Viikkokatsaus 22/2015: Finanssimaailman kiinnostus Bitcoinia kohtaan kasvaa entisestään

Kuluneen viikon Bitcoin-aiheisissa uutisissa mm. Overstockin liikkeelle laskemasta velkakirjasta, New Yorkin BitLicensen valmistumisesta ja Suomen Pankin pääjohtajan  ja Wall Streetillä pitkään uran tehneiden Bitcoin-näkemyksistä. Viime viikon katsaus on luettavissa täällä.

Toni Kososen viimeisin kurssianalyysi on julkaistu, otsikkona Rauhallisen jakson jälkeen odotettavissa suuria liikkeita.

Overstock laskee liikkeelle lohkoketjua hyödyntävän velkakirjan

Overstock jatkaa työtään arvopapereiden saamiseksi lohkoketjuihin. Se on laskenut liikkelle ensimmäisen velkakirjan, joka toimii väritettyjen kolikoiden avulla Bitcoinin lohkoketjussa. Arvoltaan velkakirjat ovat yhteensä 25 miljoonaa dollaria, eli mikään mitätön kokeilu ei ole kyseessä. Overstock.comin toimitusjohtaja Patrick Byrne osti ensimmäisiä velkakirjoja 500 000 dollarin arvosta.

Aiemmin Overstock on suunnitellut esimerkiksi osakkeiden liikkeellelaskua lohkoketjuihin, mutta se vaatii vielä byrokratian läpikäymistä toteutuakseen. Velkakirja ei sen sijaan tarvitse viranomaisten hyväksyntää, joten se voidaan toteuttaa nopealla aikataululla.

Jeffrey Sprecher näkee Bitcoinin merkityksen

Intercontinental Exchangen toimitusjohtaja ja New York Stock Exchangen (NYSE) puheenjohtaja Jeffrey Sprecher pitää Bitcoinia ja lohkoketjua osana suurempaa muutosta siihen, miten luottamus syntyy yhteiskunnassa. Sprecher pitää Bitcoinia tärkeänä sen takia, että nuori sukupolvi on omaksunut sen käytön. Samanlaista omaksumista on nähtävissä muissakin yhteisön ylläpitämissä alustoissa, kuten kyytisovellus Uberissa, joissa päätöksiä ei tee keskitetty taho. Sprecher kokee nuorison luottavan enemmän Bitcoiniin kuin fiat-rahaan.

Jeffrey Sprecher kertoi Bitcoinista CNBC:n haastattelussa

Suomen pankin johtaja otti kantaa Bitcoiniin

Pitämässään puheessa Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen ei pidä Bitcoinia hyvänä pohjana toimivalle maksujärjestelmälle. Maksujärjestelmän kuuluu olla teknisesti tehokas, helposti ja tasapuolisesti kaikkien käytettävissä, tehokkaasti hinnoiteltu, vakaa ja kansainvälisesti yhteensopiva, jota Bitcoin ja muut virtuaalivaluutat eivät hänen mielestään ole. Nämä viisi osa-aluetta ovat Liikasen mukaan tärkeimmässä asemassa uusien maksutapojen kehittämisessä. Hän myöntää että selvää muutosta rahoitusalalla on tapahtumassa. Aikaisemmin muutokset ovat tapahtuneet hitaasti, mutta digitalisaatio ja uudet tekijät alalla saattavat nopeuttaa kehitystä.

Sekä suomalaisessa että kansainvälisessä Bitcoin-keskustelussa Liikasen kommentit ovat ihmetyttäneet. Bitcoin täyttää joitakin Liikasen vaatimuksia paremmin kuin perinteinen raha, vaikka kehitettävää toki on molemmissa.

Pankit kokeilevat Bitcoinia ja lohkoketjua

Virolainen pankki LHV kertoo heidän kehityksen alla olevan Cuber Wallet -maksupalvelusovelluksen toimivan Bitcoinin päälle rakennetulla ratkaisulla. Pankin mukaan palvelu käyttää “väritettyjä kolikoita” toiminnassaan. Projekti alkoi viime vuonna ja sovellus on nyt testikäytössä. Pankki kertoo kehittävänsä myös kokeellista digitaalista arvopaperia.

Viime viikolla Commonwealth Bank of Australian uutisoitiin kokeilevan Rippleä järjestelmissään, ja nyt kaksi maan suurta pankkia, Westpac Banking Corporation ja Australia and New Zealand Bank Group, ilmoittivat myös kokeilevansa kyseistä teknologiaa.

Blythe Masters uskoo lohkoketjun potentiaaliin

Pitkän uran Wall Streetillä tehnyt Blythe Masters uskoo lohkoketjujen potentiaaliin. Hän piti esitelmään Exponential Finance -messuilla New Yorkissa, jossa hän kehotti ottamaan ne yhtä vakavasti kuin Internet olisi pitänyt ottaa 90-luvun alussa.

Masters toimii nykyään Digital Asset Holdingin toimitusjohtajana, jonka tarkoitus on rakentaa alusta finanssi-instituutioille digitaalisten valuuttojen ja arvopapereiden käyttöön.

New Yorkin Bitcoin-lainsäädäntö sai viimeisen muotonsa

New Yorkin BitLicense-lainsäädännön lopullinen versio on julkaistu. BitLicense on virtuaalivaluutan parissa työskenteleville tarkoitettu lisenssi, jolla osavaltio pyrkii valvomaan virtuaalivaluuttatoimijoita. Laki koskettaa kaikkia tahoja, jotka hallinnoivat, toimittavat tai liikkeellelaskevat virtuaalivaluuttoja, mukaanlukematta louhijoita, yksityissijoittajia, virtuaalivaluuttoja hyväksyviä kauppiaita, lisensoituja pankkeja, ohjelmistokehittäjiä, jotka eivät välitä valuuttaa, ja muuhun kuin “valuutta-tarkoituksiin” käytettävää lohkoketjuteknologiaa. Viimeisimpinä muutoksina vahvistettiin, että sovelluskehittäjien ei tarvitse seurata kyseistä lainsäädäntöä, vaan pelkästään heidän, jotka säilyttävät kuluttajien varoja. Myös paperityön määrää ja joitain yrityksessä tapahtuvien muutosten ilmoitusvelvollisuutta vähennettiin.

Laki on saanut paljon kritiikkiä, muun muassa liittyen moniin sen epäselvyyksiin, ja jopa rahoituspalveluita koskevia säädäntöjä tiukempiin vaatimuksiin. Toisaalta laki antaa selkeän toimintaympäristön virtuaalivaluuttayrityksille ja se voi myös toimia pohjana muissa osavaltioissa säädettäville laille. Laki luultavasti ajaa virtuaalivaluuttayrityksiä pois New Yorkin osavaltiosta ja estää rekisteröitymismaksun ja tiukkojen raportointivaatimusten takia startup-yritysten toimintaa, ellei käytössä ole paljon rahaa.  

Myös lakia valmistellut Benjamin Lawsky on saanut kritiikkiä toiminnastaan, sillä hän on jättämässä asemansa NYDFS:ssä ja on aloittamassa oman konsultointibisneksensä kyseisen lain ympärille.

Myös Kalifornian lainsäädäntö etenee

Myös Kalifornian virtuaalivaluuttoja koskeva lakialoite etenee. Virtuaalivaluuttayrityksiä haluttaisiin säädellä samoin tavoin kuin pankkeja eli niiden täytyisi maksaa 5000 dollarin rekisteröintimaksu ja raportoida toiminnastaan. Aloite vaatii vielä senaatin ja osavaltion kuvernöörin hyväksynnän, jonka jälkeen laki tulisi voimaan luultavasti tammikuussa.

Väittely lohkokoon kasvattamisesta jatkuu

Kaksi Kiinan suurimmista bitcoin-pörsseistä on kritisoinut Gavin Andresenin ehdotusta lohkokokojen kasvattamisesta 20 megaan. BTCChina ja Huobi ovat kyllä kasvattamisen kannalla, mutta eivät katso, että olisi parasta nostaa niin paljon yhdellä kerralla. Sen sijaan he kannattavat konservatiivisempaa lähestymistapaa, joka tarkoittaisi lohkokokojen maltillista kasvattamista vähän kerrassaan.

Nettilompakoiden tarjoajat taas jakautuvat kannattajiin ja vastustajiin. 20 megan lohkokokoja kannattaa kuitenkin muutamat suuret tekijät, kuten Blockchain.info, Xapo ja Coinbase.

Mike Hearn ja Gavin Andresen keskustelivat Epicenter Bitcoin -podcastissa lohkokoon kasvattamisen tärkeydestä. Hearnin kehittämä Bitcoin-Xt kuulemma tulee tukemaan 20 megan lohkoja viikon sisään.

Blockstream julkaisi ensimmäisen sivuketjuprojektinsa

Blockstream ilmoitti julkaisevansa avoimen lähdekoodin sivuketjuprojektinsa Sidechain Elementsin koodin ja testiympäristön. Sivuketjut mahdollistavat erilaisten Bitcoinin päälle rakennettavia käyttötapoja, esimerkiksi toisia valuuttoja tai digitaalisia omaisuuksia. Tämä voisi tehdä Bitcoinista monipuolisemman, ja samalla Bitcoin antaisi vakaan pohjan sivuketjuapplikaatioiden toiminnalle. Blockstream on kerännyt rahoitusta 21 miljoonaa dollaria, joten kyse on merkittävästä projektista.

Sivuketjut ovat myös yksi mahdollinen vaihtoehto Bitcoinin lohkokoon kasvattamiselle.

Sivuketjut toimivat Bitcoinin lohkoketjun rinnalla (lähde)

KnCMiner tuo markkinoille entistä paremman chipin

Louhintafirma KnCMiner ilmoitti tuovansa markkinoille mullistavan louhintachipin. Se on uudenlainen 3D-muotoiltu chippi, jonka pitäisi yrityksen mukaan nopeuttaa prosessointia ja olla merkittävästi nykyisiä tehokkaampi ja sen myötä ympäristöystävällisempi.

KnCMiner on oikeusjuttujen ja nettikritiikin kohteena myöhästyneistä toimituksista ja viallisista tuotteista, mutta yrityksellä tuntuu kuitenkin menevän lujaa. He keräsivät 15 miljoonan dollarin rahoituksen helmikuussa ja ovat laajentaneet louhintatoimintaansa.