Viikkokatsaus 16/2019: Lohkoketju lähestyy valtavirtaa

Hyvää pääsiäistä, arvon kryptokansalaiset! Suomessa on saatu nauttia auringonpaisteesta ja Bitcoinkin näyttää ainakin varovasti vihertävän ja kasvavan kevään edetessä. Samalla etenevät myös Suomen vaalien jälkeiset hallitusneuvottelut, joiden lopputulos lienee yhtä iso kysymysmerkki kuin kryptomarkkinoiden käänteet.

Kurssikehityksestä tarkemmin kiinnostuneille on tarjolla talon tuore tekninen analyysi. Analyysissaan Toni Kosonen ennakoi voimakkaan nousun johtavan jossain vaiheessa korjausliikkeeseen, vaikka pitkän tähtäimen näkymät ovat hyvät.

Tämän viikon katsauksessa kerromme somejätti Facebookin salamyhkäisen suuresta kryptoprojektista sekä muiden finanssijättiläisten askelista kohti lohkoketjuteknologian käyttöä. Kansainvälinen valuuttarahasto ja Maailmanpankki ovat nimittäin yhteistyössä aloittaneet Learning Coiniksi nimetyn sisäisellä lohkoketjulla toimivan ”kvasi-kryptovaluutan” kokeilun.

Muissa uutisissa mm. salamasoihdun onnistunut matka Venezuelan hyväntekeväisyyteen, Valko-Venäjän ydinvoimalouhinta sekä Ruotsin sosiaalidemokraattien Twitter-tilin päätyminen vääriin käsiin, jonka myötä puolueen nimi muutettiin tilapäisesti bitcoindemokraateiksi.

Lohkoketju kurottaa kohti maailmaa – ja maailma kohti sitä.

IMF ja Maailmanpankki aloittivat lohkoketjukokeilun

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja Maailmanpankki ovat yhteistyössä julkaisseet yksityisen lohkoketjun ja niin kutsutun ”kvasi-kryptovaluutan”, kertoo The Financial Times.

Learning Coiniksi nimetyn projektin tarkoitus on toimia nimensä mukaisesti oppimisalustana ennen teknologian mahdollista laajempaa käyttöönottoa. Learning Coin toimii vain IMF:n ja Maailmanpankin sisäisesti, eikä sillä ole varsinaista arvoa toisin kuin oikeilla kryptovaluutoilla. 

Kokeilun aikana Maailmanpankin ja IMF:n henkilöstö voi tienata kyseisiä coineja saavuttamalla tiettyjä opetuksellisia tavoitteita. Instituutiot puolestaan tarjoavat coineja vastaan muita palkkiota ja opettavat samalla, miten kryptovaluuttaa voi käyttää oikeassa elämässä.

IMF:n johtaja Christine Lagarde kommentoi aiemmin huhtikuussa, että lohkoketjuinnovaatiot ravistelevat finanssimaailmaa ja niillä on selkeä vaikutus alan toimijoihin. Lagarde huomioi myös, että sääntelijät ja keskuspankit ovat alkaneet tunnustaa lohkoketjupohjaisten teknologioiden hyödyt ja ottamaan niitä käyttöön.

IMF ja Maailmanpankki tutkivat yhdessä lohkoketjua. (KUVA: Cointelegraph)

Facebook hakee rahoitusta kryptoprojektille

Sosiaalisen median jättiläinen Facebook on hakemassa rahoitusta suuren mittakaavan kryptovaluuttaprojektille. The New York Timesin siteraamien lähteiden mukaan Facebook aikoo kerätä jopa miljardin dollarin verran rahoitusta projektin tukemiseksi.

Vaikka Facebook ei toistaiseksi ole julkisesti vahvistanut uutisia, aiemmat raportit ovat antaneet viitteitä yhtiön aikeista julkaista oma kryptovaluutta nimellä Facebook Coin ja myös listata se kryptovaluuttapörsseihin. WhatsApp-käyttäjille sunnattu kryptovaluutta olisi ns. stablecoin, eli sidottu vakaampaan arvomuotoon kuten USA:n dollariin. Aikaisempien arvioiden mukaan Facebookin kryptovaluuttaa suunnitellaan julkaistavaksi vuoden 2019 aikana, joten tuoreet rahoitusaikeet liittyvät todennäköisesti samaan projektiin.

Analyytikot ovat arvioineet Facebookin kryptoprojektin voivan onnistuessaan tuottaa jopa 3 – 19 miljardia dollaria vuoteen 2021 mennessä. Rahoituksen lisäksi Facebook on viimeisen vuoden aikana satsannut suuresti lohkoketjuammattilaisten palkkaamiseen, joten yhtiö vaikuttaa ainakin ottavan projektin tosissaan.

Facebookin krypto voi tehdä myös Bitcoinista enemmän valtavirtaa.

Bitcoin-salamasoihtu päätyi hyväntekeväisyyteen

Bitcoinin salamaverkkoa hyödyntävä salamasoihduksi nimetty sosiaaliteknologinen koe on saavuttanut määränpäänsä. Soihtu päätyi lahjoitukseen Bitcoin Venezuela –järjestön hyväntekeväisyyteen kuljettuaan lähes koko maailman halki salamaverkkosiirtoina.

Salamasoihtu ehti käydä 56 eri maassa 276 eri osallistujan käsissä valloittaen jokaisen mantereen paitsi Antarktiksen. Sillä toteutettiin myös yli 7 bitcoinin edestä siirtoja salamaverkossa. Voit katsoa videokoosteen soihdun 200 ensimmäisestä siirrosta tästä.

Hauskana kokeiluna alkanut lahjoitusketju ehti kasvaa maailmanlaajuiseksi ilmiöksi ja osoittaa sekä salamaverkon että bitcoin-yhteisön toimivuuden. Soihtu ei myöskään pysähtynyt maakohtaisiin bitcoin-kieltoihin ja onnistui kulkemaan taloudellisesti ja poliittisesti epävakaiden alueiden halki ilman sensuuria. Venezuelassa soihtu sammutettiin ja siihen kertyneet varat käytettiin paikallisten avuksi.

Salamasoihtu oli sekä teknologisesti että sosiaalisesti onnistunut koe.

Presidenttiehdokas vaatii parempaa kryptosääntelyä

USA:n vuoden 2020 vaaleihin tähtäävä presidenttiehdokas Andrew Yang on vaatimassa selkeämpää kansallista kryptosääntelyä . Demokraattien valintaa hakevan Yangin kampanjasivulla julkaistussa ohjelmassa on esitelty yksityiskohtia digitaalisen omaisuuden aseman selventämiseksi.

Yangin mukaan valtio on epäonnistunut luomaan selkeät linjaukset digitaalisten varojen sääntelemiseen ja useat osavaltiot kamppailevat keskenään ristiriitaisen lainkäyttövallan kanssa. Alan toimijoita rajoittaa myös tiedon puute heitä koskevista säännöistä.

Meidän pitäisi  antaa sijoittajien, yhtiöiden ja yksilöiden tietää, miltä heidän alansa kohtelu näyttää jatkossa tukeaksemme innovaatioita ja kehitystä. Lohkoketjulla on valtava potentiaali,” Yang kertoo. ”Luodaan selkeät linjaukset digitaaliselle omaisuudelle, jotta bisnekset ja yksilöt voivat sijoittaa ja innovoida alalla ilman pelkoa sääntelyn muutoksista,” hän jatkaa.

Yang on toistaiseksi ensimmäinen yhdysvaltain presidentinvaaliehdokas, joka on ottanut voimakkaasti kantaa kryptovaluutta-alan sääntelyn puolesta. Vaalien lähestyessä voimme kuitenkin odottaa kryptovaluuttojen nousevan puheenaiheeksi myös muiden ehdokkaiden kohdalla istuvaa presidenttiä myöten.

Andrew Yangin mielestä kryptosääntelyn pitäisi kehittyä pysyäkseen teknologian kehityksen perässä.

Valko-Venäjä suunnittelee ydinvoimavetoista bitcoin-louhimoa

Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko on tavannut maansa IT-yhteisöä keskustellakseen kansallisen teknologiateollisuuden kasvusta, kertoo valtio-omisteinen uutistoimisto Belarusian Telegraph Agency. Presidentin aloitteesta järjestetyssä tapaamisessa luvattiin valtion tukea valkovenäläisille fintech-yrityksille ja käytiin läpi jo toteutunutta kehitystä.

Uutistoimiston mukaan presidentti suunnittelee muun muassa bitcoin-louhintafarmin perustamista maahan Valko-Venäjän ydinvoimalaitoksen välittömään läheisyyteen. Voimalaitos on tarkoitus ottaa käyttöön tänä vuonna ja Lukashenko on ehdottanut laajoja tiloja sekä bitcoinin louhinnalle että vaihdannalle.

Valko-Venäjä vaikuttaa muun maailman ohella havahtuneen Bitcoinin ja kryptotalouden kasvavaan potentiaaliin ja haluavan oman osansa sen tuomista hyödyistä. Itsevaltaisista otteista syytetty Lukashenko vaikuttaa myös lähestyneen asiaa varsin demokraattisesti pyytäessään pääosin nuorista koostuvaa asiantuntijoiden joukkoa ehdottamaan kehitysideoita sekä kryptoyhteisön että Valko-Venäjän hyväksi.

Valko-Venäjä saattaa saada ydinvoimalouhimon.

Ruotsin sosiaalidemokraatit muuttuivat hetkellisesti bitcoindemokraateiksi

Ruotsin sosiaalidemokraattinen työväenpuolue joutui maanantaina bitcoin-aiheisen hassuttelun ja hakkeroinnin uhriksi. Puolueen Twitter-tili kaapattiin, jonka myötä sosiaalidemokraattien nimeksi muutettiin hetkellisesti ”bitcoindemokraatit”. Twitter-tili julkaisi myös päivityksiä, joiden mukaan ruotsin kruunu on virallisesti vaihdettu bitcoiniksi ja nyt on aika ostaa.

Ruotsinkielinen bitcoin-uutissivusto Trijo News on julkaissut haastattelun, jossa anonyyminä pysyttelevä hakkeriryhmän edustaja on valaissut motiivejaan. Trijon mukaan kyseessä ei ollut perinteinen hakkerointi, vaan ryhmä onnistui huijaamalla Twitterin asiakastukea saamaan haltuunsa sosiaalidemokraattien tilin. Puhtaan uteliaisuuden lisäksi edustaja mainitsi motiiveikseen poliittiset syyt.

Anonyymi edustaja halusi tuoda asian esiin myös siksi, että kyseisen huijauksen toteuttaminen korkean julkisuuden profiilille on aivan liian helppoa. Vaikka huijaus huomattiin noin puolessa tunnissa Twitterin toimesta, on sen onnistuminen merkki siitä, että sekä sosiaalisen median palveluntarjoajien että poliittisten puolueiden kannattaisi olla tietoturvan suhteen tarkempi tulevaisuudessa.

Ruotsin sosiaalidemokraatit ehtivät hetkellisesti olla bitcoindemokraatit. (KUVA: Expressen)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *