Viikkokatsaus 1/2018: Kryptovaluuttojen vallankumous vasta alussa

Hej på dig ja hellät tunteet, hyvä lukija! Vuosi 2017 on takanapäin ja se oli aikamoista vuoristorataa. Bitcoinin arvo nousi yli kymmenkertaiseksi vuoden alkuun nähden ja koko maailma sai tietää kryptovaluutan mahdollisuuksista. Meillä toimituksessa jouduttiin jopa vaihtamaan kahvi kofeiinittomaan, jotta olisimme vähän saaneet vähennettyä niitä tykytyksiä, joita tilanteen seuraaminen aiheutti.

Vuosi 2018 tulee kaikkien ennusmerkkien perusteella olemaan vähintään yhtä hurja, joten pitäkää hatuistanne kiinni ja muistakaa kiinnittää turvavyöt. Tänä vuonna tulemme näkemään monia merkittäviä parannuksia Bitcoin-järjestelmään sekä sen sadon, mitä vuoden 2017 suuri kryptoherääminen meille kylvi.

Vuoden ensimmäisessä viikkokatsauksessa perehdymme tulevaisuuteen ja siihen, mitä tänä vuonna on luvassa. Lisäksi luomme silmäyksen siihen, miten paljon kryptorahamarkkinat ovatkaan paisuneet viime aikoina. Luonnollisesti kerromme myös muista viimeisimmistä uutisista, kuten Visan päätöksestä estää suuri osa Bitcoin-debit-korteista sekä Kiinasta kantautuneista tiedoista, joiden mukaan maa olisi aikeissa rajoittaa Bitcoin-louhintaa.

Kannattaa myös tutustua analyytikkomme Toni Kososen tekniseen analysiin, jossa hän arvioi kurssikehityksen mahdollista lähitulevaisuutta. Kuluneella viikolla on myös julkaistu Bittiraha.fi:n artikkeli, jossa vertaillaan niin sanottua “tulppaanimaniaa” bitcoiniin.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Bitcoin alkaa olla jokaisen itseään kunnioittavan sijoittajan portfoliossa.

Vuosi 2018 näyttää hyvältä Bitcoinille

Mikäli merkit pitävät paikkansa, tulee kuluva vuosi olemaan Bitcoinille vähintään mielenkiintoinen. Vuonna 2018 tullaan näkemään monia merkittäviä päivityksiä ja parannuksia, jotka tekevät Bitcoinista entistä tehokkaamman ja monipuolisemman välineen.

Viime vuonna Bitcoin näki ensimmäisen merkittävän skaalauspäivityksensä, kun Segregated Witness -päivitys astui vuosien väännön jälkeen voimaan. Vuonna 2018 SegWitistä tulee standardi, jota yhä useammat Bitcoin-siirrot noudattavat, kun Bitcoin Core -referenssiohjelmisto ottaa SegWitin täysimääräisesti käyttöön. Tämä tulee vähentämään verkon kuormitusta, nostamaan siirtonopeutta ja vähentämään siirtokuluja.

SegWit-päivitys myös antaa mahdollisuuden rakentaa niin sanottuja Salamaverkkoja. Salamaverkot ovat Bitcoiniin tuleva päivitys, joka nostaa verkon siirtonopeuden tuhansia kertoja nykyistä nopeammaksi ja voi parhaillaan laskea siirtokustannukset jopa nollaan. Salamaverkkojen pääkehittäjät ACINQ, Blockstream sekä Lightning Labs ovat arvioineet, että Salamaverkot saadaan pyörimään Bitcoinin verkossa kuluvan vuoden aikana.

Tänä vuonna tullaan todennäköisesti saamaan käyttöön myös sivuketjuja, eli Bitcoinin lohkoketjuun liittyviä pienempiä lohkoketjuja, jotka voivat toimia yhdessä Bitcoinin lohkoketjun kanssa. Sivuketjuilla voi olla erilaisia ominaisuuksia kuin Bitcoinin päälohkoketjulla, mutta ne voivat silti hyötyä sen turvallisuudesta. Sivuketujen avulla Bitcoinin päälle voidaan rakentaa esimerkiksi älysopimuksia sekä erilaisia uusia sovelluksia.

Näiden merkittävien päivitysten lisäksi Bitcoinille on ehdotettu monia muita protokolla- ja järjestelmäparannuksia. Jos Bitcoin lunastaa edes puolet sen lupauksista vuodelle 2018, tulee kuluva vuosi kilpailemaan mielenkiintoisuudesta vuoden 2017 kanssa.

Toisin kuin perinteistä rahaa, Bitcoinia voi ohjelmoida paremmaksi ja sen heikkouksia voi korjata. Vuosi 2018 tulee näyttämään, miten pitkälle Bitcoin voidaan viedä. (KUVA: DARPA)

Kryptovaluutat rikkoivat 700 miljardia

Kaikkien kryptovaluuttojen yhteenlaskettu markkina-arvo rikkoi 700 miljardin dollarin rajapyykin ensimmäistä kertaa keskiviikkona 3.1. Viimeksi kryptovaluuttojen markkina-arvo oli ennätyksellisen korkealla joulukuun lopussa, jolloin markkina-arvo rikkoi 650 miljardia dollaria. Markkina-arvo on kasvanut muutamissa viikoissa yli 100 miljardia dollaria ja tällä hetkellä markkina-arvo on jo yli 780 miljardia dollaria.

Bitcoin on edelleen kryptovaluuttojen ylivertainen johtaja ja sen kasvava arvo on yksi tärkeimmistä kryptovaluuttojen markkina-arvon nostajista. Bitcoinin noususta huolimatta sen monopoliasema on selvästi heikentynyt muiden kryptovaluuttojen saadessa huomiota ja näkyvyyttä. Viime vuoden tammikuussa yli 50% kryptovaluuttojen markkina-arvosta tuli bitcoinista, mutta tällä hetkellä bitcoin muodostaa enää 36,5% kryptovaluuttojen arvosta.

Bitcoinin lisäksi monet muut kryptovaluutat ovat tehneet viime aikoina ennätyksiä ja nostaneet yhteenlaskettua markkina-arvoa. Merkittävimpänä näistä lienee Ripple sekä Ethereum. Ripple on noussut nopeasti toisiksi suurimmaksi kryptovaluutaksi. Ripplen lohkoketjupoletti on tehnyt omat kaikkien aikojen ennätyksensä käydessään yli neljässä dollarissa. Tällä hetkellä ripplen hinta on noin 3,1 dollaria.

Kuluneella viikolla puolestaan Ethereumin ether-tokeni rikkoi 1 000 dollarin rajapyykin saavuttaen kaikkien aikojen ennätyksensä. Kirjoitushetkellä etheriä vaihdetaan pörsseissä hiukan päälle tuhannella dollarilla.

Vaikka valtamedia on puhunut Bitcoin-kuplasta jo vuosia, eivät kryptovaluuttahärät näytä väsymisen merkkejä. (KUVA: btodag)

Monet Bitcoin-debit-kortit lopettivat toimintansa

Monet Visan kryptovaluutta-debit-maksukortit lopettivat toimintansa perjantaina, kun Visa lopetti yhteistyönsä debit-kortteja tarjoavan WaveCrestin kanssa. Yhteistyön lopettamisen myötä suurin osa debit-korteista, mukaan lukien CryptoPay, Bitwala, Wirex ja monet muut lopettivat toimintansa.

Ensimmäisten uutisten perusteella vaikutti siltä, että Visan toiminta kohdistuisi nimenomaisesti kryptovaluuttoihin, mutta sittemmin Visa on antanut uusia tietoja yhteistyön lopettamisesta. Visan mukaan yhteistyö WaveCrestin kanssa lopetettiin, koska WaveCrest syyllistyi toistuvasti Visan ehtojen laiminlyömiseen ja rikkomiseen. Samaan aikaan Visa kuitenkin kertoi, että WaveCrest-yhteistyön lopettaminen ei tule vaikuttamaan tuleviin mahdollisuuksiin tarjota kryptovaluuttamaksamista debit-korteilla.

“Voimme vahvistaa, että WaveCrestin Visa-jäsenyys lopetetaan johtuen toistuvasta sääntöjen vastaisesta toiminnasta. Tämän seurauksena kaikki WaveCrestin debit-ohjelmat suljetaan. Visa on kuitenkin hyväksynyt muita palveluja, jotka välittävät kryptovaluuttamaksuja Visan debit-korttien kautta. WaveCrest-yhteistyön lopettaminen ei tule vaikuttamaan näihin muihin palveluihin” Visa kertoi.

Suurin osa Bitcoin-debit-korteista lopetti toimintansa viime perjantaina. (KUVA: CryptoPay)
 

Meltdown ja Spectre vaanivat Bitcoin-avaimia

Tutkijat ovat löytäneet kaksi uutta turvallisuusbugia, jotka vaikuttavat lähestulkoon kaikkiin yleisimmin käytettyihin tietokoneisiin, älypuhelimiin ja muihin laitteisiin. Meltdowniksi ja Spectreksi nimetyt heikkoudet vaikuttavat kaikkiin AMD:n ja Intelin prosessoreihin. Hyväksikäyttämällä näitä heikkouksia voi vihamielinen hyökkääjä saada käsiinsä koneelle tallennettua tietoa, kuten esimerkiksi salasananhallintaohjelmistojen ylläpitämiä kirjautumistietoja sekä tietokoneelle tallennettuja kuvia.

Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttakäyttäjien kohdalla nämä heikkoudet voivat tarkoittaa, että tietokoneelle tai älypuhelimelle tallennetut lompakkojen yksityisavaimet voivat vaarantua, mikäli ongelmaa ei hoideta. Sen sijaan esimerkiksi Trezorin ja Ledgerin kaltaisille hardware-lompakoille tai paperilompakoille tallennetut kryptorahat ovat suojassa.

Pörsseihin ja vaihtopalveluihin tallennettujen bitcoinien ja muiden kryptovaluuttojen turvallisuus riippuu palveluntarjoajan teknologiasta ja käytännöistä. Jos palveluntarjoaja on huolimaton, voivat Meltdown ja Spectre aiheuttaa heille huolta ja menetettyjä bitcoineja.

Bittiraha.fi:n sisarpalvelu Coinmotion säilöö bitcoineja fyysisessä lompakossa, joten Coinmotioniin tallennetut varat ovat olleet immuuneja Meltdownille ja Spectrelle. Tämän lisäksi Coinmotion päivittää järjestelmiään säännöllisesti ja pitää tietoturvallisuutensa jatkuvasti ajantasalla.

Sekä Meltdownia että Spectreä varten on julkaistu ohjelmistopäivitys, joka korjaa heikkouden. Useimmat peruskäyttöjärjestelmät, kuten Windows, päivittävät itsensä automaattisesti, eli peruskäyttäjän ei tarvitse tehdä mitään erityistä korjatakseen heikkoudet.

Meltdown ja Spectre ovat laitteistossa olevia hardware-heikkouksia, jotka altistavat tiedostot vihamielisille hyökkääjille.

Kiina saattaa rajoittaa Bitcoin-louhintaa

Talousjulkaisu Bloomberg raportoi, että Kiinan valtio on aikeissa rajoittaa joidenkin maassa toimivien louhintayritysten energianjakelua. Bloombergin mukaan Kiinan keskuspankki kertoi suunnitelmista suljettujen ovien takana viime keskiviikkona. Bloombergin lähteet eivät voineet kuitenkaan paljastaa kaikkia yksityiskohtia siitä, miten näitä rajoituksia aiotaan implementoida.

Bloombergin mukaan Kiinan viranomaiset ovat huolestuneita siitä, että Bitcoin-louhijat käyttävät hyväkseen maan ylimääräistä energiaa ja halpaa sähköä, mikä vaikuttaa tietyillä alueilla jo normaaliin sähkönkäyttöön. Paikallisia viranomaisia on pyydetty tutkimaan Bitcoin-louhintaan liittyvää korkeaa sähkönkulutusta.

Kiina on ollut pitkään yksi johtavista Bitcoin-louhinnan maista. Louhinnan keskittymisen Kiinaan on jopa katsottu uhkaavan Bitcoin-verkon hajautuneisuutta. Jos kiinalaisten louhijoiden toimintaa Kiinassa rajoitetaan, tarkoittanee se Bitcoin-verkon louhintatehon jakaantumista globaalisti tasaisemmin.

Bitcoin-verkon nopeuteen Kiinan viranomaisten rajoituksilla ei ole todennäköisesti suurta merkitystä. Bitcoin-siirrot eivät ole riippuvaisia louhijoiden tai louhintatehon määrästä, vaan ne siirtyvät lähestulkoon samalla nopeudella louhijoiden määrästä riippumatta. Louhintateho ensisijaisesti turvaa Bitcoin-verkkoa. Vaikka verkosta poistettaisiin puolet louhintatehosta, olisi se silti edelleen vahvin yksittäinen hajautetun laskennan operaatio ja käytännössä immuuni esimerkiksi hakkeroinnille.

Kiinalaiset louhintakaivokset ovat valtavia halleja täynnä erikoistunutta louhintalaitteistoa. (KUVA: CoinDesk)

Dogecoin rikkoi miljardin euron arvon

Kryptovaluuttojen massiivinen kasvu ei vaikuta ainoastaan suuriin pelaajiin, kuten Bitcoiniin, Ethereumiin ja Litecoiniin, vaan myös moniin muihin pienempiin vaihtoehtoihin. Yksi näistä vaihtoehtoisista kryptovaluutoista, Dogecoin, on ensimmäistä kertaa rikkonut miljardin dollarin markkina-arvon ja nyt jo lähellä kahta miljardia.

Dogecoinin kehitti vuonna 2013 alunperin vitsillä IBM:llä työskennellyt insinööri Billy Markus. Dogecoin perustui Internetissä suosiota saaneeseen meemiin, jossa söpö shiba inu -koira nimeltään Kabosu, pohtii elämän suruja syviä.

Vaikka Dogecoin alkoi vitsinä, sen ympärille kehittyi nopeasti vahva ja omistautunut yhteisö ja dogecoinien arvo lähti nousuun ohittaen monia “vakavammin otettavia” kryptorahaprojekteja. Dogecoinin yhteisö on myös aktiivinen suorittamaan erilaisia projekteja, joista ehkä kuuluisimpana Jamaikan mäkikelkkajoukkueen lähettäminen vuoden 2014 Sotsin Talviolympialaisiin.

“Minusta dogecoin todistaa, että menestyäkseen kryptoraha ei tarvitse uusia kimaltelevia ominaisuuksia tai innovointia, vaan myös konservatiivisella – ja minun tapauksessani usein laiskalla – kehitystiimillä voi saada aikaiseksi kasvun” kertoi Dogecoinin nykyisiin kehittäjiin kuuluva Patrick Lodder.

Kabosu on pieni tyttökoira, jonka suuri persoona on valloittanut niin Internetin kuin kybervaluutan. (KUVA: Atsuko Sato)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].