Rikolliset suosivat pankkeja, eivät bitcoinia – Viikkokatsaus 34/2020

Moikkeliskoikkelis, kryptomedborgaret! Tällä kertaa viikkari on keskimääräistä hyödyllisempi, sillä viikkarin yhteydessä julkaisemme asiantuntijoidemme laatiman katsauksen kryptojen markkinatilanteesta vuoden 2020 toiselle vuosineljännekselle. Raportti sisältää hyödyllistä tietoa etenkin sijoittajille, mutta eiköhän siitä saa irti jokainen, jota vähänkään kiinnostaa finanssiteknologia ja kryptovaluutat.

Muissa uutisissa käsittelemme pankkeja. Nimittäin meksikolaisessa raportissa todetaan, että meksikolaiset rikolliset kannattavat ennemmin näitä perinteisiä instituutioita kuin kryptovaluuttoja. Se ei sinällään ole ihme, koska perinteiset pesot ja dollarit ovat mitä parhaimpia rikollisuuteen, siinä missä avoimeen lohkoketjuun perustuvat valuutat toimivat parhaiten laillisessa käytössä.

Muissa uutisissa tsekkaamme, miten valtiot koittavat taas suitsia Bitcoinia. Venezuelassa Bitcoinin käyttö on kasvanut, koska kansalaiset eivät luota valtioon. Venäjällä puolestaan Putin on päättänyt pistää stopin kansalaisten kryptobisneksille, koska eihän sitä nyt voi ihmisiä päästää toimimaan taloudellisesti vapaasti.

Viime viikon katsauksen löydät täältä.

Bitcoinin kurssi on pysytellyt viisinumeroisissa dollarilukemissa jo yli kuukauden.

Tuore raportti: Pankeissa pestään enemmän rahaa kuin kryptoilla

Meksikon talousvalvontaviranomaisen tuoreen raportin mukaan pankkeja käytetään enemmän rahanpesuun kuin kryptovaluuttoja. Raportin mukaan pankkien rahanpesuvalvonta on kaukana finanssiteknologiateollisuuden vastaavasta, minkä seurauksena rikolliset suosivat ennemmin niitä kuin kryptovaluuttojen kaltaista modernia finanssiteknologiaa.

Etenkin suuret G7-pankit ovat rikollisten suosimia. Näihin pankkeihin kuuluu suuria pankki-instituutioita, kuten Santander ja Banorte. Raportti nimeää nämä instituutiot “korkean riskin” instituutioiksi, siinä missä kryptovaluuttojen ei katsota olevan tällaisia korkean riskin järjestelmiä.

Talousvalvontaviranomainen kuitenkin huomauttaa, että vaikka finanssiteknologia ei olekaan korkean riskin uhka, on siltikin mahdollista, että rikolliset saattaisivat käyttää sitä rahanpesuun ja terrorismin rahoittamiseen.

Raportin mukaan rikolliset suosivat perinteisiä pankkeja rahanpesuun bitcoinin sijasta.

Coinmotion on julkaissut toista vuosineljättä koskevan kryptokatsauksen

Coinmotion on julkaissut katsauksen kryptovaluuttamarkkinan kehityksestä vuoden toisella neljänneksellä. Raportissa pureudutaan kryptomarkkinoiden kehitykseen yleisesti sekä syvennytään muun muassa tänä vuonna voimakkaasti kasvaneisiin DeFi-markkinoihin.

Raportin laatimiseen on osallistunut henkilöstömme lisäksi Timo Oinonen DC Researchiltä sekä Helsingin Yliopiston apulaisprofessori Tuomas Malinen. Malinen on analysoinut euroon liittymisen seurauksia Suomen vientiin ja esittää hypoteeseja siitä, miten markan säilyttäminen olisi voinut muuttaa tilannetta.

Coinmotion julkaisee kvartaalikatsauksia kryptomarkkinoiden kehityksestä.

Kryptojen käyttö Venezuelassa on kasvanut vahvasti

Kryptovaluuttojen käyttö on kasvamassa Venezuelassa, vaikkakaan ei varmasti tavalla, jolla hallitus tahtoisi. Venezuelan hallitus on ottanut strategiakseen tehdä taloudesta kryptopohjaisen. Tätä tavoitetta varten se on luonut oman valtiollisen kryptovaluuttansa, petron, jonka käyttöä se yrittää parhaansa mukaan edistää.

Venezuelan kansalaiset eivät kuitenkaan näytä innostuneen petrosta. Sen sijaan tuokin hallituksen hanke on ajanut hallitsijoihin skeptisesti suhtautuvan kansan hallituksesta etäämmälle ja kohti aidosti vapaata Bitcoinia. Lohkoketjuanalyysiyritys Chainalysiksen mukaan Venezuela on kolmanneksi pisimmällä kaikista maailman valtioista kryptovaluutan adaptaatiossa. Sen edellä ovat vain Ukraina ja Venäjä.

“Syy, minkä vuoksi Venezuela on niin korkealla, on sen yksityishenkilöiden välinen kaupankäynti. Tämän vuoksi Venezuela pisti meille silmään,” kertoo Chainalysiksen johtava tutkija Kim Grauer.

LocalBitcoinsin mukaan edellisen 365 päivän ajanjaksolla Venezuelassa on vaihdettu noin 242 miljoonan dollarin edestä bolivareja bitcoineihin. Sen sijaan valtion hyväksymässä Criptolago-pörssissä vaihdettiin viime vuonna vain 380 000 dollarin edestä bitcoineja. Chainalysiksen tutkijan mukaan vaikuttaa selvältä, että kansalaiset ovat skeptisiä valtiollisesti valvottua pörssiä kohtaan ja haluavat ennemmin tehdä kauppaa keskenään.

Venezuelalaiset käyttävät kasvavissa määrin bitcoinia, mutta eivät innostu petrosta.

Nasalle kehitetään lohkoketjuun pohjautuvaa ohjausjärjestelmää

Kaksi yhdysvaltalaista yritystä ovat saaneet Nasalta rahoituksen lohkoketjuun perustuvan navigaatiojärjestelmän rakentamiseksi Nasan nelikopteridronearmadalle.

Orbit Logic ja Fraunhofer USA Center for Experimental Software Engineering saivat Nasalta 124 800 dollaria rahoitusta järjestelmälle, jonka tarkoituksena on lisätä dronejen keskinäistä kommunikaatiota ja lyhentää mahdollisten toimintahäiriöiden kestoa.

Järjestelmä on kaukana valmiista. Ensimmäisten tietojen mukaan lohkoketjua tullaan käyttämään datan jakamiseen satelliittien välillä. Järjestelmästä on tarkoitus myös tehdä siten kestävä, että jokainen satelliitti tai drone voi toimia itsenäisenä noodina. Jos yksi noodi rikkoutuu tai tuhoutuu, muut noodit ottavat tämän huomioon ja muuttavat järjestelmää sen mukaisesti.

On epävarmaa, missä järjestelmää tullaan käyttämään, mutta se saattaa liittyä Nasan kehitteillä olevaan tehtävään. Tällä hetkellä Nasa käyttää miljardeja hankkeeseen, jonka tarkoituksena on lähettää drone Saturnukseen.

Lohkoketjulle löytyy käyttöä niin maassa kuin avaruudessa.

Venäjä on alkanut jälleen sensuroida kryptovaluuttoja

Yksi Venäjän suurimmista kryptovaluuttoihin liittyvistä nettisivuista on joutunut viranomaissensuurin kohteeksi. BestChange.ru-niminen firma joutui sensuuriin pian sen jälkeen, kun Venäjällä säädettiin ensimmäisiä paikallisia kryptovaluuttalakeja.

BestChange on suosittu portaali, joka kerää yhteen noin 400 venäläistä kryptopörssiä. Sillä oli heinäkuussa noin 3,3 miljoonaa käyttäjää.

Venäjän viranomaisten mukaan BestChangea käytetään “ostamaan Bitcoinin kaltaisia digitaalisia valuuttoja ja myymään tiettyjä palveluja tällä valuutalla”. Venäjän lainsäädännön mukaan bitcoinin käyttö maksuvälineenä on laitonta.

Sivustolle on edelleen mahdollista päästä käyttämällä Toria tai VPN:ää. Lisäksi sivuston sensuurin jälkeen Internetiin on noussut monia peilisivustoja, joiden kautta BestChangea voi käyttää.

Venäjän suhtautuminen kryptovaluuttoihin on ollut ailahtelevaa, mutta viimeisin suuntaus näyttäisi vahvasti vihamieliseltä. Viime heinäkuussa presidentti Vladimir Putin vahvisti lain, joka tekee bitcoinien käyttämisen laittomaksi kaikkialla liittovaltiossa tammikuuhun 2021 mennessä.

Venäjän uusi kryptolaki on vienyt alan toimijat ahtaalle.

Pohjois-Korean valtiollinen hakkerijengi on aktivoitunut

Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusviraston mukaan jo lakkautetuksi kuviteltu pohjoiskorealainen hakkeriryhmä BeagleBoyz on tullut takaisin. Turvallisuusvirasto kertoo, että hakkeriryhmä on aloittanut massiiviset hyökkäykset Yhdysvaltain finanssi-instituutioita ja maailmalla toimivia kryptopörssejä vastaan. Virasto varoittaa, että hakkerit muodostavat korkean uhan Yhdysvalloille.

BeagleBoyz on Pohjois-Korean valtion tukema hakkeriryhmä, jonka katsotaan olevan vastuussa vuonna 2015 tapahtuneesta hakkerointitapauksesta, jossa he onnistuivat viemään noin 2 miljardin edestä kryptovaluuttoja. Tapausta pidetään yhtenä suurimmista kryptovaluuttavarkauksista historiassa.

BeagleBoyzin lisäksi Pohjois-Korea tukee myös muita hakkeriryhmiä, joista tunnetuin lienee Lazarus-nimellä toimiva porukka. Hakkerit näyttäisivät käyttävän ensin yksinkertaisia käyttäjien manipulointihyökkäyksiä päästäkseen järjestelmiin käsiksi, minkä jälkeen he käyttävät teknologisesti hienostuneempia hyökkäyksiä. F-Securen mukaan viimeisin pohjoiskorealaisten hakkerien hyökkäys toteutettiin LinkedIn-mainoksen kautta.

Vaikka hakkereiden kohteena näyttäisivät olevan ensisijaisesti Pohjois-Korean vihollisvaltioissa toimivat instituutiot ja kryptopörssit, ei muissakaan valtioissa toimiviin tahoihin kohdistuvia hyökkäyksiä voida sulkea pois.

Kryptokullan kimallus on houkutellut Pohjois-Korean hakkerihommiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *