Viikkokatsaus 20/2018: Heiluvat kurssit eivät heiluta valtioiden uskoa digitalouteen

Kurssit ovat taas heilahdelleet edestakaisin, tosin ei mitenkään niin merkittävästi kuin monesti aikaisemmin. Pikemminkin heiluri on ollut sellainen kaaottinen heiluri, joka on sahannut edestakaisin epävarmana siitä, mihin suuntaan sen pitäisi lähteä. Jos kurssikäyriä katsoo pidemmällä tähtäimellä, näyttää se melkein tasaiselta verrattuna niihin hampaisiin ja pudotuksiin, joita bitcoinin historiasta löytyy. Odotusta on ilmassa, ihan joka suuntaan!

Mutta onneksi teknologia kehittyy tässä koko ajan, eikä pelkästään Bitcoin-järjestelmän kohdalla, vaan finanssiteknologia ja lohkoketjut astuvat laajemminkin käyttöön yhä isompien toimijoiden kiinnostuessa. Norjan keskuspankki on julkaissut uuden tutkimuksen, jossa pohditaan, millaisia edellytyksiä keskuspankin oman digivaluutan pitäisi täyttää, että se voisi tulla perinteisen fiat-kruunun rinnalle kansalaisten käyttöön. Puolestaan Ukrainassa halutaan tunnustaa bitcoin laillisesti ja siihen tahdotaan kansalaisten mielipiteitä. Suomesta lähtenyt Nokia taas on puuttumassa jo hyvin tiedostettuun ongelmaan siitä, miten yritykset käyttävät tietojamme hyväksi, mutta eivät anna meille pennin hyrrää siitä.

Uusimmassa teknisessä analyysissä perehdytään myös tähän rauhalliseen sivuttaisliikkeeseen ja pohditaan tarkemmin, mitä se voisi tarkoittaa.

Viime viikon katsauksen voit lukea tästä.

Tulevaisuuden talous on digitaalinen riippumatta siitä, mitä bitcoinin kurssi milloinkin sanoo.

Bitcoinin kurssi kävi alimmillaan kuukauteen

Mennyt viikko on sujunut kryptovaluutoille varsin kehnosti. Bitcoinin kurssi laski matalimmille kuukauteen käyden jopa 8 000 dollarin kieppeillä perjantaina. Kuten yleensä kryptomarkkinoilla, bitcoinin laskeva kurssi näkyi myös muiden kryptojen kurssilaskuna.

Uusi viikko kuitenkin alkoi vahvalla nousulla bitcoinin pinnistäessä takaisin yli 8 500 dollarin. Vaikka asiantuntijat ja analyytikot ovat optimistisia bitcoinin pitkän tähtäimen kurssin suhteen, näyttäisi siltä, että on edelleen epävarmaa, minkä suunnan bitcoin lyhyemmällä aikavälillä ottaa.

Bitcoinin kurssi kiipesi viime joulukuussa jopa 20 000 dollarin kieppeille. Tämä markkinoiden ylikuumeneminen loi kuplan, jossa ihmiset ostivat bitcoineja jopa lainarahalla. Kuplan puhkeamisen jälkeen bitcoin on sahannut tasaisesti sivuttaista liikettä.

Vaikka kaikki merkit, kuten teknologinen kehitys ja vahvistuva infrastruktuuri, viittaavat pidemmän tähtäimen kasvuun, on lähitulevaisuus suuri kysymysmerkki.

Nokia yhteistyössä monetisoimassa käyttäjien tietoja

Sveitsiläinen lohkoketjuun pohjautuvia tietojärjestelmiä kehittävä Streamr on ryhtynyt yhteistyöhön OSIsoftin ja Nokian kanssa. Streamr, Nokia ja OBIsoft esittelivät Consensus 2018 -seminaarissa uutta The Streamr Marketplace -alustaansa, jonka avulla käyttäjät voivat monetisoida tietonsa.

Lähestulkoon kaikki merkittävät Internet-alustat keräävät käyttäjiensä tietoja ja myyvät niitä eteenpäin esimerkiksi mainostajille ja tutkijoille. Yleensä käyttäjä ei saa tietojensa myymisestä minkäänlaista rahallista kompensaatiota. The Streamr Marketplacen tarkoituksena on muuttaa tämä.

“Olemme huomanneet, että kasvava määrä tiedostavia kännyköiden käyttäjiä tahtoo kontrolloida ja monetisoida itse omia tietojaan. Kumppanuutemme Streamrin kanssa johtuu vahvasta uskosta tähän projektiin” kertoi Nokian radiojärjestelmien kehitysjohtaja Martti Ylikoski.

The Streamr Marketplacen avulla käyttäjä voi esimerkiksi antaa kännykän seurata hänen liikkumistaan autolla. Tämän jälkeen The Streamr Marketplace voi myydä kerättyjä tietoja esimerkiksi kunnille ja yrityksille, jotta ne voivat kehittää liikenneinfrastruktuuria paremmaksi. The Streamr Marketplace antaa osan myyntivoitoista loppukäyttäjälle, joka pääsee näin itse hyötymään rahallisesti tietojensa keräämisestä.

Streamrin avulla käyttäjä voisi saada osuuden siitä rahavirrasta, joka vaihtaa yritysten käsiä niiden käydessä kauppaa käyttäjien tiedoilla.

Norjan keskuspankki harkitsee digikruunua

Norjan keskuspankki harkitsee oman digitaalisen valuutan kehittämistä, kertoo tuore raportti. Raportti tarkastelee niitä seikkoja, jotka keskuspankin tulisi ottaa huomioon sen kehittäessä oman kryptovaluuttansa.

“Käteisen käytön vähentyminen on pakottanut miettimään ominaisuuksia, jotka ovat tärkeitä tehokkaan ja kestävän maksujärjestelmän luomiseksi” paperi kertoo.

Raportissa painotetaan etenkin kolmea seikkaa. Uutta valuuttaa on pystyttävä säilyttämään yhtä luotettavasti kuin pankeissa, uuden valuutan on toimittava käyttökelpoisena vaihtoehtona käteisellä ja se on pystyttävä varmuuskopioimaan varmasti.

“On vielä liian aikaista tehdä johtopäätöksiä, tulisiko keskuspankin luoda oma digivaluuttansa. Digivaluutan vaikutukset riippuvat pitkälti siitä, millaiseksi digivaluutta luodaan. Se puolestaan riippuu siitä, mitä tarkoitusta varten digivaluutta on tehty,” raportti toteaa.

Norjan keskuspankin raportti on herättänyt kiinnostusta ympäri kryptomaailman.

Kazakstanin presidentti haluaa globaalit kryptosäännöt

Kazakstanin presidentti, Nursultan Nazabajev, toivoo, että YK ottaisi roolin kryptovaluuttojen sääntelyssä. Nazarbajevin mukaan valtioiden puutteelliset ja toisistaan poikkeava sääntely aiheuttaa tarpeetonta hämmennystä.

“On välttämätöntä, että kehitämme yhteiset pelisäänöt. Suurin osa valtioista tutkii parhaillaan keinoja käyttää kryptovaluuttoja, mutta samaan aikaan näemme toisistaan täysin poikkeavia lainsäädännöllisiä ja poliittisia toimia. Tällainen aiheuttaa turhaa tehottomuutta,” Nazarbajev kommentoi Global Challenges Summit -konferenssissa.

Presidentti Nazarbajevin mukaan on tärkeää päästä jonkinlaiseen globaaliin yhteisymmärrykseen kryptovaluuttojen sääntelystä, sillä kryptomarkkinat näyttävät vain kasvavan. Nazarbajev itse uskoo, että kryptovaluutoilla ja lohkoketjulla on potentiaalia parantaa globaalia taloutta.

“Ehdotan, että YK ainoana tämän mittaluokan ongelmien ratkaisemiseen luotuna instituutiona, joka edustaa koko ihmiskuntaa, ottaa tehtäväkseen luoda aloitteen, joka luo regulatoriset raamit globaalille sääntelylle,” Nazarbajev ehdotti.

Presidentti Nazarbajev uskoo kryptovaluuttoihin, mutta hänen mukaansa yhteisten pelisääntöjen puute on heikentänyt niiden tehokkuutta.

Ukraina haluaa käyttäjien kommentteja bitcoin-laillistamiseen

Ukrainan lainsäätäjät ovat valmistelemassa lakiehdotusta, joka sääntelisi bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja ja antaisi niille vakaamman laillisen aseman. Ukrainan parlamentin jäsen Alexei Mushak julkaisi lakiluonnoksen Facebook-sivuillaan ja pyysi kansalaisia ja kryptokäyttäjiä kommentoimaan sen sisältöä.

“Olemme luomassa laillisen ympäristön kryptovaluutoille ja digitaalisille poleteille. Päätös on monen osapuolen pitkän työn tulosta. Ehdotuksessa on vielä monia yksityiskohtia, joita pitää pohtia. Lopullinen versio julkaistaan kahden viikon päästä. Pyydän teitä nyt kommentoimaan ja muokkaamaan lakiehdotusta. Etenkin markkinoiden loppukäyttäjien ajatukset ovat tärkeitä,” Mushak vetosi.

Lakiehdotuksen tarkoituksena on luoda “vapaa ja läpinäkyvät digitaalisten valuuttojen markkinat” Ukrainaan. Ehdotus määrittelee sääntöjä bitcoin- ja kryptovaluuttayrityksille sekä erilaisia keinoja terrorismin ja rahanpesun torjuntaan.

Ukraina on myös aikaisemmin osoittanut myönteistä suhtautumista kehittyvää finanssiteknologiaa kohtaan. Tammikuussa Ukrainan keskuspankki kertoi, että se harkitsee oman digiversion luomista Ukrainan kansallisesta valuutasta.

Bitcoinien “laillistaminen”, eli niiden virallinen tunnustaminen lainsäädännössä, on ollut aikaisemmin hyvä peliveto valtioiden taloudelle.

Yhdysvaltain SEC opettaa ICO-huijauksista huijaussivustolla

Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova Securities and Exchanges Comission on julkaissut uuden nettisivun, jonka tarkoituksena on opettaa sijoittajille ICO-huijauksista. Tämä feikki-ICO, HoweyCoin, näyttää ulkoisesti hyvin samankaltaiselta kuin monet ICO-rahankeräyssivustot, mutta lukemalla sivun tarkasti huomaa, että kyse on huijauksesta. Jos sivustolta yrittää ostaa HoweyCoineja, käyttäjä uudelleenohjataan lukemaan materiaalia ICO:sta ja ICO-huijauksista.

ICO, eli Initial Coin Offering, tarkoittaa rahankeräysmenetelmää, jossa yritys myy omia kryptovaluuttojaan sijoittajille. Myynneillä on tarkoitus rahoittaa projektin kehittäminen. Mikäli projekti menestyy, ICO-kryptojen arvon uskotaan nousevan.

ICO-sijoittaminen on kaksiteräinen miekka. Toisaalta se voi madaltaa kynnystä vähemmän varakkaille osallistua sijoittamiseen, mutta toisaalta ICO on eräänlainen “villi länsi”. Monet ICO-sijoittamista tarjoavat hankkeet ovat vain keränneet hyväuskoisten rahat ja sitten häipyneet kuin pieru Saharaan.

ICO-sijoittamisen suhteen kannattaakin olla tarkkana. Ennen sijoittamista on suositeltavaa perehtyä ilmiöön sekä sijoituskohteeseen syvällisesti.

HoweyCoin on tehty tarkoituksella muistuttamaan oikeita ICO-huijauksia.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].