Viikkokatsaus 16/2015: Bitcoin ei ole enää pelkkä sijoituskohde

Kuluneella viikolla Bitcoin-aiheisissa uutisissa oli mm. toinen helsinkiläinen bitcoineja hyväksyvä K-Market ja useita Bitcoin-tutkimusta käsitteleviä aiheita. Viime viikon katsaus on luettavissa täällä.

Viime viikolla kysyimme “Olisitko kiinnostunut kokeilemaan Bitcoin-maksamista ruokakaupassa?“. Suurin osa (68%) vastasi “Ehdottomasti!”, ja vain 5 % vastaajista ei haluaisi maksaa bitcoineilla. Kysyntää uusille bitcoineja hyväksyville ruokakaupoille näyttää siis olevan reippaasti.

Uusi viikon kysymys liittyy katsauksen pääaiheeseen eli “Mikä kuvaa Bitcoinia parhaiten?“.

Bitcoin muuttuu sijoituksesta valuutaksi

International Business Times julkaisi artikkelin tuoreesta BitPaylta saadusta datasta. Sen mukaan Bitcoin-transaktioiden määrä on ollut vakaassa kasvussa, yli tuplaantuen viime vuoden aikana. Samaan aikaan maksujen koko on pienentynyt, mikä viittaa siihen, että bitcoin muuttumassa arkipäiväisemmäksi maksuvaluutaksi ja poispäin spekulaatiosijoituksesta.

Samaan suuntaan viittaa myös Overstockilta saatu data Bitcoin-maksajien ostoksista. Kaikista suosituimmaksi tuotteeksi on noussut niinkin arkipäiväinen hyödyke kuin lakana. Kymmenen suosituimman tuotteen joukosta löytyy myös mattoja ja patjoja.

Viikon Bitcoin-hyväksyjät

Tampereen Tullintorin kauppakeskuksessa sijaitseva East Asia Mart otti bitcoinit käyttöön. East Asia Mart on alansa ensimmäinen bitcoinit hyväksyvä yritys koko Suomessa. Yrityksen toiminta keskittyy aasialaisiin elintarvikkeisiin.

Viime viikolla uutisoimme K-Market Manskun ottaneen bitcoinit maksutavaksi. Nyt myös toisessa helsinkiläisessä ruokakaupassa, K-Market Pietarissa, käy bitcoinit.

Tanskalainen maksuvälittäjä PensoPay on aloittanut yhteistyön Coinifyn kanssa, mikä antaa bitcoin-maksujen hyväksymismahdollisuuden kaikille PensoPayn asiakkaille. Se toimii sekä nettikaupoissa että kivijalkaliikkeissä, ja sillä on 10 000 asiakasta Tanskassa.

CoverYou on tiettävästi ensimmäinen eurooppalainen vakuutusyhtiö, joka on alkanut hyväksymään bitcoineja. Se toimii Belgiassa ja Hollannissa ja keskittyy mobiililaitteiden ja tietokoneiden vakuuttamiseen varkauden ja rikkoutumisen varalta.

Bitcoin-integraatio merkittävään sosiaalisen median sivustoon

Bitcoin-yritys Xapo integroi bitcoinit latinolaiseen sosiaalisen median palveluun, Taringa!:an, jolla on 27 miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää. Palvelu on erityisen suosittu Argentinassa, jossa Bitcoinilla on paljon kasvuvaraa ja potentiaalia. Bitcoineilla on tarkoitus palkita käyttäjiä, jotka tuottavat palveluun mielenkiintoista sisältöä, ja pieniä bitcoin-määriä jaetaan kaikille käyttäjille, jotta he voivat palkita muita käyttäjiä. Tätä integraatioita voidaan pitää tähän astisena yhtenä merkittävimmistä Bitcoin-integraatioista.

Massachusetts Institute of Technology käynnistää Bitcoin-tutkimuksen

Massachusetts Institute of Technology (MIT) on käynnistänyt digitaalisten valuuttojen tutkimusaloitteen. Tutkimuksella on kolme päämäärää: 1) Digitaalisten valuuttojen tutkimus, keskipisteenä turvallisuus, vakaus, skaalautuvuus, yksityisyys ja taloustiede, 2) saada hallitukset, hyväntekeväisyysjärjestöt ja yksityinen sektori tutkimaan ja kokeilemaan konsepteja, joilla on suuri yhteiskunnallinen vaikutus, ja 3) tarjota näyttöön perustuvaa tutkimusta, jolla tuetaan poliittisia päätöksiä ja standardien kehitystä. Tutkimusta johtaa entinen Valkoisen talon neuvonantaja Brian Forde, joka on ollut kehittämässä Obaman hallinnon avoimen datan ja kehittyvien teknologioiden hyödyntämistä.

Mt. Goxin kadonneista bitcoineista lisätietoa

Japanilainen IT-turvallisuuteen keskittynyt WizSec on analysoinut Mt. Goxin kadonneita bitcoineja. Heidän mukaansa bitcoinien katoaminen alkoi jo vuonna 2011, ja konkurssin koittaessa 2014 merkittävä osa bitcoineista puuttui. Analyysista kuitenkin puuttuu jonkin verran dataa, sillä läheskään kaikki Mt. Goxin käyttämät osoitteet eivät ole tiedossa. Analyysin lopputulemassa ei myöskään näy 200 000 bitcoinia, jotka eivät olleet palvelun käytössä, mutta löytyivät yllättäen Mt. Goxin tutkinnan alkaessa.

Tutkimus väittää Mt. Goxin kadottaneen bitcoineja jo vuonna 2011 (lähde)

Aiemmin on arveltu, että Mt. Goxissa toiminut treidausbotti Willy saattaisi liittyä kadonneisiin kolikoihin, mutta WizSecin mukaan se ei näytä todennäköiseltä. Willy ilmestyi kuvioihin vasta sen jälkeen, kun suurin osa bitcoineista oli jo kadonnut. Sen sijaan on mahdollista, että Willyn tarkoitus oli auttaa pörssiä toimimaan ja paikata puuttuvien bitcoinien aiheuttamat ongelmat varannossa.

Interpol kehittää omaa kryptovaluuttaa

Singaporessa toimiva Interpolin tutkimuskeskus Interpol Global Complex for Innovation (IGCI) tutkii kryptovaluuttoja. Tutkimuskeskus muun muassa kehittää omaa kryptovaluuttaa tutkimustarkoituksiin. Kehitettyä kryptovaluuttaa käytetään simulaatioharjoituksissa, joiden avulla tutkitaan kryptovaluuttojen erilaisia käyttötapoja rikosten ehkäisemiseksi. Simulaatioita käyttämällä lainvalvojat pääsevät itse kokeilemaan kryptovaluuttoja käytännössä, minkä toivotaan toimivan hyvin opetusmateriaalina.  

IGCI:n tutkijat, yhteistyössä Kasperskyn kanssa, julkaisivat aiemmin raportin löytämästään lohkoketjuteknologian ominaisuudesta, jota hyödyntämällä olisi mahdollista säilöä haitallista tai laitonta materiaalia lohkoketjussa. Tutkijat toivovat, että kryptovaluuttojen kehittäjät implementoisivat ratkaisun, jotta ominaisuutta ei hyödynnettäisi näin.

Sääntely ja verotus

Espanjan veroviranomaiset ovat määritelleet virtuaalivaluutat maksuvälineiksi, joiden avulla siirretään rahaa. Tämä tekee virtuaalivaluutoilla tehdyt transaktiot alv-vapaiksi. Päätös on samanlainen kuin Suomessa.

New Yorkin kryptovaluuttojen sääntelyyn tähtäävä BitLicense ollaan julkistamassa lähiaikoina. Tällä hetkellä käydään läpi palautetta viimeisimmästä julkaistusta versiosta, jonka perusteella lopullinen versio päätetään. Mitään tarkkaa aikataulua ei ole, mutta kovin kauan siihen ei enää pitäisi mennä.

21 Inc avasi näkemyksiään Bitcoinista

Toistaiseksi omasta bisnesmallistaan kokonaan vaiennut 21 Inc antoi hallituksen puheenjohtajansa suulla hieman vinkkiä lähtökodistaan bitcoin-talouteen. Bitcoin Job Fairissa puhunut Balaji Srinivasan antoi ymmärtää, että firma aikoo panostaa täysillä bitcoiniin, eikä ole kiinnostunut toisesta lohkoketjuteknologiasta.

Srinivasan avasi 21 Incin Bitcoin-näkemyksiä (lähde)

Puhe käsitteli Bitcoinin etuja, ongelmia ja skaalautuvuutta. Srinivasan oli hyvin luottavainen siihen, että kaikki ongelmat tullaan ratkaisemaan. Oleellisimpana asiana hän kuitenkin piti sitä, että Bitcoin-taloudesta pitäisi muodostua suljetumpi, eli bitcoinit kiertäisivät kaikkien markkinaosapuolten läpi ilman, että niitä vaihdettaisiin välillä muihin valuuttoihin. Ehkä tämä on myös se asia mihin 21 Inc aikoo panostaa?

21 Inc on kerännyt tähän mennessä bitcoin-firmoista eniten rahoitusta, 116 miljoonaa dollaria.

Bittirahan rahoituskierros on käynnissä

Rahoituskierroksemme minimitavoitteesta on nyt kasassa 45%, ja vielä on 29 päivää aikaa osallistua. Jos suomalaiseen Bitcoin-startuppiin sijoittaminen kiinnostaa, lisätietoja löytyy täältä!