Veckogranskning 6/2019: Lång björnmarknad råder för Bitcoin

Bitcoin har nu sjunkit subtilt längre än någonsin under sin historia. Kryptovalutans kurs har sjunkit redan över 13 månader efter att ha nått en topp på 20 000 dollar i december 2017. Nu väntas det snarast på om marknaderna redan nått botten för en ny uppgång eller om det är fråga om någon slags kryptokärnvinter(!), som vissa förslagit. I sin nya tekniska analys presenterar vår analytiker Toni Kosonen sin egen syn om varför det troligen kan ta ett tag före vi får se en större kraftig uppgång.

Vi kan också med glädje berätta att Bittiraha.fi:s uppdateringsprocess framskridit och våra tjänster fungerar nu stadigt och smidigt. Medan svenska avdelningen finslipas kan du växla bitcoins via finska sidan eller internationella Coinmotion, som också passar för långvarig förvaring.

I den här veckogranskningen bekantar vi oss med olika skurkerier, såsom terrorism och kryptokriminalitet. Dessutom har vi ny information om en dödsförklarad kryptobörschef – han kan vara vid liv efter allt! I andra nyheter Facebooks blockkedjeplaner och kryptovinterns påverkan på börser.

Bitcoin-marknaderna sågar sidväges och ingen kan säga när nästa utbrottet sker.

Facebook skaffar ny blockkedjekompetens

Rykten om att Facebook håller på att utveckla ett eget blockkedjesystem har fått mera vind i seglen efter att Facebook köpt kryptovaluta- och blockkedjeföretaget Chainspace. Enligt Cheddar-nyhetstjänstens källor var anskaffningens syfte snarast att få tag på Chainspace-personalens kunnande och know-how mer än någon av företagets nuvarande produkter.

Förra året sökte Facebook fem arbetare för ett ospecifikt blockkedjerelaterat projekt. Då sökte Facebook bl.a. vetenskapsmän och programutvecklare.

För ett storföretag som Facebook kan blockkedjan eller även en egen kryptovaluta kännas som ett bra alternativ. Om facebook lyckades lansera en egen kryptovaluta t.ex. för betalningar inom Facebook, kunde det bli en del av en blockkedjebusiness på hundratals miljarder.

Om kryptovalutorna fortsätter växa kan skapandet av en egen kryptovaluta bli aktuellt för flera stora webbföretag.

Stora kryptobörsers handel har sjunkit

Enligt en ny analys av kryptoundersökningsföretaget Diar har världens största kryptovalutabörsernas handelsmängder sjunkit lägst sedan året 2017. Rapporten berättar att bla. börserna Binance,Coinbase och OKEx har lidit betydligt av förlängda situationen på kryptomarknaderna.

Enligt Diar har Binances handelsmängder sjunkit över 40% jämfört med årets 2018 december. Coinbases handelsmängder har däremot fallit till ca en miljard dollar, medan det förra årets januari utfördes över 8 miljarder dollar värt handel. OKEx-börsen har för sin del hamnat vittna slutet på en tre månaders uppgång. I december växlades det ca 5,5 miljarder dollar, men i januari bara under 4 miljarder.

Handelsmängderna är ändå betydligt högre än några år sedan. Enligt Binances vd Changpeng Zhao växlas det bara en tiondel av vad det var som bäst, men trots det är handelsmängderna betydligt högre än två eller tre år sedan.

Växlingen mellan krypto och fiat via stora börser har minskat.

Hamas samlar bitcoin-doneringar

Trots att Bitcoin har skyllts för finansiering av terrorism, har verkliga fall där terrorism finansierats varit väldigt sällsynta och marginella. Nu har det ändå framkommit ett fall, där en islamisk extremgrupp börjat aktivt samla bitcoin-doneringar.

Palestinska Hamas-organisationen, som kontrollerar Gaza-området, har skickat ett meddelande på Telegram där de uppmanar sina anhängare att skicka bitcoins till organisatonens Coinbase-adress.

”Våra sionistfienden strider mot vårt motstånd med att sabotera våra stödnätverk. Vi ber alla våra anhängare stöda oss med Bitcoin eller andra sätt som vi berättar senare”, annonserar Hamas i ett Telegram-meddelande.

Israeliska kryptoföretaget Whitestream har berättat att det redan flyttats något antal fonder till Hamas’ bitcoin-adress. Flera statliga och internationella institut, såsom USA och EU, betraktar Hamas som en terroristorganisation. Eftersom Hamas’ konto upprätthålls av Coinbase är det möjligt att Coinbase kommer att frysa den på bas av internationella terrorismlagar.

I teorin är Bitcoin ett bra verktyg för finansiering av terrorism: transaktioner kan inte hindras, vem som helst kan flytta pengar varifrån helst och så vidare. I praktiken har Bitcoin ändå inte fungerat så bra i terroristiska projekt. Trots att Bitcoin är ocensurerbar har det också en oföränderlig blockkedja som lagrar varje transaktion. En offentlig och öppen blockkedja har gjort finansiering av terrorism eller annan extremism med bitcoin svårt och opraktiskt.

Trots sina disputabla taktiker har Hamas stort stöd bland palestinier. (BILD: Hoheit)

Kryptobörschef misstänks ha fejkat sin död

Kanadensiska kryptovalutabörsen QuadrigaCX har stött på egendomliga problem. Börsens vd Gerald Cotten avled enligt hans änka i Indien 9. december och tog med sig flera lösenord och privatnycklar, varmed cirka 166 miljoner euro värt börsens kunders fonder ligger låsta.

QuadrigaCX har redan tidigare haft problem med Kanadas myndigheter efter att ha frusit tiotals miljoner börsens fonder, vars ursprung inte kunde klargöras på ett sätt som tillfredställer myndigheterna. Också börsens kunder har rapporterat problem med transaktioner och uttag en längre tid.

Nu har fallet fått ett nytt överraskande omslag. Flera Quadricas kunder misstänker att Cotten skulle ha iscensatt sin död och köpt förfalskade dokument från korrupterade indiska läkare. Bla. Kraken-börsens vd Jesse Powell har tagit misstankarna på allvar.

Enligt Powell finns det inget bevis på att dödscertifikatet är äkta, och Cottens död har förmodligen inga vittnen. Kraken-börsen har satt flera Quadricas plånböcker under övervakning. Ifall det sker transaktioner från dem, är det ett bevis på att Cotten ännu lever – eller åtminstone att någon levande person kontrollerar dessa plånböcker.

Quadriga har haft problem redan före sin chef dött, och det ser inte bättre ut om chefen råkar hittas vid liv. (BILD: QuadrigaCX)

Överlägset största delen Bitcoin-användning lagligt

Enligt blockkedjeanalysföretaget Chainalys’ färska rapport överskred bitcoins användning på Internets mörka marknadsplatser förra året 600 miljoner dollar. Föregående året 2017 användes det bitcoins på svarta marknaderna för över 700 miljoner dollar.

Rapporten berättar också att fastän mängden är stor i dollar används bitcoin-transaktioner i relation allt mindre till olaglig verksamhet såsom droghandel. Ännu åren 2012-2013 rörde sig nästan 7% av alla bitcoins på svarta marknaderna, men nuförtiden är summan betydligt under en procent.

Analysföretagets rapport tar också ställning till meningslösheten bakom lagstiftarnas och myndigheternas handling. Enligt rapporten ser det ut som att myndigheternas handling inte har märkbar effekt på svarta marknaderna. Om myndigheterna lyckas stänga ner en handelsplats flyttar sig marknaderna omedelbart till en ny plattform.

”Internets mörka marknader har visat sig väldigt hållbara, trots att myndigheter försöker aktivt stänga ner dem. När en marknadsplats stängs föds det nya som tar dess plats,” skriver Chainanalys.

Bitcoins kriminella användning i relation till laglig användning har rasat. (BILD: Chainalysis)

Bitcoins Blixtnätverk går från land till land som fackla  

Bitcoin-användare har påbörjat ett slags socialt och teknologiskt experiment med Bitcoins Blixtnätverk (Lightning Network). Blixtnätverket är en utvecklande teknologi varmed Bitcoin-nätverket kan skalas tusentals gånger snabbare och skicka små betalningar nästan utan kostnader.

Blixtfacklan, som experimentet namngetts, har en simpel idé: användare får ”facklan”, alltså en bitcoin-betalning som flyttas i Blixtnätverket, och tillägger 10 000 satoshi (alltså ca 30 dollarcent). Därefter skickar användaren facklan vidare åt någon pålitlig person, som hen tror skicka den vidare efter att ha tilläggt sina egna satoshi.

Blixtfacklan har nu flyttats via åtminstone 139 personer och gått i 37 länder. Facklan har också burits av flera kryptovärldens kändisar, såsom Andreas Antonopoulos. Enligt Antonopoulos är blixtfacklan ett värdefullt teknologiskt meddelande för Blixtnätverket.

Facklan har varit nära att slockna ett par gånger då människor hållt fonderna, men kryptosamhället har alltid satt en ny fackla i cirkulation. Facklan kan växa maximalt till 150 dollar värt, varefter kryptokommunen donerar den till välgörenhet.

Blixtfacklan är som en olympisk eld som åker genom världen utan att slockna.

Innehåll till veckogranskningen?

Information om intressanta Bitcoin-nyheter eller artiklar samt säljare som godkänner bitcoin kan du skicka som e-post till adressen [email protected].

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *