Veckogranskning 26/2019: Bitcoin är över 11 000 dollar och fortsätter stiga

Bitcoin har tydligen bestämt sig att gå rejält över tio kilo och uppåt. Just nu rör sig kryptovalutans värde ovanför 11 000 dollar och också i euro har 10 000 överskridits. Allt detta har hoppats och förväntats en längre tid, men nu ser det ut som att kryptovintern äntligen är över och raketen kan igen sikta mot Månen.

En faktor som gett fart för uppgången verkar, fånigt nog, vara Facebooks eget Libra-kryptoprojekt. Facebook skulle villa få vind i seglen för sin kryptovaluta, men på vägen finns många faror och fällor före denna altcoin möjligen når marknaderna. Samtidigt stiger Bitcoin då allmänna förståelsen på kryptovalutor sprids.

Bittiraha.fi har publicerat en vidare artikel om vad vi hittills vet om Libra. Ifall Facebooks försök att dominera digitala ekonomin intresserar, så är det värt att kolla.

I nyheterna granskar vi förstås kursuppgången, men behandlar också andra ämnen såsom brytning, dess decentralisering och annat skojigt.

Förra veckans granskning kan du läsa här.

Bitcoin stiger igen och marknaderna är livliga.

Bitcoin starkare än på över ett år

Bitcoins kurs är nu högre än den någonsin varit sedan årets 2017 kryptostorm. Bitcoin har förstå gången på 17 månader brutit 200 miljarder dollar med sitt sammanlagda marknadsvärde och kryptovalutans kurs har stigit över 100% senaste månaderna.

Trots att uppgången är häftig, verkar den ha en betydligt stadigare bas än under senaste rallyn. År 2017 steg kursen främst på grund av hajp, men nu år 2019 är marknaderna betydligt mognare. Bitcoins teknologiska utveckling tar stora framsteg och marknaderna flöder med privata och institutionella investerare. Också Bitcoin-användares förståelse på teknologi och ekonomi har vuxit.

Som förr i historien har Bitcoins uppgång också fått andra betydande kryptovalutor att stegra, men den här gången stiger bitcoin betydligt snabbare än sina konkurrenter. Bitcoins dominans har stigit till över 60% och är vid skrivstunden 62,1%.

Ifall tecknen stämmer och allt starkare fundamentaler stöder bitcoins uppgång, verkar det som att kryptokonungen fortsätter erövra nya höjder.

Bitcoin är på bra väg mot Månen, och den här gången verkar vi ha mer bränsle än senast.

Facebooks krypto ökade intresse för Bitcoin

På bas av Google Trends data ser det ut som att intresse för bitcoin håller på att växa. Man söker nu mer information om Bitcoin än under hela månaden.

Särskilt intressant är faktumet att bitcoin-relaterade sökningar vuxit sedan Facebook annonserade sin kommande Libra-krypto. Sökningar angående själva Libra har däremot börjat sjunka efter annonsen.

Bitcoin-relaterade sökningar är bara en tiondel av vad de var vid årets 2017 topp, då bitcoin var i en bubbla. Det här kan tyda på att nuvarande uppgången styrs särskilt av institutionella investerare, och stora publiken är ännu inte med.

Facebooks kryptoprojekt väckte mer intresse för Bitcoin än sig själv.


Bitcoin är den mest decentraliserade blockkedjan

Bitcoins brytningskapacitet är mest decentraliserad av alla blockkedjor som använder proof-of-work bekräftelse.

Även den största Bitcoin-brytarparten, BTC.com, har bara kontroll över under en femtedel, 19,9% av Bitcoins brytningskapacitet. Näst kommer Antpool med 14,5%, F2Pool med 11,9% och Pool med 9,6%. Resten 12,7% kommer från okända brytarpoolar eller brytare.

Decentraliseringens nivå syns klart när man jämför Bitcoin-brytare med andra blockkedjor. I Ethereums brytning har två största parterna, Ethermine och SparkPool, kontroll över hälften av blockkedjans brytningskapacitet. Ifall dessa poolar bestämde sig att samarbeta, kunde de möjligen manipulera Ethereums blockkedja.

I fråga om Litecoin har tre största brytarparterna, Pool, F2Pool och Antpool, kontroll över mer än hälften av beräkningskapaciteten. Andelen av andra poolar och brytare är betydligt mindre.

En ökad decentralisering i brytning är utan tvivel en styrka för Bitcoins kommande tillväxt. Ju mer decentraliserat brytning är, desto mer skyddad är Bitcoin-nätverket mot både privata och statliga hot.

Bitcoin-nätverket är mer decentraliserad än andra blockkedjor och också den säkraste.

Facebook måste svara USA:s beslutsfattares frågor

Förenta staternas representanthus håller ett hörande för Facebook angående bolagsjättens kommande Libra-krypto och deras avsikter. Hörandet kommer att hållas 17. dagen i juli.

Hörandet är motiverad av oro bland amerikanska politiker över kryptovalutans effekter och dess potential att ge Facebook allt mer makt över sina användare. Ifall Facebooks kryptovaluta når omfattande bruk, kan den möjligen ge bolaget likadan finansmakt som stater och centralbanker.

“Facebook har information om miljarder människor och har upprepade gånger misslyckarts att behandla informationen ansvarsfullt,” kommenterar kongressperson Maxine Waters i sitt uttalande om hörelsen.

“Med sin nya kryptovaluta fortsätter Facebook sin inträngande expansion i användarnas liv,” fortsätter Waters.

Kongressrummets hörelse är inte det enda politiska och juridiska hindret för Facebooks projekt. För att Facebook skulle få pengarna i bruk, måste de ännu gå igenom liknande processer i andra stora finansområden, såsom Indien och Europa.

Maxine Waters tror att Facebook inte borde få för stor makt över ekonomin. (BILD: Neon Tommy)

Nytt kryptoskadeprogram spridits redan ett år

Cybersäkerhetsföretaget ESET har hittat ett nytt slags kryptovalutabrytande skadeprogram som sprid både i macOS och Windows. Enligt ESET:s undersökningar har skadeprogrammet spridits redan från förra årets augusti.

Skadeprogrammet som ESET namngett LoudMiner utnyttjar en virtualmaskin för att smygbryta kryptovalutor med användarens maskin. På grund av virtualmaskinen kan ESET infektera flera olika användare samtidigt. Antivirusprogram har också svårigheter att hitta LoudMiner jämfört med många traditionella skadeprogram.

Enligt ESET har LoudMiner spridits i p2p-nätverk med piratprogramvaror. Tills vidare har man hittat fyra olika versioner, varav tre riktas mot macOS-datorer och en mot Windows.

LoudMiners nya egenskaper var troligen en orsak varför den inte hittades förrän nu.

Iran vill förbjuda kryptobrytning

Kryptobrytare kan hamna förbereda sig för vinter i Iran. Enligt Irans statliga elföretag Tavanirs representant Mostafa Rabaji Mashhad tänker elföretaget och staten hitta kryptobrytarna och kasta dem ut ur energinätverket.

Enligt Mashhad har elbruk i Iran stigit 7% jämfört med förra året, och orsaken för stegringen har i första hand varit Bitcoin-brytare.

Elektricitet är billigt i Iran och stöds av staten, vilket har fått många iraner att bli intresserade av kryptovalutabrytning. Irans stat använder uppskattat en miljard dollar värt pengar för att stöda elproduktion. Staten gillar dock inte idén att billiga elekriciteten skulle användas för att skapa vilda kryptovalutor.

“I Iran är det olagligt att använda nationella elnätverket för att skapa kryptovalutor. Parterna som gör det kommer att spåras och deras elektricitet avstängs,” kommenterar Mashhad åt iranska publikationen Iran Front Page.

Irans beslutsfattare tänker att statsponsorerad el inte borde användas för Bitcoin eller annan kryptobrytning.

Innehåll till veckogranskningen?

Information om intressanta Bitcoin-nyheter eller artiklar samt säljare som godkänner bitcoin kan du skicka som e-post till adressen [email protected].

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *