Veckogranskning 14/2018: Kryptovärlden strider mot sina förtryckare

Senaste veckan har vi igen fått höra allt möjligt strunt, så som att bankerna är säkra på att Bitcoin är terrorism och hur vi nu igen borde förbjuda och censurera all information och diskussion kring temat. Det är förstås inget nytt, eftersom de som vill sprida rädsla alltid har tyckt att Bitcoin är ett främmande och skrämmande Internet-drogmynt, vars användning är som att ge djävulen din själ och bli medlem i ryska mafian. Och så håller man igen på att begränsa bitcoin, den här gången tack vare Indiens centralbank.

Men vet ni vad? Nu börjar det räcka. Om vi lite lånar Samuel L. Jackson:  “We’ve had it with these motherfucking banks in this motherfucking Bitcoin.”

Veckan har fört med sig flera nyheter som berättar om hur Bitcoin-samhället håller på att slå tillbaka. Indiens centralbanks senaste anmodan att vägra samarbete med Bitcoin-företag har mött motstånd av en över 17 000 indiers folkrörelse, som kräver att banken avträder.

Och liknande fenomen ser vi också annanstans. Åtminstone sex länders kryptoföreningar håller på att stämma Facebook, Twitter och Google inför rätta p.g.a. företagens orättvisa och möjligen olagliga kryptoreklamförbud. Situationen är särskilt pinsam för Facebook, eftersom företaget annars också har blivit fast med byxorna nere och låtsas ha bläddrat nyhetssidor, fast vi alla vet hurdana sidor det på riktigt gäller.

I andra nyheter har vi bl.a. Binances flytt till Malta, Moneros sex nya ansikten och allt möjligt annat mysigt. Men om det inte räcker så har Bittiraha.fi lyckligtvis skaffat flera nya innehållsproducenter, som erbjuder er också denna vecka nya artiklar. Under veckan har vi bl.a. utgett en analys om Telegrams ICO-projekt, en återblick på medians tendens att överdriva Bitcoins svårigheter samt en teknisk analys.

Bittiraha.fi är ett sådant informationspaket att om vi inte var dumma så skulle vi ju be betalning för det. Men eftersom vi är dumma så erbjuder vi informationen gratis åt er alla. Ganska genial affärsmodell. Å andra sidan är vår förlust er nytta, så lönar sig absolut att utnyttja oss och vara glad!

Förra veckans granskning kan du läsa här.

Kryptoanvändare börjar få tillräckligt av stora företags.clowneri. Det är dags att slå tillbaka.

Malta blir en blockkedjeö

Önationen Malta, som är bland Europas minsta länder, har börjat aktivt driva en politik och lagstiftning vars avsikt är att göra Malta till en ”blockkedjeö”. Malta har bl.a. börjat stifta lagar som gör kryptomynt och blockkedjeverksamhet officiellt lagligt och ger klara regler på hur man kan göra affärer på ön.

Till skillnad från flera andra länders kryptolagar vill Malta med sin lagstiftning inte begränsa kryptovalutors utveckling utan tvärtom stöda den och locka ännu mer utveckling till landet. Malta har bl.a. legaliserat ICO-investeringar samtidigt som andra länder i Västvärlden förhåller sig allt mer misstänksamt mot det.

Maltas kryptoförmånliga lagstiftning har börjat ge omedelbara resultat. Världens största kryptomyntsbörs Binance har annonserat att de flyttar till Malta. Maltas lagstiftning och kommande politik är lättare att förutse, och staten försöker aktivt öka landets dragningskraft.

Binances flytt till Malta kommer sannolikt att göra landet ännu mer attraktivt för kryptovaluta- och blockkedjebranschens aktörer. Dessutom kommer Binance troligen att skapa miljoner i skatteinkomster för lilla önationen.

Malta är en liten europeisk paradisö som vill bli paradis också för kryptovalutor. (BILD: Karelj)

Första LN-plånboken för konsumenter publicerad

Första Bitcoin-plånboken som utnyttjar Blixtnätverket (Lightning Network) har publicerats i Google Play. Plånboken, Éclair Wallet, kan både motta och skicka bitcoins via blixtnätverket, vilket innebär betydligt billigare och snabbare transaktioner. Transaktioner via LN är också mer privata än traditionella Bitcoin-transaktioner.

Blixtnätverk är andragrads lösningar byggda på Bitcoins blockkedja, som Bitcoin-klientprogram kan använda för att hantera bitcoin-transaktioner utan att varje transaktion behövs skilt loggas i blockkedjan. Det här gör Bitcoin betydligt snabbare och förmånligare än nu utan att kryptovalutan behöver pruta på säkerheten.

Blixtnätverken var ännu förra året högst i prototypsfasen, men på sistone har utvecklingen tagit framsteg med ljusår. Man trodde optimistiskt att LN kommer i bruk kanske mot slutåret, men appar som Éclair Wallet verkar tyda på att de kommer att bli allmänna ännu snabbare.

Blixtnätverken börjar redan vara här, fast man enligt tidigare nyheter borde vänta längre. (BILD: Airax)

Kryptoföreningar stämmer sociala medier

Kryptovaluta- och blockkedjesektorns föreningar i Schweiz, Kazakstan, Armenien, Ryssland, Kina och Sydkorea har gemensamt stämt sociala medians företag som förbjudit kryptovalutareklamer. Företagen i fråga är Google, Twitter och Facebook.

Sociala medians jättar har under förra året börjat i ökande mängd begränsa kryptovalutors marknadsföring. T.ex. Facebook har förbjudit alla avgiftsbelagda reklamer som angår ICO-investering, Bitcoin och andra kryptovalutor i sina tjänster.

Föreningarna bakom anklagelsen ser dessa förbud som orimliga eftersom de också berör företag med laglig verksamhet. Dessutom förvränger förbuden konkurrensen och gynnar gamla etablerade operatörer på bekostnad av nya företag.

Kryptovalutaföreningarna håller just nu på att samla resurser för gruppanklagelsen. Anklagelsen är avsedd att bli anhängiggjord i maj.

Allt mer nya kryptoföreningar deltar i anklagelsen mot sociala medians jätteföretag.

Monero delades i fem… sex… sju?

Monero-kryptomyntsprojektet splittrades förra torsdag till fyra skilda projekt. Orsaken bakom splittrandet är kryptobrytningsföretaget Bitmains nya ASIC-brytningsapparat, som kan bryta också monero. Tidigare har en av Moneros fördelar varit dess resistens mot ASIC-brytning.

Moneros utvecklare såg att ASIC-apparater formar ett betydligt hot mot Monero, eftersom de har potential att centralisera brytningen i stora företags händer. Efter Bitmains nya Antminer E3 blev publicerad beslöt Moneros utvecklare att kryptovalutans kod måste ändras så att dessa nya ASIC-brytare inte kan centralisera Moneros brytning.

Resultatet blev att Moneros kod ändrades så att Bitmains nya brytningsapparat inte mera kan bryta kryptovalutan. Alla Moneros användare var ändå inte av samma åsikt, utan vissa bestämde sig att stanna kvar i gamla icke-uppdaterade blockkedjan.

Nu rullar Monero själv på sin egna ASIC-resistenta blockkedja samtidigt som moneros gamla blockkedja har fått t.o.m. fem konkurrerande kryptovalutor: Monero Classic, Monero Original, MoneroC, Monero 0 samt en annan krypto som använder namnet Monero Classic.

Det är sannolikt att största delen alternativa moneron faller bort efter att situationen lite lugnat ner sig. Så har det hänt tidigare med t.ex. flera Bitcoins splittrade kopiamynt.

Moneros splittring gick inte som i Strömsö. (BILD: Bitcoin Magazine)

Indiens centralbank vill begränsa kryptoindustrin

Indiens centralbank har annonserat att alla finansoperatörer som registrerats till centralbanken bör sluta allt samarbete med kryptovalutarelaterade företag. I praktiken berör centralbankens anmodan vanliga affärsbanker samt största delen av företag i Indiens finansbransch.

Snart efter centralbankens anmälan började indier samla en adress där de kräver att centralbanken slutar sin kryptofientliga verksamhet. Enligt adressen har kryptovalutor och blockkedjan skapat tusentals jobbplatser för unga indier. Centralbankens förbud upplevs vara skadande och begränsande för indiska blockkedjeindustrins utveckling. Hittills har adressen redan fått over 17 000 namn.

Tidigare har särskilt stora staters centralbankers annonser påverkat kraftigt bitcoins och kryptovalutors kurser, men Indiens centralbanks beslut verkar inte betydligt ha skakat marknaderna. Bankernas och andra instituts förbud verkar vara en del av en s.k. “kalkylerad risk” som många investerare tar i beaktande då de köper och säljer bitcoin.

Det är också osäkert hurdan praktiskt betydelse centralbankens anmodan kommer överhuvudtaget att ha. Enligt indiska Unocoin-börsen har inte en enda indisk bank slutat samarbeta med kryptovalutaföretag. Enligt Unocoin har anmodan inte heller någon inverkan på bitcoins juridiska ställning i Indien.

Indiens centralbank vill begränsa tjänster för Bitcoin-företag. (BILD: BigCoin)

Kryptosvindlare Craig Wright förenar kryptoscenen

Under senaste åren har det utvecklats en viss sorts “tribalism” inom kryptovalutascenen. En del kryptohobbyister har t.ex. tagit en viss krypto som eget och börjat smutskasta andra. Denna inre motstridighet kan vittnas speciellt i konkurrerande projekt, så som Bitcoin och dess splittrade kopia Bitcoin Cash.

Nu ser det ut som att dessa grälande grabbar runt kryptoscenen håller på att förenas om en sak: nämligen hat och avsky mot kryptovalutasvindlare. Framför allt är förenande faktorn Craig Wright, som år 2015 ljög och påstod sig vara Bitcoins uppfinnare Satoshi Nakamoto.

Trots att kryptoanvändare redan från första början har avslöjat Wrights lögner, har hans berättelser lyckats övertyga vissa och Wright har bl.a. fått tala i kryptovalutarelaterade händelser. Men nu har kryptovalutascenen fått tillräckligt.

”Den här mannen gör huvudlösa påståenden, så varför låter man en sådan svindlare tala i kryptokonferenser?” frågade Ethereums utvecklare Vitalik Buterin förra veckan i en konferens i Seoul. Vitalik fick dånande applåder från publiken. Efter Buterins kommentarer har också andra kryptoutvecklare kommit fram för att tala om saken.

“Jag skrev ett forskningspapper om blixtnätverk, men förstår ändå inget av vad Wright säger”, berättar blixtnätverksutvecklaren Joseph Poon.

”Det här är inte fråga om normal friktion mellan utvecklare. Det här är ett svar till Wrights medvetna bedrägeri” fortsatte Poon.

Om inget annat förenar krypton, så har vi åtminstone en gemensam fiende.

“Jag tänker inte ansvarslöst påstå mig vara Satoshi Nakamoto”, skriver Craig Wright på tavlan. (BILD: Phneep.com)

Innehåll till veckogranskningen?

Information om intressanta Bitcoin-nyheter eller artiklar samt säljare som godkänner bitcoin kan du skicka som e-post till adressen [email protected].