Veckogranskning 22/2018: Om fiat vill klara sig mot krypton måste de utvecklas

Och så är det sommar igen, nu även officiellt! Bittiraha.fi och Prasos Ab gratulerar alla utexaminerade och önskar solen soligt välkommen.

Trots att förra månaden var ganska tung för kryptovalutor har senaste veckan varit betydligt soligare. Bitcoin sjönk i maj kring 7 000 dollar, vilket enligt vanlig tradition också fick andra kryptovalutors kurser att dyka ner.

Senaste veckan däremot har kryptopengar börjat visa tecken på en möjlig uppgång. Bitcoin steg flera procent från 7 200 dollar och rör sig nu kring 7 600 dollar. Allt som allt har kryptovalumarknaderna fått över 20 miljarder dollar nya pengar, vilket kan tyda på ett slut för marknadsnedgången.

I den här veckogranskningen berättar vi om allt möjligt intressant. Nämligen har IMF uppskattat att traditionella penningsystemet måste ändras och utvecklas för att klara sig mot kryptovalutor – och därmed bli mer just som kryptovalutor. Samtidigt måste Bitcoin och andra krypton begränsas med lagstiftning, eftersom terrorism, penningtvätt och annat strunt igen.

I andra nyheter behandlar vi bl.a. rykten om Googles eget kryptomynt, ett blockkedjeprojekt som stöder Kataloniens decentraliserade elnät, samt varför beräkningskapaciteten bakom Bitcoin är viktigt.

Förra veckans granskning kan du läsa här.

Bitcoin börjar redan vara så nära mainstream att fysiska Bitcoin-plånböcker nu säljs på flygfält. Den här bilden är tagen i Köpenhamn. (BILD: AWellSpokenBully)

IMF-chef: Fiat måste utvecklas för att klara sig mot krypton

Internationella valutafonden IMF har publicerat en artikel där det föreslås nya sätt att göra “fiat-pengar attraktiva i en digital tid”. I artikeln föreslår IMF:s Förmögenhets- och kapitalmarknadernas vice chef Dong He tre sätt med vilka centralbanker kan kämpa mot stigande kryptovalutor.

”Centralbankerna måste kämpa för att göra fiat-valutorna ännu bättre och mer stabila. Bästa svaret centralbankerna kan ge är att fortsätta penningpolitik och samtidigt vara öppna för nya idéer,” skriver Dong He.

Enligt He är det också viktigt att åstadkomma effektiv reglering gällande kryptovalutor. Just nu har kryptovalutor enligt honom en bättre position eftersom de inte just alls regleras. Den här friheten ger krypton ett försprång jämfört med traditionella fiat-pengar.

Enligt vice chefen betyder det här att centralbanker och stater måste ta i bruk olika sätt att övervaka kryptovalutor, penningtvätt och finansiering av terrorism. Dong He vill också att stater ger bättre konsumentskydd och beskattar kryptovalutatransaktioner.

Dong He föreslår också att centralbanker skulle börja utnyttja kryptovalutors teknologiska innovationer. Centralbanker kunde exempelvis skapa en egen digital valuta, varmed de kunde erbjuda kunder flera samma fördelar som kryptovalutor, t.ex. snabbare och billigare transaktioner.

Om traditionella pengar vill tävla med moderna finansteknologin har Bitcoin mycket att lära dem.

Estland överger planer att skapa statlig krypto

Estland har varit tvungen att backa från sina planer att skapa en statlig kryptovaluta. Enligt Bloomberg har Estland åtminstone tills vidare övergett planerna efter att Europas centralbank och dess ledarskap starkt ställt sig emot det.

”Inte en enda medlemstat kan skapa sin egen valuta; som euroområdets valuta fungerar bara euro,” kommenterade Europas centralbanks chef Mario Draghi gällande Estlands projekt förra november.

Enligt Europas centralbank är euro den enda officiella valutan som tillåts inom euroområdet. Estcoin kan alltså inte fungera som officiell valuta i landet. I stället för officiell valuta kommer Estcoin att användas t.ex. i kontrakt mellan elektroniska medborgare och andra transaktioner.

”Vi accepterade i diskussioner med politiker att Estcoin i fortsättningen utvecklas för att användas i transaktioner mellan elektroniska medborgare. Andra alternativ har vi inte. Vi skapar inte en ny valuta,” berättar Estlands IT-strategichef Siim Sikkut om Estcoins situation.

Mario Draghis och Europas centralbanks stränga motstånd har fått Estland att överge sina planer att skapa en officiell statlig kryptovaluta.

Googles kryptoförbud kan tyda på Googles eget kryptomynt

Enligt experter kan Googles Bitcoin- och kryptoförbud vara ett tecken på företagets avsikter att skapa en egen kryptovaluta, berättar Independent.

”Jag förstår att Google och Facebook har enorm press att moderera vad deras användare läser, men trots det gör de ännu reklam för hasardspel och annan moraliskt tvivelaktig verksamhet.

Jag tror att Googles kryptoförbud har att göra med deras potentiella planer att i nära framtiden marknadsföra sin egen kryptovaluta. Genom att ta bort alla andra kryptovalutors reklamer kan de göra så med egna villkor,” berättar verkställande direktören för manchesteriska investeringsföretaget Blackmore Group.

Det har påståtts att Google varit i kontakt med Ethereums huvudutvecklare Vitalik Buterin under förra månaden. Enligt rykten vill Google att Buterin skulle arbeta med deras blockkedje – och kryptovalutaprojekt.

Googles representanter vägrade kommentera saken eller spekulationen kring det åt Independent.

Enligt experter som intervjuats av Independent kan Googles kryptoförbud tyda på deras avsikt att skapa en egen Googlecoin.

Sydkorea tillåter ICO-projekt på nytt

Sydkoreas centralbank har som avsikt att på nytt legalisera ICO-finansiering, berättar lokala nyhetskällor. Enligt lokala Business Korea –median tänker myndigheter förstärka kryptovalutornas lagliga grund, och som en del av lagförändringen annulleras också ICO-förbudet.

Enligt Business Koreas information kommer ICO-investering att vara tillåtet ifall företaget registreras åt myndigheterna och fyller lagliga krav.

ICO-, alltså Initial Coin Offering, är ett namn för olika finansieringsmetoder där företaget skapar sina egna kryptopengar och sedan säljer dem. Vinsterna från salut kan användas för att utveckla företagets verksamhet. Om företagen lyckas, antar man att kryptomyntens pris stiger.

Sydkorea förbjöd ICO-investeringar vid förra årets slut.

Sydkorea vill göra sin kryptoreglering mer pålitlig och omfattande, vilket också innebär ICO-legalisering.  

Katalonien vill decentralisera elproduktion med blockkedjan

Katalonien som strider för sin självständighet syftar att utmana Spaniens centralmakt med blockkedjeteknologin. Katalonien planerar att utveckla sin egen kryptopollett, som de tänker dela åt medborgare som producerar solkraft.

Spaniens lag begränsar energiförsäljning mellan medborgare genom att medborgarna måste betala elföretag för elnätets användning före de kan sälja producerade elektriciteten till nationella elnätet eller andra konsumenter. Kataloniens regering betraktar att dessa extra kostnader begränsar decentraliserad elproduktions utveckling samt efterfrågan för solkraft.

Kataloniens lösning är att skapa en egen kryptopollett med namnet ION, varmed konsumenter kan köpa el direkt från varandra. Fastän projektet ännu är i utvecklingsskede, kan det potentiellt göra elsalu mer direkt och självständig elproduktion mer lönsamt.

Trots att projektet minskar Spaniens regerings och lagstiftningens makt, betonar projektets ansvarande Lluïsa Marsal att det inte är projektets avsikt.

“Kryptopolletten har inget att göra med självständighet. Den är endast ett sätt att decentraliserat kontrollera elnät,” berättar Marsal.

Solenergi och decentraliserad elproduktion är bra sätt att kämpa mot klimatförändring och konsumtion, men lagstiftningen blir ofta efter teknologiska utvecklingen. (BILD: WiNG)

51%-attacker söndrat flera krypton

ZenCash-alternativkrypton har blivit offer för en 51%-attack. Genom anfallet lyckades hackaren använda sina ZenCash dubbelt, vilket i praktiken dubblade deras värde och samtidigt försvagade marknadernas tillit på ZenCash.

Med en 51%-attack menas en situation där en illvillig part kontrollerar över hälften av brytningskapaciteten som säkrar blockkedjan. Genom att kontrollera största delen av brytningskapaciteten kan anfallaren manipulera blockkedjans transaktioner.

ZenCash är färskaste offret, men inte det enda. Under senaste månaden har flera altcoins blivit offer för 51%-attacker. I maj blev alternativvalutorna Verge, Bitcoin Gold och Electroneum offer för en sådan attack, och har inte ännu lyckats återfå marknadernas tro.

Då kryptovalutor och deras värde vuxit har också 51%-attacker blivit mer allmänna. Ju mera olika valutor det finns, desto flera blockkedjor bryts i genomsnitt av brytare. Den här decentraliserade, mindre brytningskapaciteten i sin tur försvagar blockkedjornas säkerhet.

51%-attacker är en bra påminnelse om varför brytningskapaciteten bakom Bitcoin inte är onödigt. Bitcoin-nätverket är världens största enstaka projekt för decentraliserad brytning, varmed det i praktiken är omöjligt att någon fientlig part kunde ta det i kontroll.

51%-attacker gör decentraliserade blockkedjor osäkra, men lyckligtvis är Bitcoin skyddad från sådant.

Innehåll till veckogranskningen?

Information om intressanta Bitcoin-nyheter eller artiklar samt säljare som godkänner bitcoin kan du skicka som e-post till adressen [email protected].