Bitcoin växer och halveringen närmar sig – Veckogranskning 18/2020

Kryptovåren blomstrar och Bitcoin växer igen medan Dragon Ball –memer firar att kursen överskridigt $9 000. Trots osäkerheten som orsakats av coronakrisen och marknadskaoset är en sak ändå säker – nämligen halveringen av Bitcoins blockbelöningar nästa vecka.  

Den här veckan berättar vi mera om närmande halveringen, som kommer att göra bitcoin en ännu knappare nyttighet än guld. Vi har också publicerat en vidare artikel om halveringens effekt på marknaderna. Dessutom behandlar vi uppgången av bitcoins kurs och beräkningskapacitet i väntan på halveringshändelsen.

I andra nyheter har vi bland annat explosiva tillväxten av kvinnor som äger krypto samt nöjeslegenden John McAfee, som den här gången påstår sig veta identiteten av Satoshi Nakamoto med 99% säkerhet.

Förra veckans granskning kan du läsa här.

Vegeta Dragon Ball
Bitcoins kurs är igen över 9 000 dollar och närmar sig fem siffror.

Bitcoins halvering är bakom hörnet

Det är under en vecka kvar till halveringen av Bitcoins blockbelöningar. Som det nu ser ut kommer halveringen att inträffa kring midnatt mellan måndag och tisdag, alltså 11. eller 12. maj. Bitcoin har tidigare halverats åren 2012 och 2016.

Då blockbelöningarna halveras kommer antalet nya bitcoins som flöder på marknaderna att sjunka till hälften. Just nu föds det 12,5 stycken bitcoins för varje block som bryts. Efter halveringen kommer siffran att sjunka till 6,25 bitcoins per block.

Halveringen som sker ungefär vart fjärde år betraktas som en de viktigaste händelserna för Bitcoin. Halveringen är en inbyggd egenskap i Bitcoins protokoll, vars avsikt är att bekämpa inflation. Historiskt har dessa händelser lett till betydlig värdeuppgång, och kommande halveringen kan mycket väl upprepa mönstret.

Bitcoin halving blue
Bitcoins blockbelöningar halveras nästa vecka.

Bitcoin fungerar som skyddshamn efter allt

Bitcoin har länge betraktats som en guldaktig digital skyddshamn, alltså en värdelägrare som klarar kriser. Tillfälliga priskraschen i mars fick ändå många att misstänka tesen. Nu har bitcoin igen rusat upp som en raket och verkar förstärka sin ställning som skyddshamn mitt i kriser.

I mars kraschade bitcoin och flera andra kryptovalutor även 50% inom en enda dag. Därefter har marknadspaniken avtagit och kryptokurser har igen stegrat senaste veckorna.

Fastän finanskrisen orsakad av coronapandemin också drabbat kryptoindustrin, verkar dessa effekter ha blivit tillfälliga. Med makroekonomiska utsikter tror flera analytiker att bitcoin fortsätter prestera framgångsrikt under kommande månaderna i relation till andra valutor och egendomsklasser.

”Bitcoins pris har stigit 0,60% mellan slutet av februari och slutet av april under en av historiens värsta ekonomiska katastrofer. Det är en verklig värdelägrare,” tweetade Travis Kling, informationschef på kryptohedgefond Ikigai.

Bitcoin up and down
Trots prissvingar verkar Bitcoin fungera som en utmärkt skyddshamn.

Bitcoins beräkningskapacitet nådde nytt rekord

Bitcoins beräkningskapacitet har slagit ett nytt rekord bara en dryg vecka före halveringen. 3 dagen i maj överskred beräkningskapaciteten för första gången 142 exahash per sekund. Tidigare rekordet var från 8. dagen i mars, då beräkningskapaciteten nådde 123 exahash per sekund.

I mitten av mars rasade beräkningskapaciteten tillfälligt samtidigt med bitcoins kurskrasch och brytarflykt. Som följd sjönk beräkningskapaciteten över 40% under två veckor. Senaste sex veckona har vi ändå sett beräkningskapaciteten rusa uppåt med över 90%. 

Experter uppskattar att tillväxten beror både på bitcoins kursuppgång samt gamla brytarapparater som närmar sig sitt slut. TokenInsights analytiker Johnson Xu tror att en stor del äldre generatioms brytarapparater tas bort ur användning strax efter halveringen.

”Bitcoins halvering kommer att leda till kortvarig kaos i nätverket, men så fort som svårighetsgraden balanseras kommer vi att se nätverket stabiliseras snabbt,” kommenterade Xu.

Bitcoin mining figures
Bitcoin-brytning är ett av viktigaste fundamenten som uppehåller nätets säkerhet.

Bitcoin-block föddes i ovanlig takt

I en ovanlig händelse har Bitcoin-nätverket registrerat 16 skapade block inom en dryg timme. Av dessa block skapades fyra inom bara 46 sekunder förra veckans fredag.

I normal omständigheter bryts det ungefär sex block i timmen i Bitcoin-nätverket. I genomsnitt föds det alltså nya block med 10 minuters mellanrum. Exakta tiden kan ändå variera kraftigt och beror på tillfälliga brytningens svårighetsgrad. Svårighetsgraden justeras automatiskt mellan 2 016 block, eller ungefär två veckor.

Exceptionellt snabba skapningstakten av block kan vara ett tecken på att bitcoins nuvarande svårighetsgrad är för låg och skapandet av nya block för lätt. Å andra sidan kan det också förklaras av rena slumpen, alltså effekten av blocktidens variation.

”Fyra block i mindre än en minut känns inte naturligt, men trolgien är det bara fråga om variation,” kommenterade kanadiensiska bitcoin-utvecklaren Étienne Larrivée, som först märkte avvikande blocken.

Blockchain links
Bitcoin-nätverket vittnade förra veckan en ovanlig skapningstakt av nya block.

Mer kvinnor äger krypto än någonsin

En ny undersökning av CoinMarketCap visar att antalet kvinnor som äger krypto har vuxit explosivt under årets 2020 första kvartal. Tillväxten gäller särskilt Europa och Amerika.

Enligt undersökningen växte antalet kvinnliga kryptovalutaanvändare 43,24% under första årskvartalet. Som jämförelse var tillväxten bara 15,5% under årets 2019 sista kvartal.

I Europa håller Grekland första plats med en enorm tillväxt på 163,67% bland kvinnliga användare. Bland Amerikas stater leder Argentina med en tillväxt på 98,23%. I Asia däremot har bara Indonesien rapporterat en tillväxt på 88,92%. I Afrika har registrerade tillväxten varit lugnare med en siffra på 17,99%.

Både i Europa och Amerika har genomsnittliga tillväxten varit över 50 procent. I och med Bitcoins halvering och växande intresse kan dessa siffror fortsätta stegra i framtiden.

Female investors high five
Kryptointresset bland kvinnliga investerare har vuxit explosivt.Kryptointresset bland kvinnliga investerare har vuxit explosivt.

John McAfee påstår sig veta Satoshis identitet

Antivirusmogulen John McAfee som fått ett egendomligt legendariskt rykte i kryptocirklar har igen skapat rubriker. Den här gången påstår sig McAfee veta identiteten av Bitcoins ursprunliga utvecklare Satoshi Nakamoto – men han vägrar avslöja det.

McAfee uttalade sig i en konferens efter att ha poserat framför kamera med sitt AK-47-automatvapen. Han hävdar att Satoshis identitet lätt att utreda genom att granska stilen i skriftspråket av Bitcoins ursprungliga vitpapper och jämföra det med andra publicerade skrifter. Bland avslöjande drag nämns bland annat brittisk engelska och dubbelmellanrum efter punkter. Enligt McAfees analys lyfts bara en person fram med 99% säkerhet.  

McAfee vägrar ändå avslöja Satoshis identitet, trots att han tidigare övervägt det. Enligt honom skulle läckta identiteten skapa livsfara för personen oberoende om personen verkligen är Satoshi. Bland faror nämns närmanden av fientliga tjuvar och skattemyndigheter.

”Men om du vill veta, ta reda på själv – det är enkelt,” konstaterar McAfee provokativt.

John McAfee
John McAfee har tidigare lovat äta sin penis ifall bitcoin inte når en miljon dollar år 2020, men därefter brutit sitt löfte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *