Bitcoin var årtiondets bästa investering – Veckogranskning 51/2019

God juletid och frid, ärade kryptofolket! Det är dags för årets och hela årtiondets näst sista veckogranskning. Bitcoin har enligt en färsk undersökning förtjänat sin plats som överlägset bästa investeringen på 2010-talet. Ifall utvecklingen fortsätter kan 2020-talet medföra ännu större tillväxt och överraskningar.

Trots att bitcoins pris sjunkit med ungefär hälften från förra sommarens topp, är den samtidigt ungefär dubbelt högre än vid årsslutet 2018. Du kan läsa närmare om kursrörelser och marknadsspådomar i vår senaste tekniska analys.

I veckans andra nyheter har vi bland annat blockkedjan i kamp mot modern slavhandel samt Sydöstra Asiens växande kryptointresse. Därtill har vi ny information om Kinas digivaluta samt John McAfees närmande domsdag.

Förra veckans granskning hittar du här.

Bittiraha önskar alla god jul!

Bitcoin var årtiondets bästa investering

Enligt en ny undersökning av CNN var Bitcoin överlägset bästa investeringen på 2010-talet. En dollar som investerats i Bitcoin vid början av årtiondet skulle nu vara värt nästan $90 000 dollar.

Detta innebär en vinst på cirka 9 miljoner procent, alltså 90 000 gånger ursprungliga investeringen. En investering på lite mer än $10 dollar skulle alltså ha under tiden vuxit till en miljon dollar.

Beräkningarna baserar sig på Bitcoins nuvarande kurs kring $7000 dollar. Trots att siffran blir långt ifrån historiska toppen på $20 000 dollar, är den ändå flera magnituder högre än i begynnelsen. I början av årtiondet var priset på en bitcoin bara några bråkdelar av en cent.

Bara under året 2019 har Bitcoins kurs stegrat över 90%. Trots marknadsgungning och grova nedgångar är kryptovalutor fortfarande årets framgångsrikaste egendomsklass. Experter uppskattar också att tillväxten fortsätter kraftigt nästa årtiondet.

Bitcoin var årtiondets bästa investering.

I Vietnam äger kvinnor mer krypto än män

Förra veckan berättade vi om ökande intresse för kryptovalutor bland kvinnor. Nu har denna undersökning av Grayscale i USA fått resonans från Asien, där kvinnor ställvis har även större intresse för kryptovalutor än men – och äger också mera.

Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling OECD har utgett en rapport som kartlägger hur konsumenter i Sydöstra Asien förhåller sig till kryptovalutor. I undersökningen deltog över 1000 myndiga människor i Malaysia, Filippinerna och Vietnam.

Ett någorlunda förvånande resultat var att kvinnor i Vietnam ägde kryptovalutor mer sannolikt än men. Bland vietnamesiska kvinnor svarade 38% att de äger krypto, medan männens motsvarande siffra var 32%. I Malaysia och Filippinerna däremot ägde kvinnor i relation nästan lika mycket krypto som män med en skillnad på några procent.

Vietnamesiska kvinnor verkar ha koll på krypto mer än men.

Blockkedjan hjälper offer för slavhandel

Blockkedjebranschens ledande säkerhetsföretag CipherTrace har påbörjat samarbete med ATII, en underrättelseorganisation som bekämpar människohandel. Avsikten är att använda blockkedjeanalys för att spåra penningtrafik och hjälpa offer för modern slavhandel.

Pamela Clegg, en chef på CipherTrace och f.d. arbetare på USA:s underrättelsetjänst, kommer att tjänstgöra i ATII:s rådgivarbyrå. Clegg erbjuder organisationen sitt kunnande och hjälper vid behov med undersökningar.

“Att följa penningtrafik är effektivaste sättet att bekämpa denna globala kriminalitet. CipherTrace gör just detta i samarbete med ATII,” konstaterar Clegg.

Trots att största delen av kryptovalutaanvändning är lagligt, är det också allmän kunskap att kriminella använder dem. Samtidigt möjliggör ändå öppna blockkedjor spårning av penningtrafik, vilket gör kryptovalutor särskilt dåliga för kriminella syften.

Tidigare i år blev en internationell grupp barnmisshandlare gripta just på grund av blockkedjeanalys. Blockkedjan hjälper alltså inte kriminella, utan hjälper få kriminella fast.

Blockkedjan hjälper gripa misshandlare och rädda offer.

Bitcoins HODLing når nya rekord

Enligt en färsk rapport publicerad av Delphi Digital har ungefär 59% av alla existerande bitcoins varit i händerna av så kallade HODLare senaste året. HODL är en vitsig version av engelska ordet hodl och hänvisar till att behålla bitcoins utan att sälja eller använda dem.

Mängden bitcoins som sparats över 2 år har också vuxit och närmar sig 40 procent. Enligt blockkedjedata köptes det i slutet av 2017 $1,6 miljarder dollar värt bitcoins, som därefter inte har rörts. Det tyder på att ett flertal investerare tror tålamodigt att bitcoin ännu når nya toppar ovanför $20 000 dollar.

Mängden bitcoins som sparats över 5 år har också stegrat upp till nära 20 procent. I den gruppen likt andra är det dock omöjligt att uppskatta hur många bitcoins som är låsta bakom tappade plånböcker. I varje fall verkar det klart att både avsiktlig och oundviklig HODLing nått en alla tiders topp.

En enorm mängd bitcoins är antingen i starka händer eller tappade.

Ny information om Kinas digivaluta

Ny information om Kinas statliga digivalutaprojekt har framkommit. Changchun Mu, chef för undersökningsavdelningen av Kinas centralbank, talade om saken i en årlig finansforum organiserad i Peking.

Enligt Mu kommer digitala yuan att skilja sig från andra digivalutor. Som motsats till t.ex. Facebooks Libra kommer Kinas digivaluta inte att bindas till andra fiat-valutor för att garantera dess värde. Det är tills vidare oklart om Kinas centralbank tänker använda andra åtgärder för att binda digivalutans värde till sin traditionella statliga valuta.

“Digivalutan används inte till spekulation utan konsumering. Den har inte drag av bitcoin-spekulation och behöver inte andra valutakorgar för att stöda sitt värde,” konstaterade Mu.

Det har längs åren hörts flera motstridiga rykten om Kinas digivaluta och projektet har emellertid även uppskattats ha frusit ner. Enligt senaste informationen kan digivalutan ändå bli publicerad åt konsumenter snabbare än förväntat.

Enligt KInas centralbank kan digivalutan publiceras redan i nära framtiden.

John McAfee förlorar troligen sitt Bitcoin-vad

Gissningen av datasäkerhetsjätten McAfees grundare John McAfee angående Bitcoins pris året 2020 verkar vid detta skede bli långt från sitt mål. Under årets 2017 marknadsrally slog McAfee vad om att Bitcoin skulle nå en miljon dollar tills slutet av året 2020.

För att effektivera vadet lovade McAfee äta sina egna könsorgan i direkt tv-sändning ifall hans spådom inte blir verklighet. Nu närmar sig denna domsdag hotande om ett år.

Efter McAfees övermodiga vad har Bitcoins pris vänt sig i motsatt riktning och sjunkit med flera tusen dollar. Just nu är Bitcoins pris bara 0,7% av en miljon dollar, alltså borde priset stegra 14 200% under ett år för att spådomen skulle förverkligas.

Det återstår att se ifall McAfee slutligen uppfyller sitt löfte. Ifall Bitcoin inte stegrar till en miljon under kommande året hamnar mannen troligen att antingen svälja sina ord eller sina könsorgan.

John McAfee är också mer eller mindre seriöst kandidat i presidentvalet i USA 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *