Viikkokatsaus 23/2016: PayPal lopetti toimintansa Turkissa, seurauksena Bitcoinin käyttö lisääntyi

Bitcoinin kurssi on pysynyt koko viikon tasaisen korkealla ja Bitcoin-maailma on palannut normaaleille urilleen viime viikon kasvun jälkeen. Normaalit urat Bitcoin-maailmassa tietysti tarkoittavat satojen miljoonien yrityskauppoja, hakkereiden kikkailuyrityksiä, valtiollisen kontrollin ohittamista teknologialla sekä poliitikkojen pelonlietsontaa.

Kiinassa on tehty juuri yksi Bitcoin-maailman historian suurimmista yrityskaupoista, kun kiinalainen elektroniikkavalmistaja nappasi maailman ensimmäiset ASIC-piirit valmistaneen teknofirman omistukseeensa. Mt.Goxin asiakkaita taas ovat piinanneet hakkerit, joilla ei selkeästi moraali paljoa paina, kun ovat valmiita vielä lisäpetkuttamaan jo valmiiksi petkutuksen kohteeksi joutuneita uhreja.

Turkissa puolestaan PayPalin estäminen tarkoitti Bitcoinin kasvua. Entä kuka ranskalainen presidenttiehdokas haluaa kieltää Bitcoinin? Klikkaa tästä ja ota selvää! (Tai ei tarvitse edes klikata, vaan sen voi lukea myös tästä tekstistä suoraan ja voimme myös kertoa heti tässä alustuksessa, että kyseessä on National Frontin Le Pen, jotta ei ihan klikkikalasteluksi mene.)

Entä voiko kurssinousu ja Bitcoinin kasvu jatkua? Paha sanoa varmasti, mutta Toni Kososen kurssianalyysi voi antaa ainakin jotain osviittaa siitä, missä mennään ja missä tullaan menemään.

Viime viikolla toimitusjohtajamme Henry Brade julkaisi artikkelin “10 hyvää syytä ostaa bitcoineja nyt“, ja eilen hän julkaisi artikkelin englanninkielisen version, joka sai paljon huomiota. Se oli muun muassa lähes vuorokauden Bitcoinin Reddit-palstan ykkösenä.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

PayPalin lähtö lisäsi Bitcoinin suosiota Turkissa

Turkin suurin bitcoin-pörssi BTCTurk on ilmoittanut huomattavasti kasvaneista vaihtovolyymeistä sen jälkeen, kun maksujätti PayPal ilmoitti jättävänsä Turkin. PayPal ilmoitti viime kuun lopussa, että se ei onnistunut uusimaan lupia toimia maassa, minkä vuoksi se tulee lopettamaan toimintansa Turkissa kokonaan.

Samalla viikolla, kun uutinen PayPalin lähdöstä tuli julkiseksi, BTCTurk ilmoitti vuoden 2016 ennätystuloksesta. Toukokuun 28. ja kesäkuun 3. välissä BTCTurkin kautta kulki 4696 bitcoinia, eli noin 2,7 miljoonaa dollaria.

Vaikka bitcoin-pörssit läpi maailman ovat ilmoittaneet kasvaneista vaihtomääristä, nämä kasvut ovat yleensä kulkeneet käsikkäin bitcoinin kurssin kasvun kanssa. Sen sijaan BTCTurkin mukaan kasvupyrähdykseen on vaikuttanut nyt nimenomaan PayPalin ilmoitus.

Bitcoinin virallinen asema on Turkissa epäselvä. Valtiolla on ollut yleisesti varsin vaikea ja epämääräinen suhde moderniin tietotekniikkaan. Esimerkiksi vuonna 2014 presidentti Erdogan vannoi lopettavansa Twitterin. Turkki on myös muun muassa pitänyt YouTubea sensuurissa. Bitcoinin kohdalla tällainen sensuuri luonnollisesti ei toimisi, sillä bitcoin on hajautettu protokolla, toisin kuin PayPalin tai YouTuben kaltaiset keskitetyt palvelut. Jääkin nähtäväksi, miten Turkki tulee reagoimaan Bitcoiniin järjestelmän suosion kasvaessa.

Turkkilaiset ovat syleilleet Bitcoinia nopeasti PayPalin lähdettyä maasta. (KUVA: Coinjournal.net)

Denarium on julkaissut uuden patinoidun hopeakolikon

Bitcoin-kolikkovalmistaja Denarium on julkaissut uuden 1 bitcoinin patinoidun hopeakolikon. Kolikko on Denarium-tuoteperheen ykköstuote, ja ensimmäiset 10 kolikkoa ovat tällä hetkellä huutokaupattavana Bitcointalkissa. Rajatun erän patinakolikko tulee myyntiin Denariumin nettisivuille 2 viikon kuluttua.

Ranskan presidenttiehdokas: Kielletään Bitcoin

Ranskalaisen National Front -puolueen todennäköinen presidenttiehdokas Marine Le Pen on syyttänyt maailman johtajia pyrkimyksistä kehittää maailma ilman käteistä sekä väittänyt bitcoinin olevan Wall Streetin pörssikeinottelijoiden hanke.

Le Penin mukaan National Front uskoo, että käteinen on julkinen hyvä, jonka käyttäminen on suvereenien kansojen oikeus. Le Pen uskoo, että rahan digitalisoituminen tulee johtamaan entistä laajempaan taloudelliseen valvontaan.

“Tämän vuoksi National Front tulee estämään bitcoinin kaltaisten kryptovaluuttojen käytön Ranskassa”, Le Pen kirjoitti.

Vaikka Le Pen voittaisi presidenttikisan, on epätodennäköistä, että National Front onnistuisi kieltämään Bitcoinin. Bitcoin on saanut ymmärrystä muun muassa EU-tasolla ja Le Penin huoli näyttäisi muutoinkin perustuvan lähinnä tietämättömyyteen siitä, mitä Bitcoin on.

Le Penin ja National Frontin kannatus on ollut Ranskassa korkealla. Taannoisen kyselytutkimuksen mukaan yli neljäsosa ranskalaisista äänestäisi Le Peniä presidentiksi. Hän on miltei kaksi kertaa suositumpi kuin istuva presidentti Francois Hollande, jota äänestäisi vain 14 prosenttia ranskalaisista. Le Penin ja Hollanden haastaja ex-presidentti Nicolai Sarkozyä puolestaan kannattaa noin 21% äänestäjistä.

National Frontin Le Pen vaikuttaisi kavahtavan Bitcoinia, koska ei tarkalleen ymmärrä sitä. (KUVA: Antoine Bayet)

Bitcoinin lohkoketjussa säilötään todistuksia

MIT-yliopiston Media Lab Learning Initiative ja ohjelmistoyritys Learning Machine ovat julkaisseet ensimmäisen version avoimen lähdekoodin lohkoketjuprojektistaan, jossa opintosuorituksista luodaan digitaalisia sertifikaatteja. Projektin tarkoituksena on kehittää alusta, jonka kautta on helppoa luoda, jakaa ja varmistaa kaikenlaisia todistuksia, kuten yliopistotutkintoja ja tietoja työharjoitteluista. Todistukset rekisteröidään Bitcoinin lohkoketjuun, joka varmistaa niiden aitouden, muokkaamattomuuden ja voimassaolon.

“Nykyinen tapa jakaa virallisia opintosuoritteita on hidas, monimutkainen, kallis ja rikkonainen lukemattomin eri tavoin. Täysin Internet-aikakaudella eläneet opiskelijat ovat alkaneet hakea opintoihin, ja monet hakemusten käsittelijät ovat kertoneet hakijoista, jotka yrittävät lähettää opintosuoritteitaan kuvana tekstarilla. Tämä hassulta kuulostava asia kertoo rehellistä kuvaa siitä, kuinka asioiden pitäisi toimia. Opintosuoritteiden luotettavan jakamisen pitäisi olla näin helppoa”, kertoo Learning Machinen perustaja ja toimitusjohtaja Chris Jagers projektin tavoitteista.

Yrityksen hallituksen puheenjohtaja ja operatiivinen johtaja Dan Hughes taas avaa lohkoketjun arvoa projektille: “Lohkoketjun tuoma varmistusmekanismi antaa opiskelijoille vallan omien dokumenttien hallinnassa. Nykypäivänä todistukset ovat säilössä yksityisissä tietojärjestelmissä tai paperisena kodin uumenissa. Meidän ratkaisumme antaa opiskelijalle suoraviivaisen tavan nähdä ja jakaa todisteita omista saavutuksistaan.”

Projekti on vielä alkutekijöissään, joten monia ominaisuuksia on vielä tulossa. Tulevissa versioissa lisätään monia reaalimaailman vaatimia ominaisuuksia: sertifikaattien versiointi ja peruuttaminen, usean tahon yhdessä luomat sertifikaatit, kustannusten alentaminen ja arkaluontoista tietoa sisältävien dokumenttien salaus. Lisäksi projekti voi laajentua opintotodistuksista muun muassa erilaisten työvoimakoulutusten ja yritysten sisäisten koulutusohjelmien kirjaamiseen.

Kiinassa tehtiin yksi suurimmista Bitcoin-yrityskaupoista

Yksi maailman suurimmista Bitcoin-louhintalaitteistoa valmistavista firmoista Canaan Creative on myyty yrityskaupassa, joka on yksi koko Bitcoin-alan tähän asti suurimmista.

Kaupasta on tiedossa toistaiseksi vain vähän yksityiskohtia, mutta raporttien mukaan kiinalainen elektroniikkavalmistaja Shandong Luyitong Intelligent Electric PLC osti koko Canaan Creativen noin 466 miljoonalla dollarilla. Raporttien mukaan Shandong Luyitong on aikeissa myös myydä merkittävän määrän Canaan Creativen osakkeista markkinoille.

Canaan Creativen Avalon-siru oli ensimmäinen Bitcoin-louhintaa varten valmistettu optimoitu ASIC-siru. Canaan Creative perustettiin vuonna 2012 ja se julkaisi Avalonin heti seuraavana vuonna.

Avalon oli ensimmäinen puhtaasti Bitcoin-louhintaa varten luotu piiri. (KUVA: Xiangfu)

Lohkoketju varmistaa kenkien aitouden

Bitcoinin lohkoketjuteknologia näkee jatkuvasti uusia käyttötarkoituksia. Nyt sillä taistellaan väärennettyjä lenkkareita vastaan.

Väärennetyt vaatteet ovat maailmanlaajuisesti noin 600 miljardin dollarin bisnes. Yhdysvaltain tulliviranomaisten mukaan noin 40% kaikista väärennetyistä vaatteista ovat lenkkitossuja. Kenkien väärentämisestä seuraa valmistajille noin 240 miljardin tappiot.

Amerikkalainen kenkävalmistaja Greats on alkanut käyttää lohkoketjun pohjalle rakennettua järjestelmää varmistamaan tuotteidensa autenttisuuden. Greatsin kenkiin upotetaan älypuhelimella luettava NFC-siru, jonka avulla kuka tahansa voi tarkistaa jokaisen kengän matkan tehtaalta kauppaan. Sirun päällä on 3D-tulostettu sinetti, jonka ansiosta siruun on mahdotonta päästä käsiksi jättämättä jälkiä.

Siru on halpa ratkaisu valmistajille. Jokainen siru maksaa vain muutamia dollareita. Greatsin lisäksi myös muut valmistajat ovat kiinnostuneita lohkoketjun mahdollisuuksista ja muun muassa Dynes-muotitalo on ilmoittanut ottavansa teknologian käyttöönsä myöhemmin tänä vuonna.

Väärennetyt tossut ovat miljardibisnes. Lohkoketju voi auttaa tässäkin. (KUVA: Joe Hastings)

Mt.Goxin asiakkailta kalastellaan rahoja

Kyberturvallisuusyritys Cyrenin mukaan Mt.Goxin asiakkaille on lähetetty huijausviestejä, joissa väitetään annettavan apua menetettyjen bitcoinien saamiseksi takaisin. Nämä spämmiviestit väittävät olevansa Mt.Goxin varojen hoitajaksi määrätyltä bitcoin-pörssi Krakenilta, mutta todellisuudessa ne ovat pahantahtoisia huijausviestejä.

Viesteissä kehotetaan asiakkaita siirtymään Google Docs sivulle, jossa viesti väittää olevan informaatiota Mt.Goxin rahanpalautuksista. Todellisuudessa viestissä on kuitenkin ilkeä troijalainen tietokonevirus, joka ryhtyy heti koneelle latauduttuaan etsimään koneelta Bitcoin-lompakkoja, jotka se voisi tyhjentää.

Mt.Goxin asiakkaita kehotetaan olevan avaamatta mitään sähköpostiviestejä, jotka väittävät käsittelevän Mt.Goxin rahoja. Sen sijaan rahapalautusten tilannetta voi seurata Krakenin omasta portaalista.

Henry Brade: Bitcoinin kasvu on luonnollista

Bittiraha.fi:n emoyrityksen Prasos Oy:n toimitusjohtaja Henry Brade on ollut kansainvälisen tietotekniikkauutissivusto JaxEnterin haastateltavana. Haastattelun aiheena oli muun muassa bitcoinin kurssikehitys sekä Bitcoinin ja lohkoketjun suhde.

“Näin bitcoin kasvaa; nousujen ja laskujen kautta. Kurssinousu voidaan lukea Kiinan kasvaneen kysynnän tai Bitcoinin lohkopalkkioiden puoliintumisen ansioksi, mutta loppupeleissä uskoisin, että tämä on vain sitä, miten bitcoin-markkinat toimivat. Odotan bitcoinin kurssin kasvavan, vaikka välillä voikin olla korjausliikkeitä ja taukoja”, Brade kertoo.

“Bitcoin on uudenlainen taloudellinen työkalu. Se on täysin erilainen kuin mikään toinen. Digivaluutta ei ole vahvasti kiinni missään toisessa perinteisen talouden sijoituskohteessa, minkä vuoksi digivaluutta toimii erinomaisena suojana”, Brade jatkaa.

Henry Braden mukaan sijoittajien kasvanut kiinnostus Bitcoinin taustateknologia lohkoketjua kohtaan ei ole uhka itse Bitcoinille. Braden mukaan Bitcoin on edelleen ylivertaisesti merkittävin digivaluutta. Hänen mukaansa myöskään muut lohkoketjun pohjalle rakennettavat sovellukset eivät ole uhka Bitcoinille.

“Bitcoinia on vaikea haastaa valuuttana. Vaihtoehtoiset lohkoketjusovellukset tulevat todennäköisesti keskittymään muihin asioihin. Suurin osa vaihtoehtoisista lohkoketjuprojekteista eivät ole Bitcoinin kilpailijoita, vaan ne täyttävät aivan eri tehtäviä. Tämä on tärkeää ymmärtää”, Brade selventää.

Henry Braden mukaan bitcoin kasvaa ylä- ja alamäkien kautta. (KUVA: Hannu Mäkäräinen)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].