Viikkokatsaus 13: Bitcoin-automaatti tulee, ja Kiinassa kuohuu

Olemme lisänneet sivustomme oikeaan palkkiin osion “Uutisia maailmalta”, josta näkee uusimpia Bitcoin-uutisia englanniksi.

Viikkokatsaus kuluneen viikon Bitcoin-aiheisista uutisista julkaistaan kuitenkin edelleen joka viikko. Aiheina tällä viikolla mm. Bitcoin-automaatti, Snoop Dogg ja Kiina. Viime viikon katsauksen voi lukea täältä.

Bitcoin-automaatti tulee Helsinkiin 16.12.

Bitcoin-automaatti asennetaan Helsingin Asematunnelissa sijaitsevaan Levykauppa Äxän myymälään. Launch-tapahtuma on 16.12. klo 11-14, jolloin Bittirahan tiimi on esittelemässä automaatin toimintaa. Automaatti on siitä lähtien myymälässä jatkuvassa käytössä. Mikä parhainta, Asematunnelin Levykauppa Äx alkaa samalla hyväksyä Bitcoin-maksuja!

Viikon Bitcoin-hyväksyjät

Lelujen verkkokauppa Lelut.fi hyväksyy Bitcoin-maksuja. Lelut.fi tarjoaa “Suomen halvimpia leluja hintatakuulla”. Jouluostoksia kerkeää tehdä vielä 18. päivään saakka.

Myös suomalainen Stableservers on ottanut bitcoinit käyttöön, ja löytyy tuoreeltaan päivitetystä nettipalvelulistasta.

Kalifornialainen autokauppias Lamborghini Newport Beach ilmoitti myyneensä auton, Tesla Model S Performancen, bitcoineilla ja samalla päätti vastaanottaa Bitcoin-maksuja tulevaisuudessakin. Lisäksi Miamissa on mahdollista ladata sähkökäyttöisiä autoja bitcoineilla.

Tällaisia autoja saa nyt bitcoineilla (lähde: Lamborghini Newport Beach)

Useampi lääketieteen yritys oli uutisissa viikolla. Vilnassa sijaitseva ortopediklinikka Nordorthopaedics tarjoaa jalkaleikkauksia bitcoineilla. Tämä liettualainen klinikka saa paljon asiakkaita ulkomailta edullisten toimenpiteiden takia.

San Franciscossa Bitcoin-maksuja vastaanottaa yksityinen lääkärifirma,  My Doctor Medical Group. Yrityksen omistaja Paul Abramsonin mukaan jotkut asiakkaat haluavat yksityisempää terveydenhoitoa, jossa kolmannet tahot eivät pysty seuraamaan lääkärikuluihin käytettyjä summia. Myös eläinlääketiede on siirtynyt Bitcoin-aikaan, sillä New Mexicossa sijaitsevä eläinlääkäri Vetco hyväksyy bitcoineja.

Bitcoin-maksuja hyväksyviin on liittynyt intialainen kampaamo ja kauneushoitola CastleBloom, joka on ensimmäinen laajemmin uutisoitu (ellei jopa ensimmäinen) intialainen Bitcoin-kauppias.

Burger Bear on tiettävästi ensimmäinen iso-britannialainen katuruokakauppias, joka ottaa vastaan Bitcoin-maksuja. Omistaja Tom Reaney innostui nähdessään bitcoinin arvonnousun, ja valistaa mielellään asiakkaita bitcoineista, jotta valuutta kasvaisi.

The Document Foundation hyväksyy Bitcoin-lahjoituksia. Yrityksen perustajajäsen Italo Vignoli kertoi Bitcoin-ilmoitusta seuranneen selvä nousu lahjoitusmäärissä. The Document Foundation tuottaa avoimeen lähdekoodiin perustuvaa LibreOffice -toimisto-ohjelmaa.

Maksupalvelu Bitpay prosessoinut Bitcoin-siirtoja 100 miljoonan dollarin arvosta

Bitpay tekee Bitcoin-maksujen hyväksymisen helpoksi, ja se näkyy heidän kasvulukemissaan. Bitpayllä on nyt yli 15 000 rekisteröitynyttä kauppiasta, ja tänä vuonna Bitpay on välittänyt Bitcoin-siirtoja yli 100 miljoonan dollarin arvosta. Se on jo kunnioitettava lukema Bitcoinillekin, kun miettii että kyse on todellisista kauppatapahtumista.

Kiinassa tapahtuu

Bitcoinin kurssi lähti hurjaan laskuun kun Kiinan pankki julkaisi näkemyksensä Bitcoinista. Bitcoin ei ole rahaa, ja käyttäjät ottavat täyden vastuun Bitcoinin käytöstä. Finanssialan yritykset, kuten pankit, eivät saa olla tekemisissä Bitcoinin kanssa, mutta muilta yrityksiltä käyttöä ei ole kielletty. 

Tiedote aiheutti hämmennystä, koska se jätti hieman epäselväksi sen, miten Bitcoinia loppujen lopuksi saa käyttää yritystoiminnassa. Aikaisemmin suureen mediahuomioon nousseet Bitcoin-hyväksyjät Baidu ja China Telecom keskeyttivät väliaikaisesti Bitcoin-maksujen vastaanottamisen, mikä osaltaan vaikutti kurssin laskuun. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että Kiinan keskuspankin lausunto on todellisuudessa positiivinen Bitcoinin kannalta.

Vaihtopörssi BTC China on tiedotteen johdosta alkanut vaatimaan henkilöllisyyden vahvistamista asiakkailtaan, vaikka annettujen tietojen todenmukaisuutta ei ulkomaalaisten kohdalla ilmeisesti vahdita.

Huijaukseksi osoittautuneen Bitcoin-vaihtopörssi GBL:n perustajia on saatu kiinni. Pörssi katosi aiemmin syksyllä, ja huijarit veivät mukanaan n. 3 miljoonan euron edestä asiakkaiden rahoja.

Räppäri Snoop Dogg ja ex-spaissari Mel B twiittasivat Bitcoinista

Snoop Dogg väläytteli ideaa uuden albuminsa myymisestä bitcoineilla.

Spice Girls -bändin entinen jäsen, nykyään soolouraa tekevä, Melanie Brown aikoo vastaanottaa Bitcoin-maksuja. Uuden levyn voi ostaa bitcoineilla 25. joulukuuta.

Palveluita

Safellon operoima Bitcoin-automaatti on tulossa Ruotsiin. Automaatti esiteltiin maanantaina, mutta lopullista asennuspaikkaa ei ole vielä päätetty ja julkistettu.

ZipZap-maksujärjestelmä aikoo tuoda Bitcoin-käteisostot Iso-Britanniaan. Tammikuussa aloittava palvelu mahdollistaa bitcoinien ostamisen 28 000 paikassa ympäri maata.

Svetsissä ja Iso-Britanniassa yritetään määritellä Bitcoinia

Sveitsin parlamentti pohtii pitäisikö Bitcoinia käsitellä kuten ulkomaan valuuttaa, mikä vähentäisi Bitcoinin ympärillä olevaa epävarmuutta ja mahdollistaisi olemassa olevien lakien käyttämistä Bitcoinin säätelemiseen. 

Iso-Britannian veroviranomainen HM Revenue and Customs päätti aiemmin, että bitcoinit lasketaan “verotettaviksi kupongeiksi”. Bitcoin-myynnin koko summasta on siis maksettava ALV eli veroa ei voi maksaa vain palvelumaksuista. Nyt HMRC aikoo pohtia Bitcoinin asemaa uudestaan, sillä arvonlisäveron ottaminen koko Bitcoin-määrästä tekee kaikenlaisesta Bitcoin-vaihdannasta kannattamatonta.

Bitcoin puhututtaa Yhdysvalloissa

Paypalin presidentti David Marcus kertoi pitävänsä Bitcoinia potentiaalisempana maksutekniikkana kuin NFC:tä ja samalla paljasti omistavansa bitcoineja. Marcus ei kuitenkaan halua liittää Bitcoinia Paypaliin ainakaan ennen kun kurssiheilahteluista ja laillisesta epävarmuudesta on päästy eroon.

Paypalin presidentti David Marcus (lähde: Stephen Shankland/CNET)

Bank of America on ensimmäinen yhdysvaltalainen pankki, joka on kommentoinut Bitcoinia. Pankin David Woo uskoo Bitcoinin maksimikurssin olevan 1300 dollaria. Woo pitää Bitcoinin mahdollisuutena verkkokauppoja ja ulkomaan rahasiirtoja. Woo muistuttaa myös bitcoinin potentiaalista rikollisessa toiminnassa, vaikka hän samalla uskoo Bitcoinin julkisen siirtohistorian olevan anonyymia mustan kaupan toimintaa vaikeuttava tekijä.

Wall Streetin analyytikoiden tekemän arvion mukaan Bitcoin voisi nousta 98 500 dollarin kurssiin.

Bitcoin-tekniikan saralta

Bitcoinista on tullut uusi versio 0.8.6, jonka tuomia muutoksia voi lukea täältä. Suurempi päivitys 0.9 on vielä tekeillä.

Bitcoin-maksujen ja viestien välittämiseen tarkoitettu Chrome-selaimen plug-in, Kryptokit, on julkaistu. Kryptokitin tekijän mukaan Bitcoin-siirtojen tekeminen on aikaisempaa vaivattomampaa, ja lompakko-ohjelma on turvallinen.

Hauskat poiminnat maailmalta

Kentuckyn Viccossa työskentelevä poliisi halusi palkkansa bitcoineilla, mihin kaupunki suostui asiaan perehdyttyään. Palkan maksamisessa bitcoineilla ei päättäjien mielestä pitäisi olla ongelmia, koska verot maksetaan dollarimääräisenä ennen Bitcoin-vaihtoa.

Yhdysvaltalainen sotilas väittää tutustuneensa bitcoiniin sattumalta Afganistanin komennuksellaan. Hän oli kierrellyt paikallisella basaarilla, ja törmäsi kauppiaseen, jolla oli qr-koodi ja Bitcoin-logo. Sotilas ihmetteli mistä on kyse, ja kauppias opasti hänet Bitcoinin maailmaan. Sotilaan tarina sai useat lahjoittamaan hänelle bitcoineja.