Även banker hodlar Bitcoin – Veckogranskning 17/2021

Glad maj, ärade läsare. Liksom köldknäppar varje vår har också kryptokurser frusit ner en aning vid månadsskiftet, men därefter värmt sig upp till en ny uppgång. Vid skrivstunden håller sig Bitcoin nedanför femtio tusen eurokilo samtidigt som Ethereum, Litecoin och Dogecoin klivit till historiska toppar.

Den här veckan berättar vi om hur hundratals banker i USA förbereder sig i och med en ny teknologisk lösning att erbjuda Bitcoin-tjänster åt sina kunder. Så kallad HODLing är nämligen inte bara skoj för individuella investerare, utan också traditionella banker vill ha sin egen del av det.

Dessutom har vi nyheter om Bitcoin-brytning och nätverkets beräkningskapacitet, som än en gång nått ett nytt rekord efter att ha tillfälligt kraschat vid slutet av april. Samtidigt planeras det i New Yorks delstat ett tre års fullförbud för kryptobrytning i namn av påstådda miljöbekymmer. I Kina däremot har statsapparatens ställning till kryptovalutor visat tecken på mjukning, vilket antas ha samband med centralbankens kommande digivalutaprojekt.

Förra veckans nyhetsarkiv kan du läsa här.

Hundratals banker förebereder sig att hodla Bitcoin

Hundratals banker i USA kan under närmaste tiderna börja erbjuda sina kunder förvaringstjänster för bitcoin och andra kryptovalutor. Ledande finansteknologibranschens företag FIS annonserade på onsdag att de börjar stöda banker med att köpa, sälja och förvara bitcoin via sina kunders bankkonton.

FIS är en ledande leverantör av teknologilösningar för försäljare, banker och globala kapitalmarknader inom sin industri. Företaget som har sitt huvudkontor i Jacksonville Florida är också listad på Fortune 500 bland de största företagen i USA.

“På grund av växande efterfrågan för bitcoin som värdelagrare, har vi fokuserat på att svara på det och hjälpa våra bankkunder bättre tjäna sina egn kunder. När dessa möjligheter öppnas för alla storlekers finansinstitut jämnar det spelfältet för banker och bitcoin, vilket kan leda till ännu störra innovationer,” kommenterade Rob Lee, representant för FIS.

När finansinstitut tar i bruk denna lösning kan deras kunder se och förvalta sina bitcoin-innehav vid sidan av vanliga bankkonton i en enda vy. Förnyelsen förväntas göra kryptovalutor ännu mer mainstream både för banker och deras klientel.

Bitcoins hodlingarmé verkar få ännu större stödtrupper från traditionella banker.

Bitcoins brytningsvinster nådde nytt rekord

Vinsterna av Bitcoin-brytare har igen nått ett nytt rekord. 5. dagen i maj steg brytarnas genomsnittliga vinster från 30 dagar till $60 miljoner dollar och bröt tidigare rekordet från 16. april.

I slutet av april orsakade kolgruvsolykcor i Kinas Xinjiang och påföljande myndighetsinspektioner tillfälligt också energin tillgänglig för kryptovalutabrytningsindustrin. Detta tvingade brytare att stänga ner sin apparatur, vars verksamhet är väsentlig för att uppehålla Bitcoin-nätverkets beräkningskapacitet. Samtidigt vände sig också Bicoins kurs kraftigt neråt.

Enligt data av Blockchain.com föll Bitcoin-brytningens vinster i slutet av april från $60 miljoner till nästan $57 miljoner dollar tills 2. dagen i maj. Blockchain.com samlar data om blockbelöningar samt transaktionsavgifter som betalas åt brytare.

Det att brytarnas vinster igen vänt sig uppåt är ett tecken på kraftig återupplivning för både Bitcoin samt dess nätverk. Bitcoins hash rate, alltså beräkningskapacitet, korrelerar kraftigt också med kryptovalutans pris. Ju mer beräkningskapacitet det finns i Bitcoin-nätverket, desto effektivare och säkrare fungerar systemet. Det förstärker också investerares och användares tro på teknologin.

Bitcoin-brytning uppehåller nätverket och håller den säker mot utomstående attacker.

New York föreslår kryptobrytningsförbud

Ett nytt lagförslag i USA:s delstat New York kan allvarligt förhindra brytningen av Bitcoin och andra kryptovalutor inom dess juridiska dsitrikt. Lagförslaget som övergetts åt delstatens miljökommitté 3. maj är tydligen syftad att pausa all kryptobrytning upp till tre år.

“En enstaka kryptovalutatransaktion använder lika mycket energi som ett genomsnittligt hushåll i USA under ett år. Uppskattade globala energiförbrukningen motsvarar hela Sveriges stat,” konstaterar lagförslaget.

Bitcoins energiförbrukning har länge varit ett omstritt tema i diskussionen kring kryptovalutan. Det finns också många missförstånd angående saken, eftersom vissa anser att Bitcoin kan även ha en miljögynnande effekt och minska mänsklighetens konsumtion på en längre tidssikt. Coinmotions teknologichef Pasi Matilainen har också publicerat en blogg om ämnet med rubriken Bitcoin is better for the environment – not worse.

Trots allmänna fördomar kan Bitcoin vara en mer miljovänlig teknologi än många tror.

Kinas kryptoställning verkar bli positivare

Folkrepubliken Kina har visat tecken på att statens ställning till Bitcoin och kryptovalutor kan hålla på att bli gynnsammare än förr. Under en paneldiskussion som hölls 18. april beskrev centralbakens viceguvernör Bitcoin som ett ”investeringsalternativ”.

”Vi betraktar Bitcoin och stablecoins eller stabilvalutor som kryptonyttigheter. Dessa är investetingsalternativ,” konstaterade folkbankens viceguvernör Li Bo.

Trots att termen ”investeringsalternativ” i sig själv inte betyder mycket, är dess användning i Bitcoins kontext ändå en anmärkningsvärd sak. Enligt OKEx börsens Lennix Lai är uttalandet ett betydande steg för Bitcoin och hela landets kryptopolitik, som tidigare inkonsekvent vänt sig från ett håll till ett annat.

I praktiken har staten antytt att den inte kommer att förbjuda kryptovalutor eller begränsa deras tillväxt trots att de kan forma ett hot för regeringens officiella finanspolitik. Kinas centralbank har också länge planerat lansera ett av världens första nationella digivalutor, alltså en digital version av yuan. Att förbjuda andra kryptovalutor skulle kunna skada framgången och trovärdigheten av landets egna digivaluta, vilket har antagits vara en orsak bakom mjuknade ställningen.

Trots Bitcoins decentraliserade natur har kryptovalutans brytning kraftigt centraliserats till Kina. Kinesiska brytningspooler producerar för tillfället ungefär 60% av hela Bitcoin-nätverkets brytningskapacitet. Det är ändå värt att notera att Bitcoins brytning och operation kunde lika väl fortsätta också utan Kina. Även om en stor brytarpart skulle avsluta sin verksamhet, flyttar sig brytningen oftast bara annarstans. På sistone har det också synts tecken på att brytning i ökande mängder håller på att flyttas utanför Kina.

Kinas kryptovalutapolitik kan hålla på att klarnas mot en positivare riktning.

Dogecoin steg till fjärde största kryptovalutan

Kryptovalutan Dogecoin har under senaste dagarna nått en historisk toppkurs vid nästan $0,70 dollar. Samtidigt har Dogecoin blivit världens fjärde största kryptovaluta och passerat XRP på CoinMarketCaps listor.

Membaserade och hundtemade kryptovalutan har stegrat enormt med 13 611% under ett år och 1 017% inom en månad. Vid skrivstunden har Dogecoins kurs korrigerat neråt en aning, men hållit sig fortfarande kring $0,60 dollar. Kryptovalutans hela marknadsvärde är för tillfället $84,2 miljarder dollar, vilket lämnar XRP:s $55,9 miljarders marknadsvärde i sin skugga.

Dogecoins ökande popularitet och användning under året har drivits av många faktorer, såsom eToro-plattformens och Gemini-börsens senaste tidernas stöd efter kundrespons. Miljardörerna Elon Musk och Mark Cuban har också använt sitt inflytande och sociala mediernas kraft för att upplyfta kryptovalutan med mer eller mindre seriösa grunder.

Enligt en rapport av Galaxy Digital Research med rubriken “Dogecoin: The Most Honest Sh*tcoin” verkar projektet ha ”avsevärt starka fundamenter och stora krafter som stöder dess uppgång”.

”Dogecoin har alltid varit en vits, och vitsen blir hela tiden roligare,” kommenterade forskningsledare Alex Thorn från Galaxy Digital Research på Twitter.

Dogecoin har vuxit till en av de framgångsrikaste kryptovalutor trots sin lustighet – eller just på grund av det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *