Teknisk analys 16.5: Uppgångsperioden fortsätter

Så där ja, nu fick kursen rörelse. Det ser ut som att en ny uppgångsperiod har börjat eftersom vi gick ovanför 50 veckor medelvärdeskurvorna. Jag visar i den här analysen hur det lönar sig att köpa under uppgångsperioder så att man inte panikköper toppen av en kortare intervall.

Veckografen. Turkosa linjerna är support/resistans (S/R) linjer vid månadsskiftet och grafen har också 50 veckors medelvärdeskurvorna med gult (SMA50) och oranga (EMA50) samt 200 veckors medelvärdeskurvorna med blått (EMA200) och rött (SMA200).

Veckobalken stängdes alltså ovanför båda 50 veckors medelvärdeskurvorna och veckan slutade ovanför gula kurvan. Jag anser dessa medelvärdeskurvor historiskt ha varit en bra division mellan upp- och nedgångsperioder, så nu kan man säga att en ny uppgångsperiod troligen börjat.

Nu har vi ändå stegrat så snabbt, cirka 68% under senaste tre veckobalkerna, att vi troligen behöver en andningspaus.

Veckografen med ljusröda 8 veckors exponentiella medelvärdeskurvan (EMA8) och vita EMA20.

Bra köpstunder kan man hitta när kursen vidrör EMA8 och möjligen en annan gång när kursen vidrör EMA20. Som skarpögda märker så har kursen inte i varje korrektion gått vid EMA20, även om den oftast gjorde så. Det lönar sig att öppna graferna i ursprunglig storlek med en klick så detaljerna syns klarare.

Nu är EMA8 lite på 5800 dollar medan kursen är över 7000 dollar. Det är kanske inte bästa stunden att köpa, utan bättre att vänta tills kursen vidrör åtminstone EMA8 före man köper.

Ifall FOMO (fear of missing out) tar over så kan man stirra på grafen så länge tills det lättar. Håll huvudet kallt och njut av resan. Ifall veckobalken stängs tillbaka nedanför 50 veckors medelvärdeskuvorna, så har uppgångsperioden troligen annulerats tills vidare.

tradingview.com –sajten kan du gratis skapa en graf där du ser dessa medelvärdeskurvor.

Skriven av Toni Kosonen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *