Facebook publicerar Libra-kryptovaluta i samarbete med flera storföretag

Rykten kring Facebooks egen kryptovaluta började sprida sig i början av året 2019 och publikationen i juni var inte en stor överraskning för dem som följt med branschen. Världens största sociala mediernas företag hade förväntats förbereda utvecklingen av sitt eget betalsystem redan länge, och företagets ledning har också kryptovalutaaktiver, såsom Coinbases rådgivare och Paypals f.d. president David Marcus.

I centrumet av Facebooks företagsimperium är tre stora sociala mediernas plattformar: Facebook, Whatsapp och Instagram, vars sammanlagda användarmängd räknas i miljarder. Penningsummorna som rör sig via plattformen mellan användare och reklamgörare är massiva, vartill produkthandeln mellan användare också har vuxit betydligt. Med sin egen kryptovaluta syftar Facebook att möjliggöra en ännu smidigare betaltrafik mellan både användare samt företaget och dess kunder.

Libra lovar förbättra ställningen av fattiga

Libras publikationsdokument, alltså White Paper, börjar med att presentera traditionella Fiat-betalsystemens problem, som Libra har potential att lösa. Problemställningen är bekant från många andra kryptoprojekts White Papers – de fattigaste i världen har svårigheter att få bankkonto och klara av deras kostnader. Problem med identifikation eller lång distans frånj bankkontoren kan hindra många från att få ett konto. Libra lovar möjligheten att öppna ett konto avgiftsfritt via en app och väldigt små förmedlgingsavgifter för betal med Libra.

För att börja använda Libra mpste kunder ändå starkt bekräfta sin identitet, alltså ge över viktig persondata åt systemets upprätthållare. Myndigheter kommer att kräva att Facebook identifierar kunder som använder betaltjänsten, så Facebook och sina kumpaner är tvingade till att starkt bekräfta kunder. I och med detta kommer Facebook att ha datakontroll också över en massiv mängd kunders betalbeteende. Facebook har dock bestyrkat att betalbeteendedata inte skulle förknippas med annan data som samlas via plattformen.

Fonder styrs med Calibra plånboksappen

I samband med Libras publikation presenterade Facebook också sin plånboksapp Calibra, som är syftad för kryptovalutans användning. Calibra administreras av Facebooks dotterföretag, som leds av tidigare nämnda David Marcus. Calibra fungerar som en självständig applikation samt integrerad till Whatsapp och Messenger. På dess twitter-konto berättas att publikationen kan förväntas nästa år.

Facebook är inte ensam med att utveckla Libra

När målet är att revolutionisera betaltrafiken och nå miljarder användare, lönar det sig inte ens för ett stort företag som Facebook att driva projektet ensam. För att skapa Libra grundade företaget i maj ett företag med namnet Libra Networks LLC. Företagets registreringsplats blev staden Geneve i Schweiz, sannolikt p.g.a. Schweiz’ positiva förhållande till kryptovalutabranschens företag.

Libras administration sköts dock inte av Facebooks företag, utan av föreningen Libra Association. Föreningens medlemmar består av flera olika branschers ledande företag, som är listade nedan per kategori:

Medlemsföretag med fokus på betaltrafik:

Mastercard, PayPal, PayU, Stripe, Visa

Teknologi och handelsrelaterade medlemmar:

Booking Holdings, eBay, Facebook/Calibra, Farfetch, Lyft, MercadoPago, Spotify AB, Uber Technologies.

Teleoperatorer:
Vodafone, Iliad

Blockkedjebranschens företag:
Anchorage, Bison Trails, Coinbase, Inc., Xapo Holdings Limited

Investeringsföretag:
Andreessen Horowitz, Breakthrough Initiatives, Ribbit Capital, Thrive Capital, Union Square Ventures

Välgörenhetsorganisationer och akademiska organisationer:
Creative Destruction Lab, Kiva, Mercy Corps, Women’s World Banking

Libra Föreningens medlemmar har investerat hundratals miljoner i projektet

Föreningens medlemmar krävdes åtminstone en investering på 10 miljoner dollar, för att de skulle få egna nodes i betalsystemet. Enligt rykten är Facebook inte nöjd med nuvarande kumpannätverket och kapital, utan strävar att samla nya kumpaner och miljarder dollar åt föreningen.

Bland medlemsföretagen är också flera som gynnas av att utveckla ett smidigare betalsystem. Då Facebook satsat stora resurser på projektet så har det troligen varit ett lättare beslut att hoppa med i tåget än att försöka utveckla egna betalsystem.

En av kryptovalutornas centrala skillnader gentemot traditionella valutor är att de inte är centralt kontrollerade. Facebook ville också respektera denna egenskap till någon mån, varmed Libras administration sker via föreningen som består av flera företag. Enligt Libras publikationsdokument förväntas Facebook ändå hålla en ledande roll i projektet åtminstone året 2019.

Utmaningar med myndigheter kan förväntas

Det tog inte länge från Facebooks annons förrän USA:s regering uttalade stark kritik mot projektet. Facebooks massiva maktställning genom bl.a. användardata har redan betraktats som ett hot förr, och företagets betalförmedlingsplaner glädjer inte kritikerna i USA. Också andra länder har utgett oroade kommentarer.

Största uppmärksamheten fick USA:s kongressmedlem Maxine Waters, som krävde att Facebook avbryter projektets utveckling före myndigheterna har hunnit bekanta sig med planerna och nödvändiga regulativa åtgärder. I sin kommentar påminde Waters också om Facebooks tidigare svårigheter att noggrant följa myndigheternas beslut.

Också Frankrikes finansminister Bruno Le Maire uttryckte sin oro för Libra och Facebooks möjlighet att samla allt mer användardata. Enligt Le Maire är det allt klarare att digivärldens jättar måste regleras före deras makt växer för mycket.

Aleksi Grym, känd som en kryptovalutakritiker från Finlands bank, presenterade snarast allmän kritik i stället för övervakningsbekymmer. Enligt Grym är det bara fråga om en annan ny altcoin.

Är Libra en möjlighet eller ett hot för andra kryptovalutor?

I och med Libras publikation kommer kryptovalutors allmänna medieuppmärksamhet och kännedom troligen att växa enormt. Flesta kryptovalutakurser har stegrat uppåt, vilke ttyder på att investerare ser publikationen som positivt för hela branschen. Facebook når så många människor att Libras publikation motiverar allt fler att bekanta sig med kryptovalutor och använda dem.

Man kan visst betrakta det som ett hot att Facebook med sin enorma användarbas skulle lyckas slå andra kryptovalutor och bli en överlägsen världsvaluta. Jag betraktar dock detta som mer osannolikt och tror snarast Libra kommer att öka allmänt intresse för kryptovalutor, varmed hela marknadens storlek och betydelse som en del av världsekonomin växer.

Man får se vad allt det här leder till. I varje fall lever vi intressanta tider med tanke på hela kryptovalutabranschens utveckling. Konkreta exempel på Libra får vi ändå vänta på en stund, eftersom publikationen är annonserad för nästa pr. Vi kommer ändå här på Bittiraha att följa med utvecklingen och rapporterar alltid när något uppenbarar sig.

Libra var också ett tema i Konsensus rf:s paneldiskussion. På bilden från vänster: Pessi Peura (Prasos), Janne Lohvansuu (security token), Ville Runola (Northcrypto) och Konsensus rf:s vice ordförande Martin Wichmann.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *