Också icke-institutionella investerare samlar BTC – Veckogranskning 11/2021

Hej igen, alla små, stora och medelmåttiga kryptoinvesterare. Vindarna blåser mot våren och Bitcoin verkar trots korrektioner ha kraft i seglen att erövra nya ovistade områden. Vår teknisk analytiker påminner också i sin färska blogg att små nedgångar inte ännu gör tjuren till en björn.

Visste ni annars att små icke-institutionella investerare under gågna årskvartalet köpte mer bitcoins än stora institut tillsammans? Åtminstone en utredning av bankjätten JPMorgan hävdar att det stämmer. Även om stora parter har mera pengar i fickorna än vanliga människor, bör man inte undervärdera massornas sammanlagda effekt på marknaderna. Till och med en investering på tio euro kan i framtiden ha avgörande skillnad, även om det bara skulle räcka till en bråkdel av en bitcoin vid 50 000 euro per stycke. Det finns nämligen också ett begränsat antal bråkdelar.

I andra nyheter berättar vi om Coinmotions nya kryptovalutaväxlingspar samt valalarmer som skrämmer marknaderna. Dessutom har Europeiska unionen igen upprepat en varning om kryptovalutornas risker samtidigt som Ryssland försöker kontrollera internationella kryptotransaktioner med hänvisning till kriminalitet.

Förra veckans nyhetsarkiv hittar du här.

Nya växlingspar mellan kryptovalutor i Coinmotion

Bittirahas systertjänst Coinmotion har fått nya växlingspar mellan kryptovalutor. Via ny egenskapen kan bitcoin direkt bytas till alla andra kryptovalutor som finns i tjänstens urval. Respektivt kan alla andra kryptovalutor direkt bytas till bitcoin utan att de i mellan behöver bytas till euron.

Växlingsparen hittas på ”Trading” sidan under nya ”Convert” fliken. Användare kan genom det byta bitcoin till vilken som helst kryptovaluta i Coinmotions urval och tvärtom. Just nu finns det åtta bytespar, men urvalet som strax expanderas kommer att höja antalet betydligt.  

Liksom också andra Coinmotions handelshändelser, finns det tre alternativ till växling mellan kryptovalutor. Första av dessa är köp till marknadspris, där köpet omedelbart registreras med dåvarande kursen. Dessutom finns det som alternativ gränsprisorder och stop-order, varmed man kan skydda sig för kursens plötsliga upp- eller nedgångar.

crypto_to_crypto_promo_2
Coinmotions nya kryptovalutaväxlingspar underlättar handel och sparar kostnader.

Små investerare köpte mer BTC än institutioner

En ny undersökning av amerikanska investeringsbanken JPMorgan verkar tyda på att icke-institutionella små investerare har börjat köpa mer bitcoins än stora institutioner tillsammans. Resultaten är baserade på analys av penningflöd till plattformer samt BTC-anskaffningar av stora fonder.

Enligt rapporten köpte institut under gångna årskvartalet sammanlagt uppskattningsvis 173 000 bitcoins. Icke-institutionella investerare däremot köpte över 187 000 bitcoins under samma tidsperiod och lämnade stora parter som tvåa.

Rusningen av små investerare på kryptomarknaderna verkar ha skett i spår av stora instituts köpiver som börjat kring förra årets slut. Oanda Corps ledande marknadsanalytiker Ed Moya nämner som orsaker sociala medier, NFT-manin samt statliga stödsummor för att återuppliva ekonomin.

En annan frågeundersökning i sin tur bekräftar att amerikaner hellre skulle använda sin kommande stödsumma på $1400 dollar till bitcoin än t.ex. aktier. Enligt undersökningen kunde medborgare investera upp till $40 miljarder dollar av hela $1,9 biljoners stödpaketet. Det i sin tur höjer potentialen att bitcoins kursuppgång fortsätter.

Icke-institutionella investerare har börjat röra sig och lyfter kryptokurser vidare uppåt.

Falsk valarm kan ha droppat kryptokurser

En misstolkad valalarm kan ha medverkat till Bitcoins tillfälliga kursnedgång den 14. mars. Sydkoreanska blockkedjeanalysföretaget CryptoQuant utgav en alarm om en transaktion på 18 961 BTC till kryptobörsen Geminis plånbok. Beräknad i dollar var summan vid transaktionsstunden värd över en miljard.

En valalarm föds då stora mängder bitcoins flyttas till en börsplånbok, vilket ofta tyder på att så kallade valar eller storägare tänker sälja dem. Valarnas rörelser följs med noggrannt, eftersom de likt vågor kan ha stora effekter på marknaderna antingen genom att höja eller sänka priser.

I det här fallet var det ändå fråga om en falsk alarm. Enligt kryptoanalysföretaget Glassnode skedde ifrågavarande transaktionen mellan två Gemini-börsens interna plånböcker, och var således inte ett tecken på en val i lur. Motsvarande transaktioner relaterade till hantering av kundfonder sker då och då i börser och olika växlingsplattformer.

CryptoQuants valarm har också tidigare orsakat marknadspanik och en tillfällig kurskrasch. En motsvarande situation inträffade 21. dagen i februari. Enligt en graf publicerad av kryptoanalytiker Willy Woo hade båda annonser en tidsmässig korrelation med kursnedgångar.

“En falsk alarm av en BTC-transaktion värt en miljard till Gemini fick marknaderna att blöda. Det är redan andra gången inom en månad,” skrev Woo.

Valarnas möjliga rörelser följs noggrant på kryptomarknaderna – och tolkas ibland fel.

EU varnade om kryptovalutarisker

Europeiska unionens regulatorer har igen upprepat en varning om kryptovalutornas risker. Enligt en rapport av Europas värdepappersmyndighet ESMA anses vissa kryptovalutor vara ”extremt riskabla och spekulativa”.

Rapporten hävdar att det finns en risk att investerare förlorar alla sina pengar på allmänt oreglerade marknaderna. Riskerna anses vara högre efter att bitcoin och andra kryptovalutor nått nya historiska toppkurser på sistone. ESMA anmärkte också att dess tidigare varningar är fortfarande relevanta.

ESMA:s rapport konstaterar också att så kallade stablecoins eller stabilvalutor överses av myndigheter, även om centralbankers digivalutaprojekt betraktas mer positivt. Dessutom tog ESMA fram stora energikonsumptionen av proof-of-work mekanismer likt Bitcoin och betonade vikten av att stöda mer miljövänliga konfirmationsalternativ.

EU har igen varnat sina medborgare om att ekonomisk frihet också innebär risker.

Ryssland vill stoppa internationella kryptotransaktioner

Rysslands president Vladimir Putin har föreslagit strängare kontroll för att hindra olaglig kryptovalutaanvändning. I en annons publicerad på Kremls webbsida konstateras det att landet behöver ytterligare åtgärder för att övervaka kryptotransaktioner över landsgränser.

Ryssland har tidigare haft ett ombytligt förhållande till kryptovalutor, men på senaste tiderna har riktningen varit allt negativare. I januari trädde en ny lag i kraft, som bland annat förbjuder statliga arbetare att överhuvudtaget äga kryptovalutor. Också kryptorelaterade sajter har stängts utan klara orsaker. Samtidigt sysslar Rysslands centralbank ändå med sitt eget nationella digivalutaprojekt.

Bitcoin och andra kryptovalutor har uppenbarligen använts för att stöda Rysslands opposition och bland annat kända aktivisten Alexej Navalnyj samt hans antikorruptionsstiftelse. Till skillnad från traditionella bankkonton, är det ofta svårt eller omöjligt för myndigheter att nerfrysa donationer och fonder baserade på decentraliserad teknologi. Därmed är det minst sagt osäkert ifall landets kryptobegränsningar kommer att lyckas i praktiken.

Kremls kryptolinje har blivit allt fientligare efter att oppositionen utnyttjat teknologin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *