Viikkokatsaus 22/2014: Bitcoinin käyttö lisääntyy entisestään

Tämän viikon uutiset liittyvät pitkälti Bitcoin-käytön lisääntymiseen. Yhdysvaltalaisesta Dishistä tulee suurin bitcoineja hyväksyvä yritys, BitPay käsittelee Bitcoin-maksuja yli miljoonan dollarin arvosta päivässä, Bitcoin saa jalansijaa Afrikassa, ja nyt on julkaistu myös Facebookiin integroitu Bitcoin-lompakko. Viime viikon katsauksen voi lukea täältä.

Dishistä tulee suurin bitcoineja hyväksyvä yritys

Yhdysvaltalainen mm. satelliitin kautta maksullisia TV-kanavia välittävä Dish aikoo ottaa bitcoinit käyttöön muutaman kuukauden sisään. Dishin varatoimitusjohtaja Bernie Hanin mukaan yritys haluaa palvella niitä asiakkaita, joille bitcoineista on tullut ensisijainen maksutapa. Dish kertoo palvelevansa n. 14 miljoonaa asiakasta ja työllistävänsä yli 22 000 ihmistä, joten se on tähän mennessä suurin bitcoineja hyväksyvä yritys.

BitPay käsittelee miljoonan dollarin Bitcoin-maksut joka päivä

Bitcoin-maksupalvelu BitPay on ilmoittanut käsittelevänsä keskimäärin miljoonan dollarin edestä Bitcoin-maksuja joka päivä. Viime vuonna palvelu käsitteli maksuja 110 miljoonan dollarin edestä, joten tämän vuoden aikana kasvua tulisi tällä tahdilla 230 %. Keskustelimme BitPayn toimitusjohtajan (nykyisen hallituksen puheenjohtajan) Tony Gallippin kanssa Bitcoin 2014 -konferenssissa, ja tuo video on nähtävissä alla (tekstitys suomeksi).

Bitcoin saamassa suurempaa jalansijaa Afrikassa

Bitcoinille on jo pitkään povattu merkittävää markkinaosuutta kansainvälisissä rahalähetyksissä. Nyt päästiin askel eteenpäin, kun kenialainen BitPesa avasi palvelunsa.

BitPesan avulla ihmiset ympäri maailmaa voivat lähettää Keniaan rahaa. Palvelu vastaanottaa bitcoineja ja Keniassa niistä saa vastineeksi paikallista valuuttaa eli shillinkejä. Tärkein käyttäjäryhmä on ulkomailla asuvat kenialaiset, jotka lähettävät sukulaisilleen rahaa. Tällä hetkellä he joutuvat maksamaan kovia välitysmaksuja, kun Western Union, MoneyGram ja perinteiset pankit voivat veloittaa jopa 10-20 % välityspalkkioita. BitPesan kustannus on vain 3 %.

BitcoinFilm julkaisi vähän aikaa sitten videon Bitcoinin hyödyistä ulkomaan rahalähetyksistä. Videossa (alla) kerrotaan ugandalaisesta Ronaldista, joka on Bitcoinin avulla saanut rahaa nopeammin ja halvemmin Yhdysvalloissa asuvalta perheeltään.

Myös Botswanassa tapahtuu. Botswanalainen “Bitcoin-lähettiläs” Alakanani Itireleng on aloittanut Bitcoin-lahjoitusten kerämiseen SOS Children’s Villages Botswanaan. SOS Children’s Village Botswana on hyväntekeväisyysjärjestö, joka auttaa laiminlyötyjä ja orvoksi jääneitä lapsia itsenäistymään ja pääsemään raiteilleen elämässään. Itireleng, yhdessä Bitcoin Botswana -ryhmän kanssa, myös levittää Bitcoin-tietoutta yhteisölleen ja yrityksille, sillä ryhmä uskoo Bitcoinin voivan auttaa Afrikkaa rahaongelmien selättämisessä. Keskustelimme Itirelengin kanssa Bitcoin 2014 -konferessissa, ja keskustelu on nähtävissä alla (tekstitys suomeksi).

Facebook-tunnuksilla toimiva lompakko

Yhdysvaltalainen Quickcoin haluaa tehdä Bitcoinin käytöstä niin helppoa kuin mahdollista. Yrityksen julkaisema Social Wallet -lompakko mahdollistaa Bitcoinien lähetyksen Facebook-tunnuksilla, mikä onnistuu muutamalla klikkauksella. Tekijöiden mukaan lompakko on turvallinen ja helppokäyttöinen, vaikka yksityisyyttä se ei tarjoa. Lompakko aiotaan kehittää käytettäväksi myös muilla alustoilla, ja yrityksen suunnitelmissa on kehittää myös muita Bitcoin-ratkaisuja.

Kemiöllä sijaitsee bitcoin-louhimo

Kemiönsaarella entinen FNsteelin valssaamo on muutettu Bitcoin-datakeskukseksi. Keskuksen takana on BitFuryStrikesBack, jonka perustaja Niko Punin on ollut suunnitelemassa sirua louhintalaitevalmistaja BitFurylle. Nyt näistä BitFuryn louhintalaitteista on kasattu Kemiöön kokonainen datakeskus, jonka 20 megawatin tehokapasiteetistä on kuulemma käytössä “huomattava osa”. Keskuksen tuottamaa laskentatehoa on myös myynnissä asiakkaille ja Puninin yritys tarjoaa myös hosting-palvelua.

Roger Ver taisteli hakkeroijaa vastaan

Bitcoin-yrittäjä Roger Ver joutui hakkeroinnin kohteeksi, mutta selvisi asiasta ilman kummempaa vahinkoa tuomalla sen julkiseksi ja lupaamalla palkkion hakkerin tai hakkereiden kiinnisaamisesta. Hakkeri pääsi käsiksi Verin vanhaan Hotmail-tiliin, jonka kautta hän sai muita tärkeitä tietoja, kuten henkilökorttinumeroita. Niiden avulla hän pyrki kaappaamaan muita tilejä sekä Verin hallinnoimia domaineja.

Ver lupasi hakkerin pidätykseen johtavista tiedoista 37,6 bitcoinin palkkion, joka oli saman verran kuin hakkeri oli vaatinut itselleen. Tämän seurauksena tapaus herätti niin paljon kiinnostusta sosiaalisessa mediassa, että hakkeri luopui vaatimuksistaan ja palautti kaappaamansa tilit takaisin Verille. Jos hakkeri pidätetään, kiinniotossa auttaneet jakavat Verin lupaamat bitcoinit.

Mt. Goxista vuodetun datan analyysi ja likvidoinnin estoyritykset

Mt. Goxista vuodettua dataa analysoinut anonyymiksi jättäytynyt henkilö julkaisi omituisia yksityiskohtia kyseisessä pörssissä tapahtuneesta Bitcoin-treidauksesta. Willy Report -nimellä kulkeneen (nyt poistettu julkaisualusta WordPressin toimesta) analyysin mukaan Mt. Goxissa olisi tapahtunut viime vuoden lopulla omituista treidausta bottien toimesta, mikä olisi voinut olla osasyynä tapahtuneeseen kurssinousuun. Bottien olemassaolo huomattiin jo viime vuonna, jolloin treidaajat huomasivat isojen ostojen tapahtuvan melko ennalta-arvattaviin aikoihin.

Analyysin mukaan bottien toiminta oli linkitetty tileihin, joiden tiedot viittasivat johonkin hämäräperäiseen: analysoijan mukaan tiedot viittasivat joko hakkeroimalla luotuihin tai sisäpiirin tekemiin tileihin, jotka olisivat tehneet kurssia manipuloivaa treidausta. Bottien treidaus saattoi olla myös täysin järkeensäkäypää: suuria Bitcoin-sijoituksia halunneet eivät ole voineet ostaa bitcoineja liian nopeasti, sillä kurssi nousisi hetkessä korkealle, joten Mt. Gox oli saattanut sopia heidän kanssaan erityisjärjestelyistä. Analyysin yhteenvedot voi alkuperäisen tekstin kadottua lukea esimerksiksi täältä.

Raportissa on todennäköisesti jokatapauksessa liioiteltu tämän ilmiön vaikutusta. Marraskuussa Mt. Gox oli enää kolmanneksi suurin pörssi, ja ns. Willy-vaihto vastasi 7% Bitstampin marraskuun vaihtovolyymista ja ehkä noin 2% koko Bitcoin-talouden vaihtovolyymista.

Mt. Gox on tällä hetkellä edelleen likvidoinnin kohteena. Sijoittajaryhmä Sunlot Holdingsin yritykset ostaa pörssi saivat alustavan hyväksynnän Yhdysvalloissa, mutta tilanne on avoinna vielä Japanissa. Yksi suurista velkojista, CoinLab, on yrittänyt estää Sunlot Holdingsin aikeet. CoinLab ei koe Sunlot Holdingsin pystyvän hoitamaan kadonneiden bitcoinien paikannusta ja epäilee Sunlot Holdingsilla olevan mahdollisia eturistiriitoja omien menetyksiensä takia. CoinLab saattaisi itsekin olla kiinnostunut Mt. Goxin ostamisesta.

Bitcoin Yhdysvalloissa

Bitcoin-sijoitusrahasto Falcon Global Capital aikoo viedä Bitcoin-lobbaajia Yhdysvaltain kongressiin. Lobbaajien on ilmoitettu aikovan edesauttaa Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen ymmärrystä ja opetusta. Falcon Global Capitalin perustajan Brett Stapperin havaintojen mukaan Bitcoinin vastustajat eivät todellisuudessa vastusta sitä: he eivät vain ymmärrä Bitcoinia. Falcon Global Capitalin pelkona on, että kongressissa hyväksytään Bitcoiniin liittyviä lakeja ilman ymmärrystä aiheesta. Lobbaajien värväys on vastaus Peck Madigan Jonesin rekisteröimiin lobbaajiin, joiden uskotaan lobbaavan Bitcoinia vastaan, sillä yrityksen asiakkaisiin kuuluu mm. MasterCard.

Yhdysvaltojen rahapajan, United States Mintin, entinen johtaja Edmund C. Moy ilmoitti Twitterissä (alla) tukensa kryptovaluutoille, kritisoimalla samalla nykyisiä pankkeja, joiden rikollinen toiminta ja tästä saatujen sakkojen toimimattomuus kaipaavat alalle kilpailua.

Moy kirjoitti lisäksi blogin, jossa hän avaa näkemyksiään Bitcoinista. Bitcoin tarjoaa maksuvälineenä uusia innovaatioita: se voi toimia globaalisti ilman välikäsiä, se jakautuu melkein äärettömästi ja näin ollen tarjoaa uusia mahdollisuuksia pieniin maksuihin, ja se kulkee helposti mukana. Myös arvonsäilyttäjänä Bitcoin tarjoaa uuden innovaation, sillä arvo perustuu markkinoihin ja käytön laajentuessa arvo vakautuu nykyisestä. Bitcoinien rajattu määrä estää inflaation, ja hajautetun järjestelmän takia riski valuutan romahdukseen (kuten Kreikassa on käynyt) on pienempi. Valtio voi keskittyä enemmän finanssipolitiikkaan kun jopa rahanlyönti (louhinta) on jätetty käyttäjien tehtäväksi, Moy letkauttaa lopuksi.

Jim Rogers harmittelee ohittaneensa Bitcoinin

Konkarisijoittaja Jim Rogers harmitteli tuoreessa haastattelussa sitä, että hän ei tullut sijoittaneeksi bitcoineihin, kun ensimmäisen kerran kuuli niistä. Hän ei tutustunut siihen tarpeeksi hyvin, koska piti sitä niin monimutkaisena. Kuulemma hän ei tiedä vieläkään niin paljon, että sijoittaisi niihin.

Maailmantalouden huolestuttavimpana asiana tällä hetkellä Rogers mainitsee sen, että ensimmäistä kertaa historiassa sekä Japanin, Iso-Britannian, Euroopan että Yhdysvaltain keskuspankit ovat printtaamassa uutta rahaa samaan aikaan. Hänen mukaansa tällainen keinotekoinen likviditeetti auttaa kyllä markkinoita, mutta koko maailman talous ei hyödy siitä kovin paljon. Rogers uskoo dollarin joutuvan syrjäytetyksi jossain vaiheessa, eikä syrjäyttäjää miettiessä sulje Bitcoinia pois laskuista.

Bitcoin internetin trendejä

Pääomasijoittajan Mary Meekerin vuotuisessa internetin trendejä käsittelevässä raportissa (dia 53) on huomioitu Bitcoin osana “rahan uudelleen kuvittelemista”. Meekerin arvioima 5 miljoonan Bitcoin-lompakon määrä osoittaa kryptovaluuttoihin kohdistuvan “tavallisesta poikkeavaa mielenkiintoa”. Vaikka Bitcoin mainittiin raportissa vain lyhyesti, pääseminen tähän huomiota herättävään teknologiaraporttiin voidaan katsoa saavutukseksi.