Viikkokatsaus 11/2018: Salamaverkot ovat lähestulkoon valmiita

Kurssi on polkenut tasaisen “matalana” kuluneella viikolla. Hinta pyörii 8 000 dollarin kieppeillä eikä uskalla ottaa isoja askelia mihinkään suuntaan. Tietysti tällaisenkin kurssin sanominen matalaksi on aikamoinen tilastoharha ja kertoo lähinnä kuplassa elämisestä, sillä vielä viime vuonna samaan aikaan bitcoin oli lähestulkoon kymmenen kertaa matalammalla. Kurssi on toistaiseksi onnistunut joka vuosi nousemaan korkeammalle kuin mitä se oli edellisenä vuonna, vaikka kurssi väliaikaisesti heilahteleekin.

Jos kurssista lukeminen kiinnostaa analyyttisemminkin, kannattaa tutustua analyytikkomme Toni Kososen tekniseen analyysiin, jossa mietitään, mihin suuntaan kurssi seuraavaksi saattaisi liikkua.

Pelkkään kurssiin keskittyminen onkin suhteellisen harhaanjohtavaa. Bitcoin on loppukädessä teknologia. Vaikka kurssi kertookin jotain siitä, minkä verran Bitcoinia käytetään, tulee Bitcoinin lopullisen kohtalon määrittelemään se, toimiiko Bitcoin teknologiana vai ei.

Teknologisella rintamalla Bitcoinille kuuluukin hurjan hyvää! Ensimmäinen beta-julkaisu Salamaverkko-sovelluksesta on päässyt julki ja kiinnostuneiden testailijoiden käyttöön. Uutinen on huikea, koska se kertoo Salamaverkkojen olevan viittä vaille valmiina. Jos ja kun Salamaverkot yleistyvät, tulee Bitcoin näkemään täysin uudenlaisen ajan, jolloin siirrot muuttuvat lähestulkoon välittömiksi ja ilmaisiksi. Kun Salamaverkot ovat valmiita, Bitcoinilla on tekninen potentiaali kasvaa koko maailman käytössä olevaksi globaaliksi valuutaksi.

Salamaverkkojen lisäksi viikkokatsauksessa tsekataan suurten Internet-yritysten kryptorahapolitiikkaa sekä kuninkaallisia.

Viime viikon katsaukseet voit tutustua täältä.

Muun muassa suositun Skyforge-pelin valmistaja Mail.ru Group on kertonut, että se haluaa implementoida kryptovaluutat vahvasti palveluihinsa.

Ensimmäinen salamaverkkosovellus tulossa kuluttajille

Bitcoinin päälle rakennettavaa skaalausratkaisu Salamaverkkoa kehittävä Lightning Labs on ilmoittanut julkaisevansa ensimmäisen beta-versionsa Salamaverkko-sovelluksestaan Indistä. Uusi Ind 0.4 on ensimmäinen merkittävän salamaverkkokehittäjän julkaisema Bitcoinin pääverkkoa varten kehitetty beta-julkaisu.

Beta-julkaisu tarkoittaa, että kehittäjät pitävät sovellusta riittävän valmiina ja turvallisena, että se voidaan ottaa laajempaan testikäyttöön. Sovelluksesta voi löytyä vielä joitain bugeja, mutta kehittäjät ovat luottavaisia, että versio on riittävän valmis käytettäväksi.

“Kutsumme tätä betaksi, koska siinä on kaikki tarpeelliset turvallisuus- ja muut ominaisuudet, jotta kiinnostuneet käyttäjät voivat alkaa testailla salamasiirtoja pienillä määrillä bitcoineja,” kertoi Lightning Labsin tekninen johtaja Olaoluwa Osuntokun Bitcoin Magazinelle.

Salamaverkot ovat Bitcoinin lohkoketjun päälle rakennettava lisäkerros, joka siirtää suuren osan bitcoin-siirroista varsinaisen lohkoketjun ulkopuolelle. Tämä puolestaan tekee bitcoin-siirroista huomattavasti nopeampia ja halvempia kuin nykyään sekä lisää Bitcoinin anonymiteettiä ja turvallisuutta.

Mikäli Salamaverkot voivat lunastaa edes pienen osan lupauksistaan, on niillä potentiaalia nostaa Bitcoinin siirtonopeus jopa tuhansia kertoja nopeammaksi kuin Visalla, MasterCardilla ja PayPalilla yhteensä. Salamaverkkojen uskotaan yleistyvän kuluvan vuoden aikana huomattavasti.

Salamaverkkojen myötä bitcoinista tulee tehokkain ja nopein tapa lähettää rahaa, mitä on koskaan kehitetty.

Google kieltää kryptovaluuttamainonnan

Google on julkaissut päivityksen yrityksen mainontaa koskeviin ehtoihin. Uusi sääntöpäivitys kieltää kaiken Google Adsissa tapahtuvan kryptovaluuttoihin liittyvän mainonnan.

Uudet säännöt vaikuttavat kaikkeenn “kryptovaluuttoihin ja niihin liittyvään sisältöön, kuten ICO-hankkeisiin ja lompakkopalveluihin” liittyvän mainontaan.

Googlella on ollut aikaisemmin ongelmia mainostensa kanssa. Tietyt kyseenalaiset tahot ovat käyttäneet Google Adsia muun muassa upottaakseen sivuille haitallista koodia, joka louhii käyttäjien koneella salaa kryptovaluuttoja. Googlen ehdot ovat kieltäneet tällaisen toiminnan, mutta Google ei ole onnistunut valvomaan kieltoa erityisen tehokkaasti.

“Meillä ei ole kristallipalloa, josta voisimme nähdä tulevaisuuden, mutta olemme huomanneet, että monet näistä hankkeista ovat vahingoittaneet asiakkaitamme. Tämän vuoksi tahdomme lähestyä asiaa äärimmäisellä varovaisuudella,” kertoi Googlen mainontavastaava Scott Spencer CNBC:lle.

Kryptovaluuttayritykset ja -harrastajat ovat reagoineet Googlen mainontaan negatiivisesti. Mainonnan katsotaan olevan epäreilu, koska se kieltää myös laillisesti toimivien yritysten mainonnan.

“Googlen uudet säännökset ovat lyhytnäköisiä. Suurin osa kryptovaluuttabisneksistä noudattavat lakia ja toimivat vastuullisesti. Ymmärrämme, että Googlella on tarvetta olla ylisuojelevainen, mutta toivomme yrityksen miettivän politiikkaansa uudestaan,” kommentoi Prasos Oyn:n toimitusjohtaja Henry Brade.

Googlen uudet säännöt kieltävät kaiken kryptomainonnan, niin laillisen kuin laittomankin.

Venäjän suurin nettipalvelu ottaa Bitcoinit käyttöönsä

Samaan aikaan, kun länsimaiset Internet-yritykset muuttavat käyttäjäehtojaan kryptovaluuttakielteisimmiksi, Venäjällä on käynnissä päinvastainen kehitys. Venäjän suurin informaatioteknologian yritys Mail.Ru Group on kertonut, että se tulee implementoimaan bitcoinin ja muita kryptovaluuttoja palveluihinsa. Mail.Ru:n mukaan yritys tulee antamaan mainostajille ja mainosyrityksille mahdollisuuden maksaa sekä saada maksuja bitcoineina ja muutamina muina merkittävinä kryptovaluuttoina.

Mail.Ru Group on ylivertaisesti Venäjän suurin Internet-alan yritys. Mail.Ru vastaa muun muassa Venäjän Facebook-kilpailijasta VKontaktesta sekä suosituista nettipeleistä, kuten Armored Warfare sekä Skyforge. Lisäksi Mail.Ru tarjoaa muun muassa pikaviesti- ja sähköpostipalveluja.

“Meillä on tapana antaa asiakkaillemme mahdollisimman laajat mahdollisuudet kehittää bisneksiään. Mainospalvelumme tulee muodostamaan pohjan digitaaliselle ekosysteemillemme, joka tulee myöhemmin laajenemaan muihin Mail.Ru:n tuotteisiin, kuten peleihin,” Mail.Ru:n varajohtaja Dimitri Sergeev kertoi lausunnossa.

Mail.ru:n palveluja käytetään kaikkialla Venäjällä ja yritys on maassa yhtä tuttu nimi kuin Google tai Facebook länsimaissa. (KUVA: Courtesy)

Lichtensteinin kruununprinssi haluaa sijoittaa Bitcoiniin

Lichtensteinin kruununprinssi Alois Philipp Maria on kertonut, että hän on kiinnostunut sijoittamaan bitcoineihin tai muihin kryptovaluuttoihin. Kruununprinssi kertoi CNBC:lle antamassaan haastattelussa, että kryptovaluuttoihin sijoittaminen voisi entisestään kasvattaa kuningashuoneen varallisuutta, jonka arvioidaan olevan jo noin 5 miljardia dollaria.

“Koko tämä uusi digitaalinen talous on jotain sellaista, jota meidän on pidettävä silmällä tulevaisuudessa,” prinssi Alois kertoi CNBC:lle.

Vaikka Alois on kiinnostunut sijoittamisesta kryptovaluuttoihin, hän myös tunnustaa, että ei vielä itse tunne alaa tarpeeksi hyvin, että hän uskaltaisi tehdä suoraan sijoituksia. Alois on kuitenkin hyvin kiinnostunut alasta.

Kruununprinssi myös uskoo vahvasti Bitcoinin taustateknologiaan. Prinssi Aloisin mukaan Lichtensteinin hallitus voisi käyttää lohkoketjuteknologiaa parantaakseen ja tehostaakseen julkisia palveluja ja toimintoja.

“Erityisesti lohkoketju on hyvin kiinnostava. Se tulee muuttamaan monia alueita ja liikemalleja tulevaisuudessa. Uskon, että lohkoketjua voitaisiin käyttää tekemään valtiosta toimivampi,” Alois sanoi.

Prinssi Alois uskoo lohkoketjuun ja harkitsee sijoittamista kryptovaluuttoihin, mutta hän ei vielä luota omaan ymmärrykseensä asiasta riittävästi.

Ilmaista kryptorahaa taivaalta

Viime vuonna kryptovaluutat näkivät oikean ICO-buumin. Erilaiset yritykset keräsivät miljarditolkulla rahoitusta projekteilleen myymällä omia kryptovaluuttojaan. Nyt ICO-buumi on saanut rinnalleen kuluttajille vielä houkuttelevamman toimintamallin, nimittäin kokonaan ilmaiset kryptovaluutat.

Tätä mallia kutsutaan “aidropiksi“, tai ilmapudotukseksi. Mallissa halukkaat voivat ilmoittaa yritykselle lompakkojensa osoitteet, minkä jälkeen yritys antaa käyttäjille ilmaiseksi omia kryptovaluuttojaan.

Yritykselle toimintamalli on suhteellisen riskitöntä. Jos yrityksen kryptovaluutta kelluu vapaasti markkinoilla, ei yrityksen tarvitse välttämättä laittaa siihen paljoa omaa valuuttaa. Ilmaiset kryptorahat myös saavat käyttäjät tehokkaasti sitoutumaan projektiin ja mainostamaan projektia vapaaehtoisesti.

Malli on nähnyt jo onnistumisia. Esimerkiksi Onchain-startup antoi alkuvaiheessa postituslistoille kirjautuneille käyttäjilleen 1 000 kappaletta ONT-tokeneitaan. Sittemmin tokeneiden arvo on noussut vapailla markkinoilla parhaillaan jopa dollariin. Onchainin postituslistan lukijat saivat siis noin tuhat dollaria pelkästään liittymällä postituslistalle.

Kuten ICO-sijoittamiseen, myös aidropeissa nähdään omat ongelmansa. Petolliset toimijat voivat käyttää airdropeja saadakseen huomiota ja käyttäjiä omille huijaushankkeilleen. Potentiaalisista ongelmista huolimatta näyttää todennäköiseltä, että airdrop-hankkeita tullaan näkemään tulevaisuudessa vielä paljon lisää.

Ilmapudotuksilla viitataan sotilastoiminnassa käytettyyn tapaan pudottaa tarvikkeita esimerkiksi lentokoneesta.

Lämpöpatterit louhivat ekologisesti kryptoja

Kryptovaluuttalouhintaa pidetään valtamediassa usein ekologisesti kuluttavana. Lohkoketjun turvallisuuden varmistamiseen kuluu paljon energiaa, eikä käytetyn energian tuottama hyöty ole suoraan näkyvissä tavalliselle kuluttajalle. Ongelma on tiedostettu ja insinöörit ja kehittäjät ovatkin ryhtyneet keksimään erilaisia keinoja parantaa tilannetta.

Kanadalainen yritys Qarnot on tuonut markkinoille lämmityspatterin, joka louhii kryptovaluuttoja ja käyttää louhinnasta syntyvän hukkalämmön lämmittämään asuntoa. Perinteisesti lämmityspatterit eivät tee muuta kuin muuttavat sähköä lämmöksi, mutta Qarnotin laitteella itse lämmittämisestä saadaan tuottavaa toimintaa.

Erityisesti kylmemmillä alueilla kryptovaluuttalouhinnan tuottamaa hukkaenergiaa voidaan käyttää tehokkaasti hyväksi. Kylmä ilma myös vähentää louhintalaitteiden viilennys- ja tuuletuskustannuksia ja tekee siten louhinnasta entistä edullisempaa ja ekologisempaa.

“Käyttämällä laskennasta tulevaa ylijäämälämpöä rakennusten lämmitykseen, Qarnot voi vähentää lämmityksestä tulevia kasvihuonepäästöjä jopa 75 prosenttia. Tällaisilla teknologioilla on hyvä mahdollisuus vähentää kasvihuonepäästöjä” Qarnotin tekninen johtaja Paul Benoit kommentoi.

Ehkä tulevaisuudessa Suomenkin lämpöpatterit louhivat kryptoja.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].