Viikkokatsaus 14/2019: Verotus muuttuu, Bitcoin raketoi

Suomalaisille kryptovaluuttaharrastajille on koittanut varsinainen juhlaviikko. Verotus on vihdoin muuttumassa oikeudenmukaisemmaksi ja kaiken lisäksi kaksilukuisia prosentteja rikkova Bitcoin-raketti antaa vahvoja viitteitä kryptoydintalven kääntymisestä kohti kevättä.

 Kauppalehtikin on huomioinut Bitcoinin paluun kuolemanlaaksosta, jonne pettyneet kryptonekrofiilit toivoivat sen jäävän mätänemään. On toki mahdollista, että nopea nousu tulee alas samaa vauhtia ennen kuin tämä viikkokatsaus ehtii julkaisuun, eikä olisi ensimmäinen kerta. Toistaiseksi näyttää kuitenkin hyvältä.

Kurssikehityksen ohella meillä on loistavia uutisia viranomaistahoilta, sillä virtuaalivaluuttojen tuloverotukseen on tulossa kauan kaivattuja muutoksia. Aiemmin yksityishenkilöiden luovutustappiot eivät olleet vähennyskelpoisia verotuksessa ja hankintameno-olettaman käyttö kiellettiin, mikä aiheutti monille kohtuuttomia veroseuraamuksia. Nyt nämä molemmat epäkohdat ovat korjaantumassa.

Tekninen analyytikkomme Toni Kosonen on myös tiiraillut tulevaisuutta kristallipallostaan. Tuoreessa teknisessä analyysissaan Kosonen ennakoi nousukauden alkaneen, ja kirjoituksen jälkeinen kasvupyrähdys vaikuttaakin toteuttaneen tämän ennustuksen pika-aikataululla.

Muissa uutisissa Konsensus Ry:n uusi puheenjohtaja, Pakistanin kryptosääntely sekä salamaverkkojen edistyminen.

Bitcoin raketoi taas takavuosien malliin.

Kryptomarkkinat korkeimmillaan vuonna 2019

Kryptovaluuttamarkkinat kokivat tiistaina aamuyöllä Suomen aikaa vahvan nousuliikkeen, kun Bitcoin kasvoi lyhyessä ajassa yli kymmenen prosenttia nousten 4200 dollarin resistanssin ohi 4800 dollariin. Bitcoinin kurssi on tällä hetkellä saavuttanut vuoden 2019 ennätyksen ja on korkeimmillaan sitten marraskuun 2018.

Myös monet muut kryptovaluutat ovat raketoineet Bitcoinin vanavedessä, ja esimerkiksi Litecoin saavutti yli kahdenkymmenen prosentin päivänousun. Yhteensä kryptovaluuttamarkinat kasvoivat kymmenillä miljardeilla nousten yhden päivän aikana 146 miljardista 163 miljardiin dollariin. Yhtä suurta nousua ei ole nähty markkinoilla lähes vuoteen.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan nousun sysäyksenä oli yksittäinen suurostaja, jonka 20 000 BTC:n kokoinen hankinta lienee saanut pienemmätkin toimijat innostumaan. Kirjoitushetkellä nousu on jatkunut ja bitcoinin hinta kolkuttelee 5000 dollarin rajaa kryptovaluuttojen koko markkina-arvon ollessa hieman yli 170 miljardia dollaria.

Kryptovaluutat olivat tiistaina vahvassa nousussa.

Bitcoin-verotus muuttuu

Korkein hallinto-oikeus on perjantaina 29.3. antanut historiallisen ennakkopäätöksen, jonka myötä Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen verotus tulee muuttumaan Suomessa.

Aiemmin virtuaalivaluuttakauppojen tappiot  eivät olleet vähennyskelpoisia verotuksessa ja hankintameno-olettaman käyttö kiellettiin, mikä saattoi aiheuttaa monille yksityishenkilöille jopa todellisia voittoja suuremman verotaakan. Nyt tämä pitkään puhuttanut epäkohta on kuitenkin korjaantumassa KHO:n ennakkopäätöksen myötä.

Hankintameno-olettaman käyttö tarkoittaa, että epäselvien hankintahintojen kohdalla hinnaksi voidaan olettaa vähintään 20% luovutusvoitosta. Tämä hyödyttää erityisesti tapauksissa, joissa voitto on suuri ja kryptovaluutan hankintahinnaksi katsottu nolla verottajan aiemman ohjeen mukaan.

KHO:n päätöksen myötä kryptovaluuttakauppojen tappiot ovat vähennyskelpoisia myös takautuvasti kolmen vuoden ajan. Suomalaiset voivat siis tänä vuonna hakea oikaisua aiempaan verotukseen ainakin vuodesta 2017 lähtien. Verohallinnon odotetaan julkaisevan päivitetyn vero-ohjeen lähiaikoina.

Verottaja joutuu jatkossa kohtelemaan kryptovaluuttatuloja tasavertaisemmin, ja paremman paradigman yhteistyö on alkanut.

Konsensus Ry:llä uusi hallitus

Perjantai 29.3. oli verouudistuksen lisäksi muutenkin merkittävä päivä Suomen kryptovaluutta-alalle, sillä kryptovaluuttojen etujärjestö Konsensus Ry piti ensimmäisen vuosikokouksensa ja valitsi uuden puheenjohtajan. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Mikko Alasaarela ja varapuheenjohtajaksi Martin Wichmann. Lisäksi Konsensukselle valittiin uusi kuusihenkinen hallitus.

Uusi puheenjohtaja Alasaarela on tullut tunnetuksi kryptovaluuttayhteisössä annettuaan aktiivisesti asiantuntijalausuntoja Suomen kryptovaluuttaverotuksen kehittämiseksi eduskuntatasolla asti. Alasaarelan eduskunnalle antaman asiantuntijalausunnon kryptovaluutoista voit lukea täältä. Viranomaisten kasvaneen ymmärryksen voidaankin katsoa olevan ainakin osittain Alasaarelan ja muiden aiheen puolesta puhuneiden ansiota.

Konsensus Ry:n vuosikokouksessa päätettiin myös säilyttää jäsenmaksu nollassa eurossa, eli yhdistykseen liittyminen on jatkossakin täysin ilmaista ja osallistuminen toimintaan vapaaehtoista. Konsensuksen jäseneksi voit liittyä yhdistyksen kotisivuilla, josta löytyy myös Bitcoin-osoite toimintaa rahoittavia lahjoituksia varten.

Konsensus Ry:n uusi puheenjohtaja Mikko Alasaarela (3. vasemmalta takana), varapuheenjohtaja Martin Wichmann (edessä oikealla) ja hallitus.

Pakistan aikoo säännellä kryptovaluuttoja

Pakistan on ottamassa käyttöön kryptovaluuttoja koskevan sääntelyn ja alan yritysten lisensointijärjestelmän, kertovat Express Tribune –lehden siteeraamat Pakistanin finanssiministeriön lähteet. Lähteiden mukaan järjestelmää on valmisteltu digivaluuttojen valvomiseksi ja sääntelemiseksi.

Pakistanin keskuspankin laatimien ohjeiden mukaan kryptovaluuttayhtiöiden tulisi jatkossa täyttää tiettyjä vaatimuksia saadakseen toimintalisenssin valtiolta. Vaatimuksiin sisältyy mm. viranomaisvalvonta, asiakasvarojen turvaaminen sekä asiakkaiden tunnistaminen ja tietojen säilyttäminen.

Keskuspankin tiedotteen mukaan uuden sääntelyn tarkoitus on kannustaa maksujärjestelmien innovaatioihin ja edistää maan talouskasvua. Lisenssin saavat yritykset luokitellaan jatkossa sähköisiksi maksulaitoksiksi (Electric Money Institution) ja joutuvat toimimaan sääntelyä noudattaen.

Pakistanissa alkaa kryptosääntelyn aikakausi.

Kryptopörssi otti käyttöön salamaverkkomaksut

Maltalainen kryptovaluuttapörssi Zebpay tukee nyt salamaverkkomaksuja. Zebpay ilmoitti blogissaan olevansa ensimmäinen merkittävä kryptopörssi, joka sallii asiakkailleen ilmaiset mikro-ostot bitcoineilla salamaverkon avulla.

Salamaverkko on Bitcoinin päälle rakennettu toisen kerroksen sovellus, joka mahdollistaa huomattavasti nopeammat ja halvemmat siirrot. Salamaverkkoa pidetään toimivana ratkaisuna Bitcoinin skaalautuvuusongelmiin ja mahdollistavan sen nousun jopa maailmanvaluutaksi. Teknologia on viime aikoina edennyt yleisempään käyttöön myös Tippin.me –sovelluksen kautta.

”Bitcoin-teknologian laajempi saatavuus on tärkeä osa tiekarttaamme. Tänään olemme salamaverkon käyttöönoton myötä ottaneet askeleen tähän suuntaan,” kertoo Zebpayn toimitusjohtaja Ajeet Khurana tiedotteessa.

Zebpay oli alunperin yksi Intian suurimmista kryptopörsseistä. Haasteet viranomaisyhteistyön kanssa pakottivat kuitenkin pörssin siirtämään toimintansa Maltalle vuoden 2018 lopussa.

Zebpay sähköistää toimintaansa salamaverkolla.

Ensimmäinen salamaverkkosiirto BTC-automaatissa

Salamaverkkoa on alettu hyödyntää myös Bitcoin-automaateissa. Maailman ensimmäinen salamaverkolla toimiva siirto Bitcoin-automaatin kautta on nimittäin onnistunut. Bitcoin-kehittäjä Felix Weis pääsi demonstroimaan tämän historiallisen siirron maaliskuun 31. päivänä Lightning Hack Day  –tapahtumassa Hong Kongissa.

Weis ei itse rakentanut kyseistä Bitcoin-automaattia, vaan käytti kehittämäänsä salamaverkon kanssa soveltuvaa lisäosaa siirron toteuttamiseksi. Weis käytti siirtoon 20 Hong Kongin dollarin (HKD) seteliä ja puhelimensa bitcoin-lompakkoa. Pian hänen jälkeensä myös tapahtuman järjestäjä Leo Weese pääsi tekemään onnistuneen salamaverkkosiirron automaatin kautta.

Vaikka salamaverkkojen laajempi käyttöönotto BTC-automaateissa vienee vielä pidemmän aikaa, on Weisin demonstraatio tärkeä virstanpylväs teknologian kehityksessä. Siinä missä tavallinen lohkoketjutransaktio voi kestää minuutteja ja johtaa arvonheilahteluun, tarjoaa salamaverkko välittömän maksun jopa satoshin tarkkuudella.

Myös Suomen suurin Bitcoin-automaattien verkosto Bittimaatti seuraa salamaverkkojen kehitystä ja mahdollisuuksia implementoida teknologiaa omiin palveluihinsa.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

2 thoughts on “Viikkokatsaus 14/2019: Verotus muuttuu, Bitcoin raketoi

  1. Hillotolppa says:


    Hankintameno-olettaman käyttö tarkoittaa, että epäselvien hankintahintojen kohdalla hinnaksi voidaan olettaa vähintään 20% luovutusvoitosta.

    Tarkoittaako tämä epäselvä hankintahinta bitcoineissa sitten sitä, että jos tiedät maksaneesi vaikka 50 euroa joskus bitcoinin alkuaikoina ostetuista bitcoineista. Ja joita olet myynyt puolet bitcoineista vaikka vuonna 2015 ja ilmoittanut silloin ostohinnaksi tuolle bitcoin määrälle 25 euroa. Niin verottaja voi katsoa, että et saa tehdä hankintameno-olettamaa, joka olisi tässä tapauksessa hyvä juttu? Koska tiedät paljolla olet ne ostanut aikoinaan eikä siitä pääse edes luistaan, koska verottajalla on jo tieto aikaisemmasta myyntierästä, että olet maksanut sen 50 euroa. Toisin sanoen ostohinta ei ole epäselvä.

    No eihän tuo nyt noin voi mennä? Vai onko verottaja vaatimassa mahdolliseen lakipykälään moisen kohdan? Vähän jäi kyllä nyt mietityttään tämmöstä vähän tyhmempää…

    • Pessi Peura says:

      Hankintameno-olettamaa saa käyttää aina niin halutessaan. Eli saat itse valita vähennätkö myyntihinnasta todellisen hankintahinnan vai hankintameno-olettaman (20 tai 40% yli 10v. tapauksessa) sen mukaan kumpi on sinulle edullisempaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *