Veckogranskning 17/2018: Finansinstitut vill växla bitcoin

Glada vappen, klara vappen! Bitcoin har igen haft en livlig vecka. Flera betydande finansinstitut har berättat att de överväger att påbörja bitcoin-business redan i nära framtiden. Det torde inte ta länge, eftersom flera tänker sätta igång kryptovalutaverksamhet redan inom ett halvt år.

Dessutom är Bitcoin.com i svårigheter. En växande mängd kryptoanvändare håller på att stämma Bitcoin.com med en gruppanklagelse efter att webbsidan gjort reklam på Bitcoin Cash som äkta Bitcoin medan de samtidigt kallade ursprungliga Bitcoin för Bitcoin Core. Missledande reklamer har fått kunder att i misstag köpa Bitcoin Cash tokens då de ville ha verkliga bitcoins. Sådant handlande går inte enligt USA:s lagstiftning, så Bitcoin.com och dess ägare Roger Ver kan snart bli tvungna att förklara sina handlingar framför en domstol.

I andra nyheter behandlar vi hur växande kryptobrytning påverkar apparatsproducenters näringsliv. Därtill funderar vi vad du kan göra om en beväpnad grupp stormar ditt hem och vill ha dina bitcoins.

Förra veckans granskning kan du läsa här.

Bittiraha.fi och Prasos Ab önskar er glada vappen!

En femtedel av finansinstitut vill investera i krypton

Thomson Reuters, moderföretaget för bl.a. Reuters-nyhetstjänsten, har undersökt finansinstituts intresse för kryptomyntsinvestering. Enligt undersökningen har var femte som svarade intresse att påbörja kryptomyntshandel under följande 12 månader. Mer än 400 kundföretag svarade på förfrågningen, inklusive flera betydande banker och fonder.

70 procent av intresserade finansinstitut berättade att de har planer att påbörja virtualvalutahandel redan inom 3-6 månader.

Flera framstående finansbranschens företag har redan annonserat sin avsikt att stiga in i kryptovalutavärlden. I februari köpte Goldman Sachs en betydande andel av kryptovalutabörsen Poloniex. I april berättade Bloomberg att Soros Fund Management förbereder investesteringar i kryptovalutor. Fortune däremot gjorde nyhet på att Venrock, Rockefeller-bankirfamiljens investeringsföretag, börjat samarbeta med newyorkiska kryptoinvesteringsföretaget CoinFund.

Det är sannolikt att finansbranschens intresse för kryptovalutor fortsätter att växa då stora institut kommer med i spelet. Ifall stora institut lyckas i sina kryptoaffärer utan större problem, kan också mindre företag se det som ett positivt tecken och själv våga investera.

Finansinstitut är intresserade av bitcoin och flera tänker börja snabbare än senare.

NASDAQ överväger kryptovalutor

Världens näst största börs NASDAQ är intresserad att erbjuda kryptovalutors utbyte. I en intervju åt CNBC berättar NASDAQs v.d. Adena Friedman att NASDAQ är färdig att erbjuda kryptotjänster åt sina kunder när branschen och reglering kring den utvecklas.

“NASDAQ verkligen överväger att den i något skede blir också en kryptovalutabörs” uttalar Friedman. Enligt Friedman kunde NASDAQ komma med i kryptovalutavärlden så länge som reglering och laglig praktik kring branschen blir etablerad och politiska situationen lugnar sig.

“Jag tror att kryptovalutor kommer att stanna här och frågan är snarast hur länge det tar för marknaderna att mogna” spår Friedman. Enligt Friedman har bitcoin och andra kryptovalutor en löftesrik framtid och det är främst fråga om hur mycket tid det tar före de kan fylla sitt löfte.

Trots att NASDAQ tills vidare inte direkt erbjuder bitcoin- eller kryptotjänster, har de redan börjat nosa kring kryptofältet. Förra onsdag meddelade NASDAQ att de kommer att samarbeta med kryptovalutabörsen Gemini.

Teknologibörsen NASDAQ är intresserad av kryptovalutabusiness, bara lagstiftningen klarnar. (BILD: bfishadow)

Kryptobörser rör sig efter bästa lagarna

Största delen av världens bitcoin-utbyte sker via Malta, berättar Morgan Stanleys nya undersökning. Fastän flera länder har betydligt mera registrerade bitcoin- och kryptovalutabörser än Malta, hanterar önationens börser mer transaktioner än större länders börser.

En betydande del av Maltas kryptoväxling sker via kryptobörsen Binance, som hör till världens största. Tidigare i år annonserade Binance att de börjar flytta sina operationer bort från Asien p.g.a. asiatiska staters allt strängare kryptopolitik. Malta har lockat kryptobörser och –tjänster tack vare landets kryptovalutapositiva lagstiftning.

Enligt Morgan Stanleys undersökning är lagstiftningen den mest betydande enstaka faktorn som påverkar i vilket land börser bestämmer sig att operera. Utöver Malta håller kryptoindustrin på att växa kraftigt i t.ex. Schweiz och Gibraltar.

“En klar och inbjudande lagstiftning kan få en börs att välja ett land över ett annat. En legal säkerhet är viktigt för företag för att de kan planera framtiden och veta vad man kan förvänta” konstaterar rapporten.

Malta lockar firmor tack vare sin positiva lagstiftning, måttlig beskattning och paradisklimat.

Gruppanklagelse mot Bitcoin.com

Roger Ver och hans webbportal Bitcoin.com har fått en hel mängd negativ uppmärksamhet efter att sajten började använda säregna begrepp och suspekt marknadsföring. Nu ser det ut som att Bitcoin.com kan även hamna framför en domstol och förklara sin verksamhet.

Bitcoin.com var en gång i tiden bland de mest populära och pålitliga Bitcoin-portaler, men efter skapandet av Bitcoin Cash har de börjat handla minst sagt tvivelaktigt. Bitcoin.com har börjat marknadsföra Bitcoin Cash som ursprungliga Bitcoin och däremot kalla ursprungliga Bitcoin för “Bitcoin Core”. På grund av Bitcoin.coms stora synlighet har en del investerare i misstag köpt Bitcoin Cash då deras avsikt var att köpa bitcoins.

En grupp Bitcoin-användare, forskare och investerare har börjat förbereda en anklagelse mot Bitcoin.com och Roger Ver. Användare som i misstag har köpt Bitcoin Cash från Bitcoin.com kan komma med i anklagelsen via webbsidan bitcoincomlawsuit.info.

Bitcoin Cash är en kopia på Bitcoin som gjorts på bas av dess blockkedja, och skiljer sig från Bitcoin bl.a. i fråga om blockens maximala storlek. Bitcoin Cashs kurs har gungat våldsamt, vilket har fått Bitcoin Cash –aktivister att även förstöra myntet för att en sjunkande efterfråga inte skulle påverka kursen för negativt. Bitcoin Cash har också lidit av olika tekniska problem, eftersom t.ex. brytare inte verkar vara särskilt lojala mot Bitcoin Cash.

Ifall du vill köpa bitcoins, bär det sig att vara säker på att du får vad du beställt. Fallet Bitcoin.com visar att även företag som fungerat i åratal och redan etablerat sin position kan använda tvivelaktiga handlingssätt.

Roger Ver var en gång betraktad som en hjälte i Bitcoin-världen, men hans stolthet har fått honom att falla lågt och han är på god väg att bli en skurk. (BILD: Roger Ver)

10% av AMD:s vinster från kryptobrytning

Till och med en tiondel av processorproducenten AMD:s första årskvartalens vinster kom från ett ökat intresse för kryptobrytning, uppskattar företaget. Företaget berättade också att de under första kvartalet producerade 1,65 miljarder dollar vinster, vilket är 40% mer än samma tid förra året.

“Blockkedjeinfrastrukturen har kommit för att stanna. Redan nu finns det flera appar som utnyttjar blockkedjeteknologi. Flera användare köper nuförtiden grafikkort både för att producera och konsumera” berättar AMD:s v.d. Lisa Su.

Trots att kryptovalutabrytning är en växande verksamhet, verkar producenterna ännu i första hand skapa produkter för spelare och bildhantering. Ifall kryptovalutors brytning ökar betydligt, kan producenterna överväga att ändra sin praktik. Tills vidare njuter de närmast passivt av branschens tillväxt.

AMD:s Radeon-grafikkort är väldigt populära bland kryptobrytare och spelare. (BILD: Radeon)

Beväpnad grupp rånade bitcoins i Dubai

Dubais polis har gripit tio män som misstänks ha stulit 1,9 miljoner dollar värt bitcoins i ett beväpnat rån. Gruppen hade lurat två bitcoin-investerare att träffa dem i ett tomt kontor, där de rånade dem genom att hota med vapen.

Polisen grep mannen som misstänks vara gruppens ledare inom två dygn. Polisen hittade mannen med en artificiell intelligens som analyserade blockkedjan och bitcoin-transaktioner, varmed den snabbt fick tag på rånarna.

Fysiska kryptovalutastölder har blivit mer allmänna efter att kryptovalutornas värde stigit högre. Tidigare i april rånades det 365 000 euro värt bitcoins från en malajisk man. I januari blev en bloggare i Sankt Petersburg offer för misshandel och rån efter att han berättat om sina kryptoinvesteringar på Internet.

Det är svårare att skydda sig mot traditionella rövare med lösenord. Därför är det vettigt att i fråga om större summor förvara kryptovalutorna på ett sätt som gör det omöjligt för även användaren själv att snabbt få tag på dem. Goda alternativ är exempelvis Coinmotions förvaringstjänst och fysiska bitcoin-plånböcker.

Det förespråkas inte heller att skryta med sina egna investeringar på nätet, utan förnuft och omtanke bär bättre. Trots att en stor del av människor är bra typer, ryms det också skumma skurkar i gänget.

Om du har betydande egendomar i krypton, lönar det sig att hålla käften fast och pengarna i en säker plats.

Innehåll till veckogranskningen?

Information om intressanta Bitcoin-nyheter eller artiklar samt säljare som godkänner bitcoin kan du skicka som e-post till adressen [email protected].