Viikkokatsaus 21/2014: Bitcoin-konferenssi ja kurssinousu

Bitcoinin kurssi on noussut erityisen lujaa, yli 15 %, kuluneen viikon aikana. Mitään erityistä syytä nousuun ei ole ilmennyt, mutta voi olla että viime viikon aikana pidetty Bitcoin 2014 -konferenssi loi uskoa Bitcoiniin.

Bittiraha julkaisee konferenssissa tehtyjä haastatteluja maanantaihin 26.5. mennessä, mutta katsotaan nyt kuluneen viikon Bitcoin-uutiset. Viime viikon katsauksen voi lukea täältä.

Bitcoin 2014 -tapahtuma veti yli tuhat kävijää

Bitcoin Foundationin järjestämä Bitcoin 2014 -konferenssi pidettiin viime viikolla Amsterdamissa. Konferenssissa kävi yli tuhat kävijää ympäri maailmaa, ja esillä oli sekä vanhoja että uusia Bitcoin-projekteja. Erityistä mielenkiintoa herättivät pidetyt puheet ja paneelit, mutta monet halusivat tulla paikalle vain verkostoitumaan ja tapaamaan nettituttuja.

Bitcoinin entinen pääkehittäjä, nykyinen Bitcoin Foundationin johtava tutkija Gavin Andresen piti yhden odotetuimmista puheista. State of Bitcoin -puheessaan (video alla) Gavin kävi läpi oman mielipiteensä Bitcoinin tämänhetkisestä tilanteesta. Bitcoinin kehityksen pääkohteena on Bitcoin-verkon transaktioiden käyttövarmuus. Andresen varoitti transaktiokulujen mahdollisesta noususta, ellei lohkojen kokoa tai luomisnopeutta kasvateta. Andresenin mukaan lainsäädännön on mukauduttuva Bitconiin, kuten muihinkin teknologioihin, sillä “teknologia on mitä on”.

Bitcoinit käyttöönottaneen verkkokaupan Overstock.comin toimitusjohtaja Patrick Byrne piti linjapuheen, jossa päähuomio keskittyi Bitcoinin historialliseen kontekstiin. Byrne kertoi miettivän yrityksen listausta NASDAQ:n lisäksi jonkilaisessa lohkoketjuun pohjautuvassa osakepörssissä.

Circle, yksi konferenssin pääsponsoreista, avasi vihdoinkin liiketoimintaansa tarkemmin. Toimitusjohtaja Jeremy Allaire kertoi yrityksen tarjoavan kuluttajille lompakko- ja maksupalvelua, ja palvelun käyttäjien varat tulevat olemaan vakuutettuja varkauksien varalta. Palvelu on vasta pienen porukan käytössä, joten palvelun toiminta on edelleen hämärän peitossa.

Konferenssissa pidettiin myös ensimmäinen vuotuinen Blockchain Awards, jossa palkitaan Bitcoin-yhteisön osaamista ja innovaatioita. Palkittuina olivat mm. Satoshi Nakamoto visionäärisestä akateemisesta kirjoituksesta, The Bitcoin Society vaikuttavimmasta hyväntekeväisyydestä, Mycelium Android Wallet parhaasta mobiilisovelluksesta ja Marc Andreessen vaikututsvaltaisimpana sijoittajana.

CoinDeskin tekemistä yhteenvedoista voi lukea tarkemmin ensimmäisen ja toisen päivän tapahtumista. Bitcoin Foundationin kuvaamat yleistunnelmat konferenssista ovat nähtävillä säätiön Youtube-kanavalla. Youtubesta löytyy muitakin videoita konferenssista, kuten Consider This:n kuvaamat paneelit ja puheet. Bittirahan materiaali tulee nähtäväksi maanantaihin 26.5. mennessä Youtubeen.

Elektroniikkaa bitcoineilla

Elektroniikan verkkokauppa STAR Equipment hyväksyy bitcoineja. Verkkokauppa haluaa laajentaa valikoimaansa ja pyytääkin myös Bitcoin-yhteisöä kertomaan millaisia tuotteita haluaisi ostaa bitcoineilla.

Virtuaalivaluuttakoulutusta Tampereella

Tampereella toimiva yksityinen koulutusta tarjoava Koulutuspiste tarjoaa Virtuaalivaluuttakurssin. Kurssilla kerrotaan mm. virtuaalivaluutan käytöstä, lompakko-ohjelmista ja louhinnasta. Kurssi keskittyy enemmän laajaan kokonaisuuteen kuin teknisiin yksityiskohtiin. Sisältö on suunnattu ensisijaisesti yksityishenkilöille, mutta myös yrittäjät voivat saada hyvän pohjan virtuaalivaluuttojen käyttöön yrityksessä. Kurssin tarkemmat tiedot löytyvät yrityksen nettisivuilta.

Google poisti Bitcoin-lompakon Chromesta

Google poisti väliaikaisesti KryptoKit-lompakon sekä Chromen sovelluskaupasta että käyttäjien selaimista. Kyseessä ei kuitenkaan ollut mikään KryptoKitin ongelma, vaan haittaohjelma, joka perustui sen koodille. Tämä aiheutti KryptoKitin joutumisen mustalle listalle, koska Googlen haittaohjelmia tunnistavat algoritmit eivät osanneet erottaa sitä oikeasta haittaohjelmasta, jonka tarkoituksena oli varastaa käyttäjien bitcoineja.

Google palautti muutamassa tunnissa KryptoKitin takaisin ja Chromen tuotepäällikkö kävi kirjoittamassa Redditiin selityksen tapahtuneesta. Viestissä kiiteltiin Redditin yhteisöä, joka ilmoitti virheestä Chromelle, ja samalla mainittiin Chromen tiimin seuraavan aktiivisesti Redditin Bitcoin-kanavaa.

Julian Assange pitää Bitcoinia älyllisesti kiinnostavana

Wikileaksin perustaja Julian Assange pitää Bitcoinia älyllisesti kiinnostavimpana kehityksenä kahden viimeisen vuoden ajalta. Hän kertoi näkemyksiään livestreamin kautta Net Prophet -konferenssissa. Hänen mukaansa seuraava merkittävä innovaatio tulee olemaan finanssisektorilla. Tällä hetkellä perinteiset bisnesmallit eivät ole kovin toimivia ja Bitcoin häiritsee niitä hyvällä tavalla.

Assange katsoo kryptovaluutan edun olevan siinä, että sen puitteissa tehdyt transaktiot toimivat hajautetusti koodin voimalla, kun perinteinen finanssimaailma tarvitsee avukseen lakijärjestelmän. Tämä selittää hänen mielestään myös sen, miksi Bitcoin ja muut kryptoprotokollat ovat kehittyneet niin nopeasti – sääntely ei ole ollut estämässä kehitystä.

Julian Assangen mukaan seuraava innovaatio tulee finanssialalla (lähde)

Jay-Z:n ja Beyoncen konserttiin bitcoineilla

Chicago Sun-Times alkaa käyttämään uudenlaisia mainoksia lehdessään, joista pystyy ostamaan QR-koodin kautta esimerkiksi lippuja tapahtumiin bitcoineilla. Ensimmäinen kokeilu tulee olemaan lähiaikoina Chicagossa esiintyvien Jay-Z:n ja Beyoncen konsertin mainos.

Idea on oivallinen paperimedialle, joka on painiskellut kannattavuusongelmien kanssa digitaalisen median vallatessa alaa. QR-koodien avulla paperiin painetuista mainoksista voidaan kuitenkin tehdä helppokäyttöisiä mainostettavan tuotteen ostamiseksi, ja bitcoinin käyttö maksutapana sopii nopeutensa ja yksinkertaisuutensa vuoksi tällaiseen erinomaisesti.

Chicago Sun-Times on jo aiemmin osoittanut olevansa kiinnostunut kryptovaluutoista. Lehden pystyy tilaamaan bitcoineilla ja tulevaisuudessa myös litecoin, dogecoin ja peercoin voivat olla mahdollisia.

Brock Pierce ei aio lähteä Bitcoin Foundationin hallituksesta

Viime viikolla närkästystä aiheuttanut Bitcoin Foundationin hallitukseen valittu Brock Pierce ei aio luopua hallituspaikastaan. Pierce muistuttaa, että häntä kohtaan nostetut syytteet alaikäisten hyväksikäytöistä hylättiin yli kymmenen vuotta sitten, eikä hän ole joutunut uusien syytösten kohteeksi. Pierce on suruissaan ja vihoissaan Bitcoin Foundationista eronneiden jäsenten takia, sillä eroaminen on tehty nyt, eikä aiempien jäsenten Mark Karpelesin ja Charles Shremin suurempien sotkujen jälkeen. Eroaminen netissä pyörivien syytösten takia olisi Piercen mukaan järjetöntä ja perustelematonta. Eroaminen palkitsisi etenkin niitä, jotka syyttävät ja mustamaalaavat ihmisiä anonyyminä netissä.

Peter Schiff muuttanut käsitystään Bitcoinista

Sijoittajana ja äänekkäänä talousjärjestelmän kriitikkona tunnettu Peter Schiff on muuttanut suhtautumistaan bitcoineihin hieman myönteisemmäksi. Hänen jalometalleja myyvä yrityksensä Euro Pacific Precious Metals hyväksyy nykyään myös bitcoinit maksutapana.

Schiff on aiemmin suhtautunut skeptisesti bitcoiniin, mutta ymmärtänyt nyt sen mahdollisuudet bisnekselle. Hänen käsityksensä mukaan keskiverto bitcoin-omistaja ostaa todennäköisemmin jalometalleja kuin sellainen, kenellä bitcoineja ei ole. Tämän takia on luonnollista tarjota myös bitcoinia maksutavaksi. Schiff ei kuitenkaan itse aio sijoittaa bitcoineihin, koska ei ole vakuuttunut siitä, että se tulee menestymään tulevaisuudessa. Skeptisyyttä lisäävät myös monet kilpailevat kryptovaluutat.

Bitcoin maailmalla

Kiinassa on estetty pääsyä Bitcoin-sivustoille, kuten Blockchain.infoon, BTC-E:hen ja Coinbaseen. BTC China -pörssin toimitusjohtaja Bobby Lee kertoi estojen tapahtuneen vain tiettyjä sivustoja kohtaan, ja estot ovat esiintyneet eri aikoina, eri kestoisina ja eri puolilla Kiinaa. Estojen syyksi Lee veikkaa, että valtio yrittää saada estetyt sivustot näyttämään epäluotettavilta.

Euroopan keskuspankin johtokunnan Yves Mersch sanoi Saksan keskuspankin tapahtumassa pitämässään puheessa, että euro on ylivoimainen maksujärjestelmä ja arvonsäilyttäjä suhteessa muihin digitaalisiin vaihtoehtoihin, kuten Bitcoiniin. Käyttäjät eivät ymmärrä Bitcoinia, vaikka sen käytön aloittaminen olisikin helppoa. Bitcoinilla on kuitenkin hyvät puolensa, sillä maksujen välittäjänä ei ole pankkia, joka ottaisi siirroista suuria kuluja.

Kanadalainen asianajaja Christine Duhaime ja joukko eri alojen asiantuntijoita suunnittelevat virtuaalivaluuttoja käsittelevää lakikirjaa. Kirjassa käytäisiin läpi Bitcoinin ja muiden virtuaalivaluuttojen lainsäädännöllisiä kysymyksiä. Duhaimen mukaan lain on pysyttävä kehityksen mukana, ja hän uskoo Kanadan olevan ensimmäisiä maita kehittämään Bitcoin-lainsäädännön. Dunhaimen mukaan Bitcoinilla on myös mahdollisuuksia rikosten estämisessä. Esimerkiksi päästövähennyskaupoissa tapahtuneet rikokset olisivat olleet estettävissä Bitcoin-tekniikalla.

Journalisti eli viikon Bitcoinilla

Forbesin kirjoittaja Kashmir Hill kokeili viime vuonna elää viikon pelkästään Bitcoinilla. Kokeilu herätti paljon kiinnostusta, ja nyt Hill päätti tehdä kokeilun toiseen otteeseen. Hill eli viikon bitcoineilla ja kirjoitti kokemuksistaan ja mietteistään uudestaan. Viikko ei ollut läheskään yhtä tuskallinen kuin viime vuonna, sillä Bitcoin on nykyään tunnetumpi ja bitcoineja voi käyttää useammassa paikassa. Hillin kootut mielipiteet voi lukea Forbesin sivuilta.