tunnustettua rahaa. Päätös syntyi oikeustapauksen yhteydessä, jossa Yhdysvallat haastoi bitcoin-mikseripalvelun ylläpitäjän Larry Harmonin syytteeseen rahanpesusta.

Bitcoinin tunnustaminen rahaksi oli oleellista, jotta syytteitä Harmonia vastaan ei hylättäisi oikeudessa. Vaikka päätöksen taustalla olikin Harmonin tuomitseminen, voidaan tapausta samalla pitää eräänlaisena erävoittona Bitcoin-yhteisölle. Bitcoinin asemasta rahana on nimittäin kiistelty jo kryptovaluutan alkuajoista lähtien.

Bitcoinin käyttäjät ja puolestapuhujat ovat pitkään pitäneet kryptovaluuttaa selkeänä rahana – ja jopa ylivertaisena perinteisiin fiat-valuuttoihin nähden. Pankit ja monet muut Bitcoiniin kielteisemmin suhtautuvat tahot puolestaan ovat toistaneet lausuntoja, joiden mukaan kryptovaluuttaa ei voi pitää ”oikeana” rahana. Nyt on kuitenkin olemassa ainakin yksi tuomioistuin, joka on virallisesti vahvistanut Bitcoinin täyttävän rahan määritelmän.

”Raha tarkoittaa yleisesti vaihdannan välinettä, maksumuotoa tai arvonsäilyttäjää. Bitcoin on kaikkia näitä asioita,” kirjoitti ylituomari Beryl A. Howell päätöksen yhteydessä.

Oikeuden päätöksen mukaan Bitcoin on rahaa – kuten se monen mielessä on aina ollut.

Shakkimestari: Bitcoin tukee ihmisoikeuksia

Maailman tunnetuin shakkimestari Garry Kasparov on julkisesti lausunut tukevansa Bitcoinia keinona taistella ihmisoikeuksien puolesta. Kasparov kertoi näkemyksistään Forbes-lehden haastattelussa heinäkuun 23. päivänä.

Human Rights Foundation-ihmisoikeusjärjestön puheenjohtajana parhaillaan toimiva Kasparov totesi näkevänsä monia hyötyjä Bitcoinissa ja kryptovaluutoissa. Hänen mukaan ne antavat ihmisille enemmän valtaa taloutensa yli ja suojelevat sitä valtioiden, yritysten ja muiden ulkopuolisten tahojen hyökkäyksiltä.

”Bitcoinin kohdalla kaikki tietävät tasan tarkkaan maagisen numeron 21 miljoonaa, joka ei ikinä ylity. Sen sijaan emme tiedä, miten monta triljoona dollaria voi ilmestyä markkinoille huomenna tuhoamaan säästömme,” Kasparov toteaa viitaten keskuspankkien valtaan manipuloida perinteistä taloutta.

”Uskon, että Bitcoinin, muiden kryptovaluuttojen ja lohkoketjuteknologian jatkuva nousu on väistämätöntä. Se on luonnollinen vastareaktio siihen, että valtiot ja muut tahot ovat vieneet valtaa yksilöiltä ilman hyväksyntäämme,” shakkimestari kiteyttää.

Legendaarinen shakkimestari Garry Kasparov kokee kryptovaluuttojen suojelevan ihmisoikeuksia.

One thought on “Pankit voivat nyt säilyttää bitcoinia – Viikkokatsaus 30/2020

  1. Hannu says:

    Jos offline tilassa bitcoineja päätoimisena elinkeinonaan säilyttää ja saa siihen vielä EU:n rahoitusta.
    Kyllä minunkin pitäisi saada “kovan tuloksen bitcoin firmaan”-rahallista apua EU ja USA? Molemmilla on minun käsityksen mukaan “sosiaalirahasto”. Hyvä, kun tuommoista valtavaa louhinta paikkaa pystyy operoimaan mistä tahansa päin maailmaa puhelimella tai kannettavalla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *