Saksan valtion ja Mt. Goxin bitcoin-siirrot luovat myyntipainetta – kuka hyötyy ja kuka häviää?

Saksa myy bitcoineja

Saksan valtion kryptolompakosta on siirretty jälleen suuri määrä bitcoineja suuriin kryptopörsseihin Coinbaseen, Krakeniin ja Bitstampiin. Näiden siirtojen ennakoidaan tarkoittavan myyntejä, jotka puolestaan saattaisivat tuoda ainakin hetkellistä myyntipainetta bitcoin-markkinalle.

Saksan valtio siirsi tällä kertaa yli 3000 bitcoinia eri kryptovaluuttapörsseihin sekä kryptolompakoihin. Siirtojen arvo on noin 172 miljoonaa dollaria. Siirrot toteutettiin kahdessa erässä. Lohkoketjudatayhtiö PeckShieldAlertin mukaan ensimmäinen erä sisälsi 1 300 bitcoinia. Siirron arvo oli noin 75 miljoonaa dollaria. Tämä siirto tehtiin Coinbaseen, Krakeniin ja Bitstampin kryptovaluuttapörsseihin. Lohkoketjudatayhtiö Arkham Intelligencen mukaan myös 1700 bitcoinia siirrettiin erilliseen kryptolompakkoon.

Aikaisemmin pari viikkoa sitten Saksan valtio siirsi yli 3000 bitcoinia useampaan kryptopörssiin. Saksa, samoin kuin hallitukset ympäri maailmaa, ovat takavarikoineet Bitcoinin ja muun rikolliseen toimintaan liittyvän digitaalisen omaisuuden, ja ne järjestävät sen jälkeen satunnaisia huutokauppoja myydäkseen takavarikoituja krypto-omistuksiaan.

Helmikuussa 2024 Saksan valtion omistuksessa olevassa kryptolompakossa oli vielä 50 000 bitcoinia. Viimeisten parin kuukauden aikana suuri osa näistä omistuksista on siirretty joko pörsseihin tai sitten toisiin kryptolompakoihin. Tällaisen suuren määrän myynti voisi aiheuttaa markkinoille suuremman ainakin lyhytaikaisen myyntipaineen.

Saksan valtion bitcoin-omistusten arvo on yli 2,3 miljardia dollaria. Tron-kryptovaluutan perustaja Justin Sun onkin tarjoutunut ostamaan valtion omistukset, jotta ne eivät aiheuttaisi markkinoille suurempaa paniikkia.

Tämän lisäksi kymmenen vuotta sitten kaatuneen bitcoinpörssi Mt. Goxin takaisinmaksut heidän velkojilleen on todennäköisesti aloitettu. Capriole Fund -rahaston perustaja Charles Edwardsin mukaan 9 miljardin dollarin arvosta on jo siirretty lohkoketjuun. Mikäli varoja ollaan siirtämässä velkojille, voisi se lisätä myyntipainetta bitcoinille. Tämä toisaalta voi myös tarkoittaa sitä, että suuret institutionaaliset sijoittajat tulevat hankkimaan myytävät bitcoinit hyvinkin nopeasti hieman alempaan hintaan.

Lohkoketjudatayhtiö Dunen mukaan USA:n bitcoin-ETF:t ovat hankkineet tammikuun 2024 alusta lukien 52,5 miljardilla dollarilla bitcoineja. Muutaman miljardin bitcoin-hankinta lisää alempaan hintaan voi jopa lähiaikoina olla täysin mahdollinen skenaario institutionaalisille sijoittajille, mikäli Saksan valtio aloittaa suuremmat myynnit ja Mt. Goxin takaisinmaksuista velkojille saadaan tarkempaa tietoa.

Lohkoketjudatayhtiö CryptoQuantin mukaan taas Bitcoinin pohjahinta saattaa olla jo lähellä: Bitcoin-louhijoiden myyntiluvut ovat nyt vastaavalla tasolla kuin ne olivat vuoden 2022 lopulla, jolloin nähtiin markkinoiden pohjahinta FTX:n romahduksen jälkeen. CryptoQuant arvioikin, että käänne bitcoin-markkinalla voikin olla jo edessä seuraavista syistä:

  • Louhintateho (hash rate) on ollut selkeässä 7,7 %:n laskussa lohkopalkkion puoliintumisen jälkeen, jonka odotetaan kääntyvän pian nousuun.
  • Louhijoiden palkkiot ovat laskeneet 63 % (päivittäinen louhintapalkkio on pudonnut 79 miljoonasta dollarista 29 miljoonaan dollariin) lohkoketjupalkkion puoliintumisen jälkeen.
  • Tämän luvun odotetaan kääntyvän myös nousuun lähitulevaisuudessa, kun markkinoilta karsiutuvat sellaiset louhijat pois, joiden toiminta ei ole lohkopalkkion puoliintumisen jälkeen kannattavaa.

Aaveen vakaavaluutta GHO julkaistiin Arbitrum-lohkoketjussa

Suomalaisen Stani Kulechovin perustama kryptovaluuttalainapalveluna tunnetuksi tullut Aave (AAVE) on julkaissut vakaavaluuttansa GHO:n Ethereumin layer 2:n Arbitrum-lohkoketjussa.

Alun perin Aaven DAO:n (Decentralized Autonomous Organization) tarkoituksena on ottaa vakaavaluutta (stablecoin) GHO käyttöön useammassa verkossa. Kuitenkin turvallisuuteen ja riskienhallintaan liittyvien yksityiskohtien vuoksi GHO päätettiin ottaa käyttöön aluksi pienemmässä mittakaavassa: GHO julkaistiin ensin Arbitrumissa, koska tällä tavoin vakaavaluutan käyttäjät pystyisivät paremmin hyödyntämään verkon alhaisia siirtokustannuksia ja lisääntynyttä volyymia.

Tämän lisäksi GHO:ta ei haluttu laskea liikkeeseen useampaan lohkoketjuun, koska vakaavaluutan toimivuutta on tarkoitus ensin testata yhdessä lohkoketjussa, jotta sen mahdolliset riskit tunnistettaisiin mahdollisimman hyvin. Tämän jälkeen GHO:ta tavoitellaan käyttöönotettavaksi myös muissa verkoissa.

GHO hyödyntää ratkaisussa Chainlinkin CCIP-protokollan ominaisuuksia. CCIP-protokolla on niin sanottu yhteentoimivuuskerros (interoperability layer), jonka avulla Aave DAO voi siirtää alun perin Ethereum-verkossa lanseeratun GHO-vakaavaluutan Arbitrumiin sekä tulevaisuudessa muihin verkkoihin.

Tämä vakaavaluutan yhteensopivuus on tarkoitus saavuttaa kahdella mekanismilla, jotka tunnetaan nimellä burn ja mint sekä lukitus- ja vapautustoiminnolla: Se joko lukitsee tai sitten polttaa (burn) GHO-tokeneita alkuperäisessä lähdeketjussa ja vapauttaa ne sitten uudessa ketjussa.

Jos GHO-kolikot siirretään (bridge) Ethereum-verkosta toiseen lohkoketjuun, silloin GHO-tokenit voidaan lukita älysopimukseen (smart contract). Tämä älysopimus tunnetaan nimellä “holvisopimus (vault contract)” Ethereumissa. Tämän jälkeen kohdelohkoketjussa niin sanottu välittäjä puolestaan laskee ne liikkeeseen.

Mikäli GHO siirretään toisesta lohkoketjuverkosta Ethereum-verkkoon, tällöin vaihtoehtoisen ketjun GHO-tokenit poltetaan ja puolestaan vastaava määrä vapautetaan Ethereumin lohkoketjuverkon holvisopimuksesta.

Sellaisessa tilanteessa, jossa kumpikaan ketju ei ole Ethereumin, välittäjä polttaa GHO-tokenit ensimmäiseen ketjuun ja taas laskee liikkeeseen uudet tokenit toiseen ketjuun.

Chainlinkin ja Arbitrumin välinen yhteistyö alkoi vuonna 2020 ja muuttui myöhemmin yhteistyökumppanuudeksi. Tarkoituksena on edistää hajautettujen sovellusten eri lohkoketjujen välistä kehitystä.

Sen jälkeen Chainlink on vakiinnuttanut asemansa yhtenä johtavista lohkoketjujen yhteistoimivuuteen tähtäävistä verkoista sekä oraakkeliverkoista. Tähän mennessä se on toteuttanut kokeellisia pilottiohjelmia arvon siirtämiseksi lohkoketjujen välillä globaalien instituutioiden kuten SWIFT-pankkienvälisen viestintäjärjestelmän kanssa.

Chainlinkin CCIP:n käyttö lisääntyi edelleen vuonna 2024: Verkkomaksujen kumulatiiviset tulot nousivat maaliskuussa 377 724 dollariin, joka johtui pääasiassa Arbitrumin toiminnasta.

Opi lisää: Aave julkaisi oman GHO-stablecoinin


Telegramin uusi peli kerää käyttäjiä ennätysvauhdilla

Sosiaalisen median viestintäpalvelu Telegramin Hamster Kombat -peli on saavuttanut 150 miljoonaa käyttäjää mobiilisovelluksista maailman kolmanneksi nopeiten. Telegramin perustaja Pavel Durovin mukaan Hamster Kombat on tähän mennessä kerännyt 239 miljoonaa käyttäjää 81 päivässä.

Mobiilipeleistä Pokemon Go keräsi vuonna 2016 vain 33 päivässä 150 miljoonaa käyttäjää. Sen jälkeen vain Instagramin Threads-sovellus keräsi 150 miljoonaa käyttäjää kuudessa päivässä, mikä on tämänhetkinen maailmanennätys.

Durov kertoi, että peli on kerännyt 73 päivässä 100 miljoonaa käyttäjää ja että peli kerää 4–5 miljoonaa uutta käyttäjää joka päivä lisää.

Sandbox-metaversumin perustaja Sebastian Borgetin mukaan: “Tämä on jännittävää ja voimaannuttavaa. Se kertoo siitä, että asiat tapahtuvat tällä toimialalla Web3-verkkovaikutuksesta. Kasvu tapahtuu jopa viikoissa tai kuukausissa valtavalla skaalalla.” Web3-verkkovaikutuksella viitataan hajautettujen verkkosovellusten nopeaan leviämiseen ja käyttöönottoon.

Pelin idea: Hamster Kombatissa pelaajat aloittavat pelin kaljuina hamstereina, jotka ovat juuri allekirjoittaneet sopimuksen kryptovaluuttapörssin toimitusjohtajana. Pelin perusmekaniikka perustuu napauttamiseen, jossa pelaaja napauttaa hamsterin avataria ansaitakseen kolikoita.

Pelin tavoitteena on ansaita mahdollisimman paljon virtuaalisia kolikoita tai pisteitä, olipa se sitten ahkerasti napauttamalla tai strategisella johtamisella. Käyttäjät toivovat, että heidän uskollisuutensa palkitaan tulevilla ilmaisilla kryptovaluuttajaoilla (airdrop) tai samankaltaisilla palkinnoilla kuin Notcoin, joka on Hamster Kombatin niin sanottu henkinen edeltäjä.

Napautusmekanismi on uusien pelaajien ensisijainen tapa ansaita kolikoita. Käyttäjien on kuitenkin käytettävä kertyneet pisteensä ostaakseen päivityskortteja heidän kryptopörssilleen, kuten lisenssejä uusille markkinoille tai listaamalla uusia kryptovaluuttakauppapareja. Hamsteripörssin toimitusjohtajana avatarin taso nousee, kun pelaaja nousee yritysten hierarkiassa korkeammalle tasolle.

Hamster Kombat on hakenut myös ennätystä Guinnessin ennätyskirjaan ensimmäisenä YouTube-kanavana, joka on saanut yli 10 miljoonaa tilaajaa viikossa (kuusi päivää, 13 tuntia ja 15 minuuttia) muiden tilaajiin liittyvien virstanpylväiden ohella.

YouTube-asiantuntijan mukaan Kombat ansaitsee tällä hetkellä 11 dollaria 1 000 katselukertaa kohden. Sen perustamisesta lähtien 24. toukokuuta – 26. kesäkuun välisenä aikana kanava on kerännyt 473 709 858 katselukertaa ja ansainnut 5,2 miljoonaa dollaria.

Durov kertoi myös, että Hamster Kombatin tulevan kryptovaluutan julkaisu Ton-lohkoketjussa tulee tuomaan lisää käyttäjiä Web3:n ja lohkoketjuteknologian pariin. Ton-lohkoketjun tarkoituksena onkin tulla johtavaksi lohkoketjuksi pelimarkkinalla.

On kuitenkin muistettava, että pelin käyttäjien osalta ei ole mitään varmuutta siitä, että Hamster Kombatin pelaaminen toisi käyttäjille ilmaisia kryptovaluuttajakoja tai muitakaan palkintoja. Ei myöskään ole täyttä varmuutta siitä, kuinka monta bottia tällä hetkellä käyttää peliä, mikä tarkoittaa sitä, että kaikki pelin käyttäjät eivät välttämättä ole ihmisiä. Ton-lohkoketjun mahdollinen toimivuus turvallisena pelialustana pitkällä aikavälillä on sekin vielä arvoitus tällä hetkellä.

Opi lisää: Telegram sukeltaa Web3-maailmaan


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisilleUskomme Bittirahalla, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *