Viikkokatsaus 21/2018: Bitcoinin käyttö on halpaa ja ekologista

Jokainen Bitcoinia joskus seurannut on varmasti kuullut väitteitä siitä, miten Bitcoin on ympäristökatastrofi ja miten Bitcoin-siirrot kuluttavat valtavasti energiaa. Mutta arvatkaapa mitä: todellisuus ei näyttäisi tukevan tätä väitettä ollenkaan. Bitcoin toki syö energiaa, kuten kaikki inhimillinen toiminta, mutta huomattavasti vähemmän kuin perinteinen talousjärjestelmä. Se ei myöskään ole vaatinut mitään lisäpanostuksia energiatuotannon kehittämiseen. Lisäksi Bitcoinin siirtokapasiteetti kasvaa huomattavasti nopeammin kuin siirtoihin käytetty energia.

Tässä viikkokatsauksessa silmäilläänkin useampia louhintaan ja sen ekologisuuteen liittyviä aiheita, kuten ensimmäistä louhijoiden konferenssia sekä Bitcoinin siirtokustannuksia, jotka ovat alhaisimmillaan vuosikausiin. Siirtokustannukset ovat niin matalalla, että kun ne olivat viimeksi näin matalalla, suuri osa tämän lukijoista ei ollut vielä edes kuullut Bitcoinista ja Bittiraha.fi:kin oli vasta ottamassa ensimmäisiä askeleitaan.

Bitcoin ei ole pelkästään tehokas ja reilu vaihtoehto perinteiselle talousjärjestelmälle, vaan myös huomattavasti ekologisempi ja ympäristölle ystävällisempi.

Viime viikon katsauksen voit lukea tästä.

Todellisuus ei näyttäisi tukevan väitteitä, että Bitcoin on riski ympäristölle.

Perinteinen talous on Bitcoinia suurempi riski ympäristölle

New Yorkissa on pidetty ensimmäinen pelkkään kryptolouhintaan keskittynyt konferenssi. Yksi konferenssin pääasiallisista aiheista oli kryptovaluuttojen louhinnan kuluttama energia sekä sen aiheuttama rasite ympäristölle.

Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen yleistyminen on saanut myös kryptovaluuttojen käsittelyyn käytettävän energianmäärän kasvuun. Bitcoin-louhiminen kuluttaa jo enemmän energiaa kuin monet kehitysmaat, vaikkakin edelleen vain murto-osan siitä, mitä kehittyneet teollisuusmaat. Energiankulutuksen kuitenkin uskotaan kasvavan, minkä vuoksi louhijat suhtautuvat kysymykseen vakavasti.

Kasvavasta energiankulutuksesta huolimatta Bitcoinin ja kryptovaluuttojen aiheuttamat kustannukset ympäristölle ovat ainoastaan murto-osa siitä, mitä perinteisen talousjärjestelmän. Esimerkiksi pelkästään fiat-käteisautomaatit käyttävät enemmän energiaa kuin koko Bitcoin-infrastruktuuri yhteensä. Kun tähän lasketaan mukaan muut perinteisen pankkijärjestelmän instituutiot, on perinteinen talous huomattavasti Bitcoinia tai kryptovaluuttoja suurempi rasite ympäristölle.

Bitcoinin kasvava energiankulutus ei myöskään ole edellyttänyt uuden energiantuotannon rakentamista. Bitcoin-louhinta on toistaiseksi toiminut jo olemassaolevian energiantuotantotapojen puitteissa, eli Bitcoinin pyörittämistä varten ei ole jouduttu rakentamaan esimerkiksi uusia energialaitoksia. Bitcoin ei niinkään lisää energiankulutusta kuin käyttää jo olemassaolevien laitosten “hukkaenergiaa”.

“Bitcoin-louhinta on yleisesti positiivista taloudellista toimintaa, minkä lisäksi se tuo työllisyyttä ja voittoja. Väite, että Bitcoin olisi energian tuhlaamista, ei näyttäisi kestävän kriittistä tarkastelua”, konferenssiin osallistunut Scott Howard totesi.

Louhijoiden konferenssissa keskityttiin etenkin pohtimaan Bitcoinin energiankulutusta sekä vaihtoehtoisia, tehokkaampia ja ympäristöystävällisempiä tapoja louhia.

Bitcoinin siirtokustannukset romahtaneet

Bitcoinin siirtokustannukset ovat laskeneet alhaisimmilleen sitten vuoden 2011. Bitcoinin siirtokustannus pomppasi viime vuoden lopun kryptovaluuttainnostuksen myötä aivan uusiin sfääreihin, jolloin siirron hinnaksi saattoi helposti muodostua jopa yli 10 dollaria. Sittemmin siirtokustannukset ovat tippuneet tuosta jopa yhteen 60. osaan.

Siirtokustannusten huomattava lasku on erittäin positiivinen merkki Bitcoinille. Kasvavia siirtokustannuksia on pidetty pitkään yhtenä Bitcoin-verkon skaalautumisen ja kasvun suurimmista kynnyskysymyksistä. Kun Bitcoinia alunperin suunniteltiin, kukaan ei osannut kuvitella sen suosion kasvavan näin räjähdysmäisesti. Valtava kysynnän kasvu ja vielä kehittymätön infrastruktuuri saivat siirtokustannukset kasvamaan ja monet epäilemään, että voiko Bitcoin sittenkään olla universaali valuutta. Nyt näyttäisi siltä, että tämä ongelma ollaan selättämässä, eivätkä ainakaan siirtokustannukset tule estämään Bitcoinin laajempaa adaptaatiota.

Merkittävimpiä syitä siirtokustannusten laskulle lienee Bitcoinin tekninen kehitys, eli etenkin SegWit-skaalauspäivityksen että salamaverkkojen käytön kasvu. SegWit-implementaatio on ollut erittäin nopeaa ja kasvava määrä Bitcoin-siirroista ja -palveluista tukee jo SegWit-siirtoja. SegWitin avulla Bitcoin-siirroista voidaan poistaa turhaa tietoa, joka voidaan käyttää uusien siirtojen varmistamiseen.

Myös salamaverkkojen käyttö on kasvanut huomattavasti. Salamaverkot ovat Bitcoinin päälle rakennettu toisen kerroksen ratkaisu, jonka avulla suuri osa Bitcoin-siirroista voidaan varmistaa ilman, että sitä tarvitsee merkata lohkoketjuun. Tämä tekee Bitcoinista huomattavasti tehokkaamman, nopeamman ja turvallisemman.

Vaikka sekä SegWitin että salamaverkkojen adaptaatio on ollut huimaa, on se silti vasta aluillaan. Mikäli teknologinen kehitys jatkuu edes etäisesti tämän suuntaisena, on hyvin todennäköistä, että myös siirtohinnat jatkavat laskuaan. SegWitin ja salamaverkkojen uskotaan yhdessä mahdollistavan jopa tuhansia kertoja nykyistä nopeammat ja halvemmat kryptorahasiirrot.

Jos haluaa lähettää kryptovaluuttaa halvalla, niin nyt se on mahdollista. Toisaalta teknologinen kehitys näyttäisi johtavan siihen, että parin kuukauden päästä se on vielä edullisempaa.

Uudet salamaverkot entistä parempia

Salamaverkot ovat vasta yleistymässä, mutta jo nyt niiden kehittäjät ovat miettimässä, miten tästä Bitcoinia skaalaavasta teknologiasta voitaisiin tehdä entistä parempi. Kehittäjät Lightning Labsilla ja Blockstreamilla ovat nyt julkaisseet uuden, “yksinkertaistetun” version Salamaverkoista.

“Eltoo” tai L2, kuten tätä uutta salamaimplementaatiota kutsutaan, eroaa aikaisemmista salamaverkoista siten, että se tallentaa ainoastaan tuoreimmat lohkoketjua koskevat tiedot. Aikaisemmat salamaverkkosovellukset ovat tallentaneet koko lohkoketjun tiedot, minkä vuoksi on teoriassa mahdollista, että käyttäjä saattaisi vahingossa lähettää vanhentunutta tietoa ja menettää näin salamaverkolla siirtämänsä varat.

Vaikka tämä ongelma on ainakin toistaiseksi lähinnä teoreettinen, voisi L2-salamaverkko varmistaa, että se ei myöskään koskaan konkretisoituisi. Lisäksi L2 mahdollistaa entistä kevyemmät sovellukset sekä siirtojen kirjaamisen.

“En tiedä, onko uusi vai vanha salamaverkko parempi, mutta eltoo tuntuu vähän paremmalta. Sen toimintaperiaate on helpompi selittää ja sitä on helpompi laajentaa tulevaisuudessa,” kertoi Christian Decker, yksi Blockstreamilla työskentelevistä kehittäjistä.

Salamaverkot ovat jo nyt osoittaneet pystyvänsä nostamaan Bitcoinin nopeuden uusiin korkeuksiin, mutta tulevat verkot ovat mahdollisesti vielä parempia.

Bitcoin-automaatteja jo yli 3 000

Bitcoin-automaattien määrä on kasvanut eksponentaalisesti vuodesta 2013, jolloin julkistettiin ensimmäiset kuluttajamarkkinoille tarkoitetut Bitcoin-automaatit. Tuoreimpien lukujen mukaan Bitcoin-automaattien määrä on ylittänyt toukokuun lopussa maailmanlaajuisesti 3 000 kappaleen lukumäärän. Viime vuonna näihin samoihin aikoihin Bitcoin-automaatteja oli arviolta vain 1 000 kappaletta.

Bitcoin-automaattien suosio on helppo ymmärtää. Automaatit antavat kenelle tahansa mahdollisuuden ostaa bitcoineja helposti ja nopeasti ilman rekisteröitymistä esimerkiksi pörsseihin. Etenkin uusille käyttäjille Bitcoin-automaatit tarjoavat usein kaikista helpoimman tavan hankkia ensimmäiset bitcoinit, sillä bitcoinien ostaminen automaatista ei edellytä muuta kuin, että käyttäjällä on valmiina oma bitcoin-lompakkonsa.

Vaikka Suomi on väkiluvultaan huomattavasti pienempi maa kuin monet Euroopan suuret valtiot, on Suomessa väkilukuun suhteutettuna hyvin paljon Bitcoin-automaatteja. Bittiraha.fi:n emoyhtiö Prasos Oy ylläpitää Suomen suurinta Bitcoin-automaattien verkostoa, Bittimaatti-verkostoa. Tällä hetkellä Bittimaatti-verkostoon kuuluu jo 10 automaattia ja verkosto laajenee jatkuvasti.

Bittimaattien käyttäminen on helppoa ja kivaa, minkä vuoksi lupaammekin tuoda niitä yhä useampiin kaupunkeihin!

Englannin keskuspankki: Valtiollinen krypto uhka kaupallisille pankeille

Englannin keskuspankin julkaiseman tuoreen tutkimuspaperin mukaan kaupalliset pankit saattavat kärsiä, mikäli valtiolliset keskuspankit alkavat käyttää omia digitaalisia valuuttojaan. Tutkimuspaperin mukaan valtiollinen digivaluutta voisi tehdä monista kaupallisten pankkien tarjoamista palveluista merkityksettömiä ja täten vähentää niiden tuloja merkittävästi.

Mikäli keskuspankki ottaa käyttöön suoraan digitaalisen valuutan, kuten esimerkiksi jonkinlaisen Bitcoin-tyyppisen krypton, syntyy loppukäyttäjille mahdollisuus tallentaa varojaan joko suoraan keskuspankkiin tai sitten hallinnoida niitä itse. Koska suuri yleisö todennäköisesti luottaa keskuspankkiin kaupallisia pankkeja enemmän, veisi tämä kaupallisilta pankeilta mahdollisesti merkittävän määrän talletuksia ja siten toimintakapasiteettia.

Bitcoinin kaltaiset kryptovaluutat eivät myöskään tarvitse tuekseen pankkien tarjoamia maksupalveluja, kuten luotto- tai maksukortteja. Digivaluuttojen käyttäminen onnistuu käyttäjän omalla tietokoneella tai puhelimella helpommin ja nopeammin kuin luottokorteilla, eivätkä pankit voisi enää tarjota samanlaista lisäarvoa loppukäyttäjille.

Tutkimuspaperi myös arvioi, että keskuspankin digitaalinen valuutta saattaisi olla houkuttelevampi tapa suojata varoja esimerkiksi taloudellisten vaikeuksien kohdalla kuin perinteiset pankkitalletukset.

Digivaluutta voisi tehdä yksityispankeista turhia välikäsiä.

Skotlannissa tarjotaan hoitoa kryptoaddikteille

Skotlantilainen Castle Craig Hospital -sairaala on alkanut hoitaa ihmisiä, jotka kokevat olevansa “addiktoituneita kryptovaihdantaan”. Asiantuntijoiden mukaan joidenkin kryptoharrastajien toiminnassa on lähes obsessiivisia piirteitä, kuten tarve seurata kursseja minuutti minuutilta. Sijoitusaddiktio muistuttaa monella tavalla esimerkiksi uhkapeliriippuvuutta.

“Korkeiden riskien ja kurssiheilahduksien kryptomarkkinat ovat omiaan houkuttelemaan ongelmapelureita,” kertoi sairaalan uhkapeliterapeutti Chris Burn.

“Näen kryptovaluuttavaihtamisen eräänlaisena keinona ihmisille paeta itseään toiseen maailmaan, koska he eivät pidä siitä maailmasta, jossa he elävät,” kertoi hanketta johtava Tony Marini, joka on itse aikaisemmin kärsinyt uhkapeli- ja huumeriippuvaisuudesta.

Tietenkin vain murto-osa kryptosijoittajista kärsivät addiktiosta. Suurin osa ihmisistä osaa harrastaa kryptovaluuttoja kohtuudella, eikä muutama saunakalja johda alkoholismiin.

Kryptotreidaaminen on kivaa, mutta senkin kanssa kannattaa elää kohtuudessa.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].