Valtiot eivät pysty estämään kryptoja – Viikkokatsaus 8/2021

Helou, kryptomaailma. Vissiin ollut ihan jännää viime aikoina markkinoilla, kun suurin piirtein joka päivä päästään taas nauttimaan uudesta kaikkien aikojen hintahuipusta. Tämä ei ole myöskään jäänyt pelkästään bitcoiniin, vaan myös pienemmät kryptovaluutat ovat nousussa ja tekevät ennätyksiä.

Joku voisi sanoa, että markkinat ovat lähellä ylikuumentumista. Hype on valtava. Tosin tällä kertaa erona aikaisempiin hypeihin on se, että mukaan ei ole tullut pelkästään sattumanvaraisia yksityishenkilöitä, vaan suuria instituutioita, pankkeja, yrityksiä ja muita vastaavia tahoja, jotka ovat mitä luultavammin niin sanottuja “vahvoja käsiä”. Tällaiset sijoittajatahot eivät ainakaan yhtä pienestä hätkähdä kuin hypen perässä sijoittamaan lähtenyt tavanomainen pikkukaveri.

Mutta kuten yleensäkin, myös nyt kannattaa pitää mielessä mahdollisuus, että jonkinlainen korjausliike on tulossa. Olisi ihme, jos mitään korjausliikettä ei tapahtuisi. Toisaalta luultavasti korjausliikkeen jälkeenkin tasot tulevat pysymään melko korkealla aikaisempaan nähden.

Tässä viikkarissa tsekkailemme bitcoinin markkina-arvoa, kryptoinfrastruktuurin kasvua sekä tietysti rahakkaita ja maineikkaita sijoittajia. Bitcoin kurssi on noussut kovaa alkuvuoden aikana, vaikka myös korjausliikkeitä on nähty. Elon Musk ei ole ainoa, vaan mukaan on tulossa jatkuvasti isompia kihoja ja kavereita.

Lisäksi uutisoimme siitä, missä maissa viime vuonna on käytetty eniten bitcoineja ja kryptoja. Johtajamaaksi nousee valtio, jossa keskuspankki on tehnyt parhaansa kitkeäkseen kryptojen käytön. Teoriatasollahan se onkin tosi helppoa, mutta hajautetun teknologian kohdalla se ei välttämättä tule onnistumaan niin yksinkertaisesti.

Viime viikon katsauksen voitte lukea täältä.

Bitcoinien markkina-arvo rikkoi biljoonan

Kaikkien bitcoinien yhteenlaskettu markkina-arvo on rikkonut ensimmäistä kertaa historiassa 1 biljoonan dollarin arvon. Käänne tapahtui 19. päivä helmikuuta bitcoinin arvon jatkaessa koko vuoden kestänyttä nousuaan.

Sittemmin bitcoinin kurssi on jatkanut kasvuaan. Viimeisen kolmen kuukauden aikana bitcoinin kurssi on noin kolminkertaistunut. Institutionaalisten sijoittajien tulo markkinoille näyttäisi vihjaavan, että nousu tulee myös jatkumaan.

Kirjoitushetkellä bitcoinien markkina-arvo on yhteensä yli 1,046 biljoonaa. Vertailun vuoksi tämä on noin puolet IT-mahti Applen yhteenlasketusta markkina-arvosta.

Bitcoinin markkina-arvo on paukuttanut biljoonan dollarin rajan rikki, eikä loppua nousulle ole näkyvissä.

Elon Musk uhkasi dogecoin-suuromistajia

Teknologiainnovaattori ja maailman varakkain mies Elon Musk on antanut suurille dogecoin-omistajille uhkauksen. Mikäli omistajat eivät myy varojaan vapaille markkinoille, Musk on sanonut lopettavansa kryptovaluutan tukemisen.

Muskin mukaan dogecoinilla olisi mahdollisuus kehittyä Internetin käteiseksi ja käyttökryptoksi. Hänen mukaansa ainoa todellinen este tälle on dogecoinin keskittyminen niin harvoihin käsiin. Tällä hetkellä noin parikymmentä omistajaa hallitsee noin puolta kaikista dogecoineista.

“Jos dogecoinin omistajat myyvät pois suurimman osan dogecoineistaan, saavat he täyden tukeni. Maksan suoraan dollareita, jos he vain tuhoavat tilinsä,” Musk kommentoi.

Dogecoin kehittyi alunperin vitsinä. Teknisesti se on lähes suora kopio Litecoinista, joka puolestaan on pääominaisuuksiltaan hyvin lähellä Bitcoinia. Dogecoinien määrä on kuitenkin rajoittamaton ja se on suunniteltu hyvin pieniä rahansiirtoja varten. Tämän vuoksi se toimii pikemminkin kuin käteinen, siinä missä Bitcoinia voidaan verrata kultaan.

Elon Musk haluaa dogecoinin jakautuvan useampiin käsiin, jotta se voi kehittyä aidoksi käyttökryptoksi.

Liikemies suunnittelee historian suurinta bitcoin-ostoa

Dubailainen liikemies Khurram Shroff on sitoutunut tekemään suurimman yksittäisen investoinnin Bitcoinin historiassa. Shroffin lupaus koskee 100 000 bitcoinin ostamista Miamin kaupungin kryptovaltioinfrastruktuurin kehittämiseksi. Dollariarvoltaan Shroffin sijoitus on lähes 5 miljardia dollaria.

Shroff on sijoitusyhtiö IBC Groupin Dubain osaston johtaja. Lähi-Idässä häntä pidetään eräänlaisena kryptovaluuttojen kiiltokuvapoikana ja hänen tekemisiään seurataan aktiivisesti. Shroff toivoo, että hänen tukensa Miami 2.0 Blockchain Strategy Foundationille ja muille kryptovaluuttatoimijoille tulee nopeuttamaan kryptovaluuttojen omaksumista Miamissa.

“Bitcoin-historian suurimman investoinnin tekeminen on osoitus siitä, miten sitoutuneita olemme kehittämään lohkoketjujen käyttöä suurissa kaupungeissa. Uskomme tämän olevan avain kryptovaluuttojen laajemmalle adaptaatiolle,” Shroff kertoi.

Shroff toivoo, että hänen investointinsa antaa hänelle ja IBC:lle mahdollisuuden toimia yhdessä Miamin kanssa kaupungin kryptostrategian kehittämisessä. Lisäksi hän uskoo, että Miamilla on mahdollisuus toimia yhdessä Dubain kanssa muuttuakseen ensimmäisiksi kaupungeiksi, jotka toimivat kokonaan lohkoketjulla.

Toteutuessaan Shroffin viiden miljardin sijoitus olisi suurin bitcoin-osto historiassa.

Android ottaa kryptot käyttöön

Android-älypuhelimiin ja muihin laitteisiin on tulossa uusia maksutapoja, joiden avulla käyttäjät voivat maksaa sovelluksista ja lisäominaisuuksista bitcoineilla tai muilla kryptovaluutoilla. Maksumahdollisuus toteutetaan kryptomaksuvälittäjä BitPayn tarjoamalla BitPay-kortilla.

BitPay-kortti on luottokortin tapainen maksuväline, johon käyttäjät voivat ladata erilaisia kryptovaluuttoja. Tämän jälkeen he voivat käyttää BitPay-korttia samaan tapaan kuin muita luottokortteja. BitPayn kortti tukee Bitcoinin ja Ethereumin lisäksi monia pienempiä kryptoja, kuten Binancen omaa polettia sekä Bitcoin-kopio Bitcoin Cashia.

Google Play ja Samsung Play -integraatiot on tarkoitus saada implementoitua jo muutaman kuukauden kuluttua. Aikaisemmin BitPayn maksumahdollisuus on jo integroitu muun muassa iPhonejen käyttämään Apple Pay -kauppaan.

Androidilla voi pian käyttää kryptoja maksuvälineenä.

Kryptorikollisuus on huomattavassa laskussa

Kryptovaluuttoihin liittyvän rikollisuuden tuotot tippuivat viime vuonna lähes puolella, kertoo lohkoketjuanalyysiyritys Chainalysis. Chainalysiksen selvityksen mukaan kryptovaluuttarikolliset saivat noin 5 miljardia vähemmän tuottoja kuin vuonna 2019, jolloin tuottoja tuli miltei 10 miljardia.

“Kryptovaluuttoihin liittyvä rikollisuus on laskussa, se muodostaa vain pienen osan kryptovaluuttataloudesta ja on suhteessa vähäisempää kuin perinteisessä taloudessa nähtävä rikollisuus,” Chainalysis kertoo.

Osaltaan 53% pudotusta selittää vuonna 2019 käynnissä ollut PlusToken-huijauskampanja, joka oli laajuudeltaan suurempi kuin mikään vuonna 2020 nähty huijaus. Huijauksilla tienattujen dollarien määrä laskikin viime vuonna noin 71%.

Lisäksi pudotusta selittävät ihmisten osaamistason kasvaminen sekä kryptovaluuttayritysten kehittyneemmät järjestelmät rikollisuuden havaitsemiseksi. Ihmisiä on entistä vaikeampi huijata ja kryptovaluuttayritykset ovat sekä vastuullisempia että parempia havaitsemaan laittoman toiminnan.

Chainalysiksen analyysin lopputulokset ovat vastaavia kuin lohkoanalyysiyritys CipherTracen aikaisemmin julkaisemat tulokset. CipherTracen mukaan kryptovaluuttoihin liittyvä rikollisuus putosi viime vuonna 57%.

Kryptovaluuttarikollisten tuotot ovat romahtaneet miljardeilla.

Nigeria johtaa kryptoadaptaatiossa

Tilasto- ja tietoyritys Statistan julkaisemien tilastojen mukaan Nigeria oli viime vuonna kaikista maista pisimmällä kryptoadaptaatiossa. Statistan tilastojen mukaan lähes kolmannes nigerialaisista käytti tai omisti bitcoineja tai muita kryptovaluuttoja viime vuoden aikana.

Nigeriassa on jo aikaisemmin ollut kehittyneitä ja suosittuja matkapuhelimiin perustuvia maksujärjestelmiä. Statistan kyselytutkimuksen mukaan tämä on saanut monet nigerialaiset kokeilemaan ja ottamaan selvää kryptovaluutoista. Monet nigerialaiset käyttävät kryptovaluuttoja esimerkiksi kansainvälisiin rahansiirtoihin.

Kryptovaluuttojen käyttö ja suosio on ollut Nigeriassa kasvussa siitä huolimatta, että maan keskuspankki on ollut varsin nihkeä kryptovaluuttoja kohtaan. Nigerian keskuspankki on muun muassa kieltänyt maan pankkeja tarjoamasta kryptovaluuttayrityksille maksu- tai pankkipalveluja. Tästä huolimatta Nigeriassa vaihdetaan jatkuvasti enemmän bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja. Nigeriassa myös haetaan Googlesta enemmän tietoa Bitcoinista kuin missään muussa maassa.

Toisiksi ja kolmanneksi eniten kryptoja käytettiin väkilukuun suhteutettuna Vietnamissa ja Filippiineillä. Statistan mukaan 21% vietnamilaisista käytti tai omisti kryptovaluuttoja jossain vaiheessa viime vuotta. Filippiineillä sama luku oli puolestaan 20%.

Kryptoadaptaatio on vauhdissa Nigeriassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *