Viikkokatsaus 12/2016: Valtiot ottavat yhä enemmän kantaa Bitcoiniin

Tämän viikon katsaus keskittyy valtioihin. Valtioiden suhtautuminen Bitcoiniin vaihtelee rajusti. Osa valtioista tahtoo kokonaan kitkeä kryptovaluutan, koska se uhkaa heidän rahamonopoliaan ja siirtää vallan rahasta pois poliitikoilta suoraan kansalaisten käsiin. Osa valtioista taas näkee Bitcoinin ja muun finanssiteknologian edut ja pyrkii edistämään tätä kehitystä verotuksella ja sääntelyllä.

Tällä viikolla kieltäjiä edustaa Venezuela, joka on hyökännyt Bitcoinia vastaan niin valtiollisen median kuin myös valtiollisen tiedustelupalvelun voimin, sekä Venäjä, joka on pitkän arpomisen jälkeen viimein kieltämässä Bitcoinin kokonaan.

Jälkimmäisiä puolestaan edustaa Australia, jossa valtiovarainministeriö ja sen johtava ministeri ovat ryhtyneet syleilemään virtuaalivaluuttoja ottamalla viralliseksi kannaksi pienemmän verotuksen ja kehitystä edistävän sääntelyn.

Viikolla on myös julkaistu Bittiraha.fi:ssä laaja katsaus erilaisten Bitcoin-lompakoiden turvallisuuteen. Katsaukseen voitte tutustua täältä.

Viime viikon viikkokatsaus löytyy puolestaan täältä.

Ylen Puoli Seitsemän -ohjelmassa oli kryptovaluuttaa ja lohkoketjua koskeva juttu, jossa mukana myös Bitcoin.

Utahissa äänestetään lohkoketjulla

Utahin republikaaneilla on mahdollisuus äänestää Internetin avulla ehdokastaan Yhdysvaltain presidentinvaalien esivaaleissa. Äänien lähettäminen ja varmistaminen hoidetaan Bitcoinin taustalla pyörivällä lohkoketjuteknologialla. Äänestysjärjestelmän kehittäjänä toimii isobritannialainen sähköiseen äänestämiseen keskittynyt yritys Smartmatic.

Lohkoketju antaa huomattavia etuja perinteisiin sähköisen äänestämisen menetelmiin. Lohkoketjuun annettuja ääniä ei voida muuttaa tai poistaa eikä lohkoketjuun ole mahdollista ujuttaa ylimääräisiä ääniä. Lohkoketju on käytännössä täysin väärentämätön, ainakin jos sen ylläpito on tarpeeksi hajautettu.

Utahilaiset republikaanit voivat rekisteröityä sähköisen äänestämisen järjestelmään, jolloin he saavat oman henkilökohtaisen kryptografisen avaimensa. Antamalla tämän avaimen he voivat rekisteröidä äänensä lohkoketjuun. Teknologiajulkaisu Wiredin mukaan jo 59 000 republikaania on rekisteröitynyt äänestysjärjestelmään.

Nettiäänestämisen suosio on ymmärrettävää etenkin Utahissa, jossa suurin osa kansalaisista ovat mormoneja. Monet mormonit viettävät usein jopa vuosia matkustamalla ja tekemässä lähetystyötä. Perinteisesti lähetystyössä olevat mormonit ovat joutuneet turvautumaan epäluotettavaan postiäänestykseen, minkä vuoksi Utahin äänestysaktiivisuus on ollut pitkään laskussa ja matala. Lohkoketjuäänestämisellä voi olla merkittävää hyötyä etenkin Utahin kaltaisessa osavaltiossa.

Lohkoketjuäänestys on erityisen hyödyllinen Utahissa, jossa asuu paljon lähetystyötä tekeviä mormoneja. (KUVA: Choe Kwangmo)

Bernie Sandersille 100 000 dollarin Bitcoin-haaste

Yhdysvaltain presidenttiehdokas Bernie Sanders on julkaissut videon, jossa hän syyttää rikkaita amerikkalaisia isänmaallisuuden ja patriotismin puutteesta. Sandersin mukaan rikkaat nauttivat Amerikan mahdollistamasta varakkuudestaan, mutta eivät ole valmiita antamaan Amerikalle ja sen kansalle mitään takaisin.

Yksi Sandersin videolla henkilökohtaisesti syytetyistä varakkaista amerikkalaisista oli tunnettu Bitcoin-sijoittaja Roger Ver. Ver vastasi Sandersille omalla videollaan, jossa hän kritisoi sosialistiksi tunnustautuneen Sandersin politiikkaa muun muassa vetoamalla siihen, miten verovaroilla rahoitetaan sotimista.

“Politiikkasi yrittää selkeästi auttaa, mutta et ilmeisestikään ymmärrä, miten se perustuu väkivaltaan”, Ver kertoi videollaan.

Videolla Ver myös haastoi Sandersin väittelyyn patriotismista, verotuksesta ja muista videoilla käsitellyistä asioista. Ver myös tarjosi 100 000 dollarin edestä bitcoineja Sandersin ja hänen vastaväittelijänsä valitsemiin hyväntekeväisyyskohteisiin, mikäli Sanders ottaa haasteen vastaan.

Roger Ver on tunnettu hyväntekeväisyydelle tekemistään bitcoin-lahjoituksista ja hän on saanut liikanimen Bitcoin-Jeesus. (KUVA: LeWeb13)

Australia keventää bitcoinin verotusta

Australian valtiovarainministeriö on antanut yksityiskohtaisen lausunnon koskien maan verotus- ja finanssipolitiikan muuttamista modernia finanssiteknologiaa kannustavaan suuntaan. Lausunnon mukaan esimerkiksi bitcoinin verotusta kevennetään siten, että aikaisemmin bitcoinia koskenut kaksoisverotus poistetaan.

“Hallitus tunnustaa, että Australian nykyisen verotuskäytännön kohdalla kuluttajia verotetaan kaksinkertaisella arvonlisäverotuksella, kun he ostavat tuotteita käyttäen digitaalisia valuuttoja”, lausunto kertoo.

“Tulemme antamaan veromyönnytyksiä finanssiteknologia-alan sijoittajille ja toimimme estääksemme kaksinkertaisen verotuksen. Me emme tule verottamaan digitaalisia valuuttoja”, kertoi Australian valtiovarainministeri Scott Morrison.

Verokevennyksien lisäksi lausunnossa luvataan yrittäjä- ja teknologiamyönteisiä muutoksia bitcoinia ja digitaalisia valuuttoja koskeviin lakeihin. Hallitus myös aikoo tukea lohkoketjuteknologiaa sekä digitaalisia valuuttoja kehittäviä yrityksiä.

“Finanssiteknologia tulee mullistamaan sen, miten kuluttajat ja yritykset toimivat keskenään. Tällä tulee olemaan suuria vaikutuksia tulevaisuudessa. Meidän on oltava osa näitä muutoksia ja meidän tulee keksiä parhaat mahdolliset keinot valmistautua tulevaisuuden talousjärjestelmään”, ministeri Morrison sanoo.

Bitcoin piilonetin käytetyin virtuaalivaluutta

Kaksi King’s College London -yliopiston professoria ovat julkaisseet tutkimustuloksensa koskien piilotetussa TOR-verkostossa käytävää kaupankäyntiä. Tutkimuksessa mainittiin myös bitcoin, joka sen mukaan oli eniten käytetyin digitaalinen valuutta piilotetussa Internetissä.

“Monet tutkimistamme sivustoista käyttivät bitcoinia, ja se on kaikista yleisin valuutta kaikissa TOR-verkostossa tapahtuvissa kaupoissa”, kirjoittaa kyberturvallisuusinsinööri Daniel Moore tuloksia koskevassa raportissa: “Koska bitcoin-siirtoja voi seurata, bitcoin-siirtojen jättämien jälkien sotkemiseksi on kehittynyt palveluita, joka lupaavat tehdä käyttäjiensä siirtojen seuraamisesta melkein mahdotonta.” 

Tutkimuksessa analysoitiin noin 300 000 webbiosoitetta ja 5 205 käytössä olevaa nettisivua, joista 2 723 harjoitettiin laitonta kaupankäyntiä. Tutkimuksella haluttiin ottaa osaa meneillään olevaan kryptausta koskevaan keskusteluun.

Piilotettujen verkkojen kauppapaikkoja käytetään sekä taloudellisista että ideologisista syistä (KUVA: Frank Schwichtenberg)

Tällä kertaa Venäjä kieltää Bitcoinin oikeasti

Venäjän sahaaminen Bitcoinin kanssa ja sitä vastaan on saavuttamassa jonkinlaista virallista lopputulemaa. Venäjän valtiovarainministeri on tekemässä virallista esitystä muuttaa Venäjän liittovaltion lakia siten, että bitcoin kielletään kategorisesti koko Venäjällä.

Venäjän lain mukaan kaikkien muiden valuuttojen kuin ruplan tuottaminen Venäjällä on kiellettyä. Aikaisemmin bitcoinit on nähty Venäjällä virallisesti “valuutan korvikkeena”, minkä vuoksi niitä on ollut mahdollista käyttää lain harmailla raja-alueilla. Uusi laki kieltäisi tämän kokonaan.

Ehdotuksen mukaan bitcoinin tuottaminen ja käyttäminen muuttuisivat kokonaan kielletyiksi. Lain rikkojia voitaisiin ehdotuksen mukaisesti rankaista jopa 4 vuoden vankeusrangaistuksella.

Pitkän sahaamisen jälkeen Venäjä on vihdoin kieltämässä Bitcoinin oikeasti

Venezuela hyökännyt vahvasti Bitcoinia vastaan

Venezuelan hallitus on ottanut tiukasti Bitcoin-vastaisen asenteen. Maanantaina Venezuelan valtiollinen media Venezolana de Televisión julkaisi artikkelin, jossa se lyttää Bitcoinin täydellisesti kutsuen järjestelmää ja valuuttaa laittomaksi ja kertomalla, miten Bitcoin on vahingoksi koko valtiolle.

Artikkeli perustelee väitteitään perinteisellä retoriikalla, jossa Bitcoin nähdään rahanpesun työvälineeksi ja jossa sillä ostetaan palkkamurhia ja kierretään veroja. Artikkelin mukaan Bitcoinin merkittävimmät puolustajat ovat rikollis- ja terroristijärjestöt, ja Bitcoin on omiaan toimimaan veroparatiisina “huumekauppiaille, raiskaajille ja muille rikollisille tahoille”.

Venezuelan Bitcoin-vastainen asenne ei valitettavasti jää pelkästään artikkelin ja propaganda tasolle, vaan Bitcoinia vastaan on ryhdytty hyökkäämään aktiivisesti myös käytännössä.

Venezuelan paikalliset uutislähteet ovat raportoineet muutama päivä takaperin tapahtuneesta pidätyksestä, jossa Venezuelan tiedustelupalvelun viranomaiset pidättivät kaksi miestä, Augusto Padrón Celiksen ja Jose Eleazar Perales Gonzalezin, bitcoinien louhimisesta. Viranomaiset takavarikoivat pidätettyjen miesten louhintavälineet sekä neljä kannettavaa tietokonetta. Toistaiseksi Venezuelan viranomaiset eivät ole paljastaneet, mistä rikosnimikkeistä miehiä syytetään.

Venezuelan hallituksen median ja tiedustelupalvelun hyökkäykset Bitcoinia vastaan ovat olleet yllättäviä ja rajuja (KUVA: George Miquilena)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].