Veckogranskning 18/2018: Goldman Sachs börjar Bitcoin-verksamhet

Som ni skarpsynta kanske märkte från rubriken har det under veckan hänt något ganska betydelsefullt. Goldman Sachs, en av världens största och mest kända banker, slådde en bomb då de berättade att de kommer att sköta vissa kryptovalutarelaterade affärer för sina kunder. Banken berättade också att om och när de får politiska och juridiska knutarna utredda kan de möjligen utvidga tjänsterna så att banken i framtiden kunde både sälja och köpa bitcoins. Det här skulle betyda att banken blir en bitcoin-börs.

Samtidigt som Goldman Sachs vill in på kryptomarknaderna, gör nordiska bankkoncernen Nordea sitt bästa för att bli av med kryptoföretagare. Nordea har börjat stänga ner kryptotjänsters konton, vilket har lett till att de blivit stämda inför rätta i Norge. Nordea vann ändå första rundan då domstolen konstaterade att stängande av kontot var ok, eftersom penningtvätt, terrorism och alla andra skrämmande ord.

Men vad annat kunde man förvänta. Krypton är en banbrytande uppfinning som fundamentalt förändrar hela systemet och ändrar gamla maktstrukturer. Om de skulle bli en del av samhället utan problem och motstånd, skulle de troligen inte vara en särskilt stor revolution.
Krypton är ändå en stor revolution. Och som alltid i revolutioner kan de rika adliga endast flytta makt åt folket eller förlora sina sista smulor.

Veckans tekniska analys kan du läsa här.

Förra veckans nyheter kan du läsa här.

Ettor och nollor är mer pålitliga än politiska pengar, eftersom matematiken inte ljuger medan politiker sällan gör annat.

Goldman Sachs bjuder på kryptotjänster

En av världens största banker Goldman Sachs håller på att börja begränsat Bitcoin-utbyte för sina kunder. Banken börjar inte omedelbart sälja och köpa bitcoins, utan fokuserar först på olika kontrakt och arrangemang som har att göra med Bitcoin på ett sätt eller annat. Enligt Goldman Sachs beror beslutet på en ökad efterfrågan.

“När våra kunder berättar att de vill hålla sina pengar i bitcoins, eftersom de anser det vara ett alternativt sätt att förvara värde, så förstås är vi intresserade” berättade Goldman Sachs representant Rana Yared.

Goldman Sachs har också en arbetsgrupp som utreder juridiska frågor och bankens möjligheter att börja erbjuda mer omfattande bitcoin-utbyte. Ifall banken får nödvändiga licenser och arrangemang ordnat, överväger de allvarligt att också bli en bitcoin-börs.

Vid sidan om Goldman Sachs är också flera andra betydande finansinstitut instresserade av bitcoin. Enligt en undersökning som publicerats förra veckan är t.o.m. var femte finansinstitut på väg att börja kryptovalutahandel. Majoriteten tänker börja verksamheten redan inom ett halvt år.

Goldman Sachs är färdig att omfamna krypton genast när lagstiftningen klarnar.

Bitcoins brytningskapacitet större än någonsin

Bitcoin-nätverket har nu mer brytning än någonsin förr.  Månadens första dag mättes det att Bitcoin-nätverket bryter 31 590 petahash per sekund. Kring förra sommarens slut var nätverkets brytningskapacitet bara ca 4 000 petahash per sekund.

Bitcoin-nätverkets beräkningskapacitet har vuxit under året trots att själva bitcoins kurs har sjunkit betydligt från vad det var vid slutåret. Man kan hitta flera orsaker för fenomenet, så som att billigare och effektivare kretsar kommit på marknaden samt brytningskapacitet som flyttats från Bitcoin Cash –kopiamyntet tillbaka till Bitcoins egna blockkedja.

Bitcoin är just nu överlägset världens mest effektiva projekt med decentraliserad beräkning och starkare än en enda av världens superdatorer. Eftersom Bitcoin-nätverkets säkerhet är direkt jämförbar med dess beräkningskapacitet, kan vi med säkerhet påstå att Bitcoin-transaktioner nuförtiden är det bästa sättet att säkra och skydda information som någonsin funnits.

Bitcoins brytningskapacitet försäkrar att dess blockkedja är världens säkraste plats att lagra information.

Norsk bitcoin-börs förlorade rättegång mot Nordea

Norska kryptovalutabörsen Bitmynt AS har förlorat en rättegång mot Nordeas bankkoncern. Tidigare i år tog Nordea i bruk en väldigt Bitcoin-fientlig politik. Koncernen bland annat förbjöd sina arbeta från att utöva kryptovalutahandel, och därtill började de stänga ner olika kryptovalutaföretags konton oberoende om de hade gjort något fel eller inte.

Nordeas handling har kritiserats och anses allmänt vara orättvist. Bl.a. olika nordiska fackföreningar har uppskattat att vissa Nordeas Bitcoin-fientliga beslut inte nödvändigtvis även är lagliga. Bitmynt AS v.d. Sturle Sunde stämde också Nordea inför rätta för att testa förbudets legalitet.
Enligt Norges domstol hade Nordea rätten att stänga Bitmynts bankkonton.

Domstolen motiverar sitt beslut med att “det är klart att bitcoin-utbyte medför risker om kriminell verksamhet”. Därför har Nordea en ”objektiv orsak” att avsluta sina tjänster.

Man kan ännu klaga om domstolens beslut, och det är osannolikt att själva fallets behandlande skulle stanna här. Sunde har själv övervägt att han kunde börja gruppfinansiera rättegången, eftersom dess resultat har stor betydelse för hela kryptovalutaindustrin.

Bitmynts Sunde är färdig att fortsätta striden mot Nordea och han överväger gruppfinansiering för att styrka fronten. (BILD: Alexander Åsnes)

Rånad rysk kryptoblogist hittades död

En känd rysk kryptovalutabloggare och investerare Pavel Nyashin har hittats död i sitt hem i Sankt Petersburg. Nyashins dödsorsak är tills vidare oklar.

Nyashin blev offer för ett rån tidigare i Januari efter att han berättat om sina kryptoinvesteringar på nätet. En grupp beväpnade män anföll och misshandlade honom och lyckades råna 425 000 dollar värt kontantpengar.

Kryptovalutaföretag och hobbyister med offentlig verksamhet I Ryssland har mött våld i ökande mängd. Förutom Nyashin har också bl.a. PRISM-kryptovalutans utvecklare Juri mayorov blivit offer för rån. Mayorov blev kidnappad i februari och kidnapparna fick hotat 300 BTC, 20 000 dollar kontanter och hans tre smarttelefoner.

Enligt lokala nyhetskällör har myndigheterna börjat undersöka dödens detaljer, men åtminstone hittills har medierna inte berättat att ett brott misstänks. Ingenting kan ändå uteslutas vid det här skedet.

Pavel Nyashin skröt med sin kryptoegendom på nätet och blev misshandlad och rånad. Nu är han död.

Kvantblockkedja kan skydda från kvantdatorer

Två forskare i Nya Zeelands Victoria University har publicerad ett förbättringsförslag gällande blockkedjor, som grundar sig på kvantmekanikens lagar. Enligt nya förslaget kunde man till blockkedjornas konfirmation använda ett fenomen inom kvantmekaniken som heter “kvantsammanfältning”.

I grund och botten beskriver kvantsammanfältning ett fenomen där två partiklar kan påverka varandras tillstånd utan att det verkar finnas något verkligt sätt att flytta information mellan dem. Enligt förslaget kunde denna sammanfältning utnyttjas för att göra krypteringssätt som inte kan förfalskas eller dekrypteras.

Man har varit rädd för att kvantdatorer kunde riskera flera nuvarande världens krypteringar. Flera har misstänkt att kvantdatorernas beräkningskapacitet kunde göra t.ex. Bitcoins nuvarande kryptering meningslöst och förstöra hela valutans värde.

Å andra sidan, om kvantmekanikens lagar kan användas i kryptering så skapar det lösningar vars dekryptering är omöjligt. Naturligtvis är allt bara spekulation, eftersom kvantdatorer inte ännu finns. Om och när de kommer är det ändå mer än bra om kryptovärlden är beredd på dess potentiella faror.

Kvantsammanfältning kopplar två kvantnivåns partiklar till varandra på sätt som vi inte ännu fullständigt förstår. (BILD: ishdasrox)

CoinMarketCap dumpade Bitcoin.com

CoinMarketCap, världens största service som följer kryptovalutabörser, har tagit bort länken till Bitcoin.com från sin webbsida. Tidigare länkade CoinMarketCap direkt till Bitcoin.com från Bitcoins sida, men efter Bitcoin.coms ägares Roger Vers verksamhet har CoinMarketCap ändrat sina länkar.

Bitcoin.com och Roger Ver har fått hard kritik efter att de gjort reklam på Bitcoin Cash –kopiamyntet som äkta Bitcoin. En gruppanklagelse samlas mot Ver, eftersom det är mycket möjligt att sådan verksamhet anses vara mot USA:s marknadslagar.

Bitcoin Cash har annars också haft svårigheter på sistone. BCHs anhängare antog att myntet skulle snabbt bli mer populärt än ursprungliga Bitcoin, men nu ser det ut som att det inte kommer att hända. Detta har fått bl.a. flera brytare att flytta tillbaka till Bitcoins ursprungliga blockkedjans brytning, som allmänt anses vara mer tryggt och effektivt än Bitcoin Cash.

Ifall du vill veta vad som händer i Bitcoin-världen från internationella medier lönar det sig i stället för bitcoin.com att följa t.ex. Coindesk.

Roger Ver har väckt raseri efter att han börjat marknadsföra sin Bitcoin Cash –altcoin som äkta bitcoin.

Innehåll till veckogranskningen?

Information om intressanta Bitcoin-nyheter eller artiklar samt säljare som godkänner bitcoin kan du skicka som e-post till adressen [email protected].