Nasdaq-listad firma bytte dollarn till Bitcoin– Veckogranskning 32/2020

Bitcoins kurs har på sistone rört sig på ganska trevliga nivåer, alltså tryggt ovanför $11 000 dollar per stycke. Förra gången har vi fått njuta av så höga kurser flera år tillbaka.

Det verkar faktiskt som att Bitcoin håller på att upprepa historia på samma sätt som förra gångerna då blockbelöningarna halverats. Också då vände sig kursen en aning neråt efter händelsen och tog sedan ett språng mot helt nya rekord. Också nu verkar situationen följa samma mönster.

Delvis påverkas saken säkert av coronaviruset och marknadskaoset, som fått stater att ta skuld och printa pengar dag och natt. I en sådan situationen kan en oinflatorisk kryptovaluta verka som ett ytterst lockande investeringsmål.

I den här veckogranskningen bekantar vi oss närmare med ett storföretag som beslöt sig att byta sina dollar mot bitcoin. I andra nyheter kollar vi bland annat Bitcoins kommande uppdatering samt Ethereums nuvarande situation.

Förra veckans granskning hittar du här.

Bitcoin har blivit allt allmännare bland både institut och vanliga investerare.

MicroStrategy bytte dollarn till bitcoin

MicroStrategy som hör till världens största affärsanalysföretag har köpt bitcoins för $250 miljoner dollar och gjort bitcoin dess huvudsakliga reservvaluta. MicroStrategy berättade att de 11. dagen i juli köpt 21 454 stycken bitcoins.

”Vi tror att bitcoin som världens mest använda kryptovaluta är ett pålitligt sätt att lagra värde och ett lockande investeringsmål, som har mer tillväxtpotential än bara kontanter,” berättade MicroStrategy i en pressannons.

Fallet anses vara ett betydande steg för Bitcoin-adoption. Troligen kommer MicroStrategy inte att bli enda företaget som vill ha bitcoin, utan andra företag följer exemplet och byter åtminstone en del av sina reserver till bitcoin.

MicroStrategy är ett över 30 år gammalt företag som listats på Nasdaq-börsen. Företaget anställer ungefär 2 400 människor och dess omsättning rör sig kring en halv miljard dollar årligen.

MicroStrategy beslöt att det är bättre att ha bitcoin än fiat i plånboken.

Bitcoins nya uppdatering skalar kryptovalutan

Taproot-uppdateringen som utvecklats i Bitcoin börjar vara i sitt slutskede. Taproot är en teknologi som möjliggör att gömma olika smartkontrakt innanför traditionella bitcoin-transaktionr. Denna teknologi antas möjliggöra flera nya egenskaper i Bitcoin.

En sådan egenskap är nya ”betalningspool” metoden, som kan vara ett svar på Bitcoins ständigt växande efterfråga och användning. I en betalningspool skickar användare sina egna mynt till en gemsnam pool, som syns i blockkedjan som en vanlig Bitcoin-adress.

Från denna adressen kan användare sedan skicka bitcoins framåt. Framdelen med metoden är att flera transaktioner kan lagras ihop, varmed blockkedjan belastas betydligt mindre än med traditionella metoder.

Dessutom ökar betalningspoolar utförda med Taproot användarnas privathet, eftersom traditionell blockkedjeanalys inte längre kan bekräfta vilka mynt tillhör vem. Taproot antas vara färdig i nära framtiden.

Ifall Bitcoin-samhället godtar Taproot, kan det vara kryptovalutans nästa teknologiska revolution. (BILD: Forest Starr och Kim Starr)

Hackare har stulit bitcoins från Tor-användare

Enligt en färsk undersökning har hackare funnit en sårbarhet i populära webbapplikationen Tor Browser. Som följd har fientliga anfallare möjligen kunnat stjäla bitcoins från Tor-användare.

Genom att utnyttja sårbarheten har anfallare lyckats infoga exempelvis falska bitcoin-adresser för användare. När användaren sedan vistats på sajten och sett en bitcoin-adress, har anfallaren lyckats byta adressen till sin egen.

Sårbarheten är allmänt känd och går att fixa, men tyvärr har flera administratörer inte tagit den i bruk på sina webbsidor. Tills vidare är det osäkert hur mycket bitcoins anfallare möjligen har lyckats stjäla.

Liksom allt värdefullt attraherar också kryptovalutor hackare.

Ethereum-transaktioner rekorddyra

Kostnaderna för Ethereum-blockkedjans transaktioner har stigit till sin högsta nivå sedan året 2015. Fastän själva Ethereums nativpollett ethers pris varit relativt stabil, har blockkedjans användning vuxit enormt.

Orsaker bakom växande användningen har primärt varit andra projekt som utnyttjar Ethereums blockkedja. Sådana projekt är bland annat andra kryptovalutor som byggts på Ethereums blockkedja, smartkontraktsystem och digitala samlarmål.

Ethereum har tidigare hajpats som Bitcoins tävlare bland annat med förmånligare transaktionsavgifter. Nu har avgifterna ändå ställvis stigit även över $10 dollar, vilket är betydligt högre än Bitcoin-blockkedjans avgifter.

Ethereums utvecklare är oroade över utvecklingen och försöker komma på skalningslösningar för att hålla blockkedjan användbar. Nya Ethereum 2.0 uppdateringen antas åtminstone lätta problemet, men det är över en månad till implementeringen av dess första fas.

Ethereum 2.0 har väckt stora förväntningar för plattformens framtid.

Ethereum-brytare gör bra vinster

Vinsterna av Ethereum-brytare har vuxit till sin högsta nivå på två år. Förra gången brytarna hade så höga inkomster var 27 månader sedan.

För tillfället kan en brytare tjäna ungefär $3,27 dollar per MH/s. Också ethers kurs har stigit betydligt. Förra veckorna har ethers kurs rört sig på båda sidorna av $400 dollar.

Vid sidan av kursuppgången har brytarnas inkomster vuxit i samband med Ethereum-nätverkets transaktionsavgifter. Ethereums transaktionsavgifter är som högst på åratal, vilket naturligtvis gynnar brytare som hanterar transaktioner.

Fastän brytarnas vinster vuxit är själva Ethereum-nätverkets beräkningskapacitet betydligt lägre än förra gången vinsterna var så höga. Två år sedan var beräkningskapaciteten cirka 270 petahash per sekund, medan den nu är bara 200 petahash per sekund.

Då Ethereums kurs stigit har också brytarnas vinster vuxit.

En film görs av Craig Wright

Det kommer att göras en film av Craig Wright som påstått sig vara Bitcoins skapare. Filmen är finansierad av Wrights kändaste anhängare Calvin Ayre och syftad att fungera som Wrights biografi.

Eftersom filmen är producerad av Wrights anhängare, kommer den troligen att basera sig mer på Wrights påståenden än sanningen. Filmens genre är också tills vidare osäker, men Bittirahas redaktion förväntar på någon slags svart komedi.

Craig Wright har tills vidare inte på något sätt lyckats bevisa sig vara Bitcoins utvecklare. Däremot talar flera bevis mot detta påstående. Oavsett har Wright hållit sig till sin berättelse.

På sistone har Wright varit i centrumet av ett rätssfall. Wright åklagas bland annat för att ha förskringat miljoner dollar värt bitcoins från sin avlidna affärskumpan.

Craig Wright har inte lyckats bevisa sina påståenden, och filmen ändrar troligen inte på saken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *