Teknisk analys 2.12.2020: Bitcoin-tjuren kan vara lite överhettad

I förra analysen talade jag om olika sätt varmed man kan estimera om marknaden stigit för snabbt och möjligheten för en korrektion för att lugna situationen. Jag skrev;

‘Om veckoliga RSI stiger över 85 samtidigt som kursen är nära gamla toppen, så kan detta skapa tillräckligt försäljningstryck för att tillfälligt vända trenden neråt. Ett bra mål för korrektionens botten har ofta varit vita 20 veckors glidande medelvärdet.’

Som vi ser från veckografen ovan, gjorde kursen en ny alla tiders topp och sjönk sedan nedanför den samtidigt som RSI träffade 85. Uppgången har varit relativt snabb från $10k dollar 9 veckor sedan och det syns nu i RSI-siffror.

Risken för en reträtt är just nu ganska hög. Stora stödnivåer för tjurmarknaden är årets 2018 öppning vid $13880 dollar och vita glidande medelvärdet från 20 veckor, som nu är vid $12650 dollar.

I förra tjurmarknaden var reträtterna ofta 35-40%. Dessa syns som exempel i veckografen ovan medan RSI syns på grafens botten. 30-40% med nuvarande priset skulle betyda $11918-$13905 dollar. Som första grafen visar var årets 2018 öppning och vita glidande medelvärdet innanför detta område.

Ifall RSI sjunker närmare 50 har det ofta varit ett bra mål i tjurmarknadens korrektioner. Det skulle tyda på att marknaden lugnat sig efter en kraftig FOMO-fas (fear of missing out).

Även om allt förverkligas för korrektionens del, är det ändå väldigt riskabelt att slå vad för mottrendsrörelser i en tjurmarknad. Bra tajming för sådana rörelser kan också vara utmanande. Det är möjligt att vi ser en exceptionellt kraftig FOMO-köpfas och stiger även till $30k-$40k terrängen före en 30-40%:s reträtt. Å andra sidan skulle jag inte säga att det nu är bästa stunden att köpa med alla dina pengar, om någon frågar. I en sådan situation bör man vara åtminstone lite försiktig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *